SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 541
Skąd: Holland

Wysłany: 2017-01-11, 10:16   

PatrykS napisał/a:
YANNOSICK napisał/a:
Dzisiaj przy temp -12 st.C nie uruchomił mi się benzyniak więc całkowite wyłączenie działa.
A jak to zrobiłeś?

W zeszłym roku spytałem w ASO czy da się to permanentnie wyłączyć. Okazało się, że nie można ale można "ustawić próg temperatury absurdalnie nisko i w praktyce się nie włączy nigdy". Więc po wyłączeniu opcji dogrzewania w menu auta, spaliniak nie powinien się włączać.

Holendrzy jednak mają inną definicję absurdalnie niskich temperatur gdyż dzisiaj przy -21 jednak usłyszałem pomruk agregatu.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1034
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-11, 11:38   

YANNOSICK napisał/a:
Holendrzy jednak mają inną definicję absurdalnie niskich temperatur gdyż dzisiaj przy -21 jednak usłyszałem pomruk agregatu.
Mnie też dzisiaj zaskoczył - wyjeżdżając z domu była cisza przy -10, ale jak wjechałem 100m wyżej było z 1 czy 2 stopnie mniej i się włączył paskudnik jeden. Niemniej nie miałbym nic przeciwko obniżeniu do absurdalnych -20 - ciekawe czy w starszych rocznikach niż 2013 też jest to możliwe.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-11, 17:53   Różne

PatrykS napisał/a:
ciekawe czy w starszych rocznikach niż 2013 też jest to możliwe.


Niestety nie, u mnie -5 stopni i motor startuje na kilka minut. W kanadyjskich Voltach czujnik temperatury pakują w styropian albo dopinają rezystor 27k równolegle do czujnika żeby jeździć w zimę na prądzie.

Pawiel napisał/a:
a jeździć chociaż możesz na benzynie?


Tak, wszytko działa elegancko oprócz ładowania z sieci.

Byłem u mojego lokalnego Opla. Sympatyczni ludzie uzupełnili płyn chłodzenia baterii i znaleźli błędy P1E00 i P1FFF, których nie dało się wykasować.
Dzwoniłem do serwisu w Gdańsku, gdzie mi powiedziano, że ten błąd to norma w Amperach i prawdopodobnie nie ma kontaktu na wiązce czujnika płynu.
Także czeka mnie wyprawa nad morze.:)
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1034
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-11, 21:47   

Rafał napisał/a:
Niestety nie, u mnie -5 stopni i motor startuje na kilka minut.
Jeżeli masz przedliftową to w ustawieniach znajdziesz opcję "włączaj silnik przy niskiej temperaturze" i "włączaj silnik przy bardzo niskiej temperaturze" - ta druga obniży do -11 stopni.

Rafał napisał/a:
Byłem u mojego lokalnego Opla. Sympatyczni ludzie uzupełnili płyn chłodzenia baterii i znaleźli błędy P1E00 i P1FFF, których nie dało się wykasować.
Dzwoniłem do serwisu w Gdańsku, gdzie mi powiedziano, że ten błąd to norma w Amperach i prawdopodobnie nie ma kontaktu na wiązce czujnika płynu.
Faktycznie w sieci widać, że te błędy powoduje niski stan płynu chłodniczego elektroniki. A skoro u Ciebie poziom jest OK to pewnie problem czujnika. Poniżej piszą, że pomógł update softu BCM - ja przechodziłem jego update w ramach akcji serwisowej:
https://www.reddit.com/r/..._system_oh_boy/
W sumie możesz zobaczyć na stronie my.opel.pl, czy Ciebie ta akcja dotyczy. Jeśli jej nie przeszedłeś, to prawdopodobnie czeka Cię też wymiana sprężyn gazowych tylnej klapy w ramach innej akcji.

Rafał napisał/a:
Także czeka mnie wyprawa nad morze.:)
Zapraszam serdecznie - szkoda że w takich okolicznościach, ale mam nadzieję się spotkamy i pogadamy :-) A Haller coraz większy ruch w interesie elektrycznym obserwuje - mi tam pasuje, że nabierają doświadczenia :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
vwir
Vectrix VX-1

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 141
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-12, 08:39   

Czy kojarzy ktoś to auto: https://www.otomoto.pl/of...a-ID6yxvsw.html

Wiem, że cena+opłaty, więc jakaś super-okazja to to nie jest, tym bardziej że model przedliftowy i przebieg nie jakoś specjalnie mały. Ale może ktoś z forum już ją oglądał i faktycznie jest w super stanie?
 
     
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 130
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2017-01-12, 10:45   

Oj długo to ogłoszenie wisi i jakoś brak zainteresowania. Przebieg 146 tys. to wnet po gwarancji na akumulatory będzie.
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-12, 11:04   Opel z Gniezna

Znam ten samochód. W lato specjalnie pojechałem do Gniezna, żeby zobaczyć Amperę na żywo. Samochód był zupełnie rozładowany, nawet 12V, ale sympatyczny właściciel naładował przez 2 godziny i powiedział "Masz pan kluczyki i sobie pojeździj". Dzięki niemu sam mam teraz Amperę.

