SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Vectrix VX1 by jas
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-14, 18:14   Vectrix VX1 by jas

Ponieważ od niedawna stałem się posiadaczem tego świetnego skutera chcę sie podzielić kilkoma trikami.
W każdej wersji oprogramowania fabrycznego ukryty jest trik umożliwiający wyłączenie światła głównego( jeśli chcemy zatrzymać się z kimś na pogawędkę)
1. Przyciskamy przycisk błyśnięcia światłami drogowymi na około 7 sekund czekamy na krótkie chrypnięcie klaksonu
2. Puszczamy na sekundę przycisk
3. Powtórnie naciskamy przycisk na około 12 sekund - usłyszymy drugie chrypnięcie
4. Puszczamy przycisk światło główne gaśnie
5. Aby powtórnie je włączyć wystarczy przełączyć przełącznikiem świateł i światło powtórnie działa, Tak samo po wyłączeniu kluczykiem wracamy do ustawień standardowych.
Wiele innych informacji ze zdjęciami/rysunkami udostępniam na swoim FB - jesli skorzystasz - daj lajka :)
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 362
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-05-14, 18:22   

Nie wiem, czy to ogólna wiedza czy nie, ale też podrzucę jedną rzecz. Jeśli chcesz sprawdzić temperaturę akumulatorów to włącz zapłon, daj czerwony przycisk na prawej manetce w dół (wyłączony) i naciśnij lewy hamulec.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-14, 20:42   

Zmiana lokalziacja sprężyny schowka - dla mnie jest znacznie wygodniej :mrgreen:
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-14, 20:46   

Co zrobić gdy jedna cela w górnym rzędzie już nam padła a nie mamy zapasowej na podmianę lub mamy mało czasu aby to zrobić - najprościej i najszybciej ją po prostu zewrzeć aby przez nagrzewanie nie robiła problemu w celach sąsiednich

_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 362
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-05-14, 20:57   

Skąd wiesz, że padła? Zerowe napięcie?
Czy w taki sposób po naładowaniu do pełna nie podwyższamy napięcia we wszystkich pozostałych celach?
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-14, 21:08   

Trafiła mi się taka o zerowym napięciu - w trakcie ładowania napięcie na niej rosło na niej do 3V i zaczynała się strasznie grzać. Zwarcie takiego ogniwa nie powoduje żadnych problemów - ale co najważniejsze nie rośnie temperatura całego pakietu.
Dopuszczalne napięcie ogniwa w trakcie ładowania to 1,45V a w temperaturach do 20 stopni nawet 1,5V .
Ładowarka przy standardowych ustawieniach ładuje całość do 144 V , a mamy 102 ogniwa .
Czyli 144V/102 = 1,41 V
Przy 1 ogniwie mniej
144V/101= 1,42V czyli dalej jesteśmy w bezpiecznym dla ogniwa zakresie napięcia
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-14, 22:03   

Wszystkie źródła światła w Vectrixie to LED-y poza główną żarówką ( światła drogowe i mijania) bo to zwykły halogen HS1.
Można go bez problemu wymienić na LED-a HS1 a takie sa dostępne na portalach aukcyjnych w kwotach dużo niższych niż na oficjalnej stronie Vectrixa.
Niestety podmiana na LED powoduje sygnał błędu w sieci CAN skutera.
Proponuję nie kupować sztucznego obciążenia(opornika - balastu) bo wtedy nic nie oszczędzimy na poborze prądu bo łatwo można usunąć błąd polegający na mruganiu kontrolki świateł.
Zwłaszcza że układ pomiaru prądu i napięcia w systemie skutera przy sztucznym obciążeniu może czasami głupieć - powodując co jakiś czas restart systemu wskaźników .
Niestety trzeba trochę podłubać w ECM ( czyli komputerze sterującym ukrytym pod zestawem wskaźników.
Należy wymienić dwa oporniki będące dzielnikami napięcia przy pomiarze poboru prądu.
Wskazane na zdjęciu oporniki ( pod układami scalonymi) wymieniamy na takie o oporności 33kOhm czyli dla oporników SMD oznaczenie 333 - na zdjęciu juz po podmianie
I już nie będzie problemu z migającą kontrolką świateł :mrgreen:
Poproszę o lajka na moim FB :) bo tu się nie da




_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 362
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-05-15, 06:50   

jas_pik napisał/a:
Trafiła mi się taka o zerowym napięciu - w trakcie ładowania napięcie na niej rosło na niej do 3V i zaczynała się strasznie grzać. Zwarcie takiego ogniwa nie powoduje żadnych problemów - ale co najważniejsze nie rośnie temperatura całego pakietu.
Dopuszczalne napięcie ogniwa w trakcie ładowania to 1,45V a w temperaturach do 20 stopni nawet 1,5V .
Ładowarka przy standardowych ustawieniach ładuje całość do 144 V , a mamy 102 ogniwa .
Czyli 144V/102 = 1,41 V
Przy 1 ogniwie mniej
144V/101= 1,42V czyli dalej jesteśmy w bezpiecznym dla ogniwa zakresie napięcia


