SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Tesla Shuttle

Poprzedni temat «» Następny temat
skuter Vectrix VX-1
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2108
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-02-12, 12:03   

Ceny za ten kabelek są bardzo wysokie - ale ( co prawda nie testowałem tego jeszcze) można wykorzystać najzwyklejszy kabelek VAG-owski ( za kilka złotych) na portalach aukcyjnych a do folderu z programem wrzucić plik dll który udostępniam na tym samym chomiku.
Jedynie trzeba przerobić wtyczkę z typowego CAN na DSUB zgodnie z rysunkiem
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 277
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2015-02-12, 21:49   

jas_pik napisał/a:
Ceny za ten kabelek są bardzo wysokie - ale ( co prawda nie testowałem tego jeszcze) można wykorzystać najzwyklejszy kabelek VAG-owski ( za kilka złotych) na portalach aukcyjnych a do folderu z programem wrzucić plik dll który udostępniam na tym samym chomiku.
Jedynie trzeba przerobić wtyczkę z typowego CAN na DSUB zgodnie z rysunkiem
Obrazek


Nie wydaje mi się żeby to zadziałało - soft pracuje tylko z kartą PEAK, ktora jest pełnym sakenerem magistrali CAN. VAGi pracują z reguły dedykowanych chipach OBD..

jas - masz coś wspólnego z vectrixparts.com?

Pozdr
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2108
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-02-12, 22:12   

Sygnały powinny iść w standardzie - stąd to wnoszę.
Co do vectrixpart.com - to zakupiłem tam własnie skuter- zobaczymy co to za firma - bo powstała raptem 2 tygodnie temu z kapitałem 5000 zł a podobno przejęła od syndyka stan magazynowy Vectrixa - informacja od prezesa spółki MP Tech sp. z o.o. Pana Piotra S.

Przy okazji zebrałem trochę dokumentacji technicznej na moim chomiku

Jest również na wolnym serwerze - ale niestety po szybkim czasie zanika http://ovh.to/81sWnKu
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2015-03-19, 00:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 277
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2015-03-18, 21:59   

jas_pik napisał/a:
Sygnały powinny iść w standardzie - stąd to wnoszę.
Co do vectrixpart.com - to zakupiłem tam własnie skuter- zobaczymy co to za firma - bo powstała raptem 2 tygodnie temu z kapitałem 5000 zł a podobno przejęła od syndyka stan magazynowy Vectrixa - informacja od prezesa spółki MP Tech sp. z o.o. Pana Piotra Steca

Przy okazji zebrałem trochę dokumentacji technicznej na moim chomiku

Jest również na wolnym serwerze - ale niestety po szybkim czasie zanika http://ovh.to/81sWnKu


Vectrixparts działa całkiem nieźle - zamówiłem i dostałem pudło gratów do VXa. Ceny dobre a p. Piotr to kopalnia wiedzy o Vectrixie.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2108
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-03-19, 00:15   

drgrin napisał/a:
Vectrixparts działa całkiem nieźle - zamówiłem i dostałem pudło gratów do VXa. Ceny dobre a p. Piotr to kopalnia wiedzy o Vectrixie.

Ja niestety muszę wyrazić iswoje zdanie totalnie negatywne - zamówiłem i zapłaciłem a firma - czyli udziałowiec i własciel Piotr S. nie odpowaida na moje ponaglenia , nie odpisuje na maile.
Na podstawie mojego doświadczenia chyba nie polecę nikomu tej firmy( a tak miło się zapowiadało)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
  Wysłany: 2016-08-05, 08:02   vectrix pomocy: (

Witam serdecznie od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem vectrix vx1 :) tylko mam problem z kontrolka akumulatora pali sie caly czas i slychac silniki chlodzaca przez cala jazde czy powinno tak byc? :( moj pojazd nie mozna naladowac do fuul: ( ladowanko do 50 procent w/g komputera i koniec :( co robic
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 277
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2016-08-05, 08:24   Re: vectrix pomocy: (

arizona66 napisał/a:
Witam serdecznie od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem vectrix vx1 :) tylko mam problem z kontrolka akumulatora pali sie caly czas i slychac silniki chlodzaca przez cala jazde czy powinno tak byc? :( moj pojazd nie mozna naladowac do fuul: ( ladowanko do 50 procent w/g komputera i koniec :( co robic


Witamy serdecznie na forum!