Samochód jest w rzeczywiście idealnym stanie optycznym. To jest 2012 przedlift, a nie model roku 2013 jak jest napisane.
Co do ceny to trzeba sobie samemu policzyć czy to się opłaca.

Np http://www.speurders.nl/o...5569413&sr_ab=0
 
     
vwir
Vectrix VX-1

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 141
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-12, 11:53   

Dlatego pisałem, że cena jest taka sobie. Mam też na oku jedną z Holandii i wychodzi w podobnej cenie, ale ma mniejszy przebieg i ładniejsze wnętrze (dwukolorowa skóra). Ale mimo mniejszego przebiegu wygląda na bardziej zużytą niż ta w Gnieźnie. To co podesłałeś po doliczeniu VATu wychodzi niewiele poniżej 60tys. Więc w sumie trochę taniej, ale mimo wszystko podobnie.

Kojarzysz może, ile w tym Gnieźnie sobie liczą za te opłaty? Jaki stan mechaniczny? Wszystko działało poprawnie? Właśnie trochę martwi mnie to, że długo stoi. Akumulatorom nie służy głębokie rozładowanie. Nie wziąłeś z powodu ceny, czy dlatego, że to przedlift?
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-12, 12:14   

vwir napisał/a:
To co podesłałeś po doliczeniu VATu wychodzi niewiele poniżej 60tys. Więc w sumie trochę taniej, ale mimo wszystko podobnie.


Ta z linku jest raczej na pewno już ceną brutto, ale to kolega Yannosick może potwierdzić.

vwir napisał/a:
Kojarzysz może, ile w tym Gnieźnie sobie liczą za te opłaty? Jaki stan mechaniczny? Wszystko działało poprawnie? Właśnie trochę martwi mnie to, że długo stoi. Akumulatorom nie służy głębokie rozładowanie. Nie wziąłeś z powodu ceny, czy dlatego, że to przedlift?


Wiem, że wówczas chcieli 65 tys z opłatami i jakąś gwarancją.
To był mój pierwszy kontakt z Amperą, więc byłem cały "dziki", ale jeździła fajnie.
Nie wziąłem z powodu ceny.
 
     
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 256
Wysłany: 2017-01-12, 12:48   

Cytat:

Ta z linku jest raczej na pewno już ceną brutto,


Tam w większości to ceny netto obowiązują, bo ludzie w leasingi biorą. Ampera za 45kzł brutto - było by miło, ale chyba trzeba jeszcze poczekać.

Ampera/Volt w dobrych pieniądzach jest u mnie na drugim miejscu aut które rozważam, ale poczekajmy na dostępność Ampery-e, powinien być wysyp używanych amper i leafów w lepszych cenach
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-12, 13:18   

To jest raczej cena brutto. Jeżeli jest netto to jest napisane "excl. Btw"
Poza tym ten portal przypomina Olx.
 
     
vwir
Vectrix VX-1

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 141
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-12, 14:01   

Ok, dzięki za info. Generalnie w tym egzeplarzu bardziej niż cena mnie zniechęca długi postój z rozładowanymi akumulatorami. Skoro stoi od wakacji to już jakieś pół roku bez ładowania. To się mogło odbić na pojemności baterii. Czy w amperze da się jakość sprawdzić kondycję baterii?
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-12, 18:19   

Teoretycznie nie powinny być całkiem rozładowane. Najprościej naładować i zobaczyć czy da się wyjeździć ok 10kW. Jak tak to tylko 12V do wymiany.

Swoją droga targuj się. Ja kupując moją ( właściwie żony :) z przebiegiem 126000 wytargowałem na 54000 z 59000. Była w tym samym mieście jeszcze dwie 145tys i 170tys przebiegu i tę ze 170tys też stargowałem na 55000.

Powodzenia w poszukiwaniach.
 
     
vwir
Vectrix VX-1

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 141
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-12, 19:17   

Generalnie coraz bardziej nastawiam się na kupno auta zza granicy. W Polsce jest całe 4 sztuki, z czego 3 są czarne. A ja mam uczulenie na srebrne i czarne auta. Więc zostaje cała jedna sztuka (ta z gniezna). A na przykład na Węgrzech jest ich 57. A na Węgry to ja mam jakieś 200km. Do Gniezna ponad 600 ;)
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-12, 22:53   

Nadal nie mogę uwierzyć, że w takim małym i raczej niebogatym kraju jest tyle Amper, szok.


https://www.hasznaltauto....FDAA2R2GG/page1
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-14, 19:23   

PatrykS napisał/a:
Jeżeli masz przedliftową to w ustawieniach znajdziesz opcję "włączaj silnik przy niskiej temperaturze" i "włączaj silnik przy bardzo niskiej temperaturze" - ta druga obniży do -11 stopni.

Ja mam przedliftową i za nic nie mogę zlokalizować tego ustawienia.

Swoją drogą byłem dziś u Hallera na przeglądzie i minąłem się z Amperą na Gdańskich blachach. To nie byłeś ty?

