SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e California
Autor Wiadomość
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-06, 20:12   

Mam ładowarkę 3,6 niestety
_________________
500e
 
 
Paulos 

Wiek: 46
Dołączył: 12 Mar 2018
Posty: 1
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2018-03-12, 12:45   

Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się w tym temacie z prośbą o poradę.

Chcę kupić (głównie żonie do pracy) Fiata 500e. Widzę sporo ofert na mobile.de w cenach od 27tyś netto z niskimi przebiegami. Są to jednak roczniki 2012, a wyczytałem tu, że z modelami do 2015r mogą być jakieś problemy.
Nie chciałbym wydać więcej jak 30tyś. netto i najchętniej kupiłbym już w Polsce na fakturę.

Jeśli możecie coś doradzić lub wskazać konkretnego sprzedawcę będę wdzięczny.

Pozdrawiam
 
 
circoloco

Dołączył: 23 Sty 2018
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-13, 12:32   

Paulos napisał/a:
Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się w tym temacie z prośbą o poradę.

Chcę kupić (głównie żonie do pracy) Fiata 500e. Widzę sporo ofert na mobile.de w cenach od 27tyś netto z niskimi przebiegami. Są to jednak roczniki 2012, a wyczytałem tu, że z modelami do 2015r mogą być jakieś problemy.
Nie chciałbym wydać więcej jak 30tyś. netto i najchętniej kupiłbym już w Polsce na fakturę.

Jeśli możecie coś doradzić lub wskazać konkretnego sprzedawcę będę wdzięczny.

Pozdrawiam


Rozumiem, że mówisz o wersjach Karabag, bo oryginalnego 500e to za taka cenę nie kupisz. Wówczas musisz liczyć min 50 - 60tys za przyzwoity egzemplarz.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 670
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-03-13, 12:52   

Z tego co widzę to te wersje z Niemiec (Karabag) mają się nijak do 500e z USA. Osiągi to jakiś ponury żart: https://www.autocentrum.p...na-tania-jazde/

Tyle do setki to miał maluch ;)
 
 
circoloco

Dołączył: 23 Sty 2018
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-13, 12:57   

vwir napisał/a:
Z tego co widzę to te wersje z Niemiec (Karabag) mają się nijak do 500e z USA. Osiągi to jakiś ponury żart: https://www.autocentrum.p...na-tania-jazde/

Tyle do setki to miał maluch ;)


No dokładnie, to przeróbka z cywilnej wersji w oparciu o elementy elektryczne z wózka widłowego. Niby jeżdżą ale ja bym się nie odważył, do zakupu 500e podchodziłem 2 miesiące..

Pojemność akumulatora, moc - żart. One chyba nawet nie mają klimatyzacji.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-13, 16:17   

500e to samochód z USA. Trzeba szukać - sprawdzić na copart czy są - zadzwonić do firmy sprowadzającej i podpytać o koszty. Ale 50 tyś trzeba szykować.
_________________
500e
 
 
Bbob

Dołączył: 09 Mar 2017
Posty: 1
Wysłany: 2018-03-14, 19:08   

Czy jest jakiś sposób na określenie stanu aku w 500e. Jak rozpoznać wersje z ładowarką 6 kW ?
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2018-03-14, 20:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
URBAN 

Dołączył: 15 Mar 2018
Posty: 1
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-03-15, 20:18   

Witam
Wie ktoś jakim programem sprawdzić fiacika, wiem że alfa obd go ma ale znowu nie wiem jaki kabel tam do niego podłączyć ??
Z góry dzięki za pomoc :)
_________________
Fiat 500e 2015
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-15, 21:47   

Multiecuscan czy jakoś tak.
Fiat 500 ma zawsze 6kW Jeżeli masz taką ładowarkę 230V. Po wyłączeniu samochodu zawsze pokazuje ile trzeba ładować aku do 100% (czas) przy użyciu 110V i 230V - przy 230 to właśnie czas ładowania 6kW. Ja mam 3,6kW (16A) i ten czas muszę brać x2.

