SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 07:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 78
Wysłany: 2018-10-09, 16:03   

Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?
Kamera
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 2552
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-10-09, 21:58   

Wygląda na zwykła prostą kamerę bezprzewodową, na Allegro chyba w podobnej cenie dostaniesz od ręki. Czy Ampera ma wejścia chinch do video to nie jestem pewien - może być potrzebna jakaś przejściówka.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 148
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-10-10, 19:48   

granit napisał/a:
Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?


Niestety, podłączenie kamery wymaga raczej ingerencji serwisu w software samochodu aby ją uaktywnić.

Tutaj jest opis instalacji https://www.youtube.com/watch?v=Hu2Zu8VZoDk
( W 7:45 widać też BCM jakby ktoś szukał )

Chyba lepiej założyć nakładkę na lusterko z Androidem i mieć kamerę, nawigację, Yanosika itp.
 
 
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 353
Wysłany: 2018-10-11, 10:37   

Pytanko - czy w polifcie problem z sypiącym się łożyskiem został rozwiązany?

Szukam za i przeciw co by dopłacić do polifta
Ostatnio zmieniony przez jatko 2018-10-11, 10:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mariusz66 

Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 27
Skąd: Pogorze k. Gdyni
Wysłany: 2018-10-11, 10:37   

Zacytuję Rafała ,,Kilka dni temu po ponad rocznej przerwie dopadł mnie znowu złowrogi komunikat "Sprawdź system ładowania HVC".
Czyszczenie styków czujnika oraz próba skasowania błędu aplikacją Torque pro nic nie dało.
Pojechałem do serwisu Opel Haller i potwierdzam że po fuzji z PSA jest teraz bardzo drogo , koszt aktualizacji to 799 zł. Dostałem rok gwarancji naprawę tej usterki , mam nadzieję że już nigdy nie powróci.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 2552
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-10-11, 12:28   

Mariusz, a jak w końcu u Ciebie wyszło?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Mariusz66 

Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 27
Skąd: Pogorze k. Gdyni
Wysłany: 2018-10-11, 12:49   

No jak wyżej ,pomogła aktualizacja, chyba nie ma innej możliwosci naprawy tej usterki.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1234

Wysłany: 2018-10-11, 14:27   

Ja sie znow wtrace, choc wiem ze brzydko: auto powinno jezdzic, a jezeli wyrzuca blad,ktory po wgraniu update’a znika, to jest to robienie z klienta glupka.

Ktos powinien to gdzies zglosic, grrr. To jakby Windows chcial kasy za wrzucenie latek do swoich dziur..

Swoja droga chyba wszyscy oprocz tesli za to biora kase: zdzierstwo!
 
 
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 305
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2018-10-11, 14:50   

Ostatnio mamy wysyp tych uszkoszeń, PSA dorabia na boku i może On Star jednak działa.
_________________
Opel Ampera, Nissan e-NV200
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1234

Wysłany: 2018-10-11, 15:16   

Wstyd. I nie tylko, to chyba daloby sie przed jakims europejskim trybunalem wygrac: jesli sprzedaja felerny produkt, musza za swoje naprawic (akcja serwisowa!)
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 78
Wysłany: 2018-10-11, 16:56   

Rafał napisał/a:
granit napisał/a:
Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?


Niestety, podłączenie kamery wymaga raczej ingerencji serwisu w software samochodu aby ją uaktywnić.

Tutaj jest opis instalacji https://www.youtube.com/watch?v=Hu2Zu8VZoDk
( W 7:45 widać też BCM jakby ktoś szukał )

Chyba lepiej założyć nakładkę na lusterko z Androidem i mieć kamerę, nawigację, Yanosika itp.

No właśnie dla mnie nie lepiej...nie lubię chałupnictwa. Liczyłem, że ktoś to już przerabiał...w zasadzie ingerencja w BCM wydaje się uzasadniona...kwestia przełączenia ekranu przy wrzucaniu R...
 