Proszę o info hdzie w okolicach Starego Miasta mogę się naładować. Zostaję do jutra i warto by się podłasować. Dziś byłem w galerii w Gdyni i oczywiście 3 stanowiska zajmowały elektryczne diesle
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 541
Skąd: Holland

Wysłany: 2017-01-14, 22:13   

Maras napisał/a:
Ja mam przedliftową i za nic nie mogę zlokalizować tego ustawienia.

W mojej po lifcie przedostatnia pozycja w ustawieniach klimy
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1034
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-15, 15:51   

Maras napisał/a:
Ja mam przedliftową i za nic nie mogę zlokalizować tego ustawienia
Ustawienia -> Ustawienia pojazdu -> Temperatura i jakość powietrza -> Ogrzewanie wspomagane przez silnik spalinowy:
- Przy niskiej temperaturze zewnętrznej
- Przy bardzo niskiej temperaturze zewnętrznej

Maras napisał/a:
Swoją drogą byłem dziś u Hallera na przeglądzie i minąłem się z Amperą na Gdańskich blachach. To nie byłeś ty?
Jak biała GD to ja - byłem tam ok. 11. Szkoda, że się minęliśmy :-(

Maras napisał/a:
Proszę o info hdzie w okolicach Starego Miasta mogę się naładować.
Pod Urzędem miasta jest wygodnie, ale trzeba mieć kartę - mogę pożyczyć, choć już pewnie za późno dziś:
https://api.plugshare.com/view/location/59932

Maras napisał/a:
Dziś byłem w galerii w Gdyni i oczywiście 3 stanowiska zajmowały elektryczne diesle
Oprócz trzech dedykowanych miejsc dla elektryków kolejnych 9 ma gniazdka dostępne:
https://api.plugshare.com/view/location/79151
W drugim końcu parkingu też są gniazdka, ale tam z reguły wszystkie miejsca zajęte :-(
https://api.plugshare.com/view/location/79152

Wysłałem Ci mój numer na priva jakby co.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-15, 22:57   

PatrykS napisał/a:
Ustawienia -> Ustawienia pojazdu -> Temperatura i jakość powietrza -> Ogrzewanie wspomagane przez silnik spalinowy:
- Przy niskiej temperaturze zewnętrznej
- Przy bardzo niskiej temperaturze zewnętrznej


Ja mam auto z maja 2012 i tych dwóch opcji dotyczących silnika spalinowego - brak...
Ciekawe czy można to jakoś zaktualizować?
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1034
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-16, 00:36   

Maras napisał/a:
Ja mam auto z maja 2012
Moja chyba z czerwca jest.

Maras napisał/a:
Ciekawe czy można to jakoś zaktualizować?
A Twój przeszedł akcję serwisową z aktualizacją BCM? Mój przeszedł, ale opcje były już przed aktualizacją.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-16, 06:46   

Nie mam pojęcia. Czego dotyczyła ta akcja?
W historii ( po Holendersku ) nie wiem czego mam szukać i w jakim okresie.
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1034
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-01-16, 09:31   

Maras napisał/a:
Nie mam pojęcia. Czego dotyczyła ta akcja?
Zaloguj się na my.opel.pl i tam będzie zakładka o kampaniach - jakieś dwie aktualizacje softu (w tym BCM) i wymiana siłowników klapy bagażnika. Przy wizycie w serwisie powinni dać znać, ale mogli przeoczyć.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 52
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-01-16, 11:51   

PatrykS napisał/a:
Zaloguj się na my.opel.pl i tam będzie zakładka o kampaniach - jakieś dwie aktualizacje softu (w tym BCM) i wymiana siłowników klapy bagażnika. Przy wizycie w serwisie powinni dać znać, ale mogli przeoczyć.


Niestety, historia serwisowa dotyczy chyba tylko polskiego Opla. U mnie po zalogowaniu jest pusta strona mimo, że w Holandii był serwisowany do końca.
 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 84
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-16, 19:06   

PatrykS napisał/a:
Zaloguj się na my.opel.pl i tam będzie zakładka o kampaniach - jakieś dwie aktualizacje softu (w tym BCM) i wymiana siłowników klapy bagażnika. Przy wizycie w serwisie powinni dać znać, ale mogli przeoczyć.


U mnie wychodzi:
Twój Opel nie jest objęty bezpłatną kampanią naprawczą. Życzymy wielu spokojnych kilometrów za kierownicą Twojego Opla!

Rafał napisał/a:
Niestety, historia serwisowa dotyczy chyba tylko polskiego Opla. U mnie po zalogowaniu jest pusta strona mimo, że w Holandii był serwisowany do końca.


U mnie jest od początku jest historia ale po Holendersku. Z translatora nie wszystko da się zrozumieć.
BCM nie mogę zlokalizować.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 541
Skąd: Holland

Wysłany: 2017-01-16, 19:16   

Maras napisał/a:
U mnie jest od początku jest historia ale po Holendersku. Z translatora nie wszystko da się zrozumieć.


wklej historię w ten wątek
Jak znajdę chwilkę to przetłumaczę.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13