SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e California
Autor Wiadomość
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 28
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-11-24, 17:58   

Karwoś lampki super :-P :mrgreen: :-P
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
     
Elektromaniak 

Dołączył: 28 Cze 2017
Posty: 16
Skąd: Tarnów/Kraków
Wysłany: 2017-11-25, 21:17   

Karwoś napisał/a:


Kiedyś czeka mnie sprawdzenie ile zrobię km jak wskaźnik pokaże 00km zasięgu. Tylko czy to bezpieczne - jak wyjeżdżę aku do zera ???


Też tego nie sprawdzałem, ale kolega, który użytkuje na codzień fiata już tak:) Oto wiadomość jaką dostałem niedawno od niego :) :
"Niemniej zdarzyło mi się dojechać do punkty 00 km i 0% , od momentu wyświetlenia tego przejechałem jeszcze ok 8 km w normalnym trybie po czym wyswietliło komunikat że auto przeszło w tryb mega oszczędzania baterii i że muszę sie podładować. W praktyce stracił jakieś 40% mocy , jechał do 90km/h i tak jeszcze przejechałem ok 5 km. Podjechałem do garażu, naładowałem do pełna i nie ma żadnych problemów"

To tak w ramach " nauki" :)
Teoretycznie nie powinno się dopuszczać do takiego stanu a jeśli już tak się stało to zaleca się od razu podłączyć baterię do ładowania.
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2017-11-25, 21:27   

Dzięki !! Teraz wiem plus minus na czym stoję. Oczywiście raczej nie zamierzam często tak rozładowywać. Praktycznie podłączam go przy 25%. Z tego co wiem lepiej rozładowywać i ładować niż podłączać codziennie nawet gdy bateria ma np 85%.
Ale oczywiście pewności nie mam że tak jest.
_________________
500e
 
     
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 28
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-01-05, 11:32   

I dalej DUPA :oops: nikt nie może naprawić sterownika PBCM
Czuje że fiaciorek pójdzie na żyletki
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-07, 21:43   

Czego dokładnie potrzebujesz, nr części. Co to dokładnie jest? Czy o to chodzi:

https://www.ebay.com/itm/...W5Z-2wr&vxp=mtr

Czy o to :

https://www.ebay.com/itm/...3dYZ1Mu&vxp=mtr
_________________
500e
 
     
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-01-09, 15:42   

Na wstępie dzień dobry wszystkim

Przymierzam się do zakupu 500e, nawet odbyłem jazdę próbną i naprawdę fajne auto ale mam kilka jeszcze klika pytań w kolejności od najbardziej mnie nurtujących :

1. Czy w Polsce jest szansa go naprawić jeżeli przytrafi się jakaś poważniejsza awaria. (będzie jeździł w Warszawie)

2. Ile trwa ładowanie na dodawanej przez sprzedających ładowarce ( z tego co wiem to jest to 230V 16A - jedno fazowa)

3. Jak jest z częściami blacharsko mechanicznymi - czy pasują od modeli europejskich (klocki, zawieszenie ? , wiem że z lampami jest kłopot)

4. Jak poradziliście sobie ze zmianami oświetlenia - przednie lampy (czy wystarczy przeróbka soczewek ? - nadal brakuje homologacji) , co z przeciwmgielnym ?

5. Czy da się przestroić / wymienić radio na Europejskie ?

6. Czy dedykowanej nawigacji można wgrąć aktualne mapy Europy ? Czy aplikacja na smartfony FIAT connect działa w Polsce ?

Serdeczne dzięki za pomoc
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-09, 16:21   

Witam

Ad1 - zawsze wszystko można naprawić. Części dostępne. Części elektryczne - dostępne na ebay. Poważna awaria - nawet w usa jest ciężko :) - jak w każdym samochodzie.

ad2 - 230V 16A - ładowanie od 0% do 100% - 8h - sprawdzone. - dokładnie 7h58min.

Ad3 - Części blacharskie - te same. Części zawieszenie - raczej te same, klocki - nie wiem - ale cena na ebay są ok. Co do lamp. Czy w egzemplarzu który chcesz kupić są przerobione światła z USA czy Europejskie, gdyż.

1. Jeżeli to przerobione USA - to zderzak też z USA.
2. Jeżeli są polskie - to zderzak musi być europejski - większe światła dolne
W usa światła mijania są na górze - po włączeniu długich podnosi się przesłona i robią się długie.
W polsce jest inaczej stąd inne rozmiary i dolnych świateł i inny otwór.

Ad4. Jak wyżej. Można przerobić, można kupić polskie + wymiana lub przeróbka zderzaka(ja mam przerobiony zderzak USA). Homologacja - w praktyce nie zdarzyło się żeby ktoś to sprawdzał - a jeżdżę od 15 lat samochodami z USA. Nawet nie wiem czy przy imporcie prywatnym wymagane były homologacje - nie wiem jak to jest w przepisach.
Druga sprawa - lampa przeciwgielna tylnia - wywala się prawą żarówkę wstecznego i wstawia czerwoną 21W - ciągnie instalację i przycisk w kabinie - ok150zł u elektryka za całość.chyba że tylne światła są inne niż u mnie - z czarnym wkładem wewnątrz - tego nie da się prosto przerobić i lepiej wstawić lampkę czerwoną LED w otwór dolny zderzaka - dobrze wygląda i działa

ad5 - sam się zastanawiam.

