SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-06-12, 17:55   

G3258 napisał/a:
Czyli zasięg większy na baterii? 80-100 km ,

U mnnie 70km +-5, ale ja tam cienki jestem w te klocki, nie potrafię przeskoczyć 80 :)
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2910
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-12, 21:08   

Co do wpływu temperatury na zasięg to jeszcze rośnie ciśnienie w oponach, o ile ktoś nie ma tam azotu.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 436
Wysłany: 2019-06-13, 10:32   

Wczorajszy przejazd Białystok-Augustów
70km/h chyba że ograniczenie mówiło mniej

Bateria mogła by być ciut większa
_________________
Volt 2014

Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną

https://www.facebook.com/iNasiTuByli/
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
  Wysłany: 2019-06-13, 15:34   

Jatko to u Ciebie wczoraj tak zimno było? :D
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 20
Wysłany: 2019-06-14, 20:10   

Witam drogich forumowiczów,
Dawno już tutaj nie zaglądałem, miałem trochę przygód łącznie z wymianą mojej białej Amperki (drzewo się przewróciło przy podmuchu wiatru)na szczęście nikomu się nic nie stało to chyba dzięki eko jeździe V<80km/h :-D . Jeżdżę oczywiście kolejną ale w graficie i roczek młodszą (2013)
I właśnie dzisiaj mi się coś przełączyło, zniknął mi wskaźnik eko czyli ta zielona kuleczka na ekranie, w to miejsce wskoczył wskaźnik poziomu paliwa, czy może ktoś wie co to znaczy? I jeszcze jedno, zaczął mi pipać w czasie jazdy dźwięk jak przy nie zapiętych pasach, jak drugi raz uruchomiłem już przestał dźwięk oczywiście.
Pozdrawiam serdecznie
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 20
Wysłany: 2019-06-14, 20:29   

Przepraszam za zamieszanie jestem trochę rozkojarzony (chyba upały :shock: ) metodą prób i błędów znalazłem tą kuleczkę!
Ale może z innej beczki czy może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem jak mój? Czy warto się kopać z zarządem dróg, czy nadleśnictwem w związku z tym drzewem. Sytuacja wyglądała następująco Żona z Córką jechały drogą powiatową do Choszczna, nagle nastąpił gwałtowny podmuch wiatru i akurat jedyne spróchniałe drzewo powaliło się na ich samochód. Czy jest jakaś szansa na jakąś gotówkę od w/w instytucji?
Dziękuję z góry za pomoc :->
 
 
rume 


Dołączył: 18 Wrz 2018
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-06-14, 20:52   

Może pomoże Nadleśnictwo odpuść.
 
 
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 54
Wysłany: 2019-06-16, 13:29   

Cześć.
Może się ktoś pochwalić jakie osiąga zasięgi w volt 2???
Zastanawiam się nad zmiana auta i ta opcja wydaje się być spoko.
Z góry dziękuje z odpowiedzi.
_________________

 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2910
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-16, 20:39   

MarekŁ napisał/a:
I jeszcze jedno, zaczął mi pipać w czasie jazdy dźwięk jak przy nie zapiętych pasach, jak drugi raz uruchomiłem już przestał dźwięk oczywiście.
Nie miałeś jakiegoś plecaka czy zakupów na siedzeniu?

MarekŁ napisał/a:
Czy jest jakaś szansa na jakąś gotówkę od w/w instytucji?
A co z AC - nie miałeś?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1429
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-06-16, 21:29   

PatrykS napisał/a:
Co do wpływu temperatury na zasięg to jeszcze rośnie ciśnienie w oponach, o ile ktoś nie ma tam azotu.
, większość ma tam azot ;)
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2910
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-16, 21:46   

gienek333 napisał/a:
PatrykS napisał/a:
Co do wpływu temperatury na zasięg to jeszcze rośnie ciśnienie w oponach, o ile ktoś nie ma tam azotu.
, większość ma tam azot ;)
Yyy, no niby racja, to wtedy też większość ma złoto w telefonie i wodę w szambie :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1429
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-06-16, 22:55   

Liczbowo; w powietrzu 78% Azotu w oponie pompowanej od "zera" (1bara) do 2,5 bara (3,5 od 0) da ok 95% w tej pompowanej azotem.
 