Jak sprawdzić stan aku - też się chętnie dowiem.
_________________
500e
 
 
tomoff 

Dołączył: 17 Mar 2018
Posty: 2
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2018-03-17, 15:58   

pełna diagnostyka tylko przez oryginalne urządzenie w trybie online , inne programy do fiat/alfa rozpoznają tylko te moduły które są tożsame z autami z silnikami spalinowymi ;)

w BPCM mozna zrobic "reset balast" oraz podejrzeć napięcia i rezystancje poszczególnych
ogniw
Oferujemy:
- odblokowanie auta po wypadku
- pełna diagnostykę elektroniczna
- kasowanie błędów
- kodowanie
- online update oprogramowania sterowników
itd..

https://www.facebook.com/fiat500eserwis/
Ostatnio zmieniony przez tomoff 2018-03-18, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-17, 20:09   

Użytkuje już kilka miesięcy fiaciora 500e ale do tej pory nie wiem jak to jest z ogrzewaniem.
Tzn - jak NIE włączam klimy a zrobię temp LO - to co wtedy się dzieje? Działają tylko wentylatory, grzałki się nie włączają i klima nie działa? Czy to jest po prostu wietrzenie?
Zasięg po włączeniu spada (ten na wyświetlaczu) niezależnie czy jest 30 czy AC 16. Zawsze mnie to nurtowało. Brakuje mi trochę zużycia kW tak jak mam w c-max hybrydzie - mogę sobie podejrzeć jakie jest inne zużycie kW - klimy i innych podzespołów.
_________________
500e
 
 
circoloco

Dołączył: 23 Sty 2018
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-19, 20:41   

Karwoś napisał/a:
Użytkuje już kilka miesięcy fiaciora 500e ale do tej pory nie wiem jak to jest z ogrzewaniem.
Tzn - jak NIE włączam klimy a zrobię temp LO - to co wtedy się dzieje? Działają tylko wentylatory, grzałki się nie włączają i klima nie działa? Czy to jest po prostu wietrzenie?
Zasięg po włączeniu spada (ten na wyświetlaczu) niezależnie czy jest 30 czy AC 16. Zawsze mnie to nurtowało. Brakuje mi trochę zużycia kW tak jak mam w c-max hybrydzie - mogę sobie podejrzeć jakie jest inne zużycie kW - klimy i innych podzespołów.


Masz TomTom a fabrycznego ? Tam pokazuje zużycie co i jak. Jeśli nie mogę Ci sprawdzić.
 
 
emtezet

Dołączył: 01 Mar 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-03-20, 12:04   

Witam, czytałem różne info na ten temat dlatego zapytam użytkowników. Czy ten samochód ma pompę ciepła?
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-21, 14:41   

Tomtoma nie mam niestety. Chętnie bym takiego nabył - poszukam w USA może coś będzie. Alechodzi o tego wkładanego w tę dziurę w desce ??

Pompy ciepła nie ma raczej na 100%.
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-03-27, 13:15   

Witam Wszystkich :)
Karwoś czy uporałeś się z migającym przebiegiem?
TomTomy z B&Me mozna kupić z Włoch,taniej i szybciej niż z USA.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-27, 16:01   

Jeszcze nie - odłączałem moduł, podłączałem ale nic nie pomogło. Nigdzie nie mogę znaleźć czy od tego jest jakiś inny oddzielny bezpiecznik.
Wydaje mi się, że stało się to podczas przerabiania świateł - najpierw samochodu nie można było uruchomić - podmieniono komputer z Fiata 500e 2016 - dalej to samo. Szukano przyczyny i się okazało, że przyczyna była trywialna - spalony bezpiecznik od świateł długich - w USA to małe żaróweczki a w europejskich to porządne żarówy - trzeba było zmienić bezpiecznik. Samochód odżył, ale przebieg miga przez BT. Nie pamiętam czy wcześniej też migało :) Ale raczej nie na 90%. Mam jeszcze fiacika 500 1,5benzyna - ale nie chcę podłączać pod 500e bo jeszcze uszkodzę ten drugi i byłaby lipa żeby samochód który sprzedaję ma wadę :)
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-03-27, 17:45   

