SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
arekb

Dołączył: 12 Mar 2017
Posty: 12
Wysłany: 2019-05-15, 16:11   

PatrykS napisał/a:
arekb napisał/a:
ak ktoś ma ochotę to można podesłać sam dysk twardy z radia/nawigacji Ampery ale nie odpowiadam wtedy za dane bo to dyski kilkuletnie.
Hmm, kuszące, to zwykły dysk? Wtedy można by zrobić kopię i ją wysłać Tobie, powinna zadziałać. Chyba że samochód jakoś się mocno przywiązuje do numeru seryjnego dysku lub jego modelu.


Dysk jest zablokowany i nie ma możliwości bez zdjęcia blokady się do niego dostać.
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 372
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-05-15, 22:25   

No ale węgier pisze że odblokował go programem "zu.exe" - to Patryk chyba by ogarnął?
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 160
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-05-18, 12:58   

kalex napisał/a:
No ale węgier pisze że odblokował go programem "zu.exe" - to Patryk chyba by ogarnął?


Proszę zauważyć, że ten zabieg z nawigacją dotyczy tylko przedliftów. Chyba, że coś mi umknęło.
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 372
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-05-18, 16:00   

:?:

W poliftach przecież są mapy Polski , to poco tam grzebać.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 160
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-05-18, 17:44   

kalex napisał/a:
:?:

W poliftach przecież są mapy Polski , to poco tam grzebać.


Chodzi o update do 2018.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 126
Wysłany: 2019-05-19, 09:12   

arekb napisał/a:
Ktoś ma ochotę na mapy całej Europy dla Ampery to zapraszam.
Pokrycie całej UE albo i więcej.
Wersja z roku 2018.

Bazuje na oficjalnie dostępnych ze strony aktualizacjach map Volvo.

Mapy zaktualizuje w u mnie w Ostrowie Wlkp.
Nie ma gadaczki w języku polskim ale jest w niemieckim/angielskim.
Sprawdźcie proszę czy działa u Was w aucie głos po polsku ? Ale pewnie musielibyście być w zasięgu mapy. Wydawało mi się że u mnie test po polsku działa.

Jak ktoś ma ochotę to można podesłać sam dysk twardy z radia/nawigacji Ampery ale nie odpowiadam wtedy za dane bo to dyski kilkuletnie.

Koszt aktualizacji 290 zł brutto


Super:) Rozumiem, że w przedlifcie będzie mapa PL i inne Europy Wschodniej po tym zabiegu?
 
 
arekb

Dołączył: 12 Mar 2017
Posty: 12
Wysłany: 2019-05-19, 19:42   

W moim przedliftowym 2012 zrobiłem aktualizację map , mam dysk SATA.

Wczoraj był kolega z rokiem 2013 mający kamerę rozpoznająca znaki i miał dysk IDE (PATA). Dziwna sprawa. Niestety poległem.

Aby się dostać do dysku zdejmujemy ramkę wokoło dźwigni zmiany biegów pociągając tył ramki w górę, później do tyłu. Następnie odkręcamy dwie śrubki 7mm u dołu panela radia po czym pociągamy całość radia do siebie.
Dysk znajduje się za blaszką zaraz pod napędem CD.

Operacja u mnie polegała na wyjęciu dysku, zdjęciu zabezpieczenia z dysku za pomocą zu.exe podpinając dysk do starego komputera z DOS. Dalej należy zamienić pliki map. na FB jest opis po węgiersku. Google translate i można działać...
 
 
Radek_wawa 

Dołączył: 20 Maj 2019
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-21, 19:31   

Witam serdecznie
To mój pierwszy post na forum (aczkolwiek od kilku tygodni intensywnie przeglądam tu temat opla ampery) więc chciałbym sie przywitać :)
Po lekturze tego forum jestem zdecydowany kupić to auto tylko wcześniej chciałbym zobaczyć je w realu, a mało ich jest...
Czy ktoś z kolegów z Warszawy mógłby mi takie auto pokazać i w kilku zdaniach opisać na co zwrócić uwagę przy kupnie itd...?

pozdrawiam serdecznie Radek
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 234
Wysłany: 2019-05-21, 20:52   

Tak niestety nie jest prawdą, że w polifcie jest mapa eu centralnej. Prawdopodobnie nie jest problemem ją załadować ale trzeba by przygotować cd z oryginału...ale potrzebny jakiś pożądny kucharz IT
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 60
Wysłany: 2019-05-21, 20:53   

Na pewno któryś z kolegów z okolic Warszawy ci pokaże ja jestem ze Śląska to troche daleko.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 77
Skąd: Płock
Wysłany: 2019-05-21, 22:08   

