SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa prototypu-ładowanie
Autor Wiadomość
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-06, 11:45   Budowa prototypu-ładowanie

Witam.
Jezeli istnieje taki temat to prosze mnie tam przekierowac, sam takiego nie znalazlem.
Mysle nad budową motocykla(takiego na A1) i nie wiem jak go ladowac. Zwykle gniazdo 3 pinowe jak w rowerze raczej nie przejdzie a nawet jesli to szybkosc ladowania przez 3-pin mnie nie satysfakcjonuje. Jezeli dobrze mysle to potrzrbny bedzie tez dobry bms.
Prosze o pomoc
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-06, 14:04   

jakiej pojemności akumulator zakładasz?
Jakiej mocy ładowarkę?
Jakie napięcie ?
Od tego zależy wybór złącza.
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 315
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-09-06, 14:22   

Zawsze można zrobić jak w Vectrixie - gotowy kabel podłączony na stałe, zakończony wtyczką 230V. Wyciągasz go ze schowka, wpinasz do gniazdka 230V i po sprawie.
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-06, 17:58   

Dobra, źle to tego podszedłem. Powiem jeszcze że mam doświadczenie z rowerem elektrycznym więc nie wiem jak dokładnie to wygląda w innych pojazdach.
pojemność to około 80Ah
napięcie 92v
jeżeli chodzi o ładowarkę to nie mam żadnej na oku, nie wiem gdzie szukać ładowarek do takiego projektu jakiej mocy itp.

Wiecie może jak jest to rozwiązane w Zero Motorcycles? musi tam być jakieś urządzenie na pokładzie bo wątpie żeby tak po prostu podłączyć kabel do gniazdka i na tym koniec. A fajną opcją byłoby zabrać ze sobą kabel i podładować motocykl w drodze
 
     
EVgarage 


Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 262
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-06, 21:52   

Potrzebna jest pokładowa ładowarka i moduł komunikacji jeśli chcesz ładować ze słupków z gniazdem typu 2. Nie ma żadnego problemu. Po komunikacji ze stacją ładowania moduł zamyka przekaźnik i ładowarka zaczyna pracę.
 
     
EVgarage 


Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 262
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-06, 22:03   

W sumie to przecież żeby ładować się z publicznych stacji to wystarczą tam 2 czy 3 elementy i przełącznik, łatwo znaleźć info. Mniej eleganckie ale działa i opcja wysokosprawna kosztowo ;)
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-06, 22:04   

czyli ładowanie ze słupka odpada. Gdzie mógłbym kupić ładowarkę pokładową?
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-06, 22:19   

No to jeszcze powiedz nam jakiego prądu ładowania oraz rozładowania oczekujesz.
Proponuje ładowarke podpiąc na stałe do zestawu akumulatorów a odbiorniki 9 kontroler ) podłączyć za pomocą złączy Anderson ( najtańsze znajdziesz chyba na Fernel
Do tych napięć kolor chyba najlepszy będzie jasnoniebieski ( nie pamiętam kodu kolorów)
Ładowarkę dla tych napięć najlepiej sterowana CAN .
Ewentualnie zrób z 2 sztuk ładowarek eltek są tanie mają duży prąd 35A/48V i sterowanie napięciem po CAN-ie.
Żaby się ładować ze stacji publicznych - to żaden problem , jak moge to się Vectrixem czy też Berlingo ładuję na publicznych słupkach.
Zawsze wolne miejsce na skuter/ motocykl znajdziesz w Warszawie na Placu Defilad - przy muzeum techniki
EVgarage napisał/a:
Potrzebna jest pokładowa ładowarka i moduł komunikacji jeśli chcesz ładować ze słupków z gniazdem typu 2. Nie ma żadnego problemu. Po komunikacji ze stacją ładowania moduł zamyka przekaźnik i ładowarka zaczyna pracę.

