SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiedy stosujemy skrzynię biegów a kiedy nie
Autor Wiadomość
michal_pol 
3mnk

Dołączył: 06 Mar 2014
Posty: 7
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-04-02, 11:07   Kiedy stosujemy skrzynię biegów a kiedy nie

Witajcie.

Pytanie z tematu może i banalne ale na razie mam z nim problem.
Mianowicie wraz z bratem wpadliśmy na pomysł zbudowania hybrydy na bazie Subaru Justy.
Autko ma napęd na 4 koła, na stałe na przód i załączany na tył.
Pod tylny most (po usunięciu wału napędowego) można podpiąć bezpośrednio silnik elektryczny...tylko jaki?
Założenia:
-elektrycznie tylko po mieście, Vmax 50km/h, zasięg max 20km na jednym ładowaniu.
wg wyliczeń wystarczy silnik 6kW by osiągnąć i utrzymać taką prędkość, tylko czy taki silnik bezpośrednio podłączony pod tylny most da radę przyspieszyć autko.
 
     
KGB 
Antypartyzant

Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 542
Skąd: z łona matki
Wysłany: 2014-04-02, 11:30   

w takim przypadku skrzyni biegow nie stosujemy, bo sie nie zmiesci , dobrac trzeba po prostu odpowiedni silnik,
jezeli chodzi o moc to nawet silnik 4kW powinien wystarczyc do takiej predkosci,
najwazniejsze jest przy jakiej predkosci obrotowej ma osiagac max moc,
podaj przelozenie tylnego mostu i rozmiar kół to bedzie mozna policzyc predkosc obrotowa
_________________
dużo jeżdżę i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widzę takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam
 
     
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1162
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-02, 23:34   

Zgadzam się z kolegą KGB, skrzyni nie trzeba i silnik 4kW jest w stanie to osiągnąć. Przełożenie mostu to przeważnie ok. 4/1. Trzeba zwrócić uwagę na obroty silnika elektrycznego przy napędzie spalinowym, aby się nie rozleciał, ale można nim hamować odzyskowo polecam sep-ex (obcowzbudny).
 
     
michal_pol 
3mnk

Dołączył: 06 Mar 2014
Posty: 7
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-04-03, 14:36   

Były dwa mosty 3,7:1 i 4,1:1 pierwszy by osiągnąć prędkość 14m/s potrzebuje ok 1800obr/min drugi 2000obr/ min. liczone dla opony o obwodzie 1725mm czyli 13"
Nurtuje mnie natomiast, skąd wiecie (zakładam że można to obliczyć) że nie trzeba skrzyni biegów.
Moje założenie jest takie, jeśli moment silnika przy "zerowych" obrotach przekracza moment potrzebny do ruszenia auta (pokonanie oporów, toczenia i innych) to skrzynia jest nie potrzebna....jeśli nie to się bez niej nie obędziemy.
 
     
KGB 
Antypartyzant

Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 542
Skąd: z łona matki
Wysłany: 2014-04-04, 14:54   

silnik 4kW osiagajacy tę moc przy 2000rpm dysponuje jednoczesnie 19Nm momentu przy tej predkosci obrotowej,
czyli moze miec maks moment wyzszy ,ale przy ruszaniu raczej ponizej 90% tej wartosci nie zejdzie ,czyli do dyspozycji jest 17Nm,
wieczorkiem odpale laptoka z symulatorem i sprawdze jakie to da przyspieszenie do 50km/h , ale to symulator do samochodow z silnikami spalinowymi ,wiec faktyczne osiagi beda lepsze niz wynik symulacji


update:
niestety symulator nie nadaje sie do tak malych mocy i ruszac mozna jedynie na poslizgu sprzegla od 1000rpm,
z grubsza wyszlo 35s do 40km/h ,ale to moze miec malo wspolnego z rzeczywistoscia
_________________
dużo jeżdżę i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widzę takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam
 
     
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1162
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-04, 23:39   

Silniki szeregowe i obcowzbudne mają n-krotnie wyższy moment od znamionowego i zależy od wysterowania, ale wał można urwać.
 
     
MArcin91 

Wiek: 27
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-10, 23:20   

KGB, tak z ciekawości zapytam. Ten symulator to Car Test 2000 (lub jego starszy odpowiednik)?
 
     
KGB 
Antypartyzant

Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 542
Skąd: z łona matki
Wysłany: 2014-04-10, 23:52   

Cytat:
KGB, tak z ciekawości zapytam. Ten symulator to Car Test 2000 (lub jego starszy odpowiednik)?
tak ,CarTest ,jeszcze dosowy ,ale w 2000 liczy tak samo
_________________
dużo jeżdżę i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widzę takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11