SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e California
Autor Wiadomość
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2289
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-06-12, 12:01   

electriCARs.pl napisał/a:
Z tego co słyszałem ale od razu mówię,ze nie wiem czy to prawda to ten zasilacz z USA to można sobie położyć w garażu na półce co najwyżej a z innego źródła,ze będzie ładował ale około kilkunastu jak nie ponad 20 godzin.Która wersja i czy którakolwiek jest prawdziwa?Nie wiem,nie sprawdzałem...
Jeśli to EVSE na 110V i zainwestujemy w transformator z 230V na 110V to wtedy faktycznie ładowanie będzie 2x wolniejsze. Jest jednak możliwość, że zadziała to na 230V i wtedy tempo będzie normalne.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
rangerek 

Dołączył: 08 Maj 2018
Posty: 53
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2018-06-12, 16:25   

electriCARs.pl napisał/a:
Jeśli ktoś się pyta w temacie 500e o 500e to pisze o 500e,o leafie nie mam pojęcia.

chodziło mi o to, że za nowego Leafa taka cena jest więc analogicznie, za 500e, któa jest troszkę "starsza i tańsza" powinno być AC zdecydowanie mniej (bo OC w tym rzeczywiście ~500)
_________________
Twój podpis wykonał niedozwoloną operację i zostanie zamknięty........
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-12, 17:02   

Myślę,ze cieżko dojść czym kieruja się firmy ubezpieczeniowe.Głównie tym jak nas dobrze zdoić ;) :(
 
 
zombol 

Dołączył: 10 Cze 2018
Posty: 4
Wysłany: 2018-06-12, 20:38   

Dziękuję za dotychczasową pomoc. Moja wiedza rośnie, ale nadal mam pytania, np:
nie rozumiem o co chodzi z EVSE. Czy jeśli chcę ładować Fiata z normalnego gniazdka 230V w garażu to mogę po prostu wsadzić do niego kabel, a drugi koniec wsadzić do auta? Ładowarka jest w samochodzie, obsługuje 240V więc powinno teoretycznie działać :)
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-12, 20:44   

Przerobienie świateł USA na asymetryczne to tylko sprawienie że przysłona jest odpowiednio dopiłowana do wystąpienia załamania strumienia światła w górę. Przerobienie daje efekt ale nie wiem jak długo będą to tolerować diagności - aż w końcu ktoś nie powie - MUSI BYĆ HOMOLOGACJA NA EU - jak nie ma to przeróbka jest na darmo bo nie ma homologacji.

Co do kosztów - nie wiem - robi to mój znajomy. Zapytam jak się dodzwonię - właśnie dzisiaj ma przeróbkę do Jeep Cherokee. Ale to się wiąże z rozcięciem lub rozklejeniem światła - a to zawsze ingerencja.

Jak to się robi - piłuje się przysłonę odpowiednio :) ale nie wiem w którym miejscu się zaczyna i gdzie kończy - zmiana wydaje się mała ale na słupie światła jest dużo:)

Ja u siebie wymieniłem całe lampy przednie - dolne i górne - czyli:
Swiatła do jazdy dziennej mam na dole
Światła drogowe mam na dole
Światła mijania - świecą się górne angel eyes + dolne
Kierunki - na górze

Nr. rej nieaktualny więc proszę się nie sugerować :)

fiat 500 e.jpg
Mijania europejskie w zderzaku USA - dolne światła w otworach wklejonych ze zderzaka PL do zderzaka USA
Plik ściągnięto 19 raz(y) 928,71 KB

_________________
500e
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2289
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-06-12, 20:51   

zombol napisał/a:
nie rozumiem o co chodzi z EVSE. Czy jeśli chcę ładować Fiata z normalnego gniazdka 230V w garażu to mogę po prostu wsadzić do niego kabel, a drugi koniec wsadzić do auta? Ładowarka jest w samochodzie, obsługuje 240V więc powinno teoretycznie działać
Możesz, o ile kabel (a konkretnie pudełko na nim wiszące - EVSE) też jest przystosowany do 230V. No i jeśli gniazdko nie jest byle jakie i wytrzyma 10A (zwykle takie ograniczenie mają EVSE) przez wiele godzin, tak samo przewód do tego gniazdka idący od licznika.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-12, 21:13   

Dzięki Karwoś.
Bardzo fajnie to gra...te "kocie oczy" na górze i poliftowe ledy na dole :)
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-12, 21:29   

Sama przeróbka jest prosta świateł oryginalnych - najgorsze jest to cięcie lamp. Czasami jak cena lamp jest ok - najlepiej wymienić na polskie - homologacja EU a jak się człowiek spręży i dobrze poszuka to 600-700zł wyda za 4 lampy brutto. przeróbka to pewnie 250-300zł. Co się bardziej opłaca/ jest lepsze trzeba zdecydować samemu. Mi bardzie podobają się właśnie te kocie oczka.
_________________
500e
 
 
rangerek 

Dołączył: 08 Maj 2018
Posty: 53
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2018-06-12, 22:15   

Karwoś napisał/a:
aż w końcu ktoś nie powie - MUSI BYĆ HOMOLOGACJA NA EU

pierwszy kto się doczepi to ubezpieczyciel jak będzie musiał OC wypłacać (jak zauważy) - sprawa podobna jak z xenonami do reflektorow z soczewkami - niby się da (i nawet się przejdzie przegląd bez spryskiwaczy) ale problem się pojawia właśnie przy wypadku - to samo z LEDami zamiast żarnika w mijania
_________________
Twój podpis wykonał niedozwoloną operację i zostanie zamknięty........
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-13, 19:00   

