SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 77
Skąd: Płock
Wysłany: 2019-03-08, 22:40   

[quote="marcin.elektro"]. Jak zobaczyłem ile osób ma problemy ze swym autem to prawie się załamałem, (łożysko skrzyni biegów, blokada kierownicy, problem z akumulatorem 12v

No to wejdźcie sobie na fora innych marek. Nie ma aut bezawaryjnych. Moim zdaniem, za to co oferuje Ampera, rekompensuje wszystkie bolączki.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-08, 23:38   

PatrykS napisał/a:
ADI napisał/a:
nie odesłała mnie do Warszawy czy Gdańska tylko zaproponowała umówienie z ich elektrykiem na wykonanie aktualizacji
A jak ja byłem w Gdańsku w innym Oplu niż Haller to twierdzili, że nawet najmniejszej śrubki nie są w stanie zamówić do Ampery, bo nie mają na nią autoryzacji.

Ja zamawiałem części w ASO w Piotrkowie Tryb. ale szły przez Auto Żoliborz. Oprócz dekielka felgi, ten mogli zamówić bezpośrednio :mrgreen:
Co do awaryjności to nie wiem z czym porównujemy, ale wszystko co tu jest opisane poza łożyskiem i czujnikiem temp. baterii to drobiazgi, a łożysko w większości samochodów było już wymienione na gwarancji. Akumulator 12V i problemy...no kurczę, zużywa się po prostu :-D
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 50
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 54
Wysłany: 2019-03-09, 23:08   

Stało się jestem posiadaczem opla ampery końcówka roku 2012 przejechane 195000 tyś kolor czarny metalik kupiony w polsce od prywatnego własciciela auto jest trzeci rok w kraju zostało sprowadzone z holandi moim zdaniem stan bardzo dobry wiadomo że nie nowe z salonu. Jak na razie ucze sie go poznawać już znalazłem że w lewej tylnej klamce nie działa przycisk do otwierania na razie tylko tyle mam skromna nadzieje że bedzie zadawalajacym autem.I pytanie czy lusterka boczne się składają szt dwie czy tylko jedno bo u mnie po stronie pasażera się składa a od kierowcy nie i tak myśle czy walnięte czy tak ma być żeby czasem nie uszkodzić pistoletu od ładowarki.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-10, 17:51   

U MNIE TEŻ SIĘ NIE SKŁADA.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-10, 21:10   Chyba pierwszy Volt z LPG w PL

W sobotę odebrałem mojego Volta z warsztatu gdzie instalowano mi LPG.

Poszukiwania odpowiedniej butli i miejsca w samochodzie zajęło ładnych kilka miesięcy.
Ostatecznie udało się. Butla o pojemności 8,5l netto zamontowana w bagażniku koło akumulatora. Większość z was w tym miejscu ma Bose. Niestety nie jest to miejsce wystarczające, tak więc butla zajmuje część powierzchni bagażnika. Mimo wszystko jestem zadowolony z efektu końcowego.
Przy dotychczasowym stylu jazdy i średnim zużyciu na ostatnich 50.000km 3,2l te 8,5l powinno średnio starczyć na ok 200km.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 409
Wysłany: 2019-03-10, 21:16   

Masz jakieś zdjęcia?
_________________
Volt 2014
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-10, 21:52   

Poniżej zamieszczam dwie fotki dla ciekawych.

lpg2InkedIMG_20190310_074555_LI2mp.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 206,78 KB

lpg1InkedIMG_20190310_075343_LI2mp.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 185,08 KB

 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 77
Skąd: Płock
Wysłany: 2019-03-10, 22:03   

[quote="ARTEK 68"]Jak na razie ucze sie go poznawać już znalazłem że w lewej tylnej klamce nie działa przycisk do otwierania

Klamki można naprawić.
 
 
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 51
Wysłany: 2019-03-11, 09:12   Re: Chyba pierwszy Volt z LPG w PL

Maras napisał/a:
W sobotę odebrałem mojego Volta z warsztatu gdzie instalowano mi LPG.

Poszukiwania odpowiedniej butli i miejsca w samochodzie zajęło ładnych kilka miesięcy.
Ostatecznie udało się. Butla o pojemności 8,5l netto zamontowana w bagażniku koło akumulatora. Większość z was w tym miejscu ma Bose. Niestety nie jest to miejsce wystarczające, tak więc butla zajmuje część powierzchni bagażnika. Mimo wszystko jestem zadowolony z efektu końcowego.
Przy dotychczasowym stylu jazdy i średnim zużyciu na ostatnich 50.000km 3,2l te 8,5l powinno średnio starczyć na ok 200km.


