SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Tesla Shuttle

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż terminalu domowego 6 kW Nissan leaf
Autor Wiadomość
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-09-25, 14:45   Montaż terminalu domowego 6 kW Nissan leaf

Szukam firmy która może mi zainstalować ładowarkę 6,6 kw. Ładowarkę już mam.
bede wdzieczny za pomoc
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2015-09-27, 10:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1387
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-25, 16:38   

A jest w tym jakaś trudność? Gdzie mieszkasz?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2210
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-09-25, 17:59   

Ale zapewne chodzi o wymianę ładowarki wbudowanej w Leafa ze standardowej 3.6 kW na mocniejszą. Zapewne to będzie latwe dla kogoś kto już taką demontował.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 382
Wysłany: 2015-09-26, 12:47   

o ile dobrze pamiętam to Lukasz888 ma w swoim leafie ładowarkę 6,6 kWh, zapewne chodzi o jakiś terminal ładowania zasilany trój fazowo
 
 
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-09-26, 20:21   

chodzi mi o montaż ładowarki którą kupiłem wraz z Leafem (6,6). Przyjechali goście z firmy montażowej i powiedzieli że muszę dopłacić 5 tyś za instalację, ponieważ muszą założyć bezpiecznik, skrzynkę i pociągnąć kabel.
Nie chcę tego komentować, przesłałem to do nissana i poszukam elektryka który mi zainstaluje stację.
 
 
Jacky X

Dołączył: 07 Wrz 2015
Posty: 226
Wysłany: 2015-09-26, 21:02   

Lukasz888 napisał/a:
chodzi mi o montaż ładowarki którą kupiłem wraz z Leafem (6,6). Przyjechali goście z firmy montażowej i powiedzieli że muszę dopłacić 5 tyś za instalację, ponieważ muszą założyć bezpiecznik, skrzynkę i pociągnąć kabel.
Nie chcę tego komentować, przesłałem to do nissana i poszukam elektryka który mi zainstaluje stację.


5 tys.zł ???? To chyba za nowe przyłącze elektryczne :mrgreen:

Każdy elektryk położy kawałek kabla, zamontuje dodatkowy bezpiecznik w skrzynce, i podłączy urządzenie. Napisz jak Ci poszło i wrzuć zdjęcia.

PS. Jest jakikolwiek problem z instalacją ??? Trzy kable i tyle chyba ?
 
 
Ed 

Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 43
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2015-09-26, 22:34   

Nie 3 lecz 5, natomiast myślę, że jeśli kolega Lukasz888 poważnie oczekuje pomocy to mógłby napisać o jaki region kraju chodzi
 
 
z_power

Dołączył: 16 Kwi 2013
Posty: 70
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-26, 22:49   

Łukasz, czy mógłbyś podać typ/model urządzenia, które chcesz zamontować? I druga sprawa, jakie masz domowe przyłącze do sieci - 1f/3f, moc max.?
_________________
DIY EV - nie ukończone w 100% ale jeździ.
27000km...
 
 
RaveN 
Administrator


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 1210
Wysłany: 2015-09-27, 10:45   

Cytat:
chodzi mi o montaż ładowarki którą kupiłem wraz z Leafem (6,6). Przyjechali goście z firmy montażowej i powiedzieli że muszę dopłacić 5 tyś za instalację, ponieważ muszą założyć bezpiecznik, skrzynkę i pociągnąć kabel.
Nie chcę tego komentować, przesłałem to do nissana i poszukam elektryka który mi zainstaluje stację.

Zmieniłem nazwę tematu z "ładowarki" na "terminal", ponieważ ewidentnie chodzi o instalację terminalu jednofazowego (ładowarka 6,6 kW jest w aucie). To dosyć istotna różnica.

Potrzebujesz linii 1-f, 32A, 230 V (7,36 kVA), chyba że przyszłościowo chciałbyś położyć 3-f.
_________________
Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
 
 
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-09-27, 13:53   

@Ed - chodzi o wrocław.
@z_power. W domu mam 1 F, 12,5 KW ale zwiększyłem do 20 KW (czekam aż tauron zakończy procedurę.) Terminl ABL SRUSUM EMH1 Basic.
będę wdzięczny za pomoc.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1387
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-27, 16:46   

A nie masz możliwości 3f? Przy jednej to duże prądy (a jak się ma 3 i jedna wyleci to można kombinować). Jakie są progi zabezpieczeń przedlicznikowych (powyżej 63A)?
 
 
z_power

Dołączył: 16 Kwi 2013
Posty: 70
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-27, 20:57   

Hm, jeżeli moc przyłącza wzrośnie do 20kW to po co 3f? Ładowarce wbudowanej w auto to nic nie da, na dodatek dochodziłoby do bardzo nierównego obciążenia faz, niekorzystnego dla sieci. W planowanej wersji 20kW 1f wykonanie dedykowanego obwodu dla terminala z zabezpieczeniem B32 sprawi, że ewentualna awaria podczas ładowania nie wygasi całego domu.

Co innego 3f + domowe CHAdeMO - to byłby wypas :)
_________________
DIY EV - nie ukończone w 100% ale jeździ.
27000km...
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1387
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-27, 23:15   

Trzy fazy da tyle, że jak którąś wywali, to masz dwie inne i możesz wybrać zmywarka czy ładowanie ;) . Jeżeli używasz tych dwu rzeczy jednocześnie (na różnych fazach), straty są mniejsze (niewiele, ale jednak) niż przy 1f.
 
 
z_power

Dołączył: 16 Kwi 2013
Posty: 70
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-28, 00:19   

No tak, ale jeżeli "wywalenie fazy" oznacza zadziałanie zabezpieczenia przedlicznikowego to jest to objawem źle zaprojektowanej instalacji pod kątem topologii i/lub doboru charakterystyk zabezpieczeń - najpierw powinny zadziałać zabezpieczenia poszczególnych obwodów (chyba że na przykład kilka obwodów jest podłączonych do wspólnego RCD).
_________________
DIY EV - nie ukończone w 100% ale jeździ.
27000km...
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1387
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-09-28, 09:33   

Chodzi mi o zewnętrzne (zerwanie lini itp).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12