SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

Samochody hybrydowe typu plug-in (PHEV/EREV) - Mitsubishi PHEV bład RBS system

MarSi - 2017-07-12, 22:45
Temat postu: Mitsubishi PHEV bład RBS system
W czasie piątkowej nawałnicy w opolskiem wracałem z wakacji z nad morza auto jechało bez problemu . Po ładowaniu w sobotę zaniemogło w czasie jazdy. Wyświetla błąd RBS system i ogranicza moc silnika elektrycznego do max 60km/h a silnik spalinowy się nie włącza wcale. Najczęściej po uruchomieni jedzie normalnie a po gwałtowny skręcie w lewo zgłasza błąd i jest problem z jazdą. Ładuje się z gniazdka lub nie ładuje - losowo . Byłem u mechanika podłączył komputer 6 błędów zestawu hybrydowego których nie można skasować między innymi problem z z silnikiem elektrycznym , błąd izolacji , czujnik temperatury płynu chłodzącego i jakieś inne nieznane błędy . Czy ktoś coś wie przechodził taką usterkę ? Na pewno jest wilgoć w baterii bo na pochyłym terenie woda lała się z kufra ja z czajnika w poniedziałek kiedy deszcz nie padał ale jak ją wygonić bez zdjęcia jej . Bezpiecznik główny także wilgotny inne wtyczki gniazda rozpiąłem i przedmuchałem . Dziś ładował się i jechałem 40km bez problemu potem znowu błąd RBS i się nie ładuje i stoję i czekam aż coś wyschnie.

pozdrawiam
Marek

PatrykS - 2017-07-12, 22:57

MarSi napisał/a:
Na pewno jest wilgoć w baterii bo na pochyłym terenie woda lała się z kufra ja z czajnika w poniedziałek kiedy deszcz nie padał ale jak ją wygonić bez zdjęcia jej .
Ej, wątpię, żeby była nieszczelna bateria, chyba że auto zaliczyło kiedyś poważny dzwon. Stawiam na wtyczki wszelakie - trochę jazdy po dziurach, żeby wytrząść nadmiar wody, i w przewiewnym miejscu na słońce go z otwartymi drzwiami i wszelkimi możliwymi klapami, czynność powtórzyć. Na koniec może się da w końcu skasować błędy.
Agita - 2019-03-12, 18:21

Witam. :-D Pierwszy raz piszę na tym forum bo mam problem z samochodem Mitsubishi Outlander Phev rok 2014. Włączają się następujące błędy:RBS service system required, ACC service system required, EV service system required. Teraz doszedł problem z ładowaniem losowo. Jeśli się naładuje do pełna to czasami przejedzie z 10 km normalnie i nagle jak włączą się wszystkie te błędy to znowu zwalnia. Przy tych błędach silnik spalinowy się w ogóle nie włącza. Samochód rozpędza się i jedzie bardzo wolno. Co może być przyczyną, może ktoś miał podobne problemy? Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie. Dzięki.
wojciech1919 - 2019-12-23, 09:48

Cześć, i jak się skończyła ta sytuacja? Wyschło samo i przestało wyświetlać błąd czy może potrzebna byłą interwencja? Mam u siebie to samo, w tej chwili samochód schnie...
MarSi - 2020-01-03, 21:37

W moim przypadku skończyło się wymianą modułu na gwarancji odpowiedzialnego za włączanie silnika spalinowego w czasie gdy bateria była rozładowana .
Moduł ten zamontowany pod deska rozdzielczą i kosztował nie całe 10tyś zł ( oczywiście nic nie płaciłem )

wojciech1919 - 2020-01-15, 09:53

MarSi napisał/a:
W moim przypadku skończyło się wymianą modułu na gwarancji odpowiedzialnego za włączanie silnika spalinowego w czasie gdy bateria była rozładowana .
Moduł ten zamontowany pod deska rozdzielczą i kosztował nie całe 10tyś zł ( oczywiście nic nie płaciłem )


dzięki za odpowiedz.
Odstawiłem samochód do salonu na serwis, okazało się że w baterii była wilgoć. Wszystko zostało wysuszone przedmuchane i już jest ok. Zapłaciłem 2500 PLN za to więc nie było tragedii.

PatrykS - 2020-01-15, 13:13

wojciech1919 napisał/a:
Odstawiłem samochód do salonu na serwis, okazało się że w baterii była wilgoć. Wszystko zostało wysuszone przedmuchane i już jest ok. Zapłaciłem 2500 PLN za to więc nie było tragedii.
A nieszczelność znaleziona i zatkana? Z układu chłodzenia czy z zewnątrz?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group