SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Firma Greenway Polska
Autor Wiadomość
GSI 
GSI

Wiek: 43
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-10, 18:07   Firma Greenway Polska

Pierwszy punkt postawiony w CH Mokotów. Aby się naładować trzeba się za zarejestrować.
Na mail wysyłają kod.

www.greenwaypolska.pl

Pierwszy punkt ma gniazdo
- Type 2
- CHAdeMO
- CCS/SAE

Obok są jeszcze "świnki"

Gniazd dużo, ale miejsca tylko na 3 samochody.

ZDJĘCIA
https://postimg.org/image/uadah0n71/
https://postimg.org/image/j5533qzh3/
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1433
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-12-10, 18:42   

Zajrzałem na ich stronę i plany ambitne - 75 szybkich stacji w dwa lata wzdłuż szybkich dróg to będzie rewolucja :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Propagator 
Propagator

Dołączył: 05 Kwi 2015
Posty: 27
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-12-11, 11:25   

Od ponad roku korzystam z Greenway w Słowacji najpierw było bezpłatne ładowanie przy pomocy 4 cyfrowego kodu teraz mam kartę . Ceny są wysokie bo przy taryfie bez miesięcznego abonamentu minuta ładowania DC kosztuje 0,50Eur co przy ładowaniu do 80%
jedno ładowanie w moim BMW i3 kosztuje ok 88zł.W Słowacji są dwa typy ładowarek model który jest w CH Mokotów można ładować jednocześnie tylko 1 pojazd i model który pozwala
jednocześnie ładować 1xDC i 1xAC .Teraz jak wprowadzili opłaty na ładowarkach nie ma kolejek poprzednio często czekałem .
_________________
Tomasz - BMW i3 60 Rex/MBW i3 94 Rex Renault ZOE / Peugeot i-on/Tesla S 75D
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2714
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-12-11, 15:09   

Slowakom sie oplaca u siebie i w Polsce.
Polakom sie nie oplaca w Polsce.

Ale dobre i to.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
KilleR.racer 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 152
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2016-12-12, 14:18   

Ja mam tylko nadzieję że skoro Polak jest dyrektorem fili w naszym kraju to zna realia polaków i cennik bedzie adekwatny do zarobków. Bo taki jak w rodzimym kraju spółki to nie wróży im kariery w Polsce. Nie bedzie kolejek vo nie bedzie aut EV przy takich stawkach za ładowanie :) . A rządz jak zwykle zamiast pocisnąć ze spółkami typu PGE i niech oni kroją kase mniejszą ale zawsze do daje popis dla prywaciaży, którzy szybko konkurencji mieć nie będą i będą sobie ustalać stawki jakie im się podoba. W ostateczności w trasie skorzystam ale tak przy takim prawdopodobnym cenniku bede ich omijał szeroki łukiem :)
 
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 767
Skąd: Holland
Wysłany: 2016-12-12, 17:04   

Jak oni postawią drogie słupki to jest duża szansa, że ktoś inny zauważy, że da się taniej. Konkurencja jest najlepszym lekarstwem na drożyznę.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 463
Wysłany: 2016-12-12, 22:46   

Na Pomorzu martwo. Ech:(
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1433
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-12-12, 23:22   

wodnik7 napisał/a:
Na Pomorzu martwo. Ech:(
Potraktujmy to jak szansę lub wyzwanie :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
KilleR.racer 

Wiek: 37
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 152
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2016-12-13, 08:37   

Widac że nastawili się na trasy tranzytowe, pomorzem za bardzo nikt nie jedzie chyba że turysta. Reszta tras to tranzyt przez nasz kraj. Temu się tam obstawili. Na szczęście w moich okolicach coś będzie :D . A i do Warszawki dobije się nawet LEAF gen1 wtedy wiec bedzie można kupić taniej auto żeby potem wydać u nich kasę na ładowanie :) Bo jak wejdzie LEAF gen3 a kiedyś musi wejść to będzie Gen 1 za max 40 tys zł.
 
 
     
domino

Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 742
Skąd: Wielka Brytania
Wysłany: 2016-12-13, 11:11   

wodnik7 napisał/a:
Na Pomorzu martwo. Ech:(


Na ich mapce doliczyłem się 46 punktów :shock: nie 75! więc może i Pomorze obejmie w 2018 roku.
 
     
Carcik 
Instalator Paneli PV


Wiek: 24
Dołączył: 07 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Piła
Wysłany: 2016-12-13, 13:31   

Jak jest autostrada i MOPy na przeciwko to musisz liczyć podwójnie taki punkt :)
_________________
Citroen Saxo Electrique
9,6kWh Li-Ion + 1,1kWh Pb = 10,7kWh
Zasięg 78 kilometrów i rośnie

Montaż Paneli Fotowoltaicznych
https://www.facebook.com/ecoautomationpila/
 
     
GSI 
GSI

Wiek: 43
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-13, 21:32   

W punkcie ładowania w GalMoku nie naładuję Ampery. Brak gniazda Mennekes Type 2
:(
Czuje się jak bohaterka serialu "Black Mirror" NoseDive.
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 463
Wysłany: 2016-12-13, 21:50   

Ale jak to? W pierwszym poscie napisane, ze jest...?!?
 
