Testowe stacje do ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2008-12-03, 13:20 Testowe stacje do ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce
|
|
|
Z pewnych źródeł, m.in. z Konsorcjum Green Stream, doszły do mnie jakiś czas temu informacje, że w Polsce powstaną dwie testowe stacje do ładowania pojazdów elektrycznych - jedna w Warszawie i jedna w Krakowie.
Podobno zajmuje się tym obecnie Instytut Elektrotechniki w Międzylesiu, jednak od miesiąca nie dostałem odpowiedzi od tamtejszego opiekuna naukowego tego projektu.
Może ktoś z pozostałych osób na forum wie nieco więcej na temat projektu i mógłby się podzielić informacjami. |
_________________ Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
|
|
|
|
 |
yarross
Przekonany
|
Wysłany: 2008-12-04, 01:32 Re: Testowe stacje do ładowania pojazdów elektrycznych w Pol
|
|
|
RaveN napisał/a: | Z pewnych źródeł, m.in. z Konsorcjum Green Stream, doszły do mnie jakiś czas temu informacje, że w Polsce powstaną dwie testowe stacje do ładowania pojazdów elektrycznych - jedna w Warszawie i jedna w Krakowie.. |
W jakim sensie stacje? Rozumiem, że na wytypowanych parkingach?
Swoja drogą mam pewne obiekcje przed pozostawianiem na parkingu porozciąganych kabli od dystrybutorów do pojazdów. W rzeczywistiści naszego pięknego kraju trzeba się liczyć, że się nimi zaraz ktoś zainteresuje. Pół biedy, jak zajumają, gorzej jak złodziej przy tej akcji ulegnie porażeniu i właściciel będzie mial problemy |
_________________ Zmieniłem zdanie. Zwiącholom nie należy płacić |
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2008-12-04, 09:44
|
|
|
yarross napisał/a: | W jakim sensie stacje? Rozumiem, że na wytypowanych parkingach? | Przez słowo "stacje" rozumiem jakieś dwa obiekty, pewnie po jednym słupie gdzie można się podpiąć. Nie wiem nic więcej, bo nikt nie odpisuje i nie udziela informacji :(. |
|
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2009-03-28, 22:42
|
|
|
Wreszcie znalazłem jakąś informację. Niestety nie ma daty publikacji więc nie wiem na ile to nowa wiadomość, ale raczej nie starsza niż kilka miesięcy.
Podobno Konsorcjum Green Stream uzyskało 20 milionów EUR z UE na rozwój samochodów elektrycznych w Polsce.
Cytat: | Projekt przewiduje postawienie 330 punktów ładowania akumulatorów, zakup 20 pojazdów testowych różnych marek, wybudowanie warsztatu wzorcowego, uruchomienie systemu monitorowania i zarządzania GPS, a nawet prace nad projektem polskiego samochodu elektrycznego. |
Samochody elektryczne już wkrótce w Polsce
http://www.nowa-energia.c...rotce-w-polsce/
Brzmi ciekawie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
|
 |
yarross
Przekonany
|
Wysłany: 2009-03-29, 18:18
|
|
|
RaveN napisał/a: | Brzmi ciekawie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
Pod biurem i tak nie postawią mi. Spróbuję pogadać z administratorem. |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2009-04-03, 20:19
|
|
|
He he... wkleił Pan link, który ja podałem powyżej . |
|
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2011-05-10, 10:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2009-04-03, 22:26
|
|
|
Przepraszam.
Miałem przerwę (kłopty komputerowe), nie wszystko mogłem doczytać wcześniej. |
_________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:32
|
|
|
Będą terminale do doładowania samochodów EV po drodze, to błyskawicznie wzrośnie liczba samochodów EV i np.: hipermarkety szybko postawią własne słupki z darmową energią elektryczną, żeby klient u nich się ładował z 3 godziny, bo w tym czasie spaceruje i zapełnia koszyk z zakupami (tak jest na całym świecie). |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2009-10-19, 10:51
|
|
|
I to jest dylemat.
Byłem w tym roku 2 razy w Warszawie TOYOTĄ EV (maj i wrzesień), wielu tłumaczyłem, a pytania zadawali jak np.: Gdzie leję paliwo ?
ITP. |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
|
|
|
 |
domino
|
Wysłany: 2010-09-07, 19:34 stacje do ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce
|
|
|
Bardzo ciekawy artykuł ukazał się w gazecie Życie Warszawy
podaje linka do zapowiedzi artykułu.
http://biznes.onet.pl/aut...47,1,news-detal
W artykule możemy doczytać się rozmowy z Prezesem Green Streamu który uskarża się na biurokracje w Polsce która uniemożliwia budowę infrastruktury dla aut elektrycznych, ale czy napewno to?
