SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy są tu jacyś polscy użytkownicy Renault ZOE?
Autor Wiadomość
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-04-23, 12:53   

W ZOE chyba jeszcze trzeba mieć dobre uziemienie żeby go naładować.
 
 
kazikczerniecki
Fireman

Dołączył: 17 Lis 2017
Posty: 31
Skąd: MAcierzysz
Wysłany: 2019-04-24, 10:31   

Jak będzie słabe uziemienie to ładowanie nie wystartuje.
_________________
Renault ZOE
 
 
marecki.mitsu

Dołączył: 25 Sty 2019
Posty: 6
Wysłany: 2019-04-26, 11:15   

Witam ponownie.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Wczoraj podpiąłem ładowarkę 3 fazową mennekes. Wszystko poszło dobrze. Ładowarka od 47% do 99% naładowała mi bateria w ciągu 2 godzin. Nie wybiła żadnego błędu. Po naładowaniu i przełączeniu w tryb eco komputer pokazuje mi zasięg ok 153 km. Zasięg wydaje się realny ponieważ przejechałem 107 km i zostało mi na liczniku 37 km.
Na forach pisano, że ładowanie po 80% znacznie zwalnia. Ja tego absolutnie nie odczułem Proces ładowania postępował bardzo szybko w zasadzie do 99%. Dopiero wtedy zwolnił i faktycznie ten 1% trwał trochę dłużej. Nie wiem czy to właściwy objaw.
Kolejna sprawa to nie włączanie się systemów chłodzenia. Ładowanie odbywało się na dworze w temperaturze 13 stopni i nie włączyły się systemy chłodzenia baterii. Może było za zimno na dworze. Samochód nie wykazał żadnego błędu. Klimatyzacja i ogrzewanie w trakcie jazdy działały bardzo wydajnie. Dziś spróbuje naładować w garażu w wyższej temperaturze i zobaczymy jaki będzie efekt.
Z najnowszych obserwacji to tyle.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2913
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-04-26, 11:41   

marecki.mitsu napisał/a:
Ładowarka od 47% do 99% naładowała mi bateria w ciągu 2 godzin.
To ładowarka 11kW - 3x16A?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-04-26, 13:48   

ze względu na czas wygląda na 3x16A-11 kW przy 3x32A 122 kW było by od 10 % w nie całą godzinę
przy odpowiednich warunkach atmosferycznych (nie za zimno nie za ciepło około 15 stopni)
przy temperaturze 13 stopni dopiero drugie ładowanie mogło by odpalić chłodzenie
przy 20 stopni na pewno zacznie chłodzić w przedziale 70-80 %
rzeczywiście Zoe ładuje szybko do 90 % potem zwalnia i informuje o 25 min do końca
w trasie nie czekam jadę dalej w domu widzę ze ten ostatni % trwa 15-20 min
 
 
marecki.mitsu

Dołączył: 25 Sty 2019
Posty: 6
Wysłany: 2019-04-29, 14:18   

Ładowarka 11kw. Ale dodatkowo podłączyłem licznik i ze wstępnych wyliczeń wynika że nie ładuje z mocą 11 kw a raczej 8-9kw.
Faktycznie przy ładowaniu w wyższej temperaturze słychać jakiś hałas spod samochodu chyba to chłodzenie.
Z pierwszych obserwacji muszę powiedzieć że auto jeździ super. Nieźle przyspiesza , jest bardzo ciche. Zasięg mógłby być trochę większy ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jako drugi samochód w rodzinie sprawdza się idealnie.
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-04-29, 16:04   

Możesz stwierdzić cztery szumy
- z przodu pompa chłodzenia ładowarki - nieznaczny
- z przodu wiatrak chłodzenia chłodnicy - wyraźny
- z przodu pompa klimatyzacji chłodzenia baterii - specyficzny
- z tyłu wiatraki chłodzenia baterii - średni z głębi
 
 
marecki.mitsu

Dołączył: 25 Sty 2019
Posty: 6
Wysłany: 2019-05-15, 01:14   

Witam
Dzisiaj w trakcie jazdy moim renault zoe pojawił się komunikat dotyczący błędów abs. Komunikat ,,sprawdź ABS i ESP i czujnik ruszania pod górę.,, dodatkowo zauważyłem ze nie ma zwiększonej rekuperacja przy delikatnym hamowaniu. Poprzednio po lekkim wciśnięciu hamulca najpierw działała rekuperacja i dochodziła nawet do 36 kw.
Po zapaleniu się błędów lampek abs i ESP rekuperacja przy lekkim hamowaniu nie działa, natomiast działa normalnie rekuperacja przy puszczeniu pedału przyspieszenia.
Dodam że cały czas wyskakują mi błędy czujników ciśnienia w opon. Kilkakrotnie kasowałem te błędy czujników opon, sprawdzałem czy ciśnienie jest właściwe i równe a błędy czujników cały czas się pojawiają na nowo. Czy mogą one mieć związek z tymi nowymi błędami abs i ESP.
Czy ktoś miał może taki problem?
 
