SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi iMiEV (Gdańsk)
Autor Wiadomość
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-02-26, 19:17   

Patryk jaki polecasz interface do EvBatMon? bo podobno te kiepskiej jakości nie działają?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-27, 02:34   

Póki co wiem tylko o OBDLink MX BT, że działa, i to nieźle. Aczkolwiek caniOn też już pokazuje pojemność akumulatora w Ah, więc EvBatMon wydaje się niepotrzebny.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-03, 23:49   

OBDLink MX BT kupiłem z allegro, wszystko działa, ale po około minucie zrywa połączenie. Jak nacisnę przycisk to znowu przez minutę jest ok. Coś mam źle ustawione?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1854
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-03-04, 00:03   

Sprawdź na innym smartfonie - bo to czasami może być problem smartfona
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-04, 17:36   

Sprawdzone na dwóch różnych telefonach, podczas połączenia czasami wyskakują komunikaty połączony, połączony, połączony, tak chyba też nie powinno być?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-04, 17:49   

Slawek napisał/a:
Sprawdzone na dwóch różnych telefonach, podczas połączenia czasami wyskakują komunikaty połączony, połączony, połączony, tak chyba też nie powinno być?
Używasz caniOna, tak? U mnie sekundę czy dwie łączy i potem liczba ramek na sekundę w prawym dolnym rogu wskakuje na ponad 400 i tam zostaje, dopóki nie wyłączę samochodu lub aplikacji. Czasami coś się powiesi (chyba Bluetooth w telefonie), liczba ramek spada do zera i trzeba zrestartować apkę, z reguły też i telefon. To się zdarza dość rzadko, z reguły chodzi dziesiątki minut nieprzerwanie. Używam jakiegoś starego HTC, można też na próbę wziąć jakiś tablet.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-04, 20:15   

Tak caniOna. Telefony mam nowe, zrobiłem nawet zaległych aktualizacji. Łączy się, liczba ramek dochodzi do 350 i spada do 0 i tak kila razy i potem się rozłączy.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1854
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-03-04, 20:19   

To wszystko wskazuje na problem tego ELM-a .
Napisz do sprzedawcy o wymianę ( u mnie na staroświeckim Galaxy S stabilnie trzyma i nic nie zwalnia).
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-04, 21:44   

jas_pik napisał/a:
To wszystko wskazuje na problem tego ELM-a .
Nie jestem przekonany.

jas_pik napisał/a:
( u mnie na staroświeckim Galaxy S stabilnie trzyma i nic nie zwalnia)
I staroświeckość może być kluczem - popróbowałbym starsze telefony, ten mój HTC to z 5 latek pewnie już ma.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-05, 16:35   

https://www.scantool.net/downloads/updates/
Takiego linka dostałem do aktualizacji softu
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-09, 18:05   

Zrobiłem aktualizację formware do wersji 4,3,2, ale nic to nie poprawiło.
Przy połączeniu z laptopem prze BT pyta o hasło 1234.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1854
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-03-09, 18:17   

To chyba masz jakąś podróbkę - bo hasło w moim jest dynamiczne i 6 znakowe
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-09, 18:27   

Tego kupiłem

http://allegro.pl/interfe...kNmEwZmRiY2E%3D

Hasło dynamiczne 6 znakowe mam podczas łączenia z telefonem, podczas łączenia z laptopem i aktualizacjach firmware jest hasło 1234
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-09, 21:35   

Slawek napisał/a:
Tego kupiłem

http://allegro.pl/interfe...kNmEwZmRiY2E%3D
U mnie dokładnie ten interfejs śmiga.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-10, 08:05   

Kupowałeś u tego dostawcy z PL?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-10, 20:13   

Slawek napisał/a:
Kupowałeś u tego dostawcy z PL?
Tak.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
yoorek

Dołączył: 14 Sty 2018
Posty: 19
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2018-03-10, 21:11   OBDLink

Ja mam taki, ale kupowałem w Chinach
https://www.facebook.com/...929133980545053
_________________
https://www.facebook.com/Yoorek.Elektrodriver/
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-11, 09:56   

Będzie działał OBDLink MX WiFi ?
lub wymienić go na tańszy OBDLink LX BT ?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-12, 14:42   

Slawek napisał/a:
Będzie działał OBDLink MX WiFi ?
lub wymienić go na tańszy OBDLink LX BT ?
Będzie działał, ale ja bym wymienił - BT jest szybszy.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-03-13, 16:02   Re: OBDLink

A gdzie dokładnie kupowałeś ?

yoorek napisał/a:
Ja mam taki, ale kupowałem w Chinach
https://www.facebook.com/...929133980545053
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-25, 23:04   

jas_pik napisał/a:
PatrykS napisał/a:
Dziś poeksperymentowałem trochę z ładowaniem i-MiEVa i okazało się, że nie chce on ładować się najmniejszym możliwym prądem, czyli 6A.

To wina EVSE czy ładowarki w samochodzie?
Ona ma chyba moc znamionową 3300W . Przy prądzie 6A zapewne ma problem ze startem.
A jak pracuje z 8A ?
Sprawdziłem dziś z inną EVSE 6A i było tak samo. Zmontowałem też baterię z 5 starych akumulatorów (razem może z 80Ah miały) i przy 8A i-MiEV ładował się poprawnie jakieś 6 minut, po czym spadające napięcie akumulatorów musi jakoś wpływać na przetwornicę, bo i-MiEV przerwał ładowanie.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-04-22, 19:11   

PatrykS napisał/a:
Slawek napisał/a:
Będzie działał OBDLink MX WiFi ?
lub wymienić go na tańszy OBDLink LX BT ?
Będzie działał, ale ja bym wymienił - BT jest szybszy.


Ręce i nogi opadają, wymieniłem na zielonego LX i jeszcze większe problemy z połączeniem.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1854
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-22, 19:36   

Kupiłeś go w Polsce na portalu Allegro?
Najczęściej sprzedają podróbki - niezgodne ze standardem
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2272
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-04-22, 20:18   

Mój MX BT odpukać działa znośnie - jeżeli raz czy dwa na godzinę połączenie się zawiesi to wg mnie tragedii nie ma, to może być wina telefonu. Będę miał swój interfejs za dwa tygodnie w sobotę w Żyrardowie, więc będzie można go wypróbować z innymi telefonami.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 42
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 150
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2018-04-22, 20:51   

jas_pik napisał/a:
Kupiłeś go w Polsce na portalu Allegro?
Najczęściej sprzedają podróbki - niezgodne ze standardem


Tak, to jest przedstawiciel producenta na PL
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12