 
śniegol 

Dołączył: 04 Lip 2018
Posty: 6
Skąd: poznań
Wysłany: 2018-10-22, 18:05   

Po chwilach poszukiwań wreszcie nabyłem Amperkę i od dwóch dni jestem elektrycznie kompletny rower skuter i autko :) Ampera z 2011 roku z przebiegiem 77 tyś (sprawdzone ) ale po dwóch krasztestach już usuniętych.Prowadzi się rewelacyjnie ,wszystko tyka i banan mi z gęby nie schodzi ! Troszkę się ogarnę , poczytam i przyjdzie kolej na pytania :)
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2018-10-22, 20:36   

No to pewnie będzie ich dużo :lol:
Witaj w klubie.
 
 
Kostek

Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-10-23, 17:12   

Witam mam problem z błędem P1FFF
płyn jest wydaje się ze to problem z czujnikiem
GDS2 nie da się wykasować błędu wciąż wraca
Pytanie czy wymiana czujnika coś da czujnik maja sprowadzić na zamówienie
Chyba ze ktoś z forum może posiada taki na stanie i chce sprzedac
Próbowałem odłączać aku oraz odłączać BMC ale nic to nie daje
 
 
BogdanS


Dołączył: 11 Wrz 2018
Posty: 18
Skąd: Venlo
Wysłany: 2018-10-23, 18:21   

śniegol napisał/a:
Po chwilach poszukiwań wreszcie nabyłem Amperkę i od dwóch dni jestem elektrycznie kompletny rower skuter i autko :) Ampera z 2011 roku z przebiegiem 77 tyś (sprawdzone ) ale po dwóch krasztestach już usuniętych.Prowadzi się rewelacyjnie ,wszystko tyka i banan mi z gęby nie schodzi ! Troszkę się ogarnę , poczytam i przyjdzie kolej na pytania :)


Do zobaczenia w Poznaniu ;)
_________________
FIAT 126p, FIAT UNO 1,7D, VOLKSWAGEN Passat 1.8 G60 GT Syncro, FORD Escort 1.6 16V EFI, Opel Vectra B 1.6 16V, Nissan sunny 2.0 D, Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD, HONDA Insight 1.3 IMA, Opel Ampera 1.4 150Pk
 
 
mmazi
Spark EV


Dołączył: 27 Lip 2018
Posty: 47
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2018-10-24, 06:57   

Kostek napisał/a:
Witam mam problem z błędem P1FFF
płyn jest wydaje się ze to problem z czujnikiem
GDS2 nie da się wykasować błędu wciąż wraca
Pytanie czy wymiana czujnika coś da czujnik maja sprowadzić na zamówienie
Chyba ze ktoś z forum może posiada taki na stanie i chce sprzedac
Próbowałem odłączać aku oraz odłączać BMC ale nic to nie daje


W moim Sparku był ten sam błąd, okazało się że (+) na 12V baterii był niedokręcony. Po dokręceniu błędu nie ma. Fora USA sugerują że bateria 12V też może się kończyć ...
 
 
Kostek

Dołączył: 02 Paź 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-10-24, 16:25   

mmazi napisał/a:
Kostek napisał/a:
Witam mam problem z błędem P1FFF
płyn jest wydaje się ze to problem z czujnikiem
GDS2 nie da się wykasować błędu wciąż wraca
Pytanie czy wymiana czujnika coś da czujnik maja sprowadzić na zamówienie
Chyba ze ktoś z forum może posiada taki na stanie i chce sprzedac
Próbowałem odłączać aku oraz odłączać BMC ale nic to nie daje


W moim Sparku był ten sam błąd, okazało się że (+) na 12V baterii był niedokręcony. Po dokręceniu błędu nie ma. Fora USA sugerują że bateria 12V też może się kończyć ...