Miałem to samo w aucie,mechanik zdiagnozował bezpiecznik lub centralkę.Bezpiecznik był ok,wymienił centralkę zestawu głośnomówiącego i problem ustał - licznik nie miga.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-27, 22:54   

Czyli te wielkie coś pod schowkiem ?? :) W sumie to w telefonie mieści się to na kości wielkości 20x20mm a w fiacie musieli coś pomylić po zrobili 20x20 ale centymetrów :)
_________________
500e
 
 
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 44
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-03-28, 10:57   

tomoff napisał/a:
pełna diagnostyka tylko przez oryginalne urządzenie w trybie online , inne programy do fiat/alfa rozpoznają tylko te moduły które są tożsame z autami z silnikami spalinowymi ;)

w BPCM mozna zrobic "reset balast" oraz podejrzeć napięcia i rezystancje poszczególnych
ogniw
Oferujemy:
- odblokowanie auta po wypadku
- pełna diagnostykę elektroniczna
- kasowanie błędów
- kodowanie
- online update oprogramowania sterowników
itd..

https://www.facebook.com/fiat500eserwis/


Z tego co się orientuję Gość ma bardzo dużą wiedze na temat fiatów elektrycznych. Zna większość firm próbujących naprawiać lub którzy naprawili fiaciorki.

Ja z moim dalej walczę, szczerzę mówiąc juz straciłem wiarę że go ożywią.
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-03-28, 17:32   

I oni też nie dali rady ?
_________________
500e
 
 
Willyfog

Dołączył: 01 Kwi 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-04-01, 20:08   Kupno 500e

Witam, jestem nowy, najpierw nagrzałem się na 500e, później emocje opadły gdyż nie ma serwisu aż w końcu trafiłem na to forum gdzie nadzieja odżyła.
Chcialbym użytkować go tylko i wyłącznie w Warszawie. Czy z waszym doświadczeniem możecie polecić gdzie kupić w miarę możliwy egzemplaż? Coś koło rocznika 2015?
Za wszelkie porady będę wdzięczny.
Czy w ogóle spoglądać na allegro?

Willyfog
 
 
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 15
Wysłany: 2018-04-06, 13:06   

Udało - się mam fiacika. Kupiłem od firmy Concept z Łodzi (http://electricars.pl/) i jak na razie jestem zadowolony.
Rejestracja poszła bez problemów , samochód mimo że z 2013 r. wygląda jak nowy.

Teraz parę pytań do dłużej użytkujących właścicieli:

- czy przerabialiście światła na EU - gdzie i w jaki sposób ?

- czy udało się komuś ściągnąć i zainstalować aplikację na telefon BLUE&ME ?

- przymierzam się do kupna kabla do ładowarek miejskich - jakie typy wtyczek powinien mieć taki przewód ?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2155
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-04-06, 16:14   

przemek.r napisał/a:
- przymierzam się do kupna kabla do ładowarek miejskich - jakie typy wtyczek powinien mieć taki przewód ?
Przewód Type 2 -> Type 1 32A jak ten:
https://www.ebay.co.uk/it...3m/323179650395
Tu jest dłuższy:
https://www.ebay.co.uk/it...ad/263591045313
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 171
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-06, 21:29   

Światła mam przerobione - to znaczy założone polskie po lifcie. Ale można przerobić przesłony oryginalne - mogę podesłać nr do osoby która może to zrobić - oczywiście to ingerencja w lampy - ale stają się Asymetryczne.

PS - ja poluję na ładowarkę 32A - w końcu gdzieś trafię w rozsądnej cenie. - póki co 385$ na EBAY
_________________
500e
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 957
Wysłany: 2018-04-06, 22:25   

mam nowa ladowarke 1fazowa, 32A, ale z kablem typ2. Przerobic naprawde maly problem (prosic Patryka;)

Oddam po malej obnizce, cena i detale w dziale ogloszen:)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13