SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Citroen Berlingo Electric 15 kW 99r
Autor Wiadomość
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
  Wysłany: 2019-01-18, 18:33   Citroen Berlingo Electric 15 kW 99r

Witam.
Posiadam Citroena Berlingo 15kW 99r
Mam problem z kalkulatorem, nie jest w stanie mi nikt z nim pomóc. Czy ktoś wie, jak można go obejść i zrobić najprostsze sterowanie owym silnikiem omijając cała oryginalną elektronikę i zrobić to na jakimś regulatorze napięcia ?

IMG_20190112_120440.jpg
Moj Citroen
Plik ściągnięto 54 raz(y) 362,38 KB

 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1431
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-01-19, 22:07   

Mimo wszystko wydaje mi się, że najłatwiej było by odpalić oryginał. Nie jest to tak strasznie skomplikowane i trochę "betów" na rynku wtórnym krąży. Samo sterowanie tego silnika nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Są dwa regulatory; wysokoprądowy (regulacja prądu twornika), w oryginale na 2 tranzystorach (z odzyskiem energii z hamowania), można zrobić na jednym tranzystorze z diodą. Drugi (w oryginale "mostek H" na 4 tranzystorach) do regulacji wzbudzania (pola), również można zastąpić jednym tranzystorem i diodą +przełącznik kierunku. Jednak najważniejsze są układy zabezpieczające, bo to samochód o dużej energii, nie słychać pracy silnika i łatwo o tragedię. Przykład; auto z włączonym "zapłonem" stoi i ktoś wsiadając wciska przypadkowo pedał "gazu".
Ostatnio zmieniony przez gienek333 2019-01-19, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2297
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-01-19, 22:20   

Właśnie tak jak pisze Gienek na rnku wtórnym jest sporo SagemBox-ów.
Daj ogłoszenie że kupisz to szybko się znajdzie.
Jest też kilka osób które paraja się ich naprawą.
Na moim chomiku znajdziesz cały schemat sagemboxa
Raczej nie znajdziesz na rynku taniej niż oryginał sterowania.
Sagembox obsługuje prąd do 300A i napięcie do 270 v oraz regenerację , .
A może opisz jakie masz problemy , czy spaliłeś tranzystory czy coś innego się stało
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3029
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2019-01-20, 09:57   

ja oczywiście mam ze 3 sztuki sagemboxów do Berlingo, 2 szt całych berlingo i wszystkie inne części do nich :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-01-22, 16:24   

Gienek 333
Będę bardzo wdzięczny jeżeli Pan udostępni schemat tego urządzenia, jakie trzeba części, jak zrobić, żeby ominąć całą elektronikę a wykonać urządzenie które będzie sterowało prądem bezpośrednio z akumulatorów 160 V na silnik LEOSOMER SA18 który pracuje na dwóch obwodach ?
Mam do wykorzystania tranzystor wysokiego napięcia z oryginalnego sterownika.
Na chwile obecną elektronika oryginalna uszkodziła mi już 2 oryginalne sterowniki/kalkulatory, dlatego obawiam się o kolejny i nie chce już ryzykować więc wolałbym rozwiązać to w prostszy sposób.
Pozdrawiam i dziękuję :)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2297
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-01-22, 16:54   

Przecież napisałem że na moim chomiku masz schematy ( zrobiłem darmowy transfer nawet) :
Kalkulator : http://chomikuj.pl/jas_pi...,5751156544.pdf
Chopper : http://chomikuj.pl/jas_pi...,5751156534.pdf
Raczej z samego jednego tranzystora nie zrobisz sterowania :mrgreen:
Bierz cały gotowy od Przemka - wyjdzie Cię to taniej niż rozwalenie następnych elementów.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-01-23, 16:15   

W tych schematach brakuje schematów najważniejszych elementów sterownika, już mam pobrane, wydrukowane i brakuje kilku stron z najważniejszymi elementami np. strony 11 i 17 gdzie są właśnie te istotne rzeczy. Jeśli jest to możliwe, wolałbym zrobić sobie najprostsze sterownie jak pisaliśmy wcześniej tylko potrzebuje konkretnego schematu i wykazu rzeczy które byłyby do tego potrzebne, żeby zrobić to jak najprościej, zabezpieczenia zrobię sobie sam. Wiem, że będzie to skomplikowane, ale napewno mniej jak oryginał. Jeśli kupiłbym i trzeci sterownik to bałbym się go znów spróbować ruszyć bo nie jestem w stanie znaleźć przyczyny uszkodzenia dlaczego upaliło już dwa sterowniki... elektronicy i elektrycy byli u mnie w garażu i żaden z nich nie był w stanie mi pomóc, wszyscy rozłożyli ręce.. coś tam wiedzy mam, więc jeśli dostałbym owe schematy i napisał by mi ktoś co mam kupić, myślę, że z resztą bym sobie poradził :)
Ps : Po podłączeniu drugiego sterownika po około 15sekundach sterownik zaczyna się po prostu kopcić i upala rezystory i ścieżki, nie jestem w stanie tego zdiagnozować..
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2297
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-01-23, 16:31   

Jeśli pali ścieżki to znaczy że ewidentnie jest gdzieś zwarcie.
Innych schematów poza tymi które udostępniam nie mam.
A znając ceny części potrzebnych do naprawy czy tez ceny naprawiaczy Sagembox-ów polecam Ci zakup całego i działającego od Przemka
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1431
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-01-23, 18:02   

Ceny większości części są śmiesznie tanie (kilka lat temu za tranzystory trzeba było dać kilka stówek, dzisiaj można kupić za 100, tam jest podwójny tranzystor 300V, 600A), c-mosy można wygrzebać ze złomu. To jest dupa nie elektronik, jak podpina nowy układ bez sprawdzenia dlaczego zjarał się poprzedni (taka anegdota; kiedyś przyszedł klient z radiem samochodowym i mówi że nie działa, ja mówię że może odwrotnie podłączył zasilanie, a on że próbował na różne sposoby). Najpierw trzeba sprawdzić co robi zwarcie, a nie podpinać nowe i patrzeć gdzie się dymi. Ja zawsze przy uruchamianiu używam jakichś ograniczników prądu (żarówka, kuchenka elektryczna itp. nie stać mnie na taką rozrzutność) :) .
 
 
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-01-23, 21:49   

Gienek333
Potrzebuje do Ciebie jakiegoś numeru telefonu żeby zadzwonić o te części Sagembox'a :)
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1431
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-01-24, 21:47   

Części ma Highend (płytki) układy c-mos kupisz w sklepie elektronicznym. Jak chcesz numer to na pw. Gdzie mieszkasz?
 
 
Lolek electric 
Motoparalotniarz

Wiek: 65
Dołączył: 12 Kwi 2013
Posty: 157
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-25, 17:08   

I ja mam cały czas na sprzedaż kompletnego boxa po wymianie elektrolitów i po testach, tyle że mój jest z puga 106, no i nie jest jakoś oszałamiająco tani. L
 
 
krzychu-kris

Dołączył: 12 Sty 2019
Posty: 9
Wysłany: 2019-01-27, 09:43   

witam wszystkich . poszukuje całego 1oo% sprawnego sagem.boxa do citroena berlingo na162v /oryginał jest niedonaprawienia
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2297
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-01-27, 11:34   

Przecież Ci Przemek(highend ) napisał że ma :)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3029
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2019-02-05, 00:00   

Ma wysłał i nawet działa :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13