Cześć
Też się zastanawiałem... Możesz się podzielić swoimi uwagami??? Jak warsztat który montował się wypowiadał o trudności montażu??? Raczej niespotykane rozwiązanie...choć widziałem ogłoszenie że w Holandii była na sprzedaż Ampera z CNG.....
I najważniejsze ...jaki koszt instalacji??? Czy robiłeś kalkulacje odnośnie ewentualnego zwrotu z inwestycji...
Dzięki i gratuluje pomysłu.
Wojtek
_________________

 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2822
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-11, 09:17   

ARTEK 68 napisał/a:
I pytanie czy lusterka boczne się składają szt dwie czy tylko jedno bo u mnie po stronie pasażera się składa a od kierowcy nie i tak myśle czy walnięte czy tak ma być żeby czasem nie uszkodzić pistoletu od ładowarki.
U mnie od kierowcy się składa.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-11, 16:07   

Ale składają Wam się te lusterka elektrycznie?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2822
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-11, 17:17   

granit napisał/a:
Ale składają Wam się te lusterka elektrycznie?
W pewnym sensie tak - nasze mięśnie są sterowane impulsami elektrycznymi :-) Jak zawadzi się lusterkiem o coś to też składa się elektrycznie, chyba że się prąd w baterii skończył przy prędkości ponadmanewrowej, to wtedy spalinowo :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Grooby78 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Gru 2018
Posty: 33
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2019-03-11, 17:27   

U mnie lewe lusterko się nie składa.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 19:57   Re: Chyba pierwszy Volt z LPG w PL

]

Cześć
Też się zastanawiałem... Możesz się podzielić swoimi uwagami??? Jak warsztat który montował się wypowiadał o trudności montażu??? Raczej niespotykane rozwiązanie...choć widziałem ogłoszenie że w Holandii była na sprzedaż Ampera z CNG.....
I najważniejsze ...jaki koszt instalacji??? Czy robiłeś kalkulacje odnośnie ewentualnego zwrotu z inwestycji...
Dzięki i gratuluje pomysłu.
Wojtek[/quote]

Zwrot po 30000km.
Koszt przejechania 250km - 20zł :) czyli w przeliczeniu na Pb to 1,8l/100km

Marek
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 50
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 54
Wysłany: 2019-03-11, 20:47   

Mam pytanie , jaki olej do silnika spalinowego lejecie bo w instrukcji jest że SAE 5W-30 . Chodzi mi o marke co polecacie czy GM lub inny . Ja osobiscie w drugim aucie Mitsubishi Endeavor mam Motula 5w-30 i moim zdaniem jest to bardzo dobry olej.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 21:25   

Polecam MILLERS OILS EE LONGLIFE 5W30 5L
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-11, 23:43   

ARTEK 68 napisał/a:
Mam pytanie , jaki olej do silnika spalinowego lejecie bo w instrukcji jest że SAE 5W-30 . Chodzi mi o marke co polecacie czy GM lub inny . Ja osobiscie w drugim aucie Mitsubishi Endeavor mam Motula 5w-30 i moim zdaniem jest to bardzo dobry olej.

Do tego silnika "generatora" zwykły Shell Helix 5W30 to świat.
 
 
ADI 
Opel Ampera


Dołączył: 08 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Łomża
Wysłany: 2019-03-12, 12:04   

A co z zalecanym przez producenta OLEJ GM 5W30 DEXOS2 ?
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-12, 17:19   

ADI napisał/a:
A co z zalecanym przez producenta OLEJ GM 5W30 DEXOS2 ?

Też spokojnie można wlać. Normę Dexos 2 ma wiele olejów.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-12, 17:26   

Zadziało się... Męczy mnie "Sprawdź system ładowania HVC" i kontrolka bloku silnika, nie ładuje się. Sytuacja jest zgłoszona do Hallera i czekam na informację co robimy, ponieważ 3 tygodnie temu programowane były oba sterowniki (hybrydowy i BCM). Płynu w obwodzie nie ubyło, wiązka czujnika poziomu płynu wygląda ok, czujnika na razie nie mam jak sprawdzić, czekam na zamówiony rezystor 24K, aby go wpiąć zamiennie na próbę. Odpięcie zasilania z BCM nie pomogło, kasowanie błędu Torque czy PCM nieskuteczne. W między czasie pomyślałem, że może odpięcie tego drugiego modułu coś by pomogło...? Niewiem tylko gdzie on się znajduje. Ma ktoś jakieś pomysły zanim ponownie udam się do Gdańska?
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-12, 17:55   

Z którego roku ta Ampera?

U mnie aktualizacja całego softu dała efekt. Robiłem to na gwarancji u Hallera.

Torqe przed aktualizacją nie wykasuje błędu, a po aktualizacji softu daje sobie radę. Błąd tkwi w oprogramowaniu Ampery.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 121
Wysłany: 2019-03-12, 18:00   

2011 rok produkcji. Czy aktualizacja... na fakturze mam programowanie SPS dwóch sterowników, układu hybrydowego i BCM. W historii auta znalazłem wpisy, że raz kiedyś był programowany już hybrydowy i innym razem BCM.
 
 
Maras 
AMPERA / VOLT


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-13, 05:20   

U mnie podobno programowali cztery sterowniki bo po pierwszej wizycie po chyba dwóch tygodniach problem powrócił. Natomiast od tego czasu 20000.00km już nie występuje.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 158
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-03-13, 12:32   

Potwierdzam powyższe, trzeba przeprogramować 3 sterowniki, co dla elektryków Hallera nie jest takie oczywiste:

- BCM
- hybrydowy
- silnika

U mnie przy samym BCM-ie błąd powrócił po ok. roku. Teraz spokój od czerwca.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 409
Wysłany: 2019-03-13, 13:45   

PatrykS napisał/a:
Owszem, to fajny widok :-) 70km dalej zobaczyłbyś mnie w jakimś wjeździe na szczere pole - ładowałem się z bagażnika na ostatnie 20km drogi.


Czyżbyś w bagażniku miał coś podobnego
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15