SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
granit 
Opel Ampera


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 23
Wysłany: 2018-05-24, 16:29   

Tu coś widzę jest...
http://gm-volt.com/forum/...am-Installation
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 202
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-24, 21:08   

Dzięki, napisałem do nich maila bo w ofercie już nie mają.
 
 
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-05-26, 19:22   

Cześć.
Mój Volt jeździ świetnie. :mrgreen: Z dotychczasowych obserwacji wynika, że w zimie zasięg 40km w lecie (teraz) 60-65km w zależności od profilu jazdy. Czy też tak macie?
Ostatnio zwróciłem uwagę na stękanie wydobywające się podczas skręcania kół przednich. Zjawisko występuje i podczas postoju i podczas jazdy. Czy jest to objaw normalny czy też coś uległo zużyciu? (coś jakby nienasmarowane przeguby) Poza wrażaniami słuchowymi nic innego się złego nie dzieje. Macie jakieś sugestie?
_________________

 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 202
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-26, 20:07   

Jeśli podczas skręcania w miejscu to mogą być łożyska górne amortyzatorów... Po opisie nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Przebiegi w Amperze podobnie 40/70 normalna jazda.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2158
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-05-28, 23:42   

Dziś upał i w czasie ładowania włączała się klima - sprawdziłem temperaturę baterii i wynosiła 30 stopni, prawdopodobnie to jest więc górna granica stabilizacji (dolna to 12-16 stopni jak widzę zimą). Pozdrowienia dla Rawicomu - fajnie że ładowarkę postawili w Bydgoszczy 10 minut pieszo od mojego dzisiejszego miejsca docelowego :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 9
Wysłany: 2018-06-01, 22:27   
Post wygaśnie: 08.30, 22:27

Witam wszystkich! Właśnie jestem przed ostateczną decyzją wyprawy do NL w celu nabycia Ampery w kom. Auto Cor, https://home.mobile.de/AUTOCORSTENBV#des_262831529 jako doświadczonych użytkowników proszę o opinię. Mam również pytanie, w związku z często wymienianymi drobnymi usterkami mniemam że kupując go żonie do codziennego użytku, nie będę musiął wędrować na trasę z pomocą. Możecie mnie upewnić w decyzji?! :lol:
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 202
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-01, 22:44   

U mnie Amperą pomyka żona i nie wiem że ma samochód, poza jedną przygodą z brakiem ładowania... Jak na półtora roku to niewiele. Lepszej używki bęnzynowej nie kupisz... Sam teraz mam Volta.
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 9
Wysłany: 2018-06-01, 23:11   

Dzięki za odpowiedż, mam nadzieję że się nic nie będzie działo :-D
 
 
szkutnik 
Volt 2015

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-03, 12:24   

Ja jeżdżę Voltem od stycznia (dopiero 7000km zrobiłem) i jestem bardzo zadowolony.
wszystko działa jak powinno. Czytając o usterkach na różnych forach zauważyłem ,że większość wynika ze złego stanu baterii 12v. Samochód sprowadziłem z USA. bateria 12v była całkiem rozładowana. Nawet nie próbowałem ładować tylko kupiłem nową AGM Bosh'a.
Bałem się w jakim stanie będzie bateria trakcyjna,
po zainstalowaniu nowej bat. 12V, samochód ożył i pokazał 58km zasięgu :-D
Myślę, że inżynierowie z GM odwalili kawał dobrej roboty zabezpieczając baterię trakcyjną od głupoty ludzkiej i przypadków losowych.

Dużo przyjemności z jazdy, polecam.