 
napradpoPolsce

Dołączył: 24 Kwi 2019
Posty: 10
Wysłany: 2019-05-15, 10:50   

Witam
Rok temu prawie kupiłem ZOE bez baterii
Bo rok temu dokupienie baterii w Polsce było praktycznie niewykonalne
Abstrahując od Pana w centrali który pytał się mnie co to jest ZOE
Problemy były takie
jak z zagranicy to nie leasingują - nie bo nie
nie wiedzą jaka bateria tylko chcą 2000 zł za samo sprawdzenie czy może będzie dostępna i będzie pasować
ogólnie temat tragedia - może dziś jest już lepiej
Ale radzę przed zakupem ZOE -sprawdzić czy w PL będzie się dało kupić baterie
Podobno na zachodzie nie ma takich problemów
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-05-15, 11:08   

marecki.mitsu napisał/a:
Witam
Dzisiaj w trakcie jazdy moim renault zoe pojawił się komunikat dotyczący błędów abs. Komunikat ,,sprawdź ABS i ESP i czujnik ruszania pod górę.,, dodatkowo zauważyłem ze nie ma zwiększonej rekuperacja przy delikatnym hamowaniu. Poprzednio po lekkim wciśnięciu hamulca najpierw działała rekuperacja i dochodziła nawet do 36 kw.
Po zapaleniu się błędów lampek abs i ESP rekuperacja przy lekkim hamowaniu nie działa, natomiast działa normalnie rekuperacja przy puszczeniu pedału przyspieszenia.
Dodam że cały czas wyskakują mi błędy czujników ciśnienia w opon. Kilkakrotnie kasowałem te błędy czujników opon, sprawdzałem czy ciśnienie jest właściwe i równe a błędy czujników cały czas się pojawiają na nowo. Czy mogą one mieć związek z tymi nowymi błędami abs i ESP.
Czy ktoś miał może taki problem?

Czujniki ciśnienia opon należy przypisać i raczej nie maj związku z usterką ABS ESP.

Co do błędu ABS ESP, to należy sprawdzić czujniki w kołach, czujnik przy pompie hamulcowej
i ABS i czujniki przy pedale hamulca. Pedał działa 2 stopniowo pierwszy, to rekuperacja drugi
to ciśnienie w układ czyli hamuj.
Znam taki problem pojawiał się przy wymianie pompy hamulcowej, winne było zapowietrzenie
układu i wadliwe okablowanie czyli wtyki źle podpięte. Po poprawce wszystko działało.
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-05-15, 11:13   

napradpoPolsce napisał/a:
Witam
Rok temu prawie kupiłem ZOE bez baterii
Bo rok temu dokupienie baterii w Polsce było praktycznie niewykonalne
Abstrahując od Pana w centrali który pytał się mnie co to jest ZOE
Problemy były takie
jak z zagranicy to nie leasingują - nie bo nie
nie wiedzą jaka bateria tylko chcą 2000 zł za samo sprawdzenie czy może będzie dostępna i będzie pasować
ogólnie temat tragedia - może dziś jest już lepiej
Ale radzę przed zakupem ZOE -sprawdzić czy w PL będzie się dało kupić baterie
Podobno na zachodzie nie ma takich problemów


Zoe kupuje się głównie z baterią (po jej sprawdzeniu), a jeżeli luzem, to najpierw bateria
potem auto. W Polsce kupienie używanej nie stanowi problemu, a kupienie nowej nie ma
sensu ekonomicznego. Mamy do czynienia z kosztem baterii 15 tyś euro plus koszty jej
transportu jakieś 2000 Euro. Za tą kwotę mamy dziś całe używane Zoe z lat 2016-7
 
 
kazikczerniecki
Fireman

Dołączył: 17 Lis 2017
Posty: 31
Skąd: MAcierzysz
Wysłany: 2019-05-15, 11:48   

Jak pisze Apolonia sprawdź czujniki przy kołach lub okablowanie czujników, stan połączeń, styków czy nie są zaśniedziałe, ewentualnie oczyść i przesmaruj smarem miedziawym lub innym preparatem do połączeń elektrycznych. Pojawiające się wcześniej komunikaty o ubytku ciśnienia mogą świadczyć o tym, że pomiar ciśnienia masz realizowany za pośrednictwem czujników ABS, czyli system zlicza obroty kół i na tej podstawie szacuje czy ciśnienie jest właściwe. Jeżeli masz dostęp to spróbuj podłączyć choćby uniwersalny skaner diagnostyczny, powinien pokazać lokalizację błędu! Może być uszkodzenie czujnika ABS, okablowania, uszkodzona koronka (zębatka ABS przy piaście) lub po prostu zanieczyszczona i czujnik odbiera sygnał ciągły.
_________________
Renault ZOE
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-05-15, 12:20   

to są czujniki ciśnieniowe, one działają bezprzewodowo,
jeżeli wcześniej były sprawne i nagle przestały działać
to może oznaczać, że w jednym bateria padła
 
 
marecki.mitsu

Dołączył: 25 Sty 2019
Posty: 6
Wysłany: 2019-06-17, 14:54   

W moim renault zoe lubią się pojawić błędy ładowania. Czasami wyświetla się komunikat "ładowanie samochodu niemożliwie", "sprawdź układ elek." W serwisie renault powiedziano mi że przyczyną może być słaby akumulator 12v. Dodam że auto jest z 2014r. i akumulator prawdopodobnie nie był nigdy wymieniany. (tak twierdzi serwis).
Jak się wymienia taki akumulator. Czy można go odpiąć i czy nie spowoduje to awarii systemu. Dodam że w serwisie zażądali za wymianę aku 550 zł. To dosyć dużo bo sam aku nie będzie kosztował więcej niż 200 zł. Czy ktoś wymieniał aku 12v i ma jakieś doświadczenia z tym związane. Pozdrawiam
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 474
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2019-06-17, 16:04   

Nie koniecznie musisz wymieniać akumulator. Zanim to zrobisz sprawdź jego sprawność u elektryka,
podłącz go do ładowania tak jak to się robi w tradycyjnych autach najlepiej z ładowarką procesorową,
która pokaże Ci stan naładowania. Następnie pozbądź się przyjemności oglądania ekranu licznika podczas
ładowania. Miej na uwadze, że w gorące dni pracują inne urządzenia 12 V - jest to opisane tu na forum.
Demontaż jest prosty, ale należy również rozłączyć prąd z baterii trakcyjnej - również opisane tu na forum
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 11