Jeżeli samochód ma przegląd - to nie ma podstaw. Raczej. :)
_________________
500e
 
 
rangerek 

Dołączył: 08 Maj 2018
Posty: 53
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2018-06-13, 19:43   

Karwoś napisał/a:
Raczej

to podniosą, że nielegalne przeróbki były po przeglądzie - mnie wystarczyło, żeby się z LEDów na H11 na mijania/drogowych wycofać w obecnym samochodzie - a co najlepsze doradził mi to sprzedawca od którego chciałem kupić :) więc zakłądam, że wolałby mi wcisnąć a skoro odradzał.... (a od tego czasu ma klienta na inne rzeczy dzięki uczciwości)
_________________
Twój podpis wykonał niedozwoloną operację i zostanie zamknięty........
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-13, 19:57   

To fakt - i w zasadzie z tego względu wsadziłem światła polskie :)
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-15, 07:09   

Karwoś napisał/a:
Fiaty 500e po przygodzie bez wystrzelonych poduszek - tylko blacharka to koszt max 3500$. Za 5000$ to salvage z uszkodzeniami Scratch. Można taniej, można drożej.
Chociażby taki

https://www.copart.com/lot/28989908 - finalnie za drogi to on nie będzie.


Popatrzcie na aukcje...Jeszcze 13 h do końca a to już ociera się o granice opłacalności.
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-15, 23:26   

seboo napisał/a:
Karwoś napisał/a:
Fiaty 500e po przygodzie bez wystrzelonych poduszek - tylko blacharka to koszt max 3500$. Za 5000$ to salvage z uszkodzeniami Scratch. Można taniej, można drożej.
Chociażby taki

https://www.copart.com/lot/28989908 - finalnie za drogi to on nie będzie.


fajny, małe otarcia, drugie dźwi dobry lakiernik i autko będzie śmigac.
myśle że za 8500-9000$ do wyrwania :lol:


Grałeś dzisiaj w Eurojackpot? ;)
Poszedł za 9100$
 
 
zombol 

Dołączył: 10 Cze 2018
Posty: 4
Wysłany: 2018-06-17, 10:44   

Czy rocznik z którego jest Fiat ma znaczenie? Są jakieś roczniki, których lepiej unikać?
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-17, 18:04   

Poniżej 2015 miały błędy oprogramowania - do aktualizacji. Im nowszy tym trochę inne protokoły, warunki ładowania, oddawania mocy itp. Pierwsze roczniki to nauka, kolejne ulepszane - a jak już zrobią niepsujący to kończą produkcję bo się nie opłaca :D
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-17, 21:10   

Chyba większego znaczenia to nie ma,sprawdzasz na stronie Mopar po VIN ie co ewentualnie trzeba uaktualnić i to robisz.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 713
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-06-18, 06:45   

Fajna sprawa dla posiadaczy 500e: http://www.gazetawroclaws...jnych,13262595/
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-18, 07:37   

vwir napisał/a:
Fajna sprawa dla posiadaczy 500e: http://www.gazetawroclaws...jnych,13262595/


W końcu...pierwszy termin mówił o Styczniu 2018 ale w Listopadzie okazało się,ze to będzie Marzec 2018,następnie pod koniec Stycznia,ze jednak nie Marzec a Lipiec.Fajnie,ze już nie ma odwlekania tylko oficjalnie Lipiec.Fiat 500e z polskimi tablicami,zwłaszcza kwadratowymi wygląda dramatycznie!!!
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-23, 14:18   

Czy ktoś z Was obserwował 500e na Coparcie w ubiegłym tygodniu?
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-23, 21:28   

Ostatnio jakoś nie:)
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-24, 12:34   

Był 500e po jakieś miazdze okrutnej i ciekawy jestem za ile poszedł finalnie.Wiało mocno i wyłączyli mi prąd a telefon wcześniej się rozładował i nie miałem jak sprawdzić.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-24, 15:06   

Takie to raczej na przeszczep części idą - chociaż ostatnio znajomy sprzedał swoją octawię po dzwonie a po 2 tyg na otomoto była jako bezwypadkowa - zadzwonił ale już była sprzedana - gdyby nie była to by zrobił im jazdę a może i policaj by powiadomił.

Niestety w polsce to jest tragedia z kupnem samochodu. W usa jakby sprzedawca zataił że nawet kiedyś miał wypadek czy stłuczkę - firma straciłaby koncesję nie wspominając o odszkodowaniu a nawet więzieniu.
_________________
500e
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 31
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-25, 09:44   

Ja aktualnie poszukuje takiego auta.
Znajomy,który ma serwis potrzebuje mega dzwona oby jak najtaniej wyszło,pod warunkiem,ze działającego - do nauki - otwiera się na serwis elektryków :)
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 199
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-25, 17:52   

Działającego po wielkim dzwonie ?? Przy tym samochodzie zderzenie ze ścianąprzy 20km/h to już kasacja przodu - chyba że jakiegoś takiego co wpadł gdzieś na gruz, spadł z drogi, dachował itp. Takie może będą działać ale będą jak rulon :D
_________________
500e
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13