SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CHEVROLET VOLT - awaria ładowania
Autor Wiadomość
jodownia 
VOLTEC

Wiek: 39
Dołączył: 04 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: olkusz
  Wysłany: 2018-12-03, 10:41   CHEVROLET VOLT - awaria ładowania

witam wszystkich i proszę o pomoc.

mam Volta z 2012, przebieg 60 000 km, sprowadzony w całości z niedziałającym ekranem na środkowej konsoli, po rozkodowaniu radia było wszystko w porządku, jeździł i ładował normalnie.

pewnego dnia na ekranie licznika głównego wyskoczył komunikat:

"Service High Voltage Charging System", podobno typowy dla pierwszych VOLTÓW

i od tej pory nie mam możliwości ładowania VOLTA z sieci, :cry:

z tego co pamiętam, to błąd na OBD P1FFF.

sprawdziłem czujnik poziomu w zbiorniczku - oporność, przewody i jest ok.
wycieku też nie ma w tym układzie (komora baterii i chłodnica którą wymieniłem na nową bo była lekko uszkodzona od kamienia) - jest ok,

wyczytałem na stronach USA że jeżeli wykluczy się usterkę mechaniczną to tylko ratuje przeprogramowanie softu w sterowniku.

co wy na to,
są tu jeszcze jakieś inne możliwości???

- z góry dziękuje za pomoc.
 
 
dawspeed 
Opel Ampera

Dołączył: 22 Lip 2018
Posty: 24
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-03, 11:49   

a jak wygląda komunikacja EVSE z VOLTEM?
Oobydwa zbiorniczki wyrównawcze są zalane? U mnie zalałem ten zabezpieczony i odpaliłem, potem tylko skasowałęm błąd OBD2.
 
 
jodownia 
VOLTEC

Wiek: 39
Dołączył: 04 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: olkusz
Wysłany: 2018-12-03, 12:13   

ładowarka sprawna,
po włączeniu wtyczki do volta zapala się pomarańczowa lampka na podszybiu.

zbiorniczki mają prawidłowy poziom płynu, wszystko szczelne,

błędu OBD nie można trwale usunąć, cały czas pokazuje, jak dobrze pamietam:
"błąd poziomu płynu, czujnik płynu chłodzącego"

ale ten temat sprawdziłem bardzo skrupulatnie, a w dodatku widze że w USA wymienili już kiedyś wiązke i czujnik pod tym zbiorniczkiem,
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2913
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-06, 23:49   

Raczej tylko aktualizacja softu. Ktoś tu pisał o możliwości zrobienia tego poza ASO.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 247
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-07, 07:07   

PatrykS napisał/a:
Raczej tylko aktualizacja softu. Ktoś tu pisał o możliwości zrobienia tego poza ASO.


Tylko soft. Miałem tak samo. Dowiedz się w serwisie.
Mnie kosztowało 1000 poza serwisem. Opel nie chciał mi zrobić
 
 
jodownia 
VOLTEC

Wiek: 39
Dołączył: 04 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: olkusz
Wysłany: 2018-12-10, 08:30   

dzięki chłopaki,

no tak, trzeba zrobić aktualizację softu, jedyna ostateczność,
tylko sęk w tym że OPEL nie chce się tego podjąć, pytałem już w serwisie, natomiast nie znam kogoś kto podłączy się zdalnie z GM i to zrobi?
 
 
jodownia 
VOLTEC

Wiek: 39
Dołączył: 04 Wrz 2018
Posty: 4
Skąd: olkusz
Wysłany: 2018-12-10, 08:35   

cześć Maras,

czy możesz dać mi namiary na człowieka, lub firmę która to ogarneła u ciebie?

z góry dzieki pozdrawiam.
 
 
HYBRIDSERWIS 

Dołączył: 13 Sty 2019
Posty: 2
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2019-01-14, 11:25   

W serwisie Opla Auto Żoliborz na Rudnickiego można zrobić przeprogramowanie. Jeżeli układ jest sprawny to przeprogramowanie kasuje błąd i wszystko działa.
 
 
Leszek 
Leo

Wiek: 56
Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-04-29, 21:01   awaria ładowania.