Zbieram teraz kasę na Volta dla żony
 
 
vosseniak

Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-06-03, 12:42   Czujnik płynu chłodzącego

PatrykS napisał/a:
Daro napisał/a:
Do dzisiaj dzialalo wszystko ok ale rano odpalajac auto pokazal sie komunikat SPRAWDZ SYSTEM LADOWANIA HVC. Podlaczam ladowarke i auto sie nie laduje. Czy ktos zna ten problem? czy tylko serwis pomoze?
Co najmniej dwie osoby z tego forum już to miały. Przyczyną są najprawdopodobniej problemy z czujnikiem poziomu płynu chłodzącego elektronikę lub baterię (chyba że faktycznie go ubyło). W obu przypadkach skończyło się to w ASO, w tym w jednym bez żadnej wymiany, tylko podłączenie narzędzi diagnostycznych (reset BCMa lub aktualizacja jego oprogramowania).


Cześć
Powróciłbym do kwestii czujnika płynu chłodzącego bo teraz mnie dopadło. Wie ktoś gdzie można go kupić poza ASO?
 
 
vosseniak

Dołączył: 03 Cze 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-06-03, 14:46   

[quote="Maxi"]
Rafał napisał/a:

4. Jeżeli nadal mamy problem z błędem ładowania prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik poziomu płynu. Wówczas, do czasu jego wymiany (trzeba sprawdzać poziom płynu) możemy włożyć we wtyczkę rezystor 24k symulujący jego poprawna pracę.
Link do zdjęć


Miałem okazję sprawdzić prawdziwość tezy obejścia czujnika rezystorem 24k - nie działa.

Tak na marginesie nie wiecie gdzie kupić ELM327 albo coś lepszego do podłączenia mygreenvolt?
 
 
kubekv8
iPerformance

Dołączył: 25 Mar 2018
Posty: 22
Skąd: Warmia
Wysłany: 2018-06-03, 17:39   

[quote="vosseniak"]
Maxi napisał/a:
Rafał napisał/a:

4. Jeżeli nadal mamy problem z błędem ładowania prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik poziomu płynu. Wówczas, do czasu jego wymiany (trzeba sprawdzać poziom płynu) możemy włożyć we wtyczkę rezystor 24k symulujący jego poprawna pracę.
Link do zdjęć


Miałem okazję sprawdzić prawdziwość tezy obejścia czujnika rezystorem 24k - nie działa.

Tak na marginesie nie wiecie gdzie kupić ELM327 albo coś lepszego do podłączenia mygreenvolt?

Obejście czujnika trzeba zrobić przed wystąpieniem błędu, najlepiej też zrobić to zaraz za BCMem.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 132
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-06-03, 21:09   

vosseniak napisał/a:
Powróciłbym do kwestii czujnika płynu chłodzącego bo teraz mnie dopadło. Wie ktoś gdzie można go kupić poza ASO?


Z moich doświadczeń wynika, że pierwsze wystąpienie tego błędu wymaga wizyty u autoryzowanego dla Ampery dealera np. w Gdańsku w celu aktualizacji oprogramowania (Ampera 2012). Nie da się skasować tego błędu nawet w lokalnym serwisie Opla,

Następne wystąpienia daje się skasować przez aplikację OBD2.
Jestem absolutnie pewien, że w moim wypadku winne były niedrożne styki złącza tego czujnika.
Po przeczyszczeniu Kontakt sprayem mam spokój od bodajże 2 miesięcy.

Jeszcze raz podaję algorytm postępowania po wystąpieniu rzeczonego błędu:
- przeczyścić styki złącza czujnika poziomu,
- podjąć próbę skasowania błędu za pomocą aplikacji OBD2 np. Torque Lite,
- jeżeli skasowanie się powiedzie, a pomimo przeczyszczenia błąd wystąpi po jakimś czasie -> przeczyścić ponownie, wymienić złącze ew. czujnik, ew. zastosować rezystor 24K,

- jeżeli skasowanie błędu się nie powiedzie -> wizyta u dealera

Chyba jest coś na rzeczy z tymi złączami, ponieważ w sklepiku elektronicznym, w eksponowanym miejscu za zdziwieniem zobaczyłem dokładnie takie samo złącze z logo GM. Na pytanie do czego to służy, sprzedawca powiedział, że to chodliwe złącze czujnika poziomu płynu do Vectry bo się często psują.
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 9
  Wysłany: 2018-06-06, 16:28   