Nie wprowadzaj nikogo w błąd , wystarczą dwa oporniki dioda i włącznik - nic więcej. Schematy już nie raz opublikowałem.
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-06, 22:54   

Nie mogę znaleźć żadnego bmsa który by mi przypadł do gustu, nie do końca wierze chińczykom
więc dajmy że Maksymalny prąd ładowania i wyładowania to 100A
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-06, 23:12   

Złącza andersona SB50 sa dla Ciebie w takim razie wystarczające - zgodnie z kartą katalogową możesz je obciążać prądem ciągłym do 120A.
Masz już kontroler i silnik ?
Ramę ?
Może skusisz się na ramę z Vectrixa oraz silnik ?
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Pir-serwis 


Wiek: 41
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 1069
Skąd: Ostrowiec
Wysłany: 2017-09-06, 23:25   

Chyba nie zrozumiałeś kolegi EVGarage.
To nie jest drogie.
Bms 72v (84)lijon, baterie, ładowarkę 12A posiadam, gdyby w grę wchodziło takie napięcie.
_________________
Blog - Konwersja ICE na BEV - Daewoo Tico vs Citroen BX

Saxo 4os 5D Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique
P106 4os 5D Electrique
 
     
EVgarage 


Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 262
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-07, 08:00   

Nie wprowadzam w błąd, po chwili połapałem się, że moduł komunikacyjny może być zbyt kosztowny do takiego projektu i napisałem o tych trzech elementach.

BMS wg mnie można sobie odpuścić, w szczególności jeśli miałby być miernej jakości. Więcej zła może robić niż pożytku.
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-07, 12:40   

Albo coś źle robię albo nie wiem... Podrzuci ktoś linka do strony gdzie mógłbym kupić ładowarkę?
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-07, 14:12   

Poszukaj , sa na allegro zwykłe zasilacze telekomunikacyjne ( ale na dziś raczej drogie i duże )
Np taki jak na zdjęciu

Na tanie trzeba polować o sprzedawców z wyprzedaży militarnych/telekomunikacyjnych.
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-07, 16:10   

A może takie cudo na zamówienie? https://www.miromax.lt/pl...e#specification
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-07, 16:20   

Podejrzewam że szybko odpuścisz jak sie dowiesz o cenie .
Jesli podniesiesz napięcie do 40S to polecam ładowarke od Vectrixa.
Masz ja w PL za 3200 brutto
http://www.shop.vectrixpa...ry-charger.html
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Pir-serwis 


Wiek: 41
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 1069
Skąd: Ostrowiec
Wysłany: 2017-09-07, 16:25   

Ładowarka 20s/12A z dedykowanym BMS 20s/ odcina przy 200A 800zł.
Myslę,że można połączyć szeregowo BMS tylko wraz z baterią dać na zapór diody mocy.
_________________
Blog - Konwersja ICE na BEV - Daewoo Tico vs Citroen BX

Saxo 4os 5D Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique
P106 4os 5D Electrique
 
     
EVgarage 


Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 262
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-09-07, 17:13   

To wychodzi, że w Vectrixie jest taka sama ładowarka jak ja mam w moim samochodzie. W podobnej cenie można ogarnąć prawie dowolnie skonfigurowaną.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-07, 22:32   

Od Vectrixa można kupić gotowe sprawdzone BMS-y :-D
Wszystkie ceny w sklepie masz w PLN/EUR , produkty sa w PL i z gwarancją .
A tańsze ładowarki , bardzo dobre i duzej mocy np : http://www.tccharger.com/english/
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Stacho3221

Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 7
Wysłany: 2017-09-08, 12:21   

Dzięki za pomoc wydaje mi się że sobie poradzę, jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe linki ze stronami to się nie obrażę
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1235
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-09-08, 13:55   

A co Cie w szczególności interesuje?
Z jednośladów mam Vectrixa , Scootleca ( kilka skuterów w częściach też) oraz dużo doświadczeń :)
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12