Hmmm... Moj się właśnie ładuje i już pokazuje 148V. Z tego co pamiętam to w pełni naładowany ma 153V.
Podmieniałeś już u siebie te rezystory? Widziałem już ten wątek i właśnie idzie do mnie żarówka ledowa. Jeśli to faktycznie działa to też sobie je przelutuję.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-28, 22:26   

Zainstalowałem dzisiaj LED H4 w wersji Canbus na portalach pod nazwą Led H4 BRIDGELUX COB

Bez zmiany rezystorów nie ma błedu ( mrugania kontrolki)
EDIT : niestety po dłuższj pracy pojawia się błąd - jedno mrugnięcie raz na 10 sekund
Ale rozkład światła nie jest zbyt dobry
EDIT : chyba założyłem odwrotnie - ale na razie nie chce mi sie rozbierać
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2017-05-29, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 264
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-05-29, 21:03   Re: Vectrix VX1 by jas

Fajnie że jest nas coraz więcej :)

Jakby ktoś potrzebował klocki do Vectrixa, to te pasują i nie są drogie:

http://allegro.pl/klocki-...6516528454.html
 
     
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1030
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-29, 22:41   

Też chciałem dołączyć do klubu, ale Ktoś mnie ubiegł i nawet na zlot nie przyjechał się pochwalić :evil: .
 
     
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 264
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-05-29, 22:45   

gienek333 napisał/a:
Też chciałem dołączyć do klubu, ale Ktoś mnie ubiegł i nawet na zlot nie przyjechał się pochwalić :evil: .


Oj tam oj tam, poza tym byłem na zlocie :)
 
     
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1030
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-29, 23:02   

Kiedy :?:
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-30, 21:51   

mijania


drogowe


Wg mnie linia odciącia nie jest zbyt ostra ale przegląd przeszedł z tym ledem jako głównym źródłem :-D
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 264
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-05-31, 08:46   

gienek333 napisał/a:
Kiedy :?:


W niedzielę.
 
     
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 275
Wysłany: 2017-05-31, 19:33   

drgrin napisał/a:
gienek333 napisał/a:
Kiedy :?:


W niedzielę.


Potwierdzam :) , ale Ciebie gienek już nie było
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-31, 20:28   

No to zadam pytanie do znawców tematu - jaki jest wasz pomysł na usztywnienie szyby aby nie drgała?
Mój przyjechał bez szyby ( została odkręcona a następnie zaginęła w akcji) dojechała znacznie później. Nie wiem czy ze wszystkimi śrubkami i podkładkami.
Może jakieś zdjęcie - rysunek ?
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 264
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-05-31, 21:25   

jas_pik napisał/a:
No to zadam pytanie do znawców tematu - jaki jest wasz pomysł na usztywnienie szyby aby nie drgała?
Mój przyjechał bez szyby ( została odkręcona a następnie zaginęła w akcji) dojechała znacznie później. Nie wiem czy ze wszystkimi śrubkami i podkładkami.
Może jakieś zdjęcie - rysunek ?


jakby co mam zestaw montażowy do szyby. Na spód idą metalowe podkładki z papierem, potem szyba, gumowa uszczelka i aluminiowe elementy mocujące.

Pozdr
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-05-31, 22:28   

No tak mam ( metalowa podkładka z krążkami papieru ( 1 na rysunku) /szyba/gumowa podkładka pod trzymadełko/trzymadełko)
Ale szyba minimalnie drga - w szczególności przy jeździe po warszawskim asfalcie .
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 362
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-06-01, 05:42   

Ja dałem taśmę dwustronną pomiędzy szybę a plastik pod szybą. Dałem ją w miejscach, które później i tak są zasłonięte przez gumowe podkładki, więc jej nie widać. Szyba jest znacznie sztywniejsza i nie hałasuje pocierając o plastik.

Teraz najbardziej irytujące stało się wycie przekładni. Szczególnie podczas hamowania odzyskowego. U Was też tak wyje? Kupiłem już nowy olej (http://allegro.pl/elf-tra...6465322687.html) i dodatek liqui moly (http://allegro.pl/liqui-m...6674936262.html). Planuję wymianę w przyszłym tygodniu i zobaczę, czy to coś da. Jeśli macie jakieś inne pomysły to dajcie znać.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-06-01, 18:30   

Postaram się skorzystać z pomysłu ale na razie ( bo muszę jeszcze kilka razy dostawać się do ICM to założę dodatkowe podkładki gumowe.
A teraz link do filmu na YT - uruchamianie świateł awaryjnych ( zastosowałem soft do ICM-u o nazwie DE-ICMR04.hex)
https://youtu.be/mD9RELRl7JE


EDIT:
1. ten soft zlikwidował całkowicie błąd LED-ów ( przestała migać kontrolka świateł dziennych - która co prawda bardzo rzadko ale mrugała)
2. Użyłem podkładek filcowych o średnicy 25 mm i grubości 3 mm i szyba przestała się telepać
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11