Przychodzi od razu pytanie, jeżeli udało się wybudować kilka słupków i stoją już od roku czasu to, co z resztą, czy następny słupek wymaga naprawdę aż tylu dokumentów, że musimy czekać rok?
Dlaczego w Konsorcjum Green Steram już kilka razy zmieniali się prezesi?!!!
Dlaczego nie ma dopłat w Polsce do aut elektrycznych czy nikogo to niezastanawia?
W artykule można doczytać się, że większość krajów Uni ma dopłaty - a my?
chyba lobby paliwowe ma duuuuże wpływy w .............. |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2011-04-10, 09:32
|
|
|
Powstała w Polsce nowa strona z mapą o EV, porządny człowiek ją zrobił.
Na tej stronie można znaleźć czynne i dostępne słupki dla EV (terminale, punkty, stacje do doładowywania EV po drodze):
http://www.ecomoto.info
Proszę o umieszczanie swoich punktów dla EV oferowanych do pomocy przez dobrych ludzi lub przez zainteresowane firmy - szczególnie już teraz dla jadących do Żyrardowa na ogólnopolski III ZLOT EV.
Na tej stronie są też inne ciekawe rzeczy dla EV. |
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2011-05-10, 09:02
|
|
|
Uuu, znalazłem stację ładowania dosłownie rzut kamieniem od domu (właściwie Żona mi pokazała). Znajdują się przed wjazdem do Instytutu Łączności w Warszawie (ul. Szachowa 1). Jest jeden "główny" słupek i dwa tylko z gniazdkiem. Jest też miejsce na kartę zbliżeniową. Podpisany jest przez Instytut Elektrotechniki w Warszawie.
(Nie, żaden z tych dwóch zaparkowanych samochodów nie jest EV )
charging_station2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 389 raz(y) 52,27 KB |
charging_station1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 386 raz(y) 120,36 KB |
|
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2011-05-10, 09:09
|
|
|
Zbyszek Kopeć napisał/a: | Powstała w Polsce nowa strona z mapą o EV, porządny człowiek ją zrobił.
Na tej stronie można znaleźć czynne i dostępne słupki dla EV (terminale, punkty, stacje do doładowywania EV po drodze):
http://www.ecomoto.info
Proszę o umieszczanie swoich punktów dla EV oferowanych do pomocy przez dobrych ludzi lub przez zainteresowane firmy - szczególnie już teraz dla jadących do Żyrardowa na ogólnopolski III ZLOT EV.
Na tej stronie są też inne ciekawe rzeczy dla EV. |
Czy do tej mapki dodaje się tylko własne punkty ładowania, czy można wrzucić publiczne (płatne?) znalezione gdzieśtam?
A w ogóle to nie widzę punktów ładowania na zachód od linii Gdańsk-Łódź-Kraków. Wreszcie Polska 'B' w czymś przoduje |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2011-05-10, 09:45
|
|
|
Cytat: | Czy do tej mapki dodaje się tylko własne punkty ładowania, czy można wrzucić publiczne (płatne?) znalezione gdzieśtam? |
Można dodawać wszystkie tylko trzeba dokładnie opisać że jest to gniazdko płatne. Już jedno takie profesjonalne jest: http://www.ecomoto.info/punkt/8/rondo-1.html
PZDR |
|
|
|
 |
RaveN
Administrator

|
Wysłany: 2011-05-10, 10:10
|
|
|
Piwoslaw napisał/a: | Czy do tej mapki dodaje się tylko własne punkty ładowania, czy można wrzucić publiczne (płatne?) znalezione gdzieśtam? |
Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście można uzyskać kartę dostępową (za darmo albo po wykupieniu abonamentu) do tego słupka. Podejrzewam, że jest to słupek użytkowany wyłącznie w celach projektu realizowanego przez Green Stream i partnerów. Wobec tego umieszczenie go na mapie może wprowadzać ludzi w błąd (lepiej to sprawdzić). |
|
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2011-05-10, 10:43
|
|
|
Nie widziałem na tym słupku napisu "Green Stream", jedynie Instytut Elektrotechniki w W-wie. I żadnych info nt. płatności, jedynie "Tu przyłóż kartę". Jutro (albo może i dziś) będę tam przejżdżał rowerkiem, to mogę jeszcze raz obejrzeć, tym razem dokładniej. |
|
|
|
 |
tomasz_kombi
|
Wysłany: 2011-05-10, 11:40
|
|
|
Ale trzeba przy okazji umieścić na stronie informację o konieczności posiadania karty i .... gdzie ją zdobyć |
_________________ Moje gniazdka: praca |
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2011-05-10, 13:12
|
|
|
Załączam zdjęcie "mordki". Widać loga sponsorów: Innowacyjna Gospodarka, MARR, Unia Europejska, ale żadnego Green Stream.