Radek_wawa napisał/a:
Witam serdecznie
To mój pierwszy post na forum (aczkolwiek od kilku tygodni intensywnie przeglądam tu temat opla ampery) więc chciałbym sie przywitać :)
Po lekturze tego forum jestem zdecydowany kupić to auto tylko wcześniej chciałbym zobaczyć je w realu, a mało ich jest...
Czy ktoś z kolegów z Warszawy mógłby mi takie auto pokazać i w kilku zdaniach opisać na co zwrócić uwagę przy kupnie itd...?

pozdrawiam serdecznie Radek


Jak masz ochotę na wycieczkę do Płocka, to zapraszam.
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 372
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-05-21, 22:45   

Darek napisał/a:
Tak niestety nie jest prawdą, że w polifcie jest mapa eu centralnej. Prawdopodobnie nie jest problemem ją załadować ale trzeba by przygotować cd z oryginału...ale potrzebny jakiś pożądny kucharz IT


Mapy Ampera

Nawet rosja :mrgreen:
 
 
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 53
Wysłany: 2019-05-21, 23:18   

Odezwij się to bardzo chętnie udostępnię.
_________________

 
 
olafmt 
OlafMT

Dołączył: 21 Sie 2018
Posty: 10
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2019-05-22, 13:44   

W Hybrydowej Polsce na Modlińskiej 333a zwykle jest co najmniej 2 Ampery na placu.
Myślę, że można się też przejechać.
_________________
C4GP + MGF + iMiev
 
 
Darek 


Dołączył: 24 Kwi 2011
Posty: 234
Wysłany: 2019-05-22, 22:52   

kalex napisał/a:
Darek napisał/a:
Tak niestety nie jest prawdą, że w polifcie jest mapa eu centralnej. Prawdopodobnie nie jest problemem ją załadować ale trzeba by przygotować cd z oryginału...ale potrzebny jakiś pożądny kucharz IT


Mapy Ampera

Nawet rosja :mrgreen:

Ja tam widzę tylko zasłaniającą całą stronę reklamę ...czy to jest mapa? W jakiej formie?
_________________
Kierowca prawie elektrycznego bombowca ;-)
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 426
Wysłany: 2019-05-22, 23:12   

w formie "kup oryginał u opla"
_________________
Volt 2014


Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 372
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-05-22, 23:19   

Darek napisał/a:
Ja tam widzę tylko zasłaniającą całą stronę reklamę ...czy to jest mapa? W jakiej formie?


Żartujesz sobie ? Bo nie wiem co odpowiedzieć.

Na tej stronie można kupić mapę. Koszt 118 euro. Jeżeli uważacie że to dużo to .....
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 426
Wysłany: 2019-05-22, 23:54   

kalex napisał/a:


Żartujesz sobie ? Bo nie wiem co odpowiedzieć.

Na tej stronie można kupić mapę. Koszt 118 euro. Jeżeli uważacie że to dużo to .....


I tak i nie, gdyby te mapy były aktualne i w tej cenie były by jeszcze aktualizacje to ok, ale w erze google maps czy innych dostępnych online mija się to kompletnie z celem. W poprzednim aucie z navi skorzystałem raz, i to chyba tylko dla zabawy. Dlatego w Volcie brak navi mi nie przeszkadza, odpalam z tel i jazda
_________________
Volt 2014


Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 60
Wysłany: 2019-05-29, 13:06   

Jak sprawdzić czy nawigacja w której nie ma mapy naszego kraju posiada gadaczkę w naszym języku , bo obecnie po włączeniu nawigacji jest prawie cały czarny ekran i cisza.
 
 
G3258

Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 7
Wysłany: 2019-06-11, 13:54   

Powiedzcie jak spisuje się Ampera podczas tych upałów ,jak chłodzenie baterii,jaki zasięg na baterii z klimatyzacją oczywiście , ogólne spostrzeżenia z użytkowania w ekstremalnych temperaturach.
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 64
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-06-11, 20:08   

Lepiej niż zimą. :)
 
 
G3258

Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 7
Wysłany: 2019-06-11, 20:20   

Czyli zasięg większy na baterii? 80-100 km ,a jak podczas ładowania ? nie ma jakiś ograniczeń temperaturowych? ,przy takich temperaturach moc ładowania jest cały czas taka sama czy jest to ograniczone?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2868
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-11, 21:20   

Generalnie klima utrzymuje baterię we włąściwej temperaturze (poniżej 30 stopni w czasie jazdy z tego co widzę), to samo przy ładowaniu (tutaj klima niżej jedzie z temperaturą - po godzinie z 30 stopni do 25 zeszło), w czasie ładowania więc moc jest taka sama z dokładnością do klimy - idzie na nią chyba ze 400W.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2868
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-11, 21:30   

A zasięg większy - tłumaczę to lepszą sprawnością baterii w wyższej temperaturze plus gorące (rzadsze) powietrze stawia mniejszy opór, co do oporu toczenia opon to nie mam teorii na plus (a na minus to bardziej miękka guma bardziej się ugina, również bieżnik).
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 160
Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-06-11, 21:36   

Jakoś tego filmu nigdy nie widziałem:

Volt linia montażowa
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 12