Witam kolegów. Mam podobny problem ale nie tylko . Sprowadziłem auto z USA lekko uszkodzone . Po drodze ukradli kluczyki. Mam już drugi, nauczyłem się auto kodowania klucza. Działa włacza zapłon . Ale kupiłem nowy sterownik silników . (To wielkie pod czarną pokrywą z czerwonymi kablami). No i niestety ma inny numer vin a co za tym idzie mam błąd: nieprawidłowy kod immo. Kupiłem już drugi komputer, tester do serwisu volta. VCXNANO VXDIAG mam program GM-GDS2 działa . Jak by ktoś potrzebował coś tym zrobić to chętnie służę pomocą bezpłatnie. A wracając do błędu ładowania, to u mnie pokazuje że jest błąd, ale ładuje bez problemu. Potrzebuje kogoś kto nadpisze nowe urządzenie do mojego samochodu albo namiaru na kogoś takiego.
Pozdrawiam
_________________
Leo
 
 
mixpol 
mixpol

Dołączył: 13 Maj 2014
Posty: 67
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2019-05-05, 16:35   

Niestety i u mnie pojawił się komunikat "Sprawdź system ładowania HVC"
Przyjechałem do domu bez problemu.
Następnego dnia podłączyłem kabel ładowarki. Auto "brumknęło" i po
kilku godzinach chcę jechać a tu świeci pomarańczowa lampka, tyle
samo kilometrów co przed ładowaniem i komunikat taki jak wyżej.
Sprawdziłem poziom płynu OK. Czujnik OK. Ma 34,7k a po zbliżeniu
magnesu 7,4k. Przewód do czujnika OK. Błąd OBD2 P1FFF oraz P1E00.
Ten drugi się skasował a pierwszy pojawia się po sekundzie od jego
skasowania. Coś widzę, że GM się nie popisał bo ilość tych przypadków
jest porażająca. Podobno skasować można jedynie poprzez
przeprogramowanie modułu HPCM2 w ASO lub programem z połączeniem
online z GM. Boję się że usterka u mnie nie została tak naprawdę
zdiagnozowana i po skasowaniu znów się pojawi i kolejne 1k zł w plecy.
Dlaczego za błędy konstrukcyjne mają płacić użytkownicy.
 
 
Leszek 
Leo

Wiek: 56
Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-05-17, 10:56   

Poradziłem sobie przekładając część elektroniki . Działa jak by co służę pomocą jak to zrobić.
_________________
Leo
 
 
arekb

Dołączył: 12 Mar 2017
Posty: 12
Wysłany: 2019-05-19, 19:31   

Leszek - co przekładałeś ?
 
 
Leszek 
Leo

Wiek: 56
Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-05-19, 20:10   

Jak to rozbierzesz, odkręcisz pokrywę (jest przyklejona gumowym uszczelniaczem po podważeniu schodzi )zobaczysz dużą płytkę z czterema prockami, kilka wtyczek . odpinasz przekładasz swoją do kupionej używki i w ten sposób naprawiasz wiele systemów:-) bez potrzeby kasowania numeru VIN , kodu immo i Wgrywania swojego.
_________________
Leo
 
 
Leszek 
Leo

Wiek: 56
Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-05-19, 20:12   

A może ktoś wie gdzie kupić światła przednie do Volta? Bo niestety, wbrew temu co piszą sprzedający na Allegro od ampery nie pasują.
_________________
Leo
 
 
tediw0716

Dołączył: 07 Lip 2019
Posty: 2
Wysłany: 2019-07-09, 11:28   

Opel Ampera z 2013. Szybkie zaniki napięcia spowodowały zawieszenie się sterownika ładowania. Błąd " sprawdz system ładowania HCV" .
Serwis opla w Giżycku ( 87 428 19 52) poradził sobie bez problemu . Koszt aktualizacji softu 280zł.
Rada innym użytkownikom - unikać ładowana podczas burzy i silnych wiatrów
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2913
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-07-09, 12:04   

tediw0716 napisał/a:
Serwis opla w Giżycku ( 87 428 19 52) poradził sobie bez problemu . Koszt aktualizacji softu 280zł.
O, ciekawe, a to ten serwis postawił lata temu swoją reklamę w jakiejś wiosce przy drodze Kętrzyn-Giżycko, stoi ona do dziś, już wyblakła mocno, a zwróciłem uwagę bo jest na niej biała Ampera :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
frankofranko

Dołączył: 10 Paź 2017
Posty: 7
Wysłany: 2019-08-09, 12:07   

jodownia napisał/a:
cześć Maras,

czy możesz dać mi namiary na człowieka, lub firmę która to ogarneła u ciebie?

z góry dzieki pozdrawiam.


Witam. Robię aktualizację softu w Opel Ampera i Chevrolet Volt. Rozwiązuje całkowicie problem z problemem ładowania "Service high voltage charging system" i inne. Do każdego problemu podchodzę indywidualnie. update softu 800zł
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12