Zagadałem miłego ochroniarza z dyżurki przy bramie. Stacja ładowania nie jest własnością Instytutu Łączności, przed którym stoi, ale któryś z pracowników miał z nią coś wspólnego. Drugi taki podobno stoi przed Zakładem Energetycznym (przy Czechowicza? - nie jest pewien). A Instytut Elektrotechniki, który słupki zrobił, mieści się nieopodal w Międzylesiu, przy Pożaryskiego 28, być może tam też stoi stacja do ładowania. Pan nie miał pojęcia co to za karta zbliżeniowa, skąd ją wziąć, od kogo? "A zresztą, Panie, nie interesowałem się tym, bo mnie to i tak nie stać na elektryczny samochód." Wspomniałem, że elektryk wcale nie jest droższy od nowego auta, za to koszty są dużo niższe, jedynie zasięg trochę gorszy, ale takie stacje jak ta znacznie ułatwiają planowanie podróży.
Zapytałem go też, czy widział żeby jakiś samochód elektryczny się tu ładował. "A gdzie tam, Panie! Jak elektrycznych samochodów w Polsce jest garstka, to po co by się który tu zapuszczał? Takich słupków w Warszawie jest pewnie ze 20, to po co aż tu jechać?"
charging_station3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 296 raz(y) 244,73 KB |
|
|
|
|
 |
yarross
Przekonany
|
Wysłany: 2011-05-10, 13:47
|
|
|
Piwoslaw napisał/a: | Załączam zdjęcie "mordki". Widać loga sponsorów: Innowacyjna Gospodarka, MARR, Unia Europejska |
No i to wyjaśnia wszystko. Pewnie nigdzie nie dostaniesz takiej karty, bo to coś nie powstało po to, żeby było użyteczne. Jedynymi celami takich projektów jest wyszarpanie kasy z Unii.
Żeby nie było że to SF, w branży w jakiej m.in. robię (IT) mieliśmy już dwie propozycje uczestniczenia w tego typu "przedsięwzięciach". Kryterium było jasne - produkt nawet nie musiał działać, tylko udawać że działa. |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
EV jest śliczne
|
Wysłany: 2011-05-10, 20:12
|
|
|
Wpisywać można tylko swoje gniazdka, cudzych przecież nie wolno.
A tamte słupki mają właściciela i od nich zaczął się ten WĄTEK FORUM (producent słupka, to jedno, a właściciel, który postawił, to drugie). Te na zdjęciach należą do któregoś GreenStream lub do ARR MARR w ramach przetargu 5.1 .
Każdy włascieiel umie sam dopisać swoje gniazdko. |
|
|
|
 |
Piwoslaw
Wszyscy się gapią

|
Wysłany: 2011-05-10, 21:58
|
|
|
yarross napisał/a: | Piwoslaw napisał/a: | Załączam zdjęcie "mordki". Widać loga sponsorów: Innowacyjna Gospodarka, MARR, Unia Europejska |
No i to wyjaśnia wszystko. Pewnie nigdzie nie dostaniesz takiej karty, bo to coś nie powstało po to, żeby było użyteczne. Jedynymi celami takich projektów jest wyszarpanie kasy z Unii.
Żeby nie było że to SF, w branży w jakiej m.in. robię (IT) mieliśmy już dwie propozycje uczestniczenia w tego typu "przedsięwzięciach". Kryterium było jasne - produkt nawet nie musiał działać, tylko udawać że działa. |
Ciekawe, czy prasę dałoby się tym zainteresować, czy jest to tak powszechne, że nikogo nie obchodzi? |
|
|
|
 |
bartek
|
Wysłany: 2011-05-10, 22:31
|
|
|
Piwoslaw napisał/a: |
Ciekawe, czy prasę dałoby się tym zainteresować, czy jest to tak powszechne, że nikogo nie obchodzi? |
http://uwaga.tvn.pl/kontakt.html
No chyba że Oni też "siedzą w kieszeni" tych co te projekty realizują. |
|
|
|
 |
domino
|
Wysłany: 2011-05-25, 23:08
|
|
|
Rowery-Elektryczne napisał/a: | A to teraz trzeba bedzie chodzic na zakupy na 8 godzin zeby samochod sie naładował |
Nie trzeba czekać 8h jeżeli masz energie w aku na 100 km a Supermarket jest w odległości kilkunastu km to jedziesz na zakupy na 30 min przez ten czas ładujesz i wracasz z powrotem. Przez te 30 min naładujesz aku tyle ile zużyłeś energii na dojechanie do Supermarketu - proste. Zużytą energie z drogi powrotnej do domu ładujesz znów z gniazdka i już. |
|
|
|
 |
|