 
MarekŁ

Dołączył: 10 Cze 2017
Posty: 20
Wysłany: 2019-06-18, 20:34   

PatrykS napisał/a:
MarekŁ napisał/a:
I jeszcze jedno, zaczął mi pipać w czasie jazdy dźwięk jak przy nie zapiętych pasach, jak drugi raz uruchomiłem już przestał dźwięk oczywiście.
Nie miałeś jakiegoś plecaka czy zakupów na siedzeniu?
Akurat nie, to własnie mnie zastanowiło, ale już wszystko oki!

MarekŁ napisał/a:
Czy jest jakaś szansa na jakąś gotówkę od w/w instytucji?
A co z AC - nie miałeś?

Miałem oczywiście AC ale naliczyli mi szkodę całkowitą i to od jakiegoś jedynej w systemie ceny która nijak się ma do rzeczywistości!!
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 436
Wysłany: 2019-06-18, 20:40   

polecam założyć sprawę w sądzie, jedyna skuteczna forma odwołania, kilkoro znajomych tak dochodziło swego i to z powodzeniem
_________________
Volt 2014

Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną

https://www.facebook.com/iNasiTuByli/
 
 
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 39
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 939
Skąd: Holland
Wysłany: 2019-06-20, 09:23   

Darek napisał/a:

Czyli jest ta rezerwa jednak? Tak to rozumieć? Yanosick plizzz wypowiedz się ;-)

Rezerwa jest. Auto pojedzie jeszcze kilka km ale będzie słabło i przy próbach przyspieszania zgaśnie całkowicie. Po ponownym uruchomieniu odpali się spaliniak na kilka sekund z obrotami około szybernaście pierdyliardów (skąd weźmie benzynę to już nie wiem bo wcześniej zgasł mi z braku paliwa...) i znowu auto ruszy bez dodawania gazu i ujedzie kilkadziesiąt metrów.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 63
Wysłany: 2019-06-20, 12:29   Stukanie na nierównościach

Witam,mam pytanie czy mieliście już kiedyś coś takiego że było słychać takie stukanie na dziurach , pojechałem na stacje diagnostyczna sprawdzić amory i co to jest i gościu powiedział że amory są super i on tylko widzi możliwość że górne poduszki mogą być walnięte. Zacząłem szukać i szperać w internecie i znalazłem filmik który pokazuje to stukanie https://www.youtube.com/watch?v=YeshLt5yNAo I teraz moje pytanie co sadzicie o tym i czy amory od astry j beda pasować czy muszą być dedykowane.
 
 
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 39
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 939
Skąd: Holland
Wysłany: 2019-06-20, 13:00   Re: Stukanie na nierównościach

ARTEK 68 napisał/a:
Witam,mam pytanie czy mieliście już kiedyś coś takiego że było słychać takie stukanie na dziurach , pojechałem na stacje diagnostyczna sprawdzić amory i co to jest i gościu powiedział że amory są super i on tylko widzi możliwość że górne poduszki mogą być walnięte. Zacząłem szukać i szperać w internecie i znalazłem filmik który pokazuje to stukanie https://www.youtube.com/watch?v=YeshLt5yNAo I teraz moje pytanie co sadzicie o tym i czy amory od astry j beda pasować czy muszą być dedykowane.