Ludzie ratunku,
kupuję autko do Kroona w Utrechcie ale za Chiny nie wiem jak odczytać te dane i przerobić je do Bankowych szczególnie chodzi o BIC i NR Rachunku
Company name: Kroon Auto’s Bank name: Rabobank IBAN Bank account: NL 28 RABO 0166.9672.03 BIC Code: RABO NL 2U
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 9
Wysłany: 2018-06-06, 16:36   

Dzisiaj próbuję przesłać zaliczkę, kotaktowałem się z gościem i twierdzi że te dane powinny wystarczyć, ale niestety nie dla mojego banku.!!!
Jeszcze raz proszę o pomoc.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1802
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-06-06, 16:55   

Take rzeczy trzeba robić w oddziale bo przez interent niektóre banki nie potrafią wysyłać pieniędzy za granicę. Wg mnie masz wszystkie dane .
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 258
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-06-06, 18:07   

Musisz zrobić przelew SEPA. Ich numer rachunku tak wygląda.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2158
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-06-06, 22:45   

vosseniak napisał/a:
Tak na marginesie nie wiecie gdzie kupić ELM327 albo coś lepszego do podłączenia mygreenvolt?
Na Allegro jest cała masa, chyba nawet najprostsze powinny dać radę, jak nie zadziała to zwracasz i próbujesz następny.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: 2018-06-06, 22:48   

Pytanie do kolegów z Warszawy.
W piątek będę w klinice na Spartańskiej 1, gdzie się najbliżej mogę podładować?
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 202
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-07, 06:37   

Masz darmową ładowarkę pod biurowcem BMW na Wołoskiej. Niestety pojedyńcza typ2 (własny przewód) i może być zajęta, ale warto próbować.Mi dwukrotnie się nie udało.
Przystanek dalej masz Galerię Mokotów. Tu są trzy miejsca. Zabierz swoją ładowarkę 230v. Czasem przydaje się też przedłużacz. 3h parkingu masz za free. Ładowarki są na poziomie 0 wjazd od ul. Hiszpańskich. Po pobraniu biletu ładowarki masz na wprost. Musisz tylko objechać dookoła.

Pozdr.

Screenshot_2018-06-07-06-36-23.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 156,59 KB

Screenshot_2018-06-07-06-33-30.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 497,58 KB

Screenshot_2018-06-07-06-28-44.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 274,46 KB

Screenshot_2018-06-07-06-30-51.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 287,53 KB

Screenshot_2018-06-07-06-26-15.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 181,96 KB

 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: 2018-06-07, 22:14   

Dzięki Maras za wyczerpująca odpowiedź :kufel
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 202
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-07, 22:50   

Spox.
Czy w Płocku poza tymi oznaczonymi na PlugShare masz jakąś dobrą lokalizację do ładowania? Często pomykam tędy do Inowrocławia. Często korzystam z Orlenu obok VW. Ale z Płocka do Ino jest plaża.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 47
Skąd: Płock
Wysłany: 2018-06-09, 09:39   

Na razie jest tylko jedna, ale za to darmowa koło Liroy Merlin, czyli po Twojej trasie - z reguły wolna. Orlen postawił szybką ładowarkę pod swoim biurowcem w Białej Nowej- bezsensowne miejsce na obrzeżach miasta. Wczoraj podjechałem - trzeba mieć kartę. Właśnie ustalam gdzie ją zdobyć.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 23
Wysłany: 2018-06-13, 18:13   

Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada amperę z kamerą drogi?
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 374
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-13, 19:59   

granit napisał/a:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada amperę z kamerą drogi?

moja ma kamere, co potrzebujesz wiedzieć?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15