SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e California
Autor Wiadomość
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 33
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-06-25, 17:06   

Tak jak napisałem chodzi o to aby było jak najtaniej.
Właśnie poszedł taki w czwartek...nawet nie wiem za ile...był zmiażdżony z obydwu stron górą,przetarty,wszystkie poduchy wystrzelone ale dół nietknięty.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 211
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-07-15, 21:59   

Pytanie do znawców:

Akumulator 12V - Czy jest ładowany podczas ładowania Baterii??

Pytam gdyż:

Wyjechałem na urlop - 7 dni bez użytkowania Fiaciora - 7 dni stał w garażu, ok 61% AKU. Wyjeżdzając z garażu zapaliła się kontrolka Aku i zgasła po 4 sek.

Dzisiaj już nie odpalił - stał na parkinku w całonocnym deszczu. Komunikat- service 12V battery final warning :) - wiadomo o co chodzi.
Wyjąłem z samochodu - 9,84V. Ładowałem dzisiaj ok 6h - 12,45V.

To dość częsta przypadłość 500e nawet jak aku jest ok - wystarczy reset.

W związku z tym pytam czy jest możliwość by samochód ładował akumulator jak ładuje się bateria? To dość logiczne że w przypadku kiedy Napięcie Aku spadło np poniżej np 11.8 powinno uruchomić się dodatkowo ładowanie akumulatora - przecież rozwiązanie techniczne jest proste - w zasadzie już istnieje - system wykrywając spadek napięcia na aku uruchamia szynę by część prądu kierować do podładowania aku.

Tego typu problemy występują też w lexusach ale podjrzewam że i innych hybrydach/elektrycznych.
Czemu producenci tego nie załatwią? Mało tego - 500e zapewnia wymianę akumulatora na nowy w okresie 36 miesięcy - niektórzy wymieniąją go kilkadziesiąt razy w tym okresie.
W c-max hybrid 2013 też niektórzy potrafią wymieniać aku kilkadziesiąt razy w okresie gwarancyjnym - toż to masakra marketingowa producenta.
_________________
500e
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 2553
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-07-15, 23:03   

Karwoś napisał/a:
W związku z tym pytam czy jest możliwość by samochód ładował akumulator jak ładuje się bateria?
W Amperze tak jest - ładowarka (przetwornica AC 230V / DC 360V) ma również wyjście 12V, dzięki czemu nie trzeba włączać przetwornicy DC 360V / DC 12V w czasie ładowania (jest ona używana tylko w czasie jazdy). Widać to fajnie w czasie zabawy z programowaniem pory ładowania - lampka w podsufitce świeci jaśniej w czasie ładowania :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 911
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-07-16, 06:11   

Leaf cierpi na tą samą przypadłość. Akumulator 12V nie jest ładowany w czasie ładowania auta (jest jedynie doładowywany w razie potrzeby). Tak samo w czasie jazdy - ładowany jest tylko na początku jazdy, przez kilka minut. Doładowywany jest również przy wyłączonym aucie, ale tylko w określonych warunkach (między innymi w określonym czasie od wyłączenia auta). Wszystko to za mało, żeby utrzymać dla akumulatora 12V odpowiednie warunki i mimo iż siedzimy na 24kWh energii to zdarza się, że nie odpalimy auta, bo akumulator 12V się rozładował. W leafie nie trzeba go wyciągać ani odłączać od auta - wystarczy jedynie naładować. Można również odpalać auto na kablach podłączonych do innego auta (tak jak spaliniaki). Ale to i tak żenujące - gdyby akumulator 12V ładował się przez cały czas w czasie jazdy (jak w spaliniaku) to problemu by pewnie nie było.
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 33
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-07-21, 18:46   

Nie mogę napisać prywatnej wiadomości do michal.mat i maniek...czy możecie odezwać się do mnie?Mam jedno pytanie.
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 211
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-07-22, 22:43   

A podpowiedzcie jak to jest z ładowanie AC/DC ? Fiata 500 ładuje się z AC. Z DC nie można. Ale jak ładuje się bateria z hamowania? Czy to nie jest przypadkiem ładowanie DC ? Co za problem w takim wypadku byłoby umożliwienie ładowania DC z gniazdka?

Podczas hamowania bez problemu osiąga się - 30kW. a nawet lepiej. Czy jest to tylko przystosowane na chwilowe obciążenie?
_________________
500e
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1999
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-07-22, 23:59   

Właśnie tak ale do tego trzba trochę elektroniki do zarządzania .
Właśnie podałeś w jaki spsób w Renault ZOE a dokładnie producent układu ładowania i napędu ( Continental - oddział w Polsce) opracował i dostarczał szybką ładowarkę o nazwie Kameleon która ładowała ZOE nawet prądem 44 kW .
Pamiętaj silnik w trybie regeneracji wytwarza prąd trójfazowy .
Ale oczywicie jest on prostowany ( może niezbyt wydajnie) na IGBT kontrolera jazdy .
Ale szybkie ładowanie DC wymaga jeszcze trochę eltroniki do regulacji ładowania.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 33
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-07-30, 11:19   

Cześć,czy ktoś z Was ma do sprzedania klapkę "wlewu paliwa" ?
 