Ad6 - Nawigacja - może być problem ale pewnie się da. Próbowałem się zarejestrować i w żaden sposób nie szło :) Porzuciłem temat.

Po prostu jeżdżę - czasami jak żona pozwoli bo się jej spodobał dość mocno.

Podaj więcej info - jaki rocznik, ew, ogłoszenie z portalu lub zdjęcia - Jakiś pogląd mam mając dostęp do 2 elektryków i kilku benzyn 500 z usa.

W sumie Mama będzie sprzedawać ale 1,4 Sport AT. (ale to nie elektryk :D ).

Tak wyglądają lampy polskie w zderzaku z USA - przerobionym - powiększone otwory.

_________________
500e
  
 
     
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-01-09, 18:55   

Dzięki za odpowiedż.
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 497
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-01-09, 20:54   

Ad 6 - fiat 500e jest na tapecie u developerów z ovms, więc jeśli takie rozwiązanie Wam odpowiada to nie powinno być problemu (to zastępuje aplikację fiata do zdalnej komunikacji z autem).
  
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-10, 19:52   

W sumie taka komunikacja nie jest mi potrzebna. Poza tym mam problem którego jeszcze nie rozwiązałem - nie działa mi BT. W Serwisie powiedziano mi że nie mogą zrobić proxy aligment bo moduł BT nie ma zasilania - niestety nie wiedzieli czemu i nie mieli czasu szukać przyczyny.
Nie znalazłem nigdzie od tego bezpiecznika, nie wiem gdzie szukać tego modułu. Może się coś wypięło, może trzeba zresetować coś? Jeżeli coś wiecie - gdzie to znaleźć chętnie się douczę :)
Z tego powodu miga mi licznik przebiegu co jest prawidłowe - i będzie migał aż w końcu samochód połączy się z tym modułem.
_________________
500e
 
     
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 3
Wysłany: 2018-01-10, 20:26   

seboo napisał/a:
I dalej DUPA :oops: nikt nie może naprawić sterownika PBCM
Czuje że fiaciorek pójdzie na żyletki


Nie dobierzesz nic z tego ?

http://allegro.pl/moduly-...2.html#imglayer
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 497
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-01-10, 20:58   

Karwoś napisał/a:
W sumie taka komunikacja nie jest mi potrzebna.


Serio? Masz na przykład za 20 minut wyjść z roboty - nie chciałbyś sobie zdalnie odpalić ogrzewania, żebyś wsiadł do zagrzanego auta z odszronionymi szybami? Albo latem tak samo odpalić zdalnie klimę? Albo wieczorem siedzisz i sączysz browara i nie pamiętasz ile zostało baterii, więc wchodzisz w aplikację i widzisz, czy musisz ruszyć tyłek i podpiać auto, czy stan baterii wystarczy na kolejny dzień. Możliwości jest mnóstwo.
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-10, 21:08   

A to ten uconect to potrafi? Przekonałeś mnie. Ale bez BT nic nie zrobię - najpierw rozwiążę jeden problem potem drugi.

Generalnie w fordzie mam odpalanie zdalne ale szczerze mówiąc nie za często z tego korzystam. Myślałem że zimą będę, ale w rzeczywistości częściej włączam go zdalnie latem jak w środku jest z 50 stopni :)

W Uconnect bez jakiegoś abonamentu nic nie da się zrobić - i pytanie czy w polsce to zadziała.
_________________
500e
  
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 497
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-01-10, 21:38   

Ovms to potrafi. Abonamentu nie ma - na hologram.io zamawiasz kartę sim, która jest bezpłatna o ile nie przekroczysz miesięcznie ileśtam bajtów transferu (limit wystarcza dla ovms).
Na razie wsparcie dla fiata 500e jest w trakcie prac. Zobaczymy, jaką się da uzyskać funkcjonalność. BT do tego nie potrzebujesz - dane są wysyłane przez sieć komórkową, a do auta idzie po CAN.
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-10, 21:47   

A to bardzo ciekawe. Chętnie skorzystam jak już będzie taka możliwość dla Fiata 500
_________________
500e
 
     
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 28
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-01-13, 12:51   

przemek.r napisał/a:
seboo napisał/a:
I dalej DUPA :oops: nikt nie może naprawić sterownika PBCM
Czuje że fiaciorek pójdzie na żyletki


Nie dobierzesz nic z tego ?

http://allegro.pl/moduly-...2.html#imglayer


Auto było juz u tego gościa w Wawie. Próbują dorobić taki sterownik. Ile to potrwa?? nikt nie wie.
Auto jest juz na śląsku, kolejna przejażdżka na lawecie. Kontakt dostałem od Kolegi z tego Forum, miał podobne błędy i sobie poradzili. Wiec jest światełko w tunelu. Poczekamy zobaczymy. Napewno dam znać!
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
     
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 28
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-01-13, 12:57   

jeszcze jedno pytanie:
Czy może ktoś wie gdzie dorobić kluczyk do stacyjki??? kolega kupił fiata bez kluczyka z USA.
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
     
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 93
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-01-13, 18:52   

ASO :) Ja muszę dorobić drugi.

Tzn grot dorobić u ślusarza na podstawie zamka drzwi - nie ma sensu rozbierać stacyjki :) a programowanie tylko w ASO praktycznie - bo pewnie i karty nie ma.
_________________
500e
 
     
bro

Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 77
Wysłany: 2018-01-20, 14:47   

może kogoś zainteresuje:

https://youtu.be/bHcWTDtA5iA
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12