     
GSI 
GSI

Wiek: 43
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-13, 22:30   

Mój błąd.
Dostałem kod i wczoraj chciałem podładować i....przepraszam za wprowadzenie w błąd.
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1433
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-12-13, 22:41   

GSI napisał/a:
W punkcie ładowania w GalMoku nie naładuję Ampery. Brak gniazda Mennekes Type 2
Naładujesz - ze stacji wychodzi przecież kabel z wtyczką Type 2, nie? Więc po drobnej modyfikacji Twojego kabla:
http://forum.opel24.com/t...-elektrycznego/
naładujesz się spokojnie jak ja tu w Poznaniu:
https://api.plugshare.com/view/location/97943
Przrobiłem sobie w ten sposób już dwa kable, działają. I trzeci bodix'owi - jak go sprawdzałem w Gdańsku na którejś stacji to też działał, ale czy on sam miał już możliwość przetestowania go to nie wiem. Jak by ktoś miał problem z taką przeróbką to służę pomocą. Jest jeszcze inny sposób - obcięcie ok. 1cm wtyczki, zyskujemy pewniejszy kontakt, ale tracimy możliwość blokowania wtyczki w gnieździe stacji.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
MOTORASTA

Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 72
Wysłany: 2016-12-14, 00:15   

Dlaczego tracimy możliwość blokowania ? w mojej skróconej nadal rowek do blokowania przy nasadzie jest
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1433
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-12-14, 00:23   

MOTORASTA napisał/a:
Dlaczego tracimy możliwość blokowania ? w mojej skróconej nadal rowek do blokowania przy nasadzie jest
Do blokowania służyły dwa czy trzy prostokątne otwory przy brzegu wtyczki - po ucięciu jej choćby o 0,5cm te otwory tracą jeden brzeg zdaje się i ząbek wystający z gniazda stacji już nie ma o co zahaczyć. Może podeślij zdjęcie jeśli jest inaczej?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
MOTORASTA

Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 72
Wysłany: 2016-12-14, 00:43   

Masz rację, były takie otwory na obrzeżu zanim ją obciąłem a myślałem że się zaczepia o ten występ głębiej
 
     
montana 
montana

Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 77
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-12-14, 09:25   

Cytat:
minuta ładowania DC kosztuje 0,50Eur


To jest rozbój. Ale trudno nie zrozumieć intencji tej firmy - skoro nie ma innych ładowarek na trasie,a oni są pierwsi, to chcą jak najszybciej zarobić na inwestycji.

Tak naprawdę, to dobrze że te ładowarki w ogóle będą, bo inaczej pewne trasy, jak np. do Międzyzdrojów z Poznania, w ogóle trzeba by odpuścić.

Na razie obserwuję prostą tendencję, która może za parę lat być normą. Ładuj w domu bo na mieście zapłacisz, a jeśli znajdziesz darmowe ładowanie (np. Lidl w Poznaniu) nie licz na wolne miejsce. Natomiast w trasie musisz płacić.
_________________
www.iport.pl
Seicento->Volvo v40->Volvo s80->Audi A5-> Tesla Model 3?
 
     
kalex 

Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 129
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-09-13, 18:48   

gramwzielone

Cytat:
Jak dotąd w Polsce ładowanie samochodów we wszystkich punktach Greenway jest bezpłatne. Po wprowadzeniu opłat kierowca będzie mógł podpiąć do swego konta w systemie Greenway kartę bankową, co pozwoli na zamknięcie procesu autoryzacji i płatności jednym ruchem. Firma planuje uruchomienie usługi płatnej na początku 2018 r. Szczegółowy cennik ma zostać przedstawiony do końca tego roku.


Jeszcze nie postawili ładowarek a już chcą kasować.
  
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2714
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2017-09-13, 19:41   

montana napisał/a:
Natomiast w trasie musisz płacić.


chyba, że masz Teslę wyprodukowaną do początku 2017r :mrgreen:
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 181
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2017-09-13, 20:21   

Greenway- dzisiaj chciałem ich zlokalizować w czasie ładowania auta i niestety nie dało się.
_________________
Opel Ampera, Nissan e-NV200
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 463
Wysłany: 2017-09-13, 21:44   

highend napisał/a:
montana napisał/a:
Natomiast w trasie musisz płacić.


chyba, że masz Teslę wyprodukowaną do początku 2017r :mrgreen:


nie, do konca 2017 - dziala, jesli poleci Cie wlasciciel tesli - wtedy masz ladowanie free do konca uzytkowania auta...
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1433
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-13, 22:06   

bodix napisał/a:
Greenway- dzisiaj chciałem ich zlokalizować w czasie ładowania auta i niestety nie dało się.
Co masz na myśli przez zlokalizowanie? Ja już ich kartę mam :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 181
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2017-09-14, 06:03   

Patryk, chciałem odwiedzić ich osobiście przy okazji ładowania i oblazłem kompleks budynków, nie znalazłem.
_________________
Opel Ampera, Nissan e-NV200
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12