 
Domin 

Wiek: 46
Dołączył: 25 Cze 2018
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-23, 22:45   

Chciałbym przywitać się w gronie posiadaczy Fiata 500e. Jestem pod dużym wrażeniem tego auta...
_________________
Fiat 500e
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 211
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-09-15, 15:01   

Witam i od razu zaznaczę że i jak nadal jestem pod jego wrażeniem. :)
_________________
500e
 
 
wilczek1

Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: Liszki
Wysłany: 2018-10-09, 19:05   

Witam i mam pytanie czy ktoś tutaj na forum ma może kontakt z kolegą "seboo" poniewaz mam ten sam problem z modułem PBCM w 500e a on podobno rozwiązał ten problem. Potrzebowałbym się dowiedzieć gdzie mu fiacika naprawili.
 
 
electriCARs.pl 
Igoras

Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 33
Skąd: WuWuA
Wysłany: 2018-10-12, 06:57   

z tego co mi wiadomo seboo odpuścił i rozebrał swoje auto na części...nikt tego w Polsce nie naprawia.
 
 
Audiomagic

Dołączył: 28 Paź 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-10-28, 13:23   

Witam na forum , jestem nowym uzytkownikiem , kupilem Fiata 500e 2015
witam wszystkich
 
 
Audiomagic

Dołączył: 28 Paź 2018
Posty: 2
Wysłany: 2018-10-28, 14:46   

Na stronie Mopar po wpisaniu VIN pojazdu pisze ze potrzeba zmiana oprogramowania S26 i S93
czy potrafi mi ktos doradzic gdzie mozna to zrobic ? mieszkaw w Cieszynie , wiec najlepiej gdzies na slasku .
samochod inaczej jezdzi normalnie , wyglada wszystko ok .
dzieki za pomoc .
 
 
wilczek1

Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: Liszki
Wysłany: 2018-10-29, 20:52   

Z tego co się orientuję to jedyna firma która może Ci pomóc to :
https://viggenauto.pl/
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 211
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-11-01, 11:42   

A ktoś się orientuje co to za zmiany w oprogramowaniu? Jeździmy od roku i póki co nic się nie dzieje - 2x coś się tam choinka wyświetlała - raz chyba zamókł czujnik ABS - ale minęło po 2h. Drugi raz był problem z ładowaniem - podejrzewam że skok napięcia albo zabrali prąd - świecił się błąd układu ładowania - minęło po ponownym uruchomieniu auta.
_________________
500e
 
 
wilczek1

Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: Liszki
Wysłany: 2018-11-17, 21:50   

Mam pytanie czy ktoś Tu obecny ma może kontakt do kogoś kto miałby do sprzedania baterię czyli całą podłogę sprawną do fiata 500e. Lub namiary na taka osobę. Byłbym bardzo wdzięczny.
 
 
tomoff 

Dołączył: 17 Mar 2018
Posty: 4
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2018-11-26, 20:07   

electriCARs.pl napisał/a:
z tego co mi wiadomo seboo odpuścił i rozebrał swoje auto na części



nic nie rozebrane ;) naprawione ale jeszcze nie jezdzi bo brak czesci mechanicznych ktore byly potrzebne Sebastianowi


electriCARs.pl napisał/a:
i...nikt tego w Polsce nie naprawia.



naprawiamy :-P przypadki z uszkodzonym BPCM ;) nawet takie spoza Polski
_________________
https://www.facebook.com/fiat500eserwis/
 
 
 
wilczek1

Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: Liszki
Wysłany: 2018-11-26, 20:17   

mam pytanie a posiadają państwo cała baterię do fiata 500
 
 
tomoff 

Dołączył: 17 Mar 2018
Posty: 4
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2018-11-26, 20:33   

wilczek1 napisał/a:
mam pytanie a posiadają państwo cała baterię do fiata 500


nie osiagalne w europie nawet w stanach cala zdobyc to wyczyn ;)

wartosc BP jest wieksza niz calej reszty :-|

a po co cala :roll:
_________________
https://www.facebook.com/fiat500eserwis/
 
 
 
bro

Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 146
Wysłany: 2018-11-29, 22:06   

Quick Charge Power ma w 2019 wypuścić kit do szybkiego ładowania 500e:

FB 500e
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12