Niczego nie wymieniaj!
To jest amerykański montaż i nie ma prawa wytrzymać w konfrontacji z polskimi drogami.
Podjedź z piwem do kogoś kto ma podnośnik i kilka godzin czasu i dokręćcie wszystkie śruby i nakrętki w zawieszeniu. Ten dźwięk to ewidentny luz ale skoro amorki są ok to nie wyrzucaj pieniędzy w błoto.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
 
ARTEK 68 

Wiek: 51
Dołączył: 23 Gru 2018
Posty: 63
Wysłany: 2019-06-20, 13:32   

Ok tak zrobię i dam znać o efektach a przy okazji jak sprawdzić czy nawigacja ma polską gadaczke jak nie ma mapy polski.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 130
Wysłany: 2019-06-21, 10:13   Re: Stukanie na nierównościach

ARTEK 68 napisał/a:
Witam,mam pytanie czy mieliście już kiedyś coś takiego że było słychać takie stukanie na dziurach , pojechałem na stacje diagnostyczna sprawdzić amory i co to jest i gościu powiedział że amory są super i on tylko widzi możliwość że górne poduszki mogą być walnięte. Zacząłem szukać i szperać w internecie i znalazłem filmik który pokazuje to stukanie https://www.youtube.com/watch?v=YeshLt5yNAo I teraz moje pytanie co sadzicie o tym i czy amory od astry j beda pasować czy muszą być dedykowane.

Ja zmieniałem amorki i górne mocowania. Amorki pasują Bilstein, co najlepsze są inne nr katalogowe do Ampery, inne do Cruza i Astry, a pasują zamiennie. Oczywiście cena do Ampery dużo wyższa. Górne mocowania polecam Lemfordera. U mnie na stacji diagnostycznej też stwierdzono, że wszystko jest ok, ale odczuwam zdecydowaną poprawę po wymianie. Auto jest sztywniejsze, lepiej się prowadzi. Teraz będę wymieniał łączniki stabilizatora i gumy stabilizatora, bo gdzieś tam jeszcze na tarce czuję delikatny luz i postukiwanie. Części zawieszenia są niedrogie, a 270 kkm na bank już dało się we znaki tym elementom. Jeśli potrzebujesz nr części, wpisz w wyszukiwarkę, podawałem już w tym wątku.
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 130
Wysłany: 2019-07-03, 10:11   

W temacie nawigacji. Działa. Z pomocą węgierskiego kolegi ogarnąłem temat. Oczywiście mowa o przedlifcie z dyskiem Toshiba.

Ostatnio zmieniony przez granit 2019-07-03, 19:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 130
Wysłany: 2019-07-03, 10:13   

ARTEK 68 napisał/a:
Ok tak zrobię i dam znać o efektach a przy okazji jak sprawdzić czy nawigacja ma polską gadaczke jak nie ma mapy polski.

Polskiej gadaczki nie ma. Musisz albo ustawić menu po angielsku (wtedy będzie po angielsku) albo pogodzić się z tym, że navi milczy.
 
 
kalex 

Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 379
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-07-03, 17:05   

Udostępni Kolega "tutorial"?
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 130
Wysłany: 2019-07-03, 21:57   

kalex napisał/a:
Udostępni Kolega "tutorial"?

Tutorial jest na fejsie na grupie chevy volt and ampera, ale dość chaotyczny.
Jak znajdę chwilę to opiszę to krok po kroku i wrzucę zrzut dysku gdzieś na serwer.
Pytanie gdzie najlepiej, bo waży to ok. 14GB po kompresji :?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2297
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-07-03, 22:17   

Chyba tylko na maga bez krojenia umieścisz taki plik.
Darmowe konto daje możliwości umieszczenia max 50GB
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
granit 
Opel Ampera


Wiek: 32
Dołączył: 19 Maj 2018
Posty: 130
Wysłany: 2019-07-04, 18:02   

Zapraszam na fejsowy profil "Moja Ampera". Wszystko opisałem w ostatnim wpisie. Pytania i dyskusja, na bieżąco :) Dałem link do pobrania gotowca z Google drive. Oszczędza to sporo pracy przy hashliście i przerzucaniu starych plików.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13