SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki samochód

Jaki samochód do moich wymagań
Ampera /volt
20%
 20%  [ 6 ]
Leaf
17%
 17%  [ 5 ]
Prius bez plugin
0%
 0%  [ 0 ]
Prius plug-in
3%
 3%  [ 1 ]
Inne - proszę o wpisanie w komentarzu
13%
 13%  [ 4 ]
Pozostań przy obecnym samochodzie
3%
 3%  [ 1 ]
zakup 2 samochodu 100 % elektrycznego
27%
 27%  [ 8 ]
inny samochód 100% elektryczny
13%
 13%  [ 4 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 29

Autor Wiadomość
adam83 

Dołączył: 12 Lis 2018
Posty: 67
Skąd: Mielec
Wysłany: 2019-10-27, 23:03   

jas_pik napisał/a:
To wrzucę jeszcze swoje 3 grosze.
Bez akumulatora nie możesz stwierdzić czy system ładowania ( ładowarka+ silnik) są w pełni sprawne tzn czy ładują akumulator HV.
Bo może się okazać że system nie jest zdalnie zablokowany ale ładowanie nie ruszy . Wyskoczy błąd ładowania wynikający z przebicia na uzwojeniu silnika.
Dlatego wszelkie zakupy pojazdów bez akumulatorów sa zazwyczaj problematyczne jeśli nie możemy sprawdzić działania wszystkich układów pojazdu.
Krótko mówiąc to jest loteria.
Apolonia napisał/a:
awsze jest, jeżeli jesteś właścicielem pojazdu (ochrona danych).
Pytaj sprzedawca, czy ma pełne informacje i możliwość komunikacji.
RCI to trudny przeciwnik, wiesz czemu? (bo nie jesteś ich klientem)
To jest instytucja finansowa i mają sztywne zasady.
Za Zoe i komunikacje odpowiada backoffice nawet nie ASO.

Stąd pisałeś kiedyś że możesz pomóc w weryfikacji ... jest praktyka :)
Czy dobrze rozumiem:
RCI jako właściciel może zablokować pojazd ze względu na to że jest w nim bateria będąca własnością RCI. W sytuacji gdy bateria którą własnością jest RCI zostanie zdemontowana to samochód może być nadal zablokowany? W jaki sposób RCI jest wstanie zablokować pojazd?Czy pojazd który ma przypisaną baterią RCI, ale już bez niej, może być zablokowany?
Zablokowany --> brak możliwości ładowania?

Z innej beczki nikt tego nie zhakował?
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 596
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-10-28, 09:01   

Blokada jest zdalna bo auto jest ciągle w sieci.
Tu, zapytasz na ale jak to, przecież auto jest moje?
Tak, ale prawo blokady wynika z umowy najmu baterii.
Potem są długie przepychanki, aby to odkręcić.
Najwięcej takich akcji jest we Francji i we Włoszech.
Obywatele ikrainnychjow są bardziej karni.
Jako że systemu komunikacji Zoe nikt nie rozgryzł,
to sprawa jest mało jasna. Najdziwniejsze jest to,
że blokada jest dynamiczna. Tj. Uaktywnia sie po
podlaczeniu do ładowania, a dla systemu nr BIN
jest powiazany z VIN, a on zapewne z TCU i jego
karta SIM. No i to już sugeruje co należy zrobić.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 714
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-10-28, 09:24   

:mrgreen: Jako nie zainteresowany , wnioskuje "odważnie" ,że odłączenie SIM załatwi sprawę , ale czy nie zablokuje jakoś programowo ???
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1226
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2019-10-28, 09:36   

No dobra, tylko wtedy stracisz też wszelkie funkcje dostępne przez SIM. Nie wiem jak to jest w ZOE, ale w Leafie straciłbyś możliwość zdalnego odpalania klimatyzacji/ogrzewania. Trochę niefajnie.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 714
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-10-28, 10:12   

To wiem .
Tylko tu są chyba inne priorytety :?: :roll:

A i ciekawe ale w lecie coś u mnie było nie tak bo zamiast chłodzić grzał . A właściwie włączał wentylator bez chłodzenia . Nie sprawdziłem dokładnie ,bo raczej z tej funkcji korzystam w zimie. tak szczerze to w Nissanie mapy stare , aktualizacja aplikacji pozbawiła lokalizacji samochodu ( RODO) , dane przebiegu się nie zgadzają . Potwierdzanie na ekranie że się zgadzam na ich przekazanie jest upierdliwe i czasem zapominam klikąć .
To mam w abonamencie do chyba 2022r Potem trzeba będzie wykupić i mam to w nosie . O ile ten samochód jeszcze będę miał ?
porównam z Teslą .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR /FSD
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2019-10-28, 10:17, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 596
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-10-28, 10:15   

vwir napisał/a:
tylko wtedy stracisz też wszelkie funkcje dostępne przez SIM

zgadza się, są też i inne rozwiązania .... może udawać greka,
jak zapytacie, gdzie jest TCU? to odpowiedz brzmi, pod deską rozdzielczą na wysokości
wyświetlacza, czyli należy zdemontować deskę - fajnie brzmi?
https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-renault-zoe-282759650r-7838600153
po co dałem link, bo tam są ciekawe opisy na urządzeniu np. IMEI
co jest największym świństwem Renault? to że one pasują do Clio Captur Kajar itd
co z tego? a no to że te auta są on-line i rejestrują dane na serwerach
nawet nr telefonu przy użyciu bluetooth, link poniżej wyjaśnia wszystko
https://drive.google.com/file/d/0BxlnVlSYrGGgbHp1dWZxNDI3Vk0/view
 
 
adam83 

Dołączył: 12 Lis 2018
Posty: 67
Skąd: Mielec
Wysłany: 2019-10-28, 16:57   

Co powinien mieć sprzedający(dokument, potwierdzenie, informacja z serwisu) by potwierdzić że bateria została zdemontowana i zdana do RCI? i samochód jest już wolny?
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 596
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-10-28, 17:45   

Może poprosić ASO o dokument z historią pojazdu.
Tam jest wpisana historia auta i status baterii.
 
 
adam83 

Dołączył: 12 Lis 2018
Posty: 67
Skąd: Mielec
Wysłany: 2019-11-05, 19:16   

abdul okazał się krętaczem na pytanie o historie to była śpiewka że jest ok fajny samochód i wogóle ... vin i bateria że nie trzeba się pyta on daje gwarancję, że wszystko jest ok :) ...
jednak co tanio to drogo, promocje są tylko dla sprzedającego.
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 596
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-11-06, 09:03   

Się to nazywa "stary numer z rękawicą"
Ogólnie całe Zoe 2013-6 to kupisz 30-40 tyś.zl., ale bateria będzie RCI leasing.
Kupisz też taniej 20-25 tyś zł. 2013-4 z dużym przebiegiem i RCI
Kupisz najtaniej 2013 uderzony bez baterii, ale z dużym ryzykiem.
Największe ryzyko to Francja, Włochy, bo taka mentalność ludzi.
Jak uszkodzą auto, to już nie płacą za nic i pozostawiają problem,
często już zadłużony. Cywilizacyjne jest Niemcy Austria, ale drożej.
Hiszpanii nie polecam ze względu na klimat, Szwajcarii ze względu na cło.
Za baterię fikniesz do RCi między 15-25 tyś zł, zależnie od wieku i jej stanu.
Wykup musisz załatwiać w kraju rejestracji auta nie w Polsce choć i to jest możliwe.
Możesz też podpisać umowę i wynajmować baterię od około 300 zł
miesięcznie z limitem 7500 km rocznie, lub 500 zł i 15000 km.
Redukujesz ryzyko posiadania baterii, kupujesz taniej auto, ale masz
kaganiec kilometrowy i koszty min. 3000 zł rocznie, które później
obniżają wartość wykupu baterii
  
 
 
papamila2

Dołączył: 15 Paź 2019
Posty: 2
Wysłany: 2019-11-06, 10:43   

Apolonia,
dziękuję za wyjaśnienie kwesti baterii
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 596
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-11-06, 13:40   

wysłałem tez bardziej precyzyjną wiadomość.

Dziś zajrzałem na rynek tych aut i widzę, że się coś odblokowało, sporo ofert zniknęło.
Oceniam, że dzięki stanowisku rządu w sprawie dopłat, jednak używane się ruszyły.
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13