SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e California
Autor Wiadomość
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 23
Wysłany: 2018-04-09, 14:06   

Karwoś napisał/a:
Światła mam przerobione - to znaczy założone polskie po lifcie. Ale można przerobić przesłony oryginalne - mogę podesłać nr do osoby która może to zrobić - oczywiście to ingerencja w lampy - ale stają się Asymetryczne.


Który rocznik jest Twojego fiata ? Zakładam że musiałeś zmienić też okablowanie pod europejskie żarówki. Weszły P&P czy było trochę dłubania ?

Podeślij mi namiar na tego gościa od przeróbki - popytam.

Zastanawiam się czy przerabiać czy zakładać polskie. A co z tylnym przeciwmgielnym ?

Co do ładowarki to przy 32A na jednej fazie istnieje duże ryzyko że korki będzie wywalać.
 
 
seboo 

Wiek: 45
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 46
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-04-14, 15:48   

Karwoś napisał/a:
I oni też nie dali rady ?


współpracują razem ale jakos słobo im to idzie :oops: :cry:
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-14, 16:18   

przemek.r napisał/a:

Co do ładowarki to przy 32A na jednej fazie istnieje duże ryzyko że korki będzie wywalać.


Niekoniecznie, dlaczego? Wystarczy dobrze zrobiona instalacja, odpowiedni przewod i bezpieczniki. Cala Anglia ma 32A i jedna faze.

Jedyne, co moze sie nie podobac elektrowni, to jednofazowe obciazenie, aczkolqiek przy poborze niecalych 7kW to tez nie jest jakis wielki problem..
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-16, 21:41   

Póki co w garażu mam tylko 16A max. Jak będę miał przydział na 14kW to w nowym garażu pewnie pociągnę 32 z jednym takim gniazdkiem lub 2 fazy - ale to jeszcze w fazie planów.
_________________
500e
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-16, 21:52   

Nie wiem, ile metrow musisz ciagnac kabla, ale kupujac np. 5x6mm2 powinno Ci spokojnie wytarczyc na przyszlosc, i nawet do 22kW coaglej obciazalnosci - i dla Ciebie na razie rowniez jednofazowo 7kW. Warto troche doplacic, i miec na przyszlosc spokoj.

W jakies dwie fazy bym sie wcale nie bawil, dziwne to troche:)
 
 
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 23
Wysłany: 2018-04-17, 20:55   

PatrykS napisał/a:
przemek.r napisał/a:
- przymierzam się do kupna kabla do ładowarek miejskich - jakie typy wtyczek powinien mieć taki przewód ?
Przewód Type 2 -> Type 1 32A jak ten:
https://www.ebay.co.uk/it...3m/323179650395
Tu jest dłuższy:
https://www.ebay.co.uk/it...ad/263591045313


Rozumiem że 32A naładuję szybciej niż 16A. A jak jest z ilością faz , ma to znaczenie ?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-17, 21:22   

Fiat moze neistety obslugiwac tylko 1 faze. Ale ciagnac 3 fazy masz opcje na przyszlosc...!
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-18, 21:58   

W projekcie mam 4x16mm ale pewnie pociągnę 5x10.
_________________
500e
 
 
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1206
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-04-19, 05:17   

Ja z chrześniakiem pociągnąłem 10 x 100, ale to był spontan. Do tego była kiełbaska i ogóreczki ;)
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-20, 13:59   

Przekonałeś mnie - sprawdzę jutro jak to się sprawdzi w praktyce :)
_________________
500e
 
 
przemek.r

Dołączył: 09 Sty 2018
Posty: 23
Wysłany: 2018-04-20, 15:22   Wymiana gniazda

Czy orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany gniazda w naszych fiacikach na TYPE2 ??

Coraz więcej ładowarek stacjonarnych się pojawia a wszystkie są na TYPE2. Wiem że są przejściówki ale tak nie trzeba byłoby wozić i nie ma ryzyka kradzieży.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2425
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-04-20, 15:51   

przemek.r napisał/a:
Czy orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany gniazda w naszych fiacikach na TYPE2 ??
Problem może być jedynie mechaniczny - jeśli się zmieści to elektrycznie będzie OK.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 782
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-20, 16:27   

Nie wiem tylko jak z blokadą złącza. Fiat 500e ma blokadę dla Type1?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-20, 16:54   

Type1z tego co wiem blokady noe przewiduje, ewentualnie klodeczka na wtyku:)
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 782
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-20, 17:10   

Ale leaf takową posiada ;)
Wysuwa się języczek, który blokuje możliwość naciśnięcia spustu.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-20, 22:33   

To mnie denerwuje u mnie- nie mam blokady. Siostra w 2016 już ma - nie da sięwyciągnąć wtyczki jak się zamknie samochód. U mnie mogę sobie wyjmować kiedy chcę. A to niedobrze.
Chyba że macie jakiś sposób żeby to naprawić(chociaż nie jest zepsute).
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-04-21, 09:33   

Tak jak pisze Wodnik...tylko kłódeczka.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-22, 19:29   

Tyle że tam nie ma na co założyć tej kłódeczki :)
_________________
500e
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-22, 19:34   

kłódeczkę zapinasz w dziurce przycisku wtyczki type1 ( to jest standard)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-22, 20:25   

Aż sprawdzę czy mam coś takiego - ale to jednak słabe zabezpieczenie - to jednak plastik :(
_________________
500e
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2425
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-04-22, 21:48   

Karwoś napisał/a:
Aż sprawdzę czy mam coś takiego - ale to jednak słabe zabezpieczenie - to jednak plastik :(
W oryginalnej ładowarce do Ampery nie ma. W pozostałych jakie widziałem jest, a przycisk jest metalowy. I tak wielkiej kłódki w to nie włożysz - ona nie będzie problemem, jak ktoś będzie naprawdę chciał :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-22, 22:45   

Większość dobrych/solidnych wtyków type1 ma ten element metalowy , co prawda średnica otworu to chyba tylko 3mm ale jeśli kłódeczka wygląda porządnie to jednak działa to odstraszająco .
W Polsce nikt mi jeszcze nie ukradł ani EVSE ani kabla . Chociaż z opowiadań znam ten temat i dzieje się to czasami w tzw niebezpiecznych dzielnica we wszystkich krajach UE.
We Francji zdarzyło mi się stracić kabel który widac że siłowo został wyrwany z gniazda (nie jestem rasistą ale taki przepadek miałem jedynie w Marsylii) , ale na szczęście ubezpieczenie to obejmowało .
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 201
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-04-24, 20:50   

Ja mam ładowarkę Duosida - plastikowy przycisk - co prawda ładuję w garażu a samochód służy do jazdy po mieście - ale gdyby była blokada automatyczna byłoby lepiej.
_________________
500e
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 21:45   

Organoleptycznie: zmiesci sie gniazdo typ2 zamiast typ1?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-24, 22:32   

Wkleję zdjęcie porównujące wielkośc gniazd.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11