Klemy mam dokręcone aku niby dobre czujnik wymieniony nic to nie daje jutro jadę na update oprogramowania ma to niby pomóc
 
 
szkutnik 
Volt 2015

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 30
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-25, 12:45   

Wczoraj córka poklikała po panelu i zmieniło się wskazanie temperatury wewnętrznej z liczb całkowitych np 23 stopnie na 23,5 stopnia C. krok zmiany był ciągle jeden stopień więc zawsze wskazanie było coś i 0,5 stopnia. Dziś ja klikałem aby powrócić do dawnych całkowitych wartości
Po zwiększeniu temperatury na maksimum (Hi) i powrocie do wartości liczbowych , połówek już nie wyświetla. kolejne próby zmiany na wartości połówkowe nie przyniosły rezultatu.
Czy ktoś wie o co chodzi. Jak jest u was? czy macie regulację co pół czy co cały stopień?
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 78
Wysłany: 2018-10-25, 15:30   

szkutnik napisał/a:
Wczoraj córka poklikała po panelu i zmieniło się wskazanie temperatury wewnętrznej z liczb całkowitych np 23 stopnie na 23,5 stopnia C. krok zmiany był ciągle jeden stopień więc zawsze wskazanie było coś i 0,5 stopnia. Dziś ja klikałem aby powrócić do dawnych całkowitych wartości
Po zwiększeniu temperatury na maksimum (Hi) i powrocie do wartości liczbowych , połówek już nie wyświetla. kolejne próby zmiany na wartości połówkowe nie przyniosły rezultatu.
Czy ktoś wie o co chodzi. Jak jest u was? czy macie regulację co pół czy co cały stopień?

Cześć, ja mam regulację co 0,5 stopnia.
 
 
szkutnik 
Volt 2015

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 30
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-25, 16:36   

Dzięki.
Czyli jest gdzieś opcja wyboru kroku, cały lub pół stopnia.
Spróbuję to rozpracować
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 78
Wysłany: 2018-10-26, 10:42   

szkutnik napisał/a:
Dzięki.
Czyli jest gdzieś opcja wyboru kroku, cały lub pół stopnia.
Spróbuję to rozpracować

Ale Ty masz Volta 2015? To może być zupełnie inny interfejs :) Ja żadnych takich opcji wczoraj u siebie nie widziałem.
 
 
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 353
Wysłany: 2018-10-30, 20:12   

Możecie mi podać wymiary bagażnika ze złożonymi siedzeniami, jakoś googlanie mi nie wychodzi
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 231
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-31, 07:26   

Kostek napisał/a:
Witam mam problem z błędem P1FFF
płyn jest wydaje się ze to problem z czujnikiem
GDS2 nie da się wykasować błędu wciąż wraca
Pytanie czy wymiana czujnika coś da czujnik maja sprowadzić na zamówienie
Chyba ze ktoś z forum może posiada taki na stanie i chce sprzedac
Próbowałem odłączać aku oraz odłączać BMC ale nic to nie daje


Maiłem tak samo W A2012 wymiana czujnika nic nie dała. Pozostaje wgrać nowy soft i będzie po kłopocie.

Ps błąd nie dawał się skasować i nie ładowało się autu. W sofcie jest jakiś błąd, który powoduje że nie można skasować błędu.
W Volcie po wypadku miałem kilka błędów, w tym zwarcia do masy i takie tam. Auta nie jeździło. Po aktualizacji softu okazało się że nie ma żadnych usterek.
 
 
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 71
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-11-05, 13:44   

Witam.
W tym sezonie skompletowałem sobie koła zimowe (felgi stalowe i oponki) i już wymieniłem. Moje wątpliwości budzą nakrętki. Do stalowych zastosowałem te same co do alufelg. Wygląda dobrze. Nakrętki doszły do samej felgi. Nic się nie rusza. Czy na pewno można stosować te same nakrętki do alufelg i stalowych? Moje nakrętki to oczywiście fabryczne od Volta.
Ponieważ zestaw zimowy nie ma czujników, więc mam komunikat o braku pomiaru ciśnienia. Będę się musiał do niego przyzwyczaić.
Jakie są wasze doświadczenia?
_________________

 
 
szkutnik 
Volt 2015

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 30
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-05, 14:18   

jatko napisał/a:
Możecie mi podać wymiary bagażnika ze złożonymi siedzeniami, jakoś googlanie mi nie wychodzi


szerokość 101cm ( w najwęższym miejscu)
długość 158cm (do oparcia kierowcy O wzroście 174cm ustawionego do normalnej jazdy)
Przy przednim siedzeniu na max do przodu, jest 170 cm po długości
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 12