SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 55
Wysłany: 2018-10-09, 17:03   

Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?
Kamera
  
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2488
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-10-09, 22:58   

Wygląda na zwykła prostą kamerę bezprzewodową, na Allegro chyba w podobnej cenie dostaniesz od ręki. Czy Ampera ma wejścia chinch do video to nie jestem pewien - może być potrzebna jakaś przejściówka.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 143
Skąd: Toruń
Wysłany: 2018-10-10, 20:48   

granit napisał/a:
Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?


Niestety, podłączenie kamery wymaga raczej ingerencji serwisu w software samochodu aby ją uaktywnić.

Tutaj jest opis instalacji https://www.youtube.com/watch?v=Hu2Zu8VZoDk
( W 7:45 widać też BCM jakby ktoś szukał )

Chyba lepiej założyć nakładkę na lusterko z Androidem i mieć kamerę, nawigację, Yanosika itp.
 
 
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 323
Wysłany: 2018-10-11, 11:37   

Pytanko - czy w polifcie problem z sypiącym się łożyskiem został rozwiązany?

Szukam za i przeciw co by dopłacić do polifta
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
Ostatnio zmieniony przez jatko 2018-10-11, 11:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mariusz66 

Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 27
Skąd: Pogorze k. Gdyni
Wysłany: 2018-10-11, 11:37   

Zacytuję Rafała ,,Kilka dni temu po ponad rocznej przerwie dopadł mnie znowu złowrogi komunikat "Sprawdź system ładowania HVC".
Czyszczenie styków czujnika oraz próba skasowania błędu aplikacją Torque pro nic nie dało.
Pojechałem do serwisu Opel Haller i potwierdzam że po fuzji z PSA jest teraz bardzo drogo , koszt aktualizacji to 799 zł. Dostałem rok gwarancji naprawę tej usterki , mam nadzieję że już nigdy nie powróci.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2488
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-10-11, 13:28   

Mariusz, a jak w końcu u Ciebie wyszło?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Mariusz66 

Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 27
Skąd: Pogorze k. Gdyni
Wysłany: 2018-10-11, 13:49   

No jak wyżej ,pomogła aktualizacja, chyba nie ma innej możliwosci naprawy tej usterki.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1131
Wysłany: 2018-10-11, 15:27   

Ja sie znow wtrace, choc wiem ze brzydko: auto powinno jezdzic, a jezeli wyrzuca blad,ktory po wgraniu update’a znika, to jest to robienie z klienta glupka.

Ktos powinien to gdzies zglosic, grrr. To jakby Windows chcial kasy za wrzucenie latek do swoich dziur..

Swoja droga chyba wszyscy oprocz tesli za to biora kase: zdzierstwo!
 
 
bodix


Dołączył: 06 Sty 2016
Posty: 295
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2018-10-11, 15:50   

Ostatnio mamy wysyp tych uszkoszeń, PSA dorabia na boku i może On Star jednak działa.
_________________
Opel Ampera, Nissan e-NV200
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1131
Wysłany: 2018-10-11, 16:16   

Wstyd. I nie tylko, to chyba daloby sie przed jakims europejskim trybunalem wygrac: jesli sprzedaja felerny produkt, musza za swoje naprawic (akcja serwisowa!)
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 55
Wysłany: 2018-10-11, 17:56   

Rafał napisał/a:
granit napisał/a:
Nie mam czujników cofania i kamery z tyłu. Czy dam radę podłączyć ten zestaw?


Niestety, podłączenie kamery wymaga raczej ingerencji serwisu w software samochodu aby ją uaktywnić.

Tutaj jest opis instalacji https://www.youtube.com/watch?v=Hu2Zu8VZoDk
( W 7:45 widać też BCM jakby ktoś szukał )

Chyba lepiej założyć nakładkę na lusterko z Androidem i mieć kamerę, nawigację, Yanosika itp.

No właśnie dla mnie nie lepiej...nie lubię chałupnictwa. Liczyłem, że ktoś to już przerabiał...w zasadzie ingerencja w BCM wydaje się uzasadniona...kwestia przełączenia ekranu przy wrzucaniu R...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13