Skąd jesteś?

Napisz coś więcej o skuterze, jakie masz ogniwa, itp.
Jeśli to oryginalny pack na ogniwach NiMh to może czekać cię rozbiórka i ręczne wyrównanie ogniw, tak żeby dało się go naładować do pełna.
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2016-08-07, 19:39   

Witam nie wiem jakie mam ogniwa moj telefon 530531525 jak mozna to poprosze o sms to zadzwonie aby dopytac sie wiecej na temat tego motorka pozdrawiam arizona66
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2016-08-15, 10:01   vectrix

Obecnie przy pustej baterii przejechałem 24 km? Ile mozna przejechac maxymalnie? Podobno jest do wymiany sterownik ładowania akumulatora i dlatego nie mozna naladowac akumulatora do full a motorek mimo wszystko chodzi super
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 277
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2016-08-15, 11:51   Re: vectrix

arizona66 napisał/a:
Obecnie przy pustej baterii przejechałem 24 km? Ile mozna przejechac maxymalnie? Podobno jest do wymiany sterownik ładowania akumulatora i dlatego nie mozna naladowac akumulatora do full a motorek mimo wszystko chodzi super


Na sprawnych ogniwach NiMh można zrobić ok 60 - 70 km.
Jeśli skuter się ładuje to nic nie jest do wymiany, oprócz ewentualnie padniętych ogniw. Warto wymienić soft w ładowarce, oryginalny przegrzewał ogniwa, na forum visforvoltage.org można znaleźć lepszy.
Dobrze by było rozebrać pakiet i pomierzyć cele, często jest tak że część jest na 0V a inne przeładowane. Jak się to powyrównuje to jest szansa że jeszcze pojeździ.
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2016-08-17, 08:03   Re: vectrix

Wiec rozbiore w wolnej chwili tylko musze sie nacieszyc te ponad 20 km zrobione bylo na rezerwie w dwie osoby dorosla i dziecko 42 kg wiec chyba nie jest jeszcze tak zle a jeszcze spokojnie dzialal .Gdzie zakupic uszkodzone ogniwa jak takie beda: ( W drugiej zabawce GrennStrike cale 800 W: ) posiadam ogniwa zelowe i daja rade czy moze do Vectrix takie ogniwa moga byc? Jako moze pakiet zapasowy?
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 277
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2016-08-17, 20:42   Re: vectrix

arizona66 napisał/a:
Wiec rozbiore w wolnej chwili tylko musze sie nacieszyc te ponad 20 km zrobione bylo na rezerwie w dwie osoby dorosla i dziecko 42 kg wiec chyba nie jest jeszcze tak zle a jeszcze spokojnie dzialal .Gdzie zakupic uszkodzone ogniwa jak takie beda: ( W drugiej zabawce GrennStrike cale 800 W: ) posiadam ogniwa zelowe i daja rade czy moze do Vectrix takie ogniwa moga byc? Jako moze pakiet zapasowy?


O żelowkach zapomnij, Vectrix potrzebuje do 30 kW przy pełnym odkręceniu przepustnicy. Napięcie nominalne pakietu to 120V, prąd do 250A - żelówki które to zniosą nie zmieszczą się w komorę bateryjną.
Jedyna słuszna droga to konwersja na ogniwa litowe. Można zmieścić do 14 kWh, ograniczeniem jest tylko budżet inwestora :) Ładnie pasują np. ogniwa z Leafa.
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2016-08-21, 00:18   

Wiec pomysl zelowkami padł:( widziałem ze podobno Twoja zabaweczka ma 120 km zasiegu: ) Ja tez tak chce tylko nie wiem co i gdzie zakupic i oczywiscie cena: ( prosze o wiecej danych jak mozna.Jak tylko znajde chwile rozbieram swoj pakiet akumulatorow tylko gdzie zakupic zapasowe jak beda padniete : (
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3003
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-08-21, 14:12   

Ja mam spory zapas ogniw NiMh z vectrixa.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
arizona66 
arizona66

Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 8
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2016-08-21, 14:57   

Spory zapas dobrze wiedziec wiec musze brac sie za rozbieranie gdyz 1 wrzesnia bede w Bielsku wiec tylko kwestia ceny a moze kompletny pakiet bedziesz mial to bym nad tym pomyslal: )
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12