SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompy ciepła
Autor Wiadomość
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-11-24, 21:15   Pompy ciepła

Wyszło w temacie opon :shock: ;) . Jak ktoś zainteresowany to temacik https://www.cire.pl/pliki...ki_C8efB9Cc.pdf
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-11-24, 21:55   

Pomysł nawet ciekawy ale wymaga po pierwsze dużych powierzchni nieruchomości i dużych szczelnych zbiorników wody ( może przy adaptacji jakiegoś starego szamba szczelnego i nieużytkowanego szamba może być opłacalne)
Do tego kolektory wodne do podgrzewania tej wody w zbiorniku.
niby mam wcale nie mały i do tego kryty basen w którym zostawiam na zimę sporo wody ( ale cel tego jest taki żeby zamarzający grunt nie wyniósł na powierzchnię basenu)
Na kolektory cieczowe nie mam miejsca na dachu - wole mieć tam PV ( takie mam juz doświadczenie na wsi koło hacjendy że nikt nie jest zadowolony z kolektorów cieczowych mimo że każdy sąsiad dostał je prawie za darmo)
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-11-24, 23:17   

Ale teraz mamy taki fajny klimat ;) . Pomyśl w trybie dobowym. W zbiorniku 300l możemy zmieścić ponad 20 kWh energii w temperaturze ok "0". Jak na zewnątrz jest +5 w dzień, to mając sprężarkę 2,5 kW, jakąś chłodnicę z wentylatorem 200W + pompy wody niech będzie w sumie 3 kW, uzyskujemy ok 25 kWh ciepła w 2h ( zużywamy 6 kWh). Licząc 50 gr/kWh zużywanej energii mamy 3 zł, a na wyjściu 25 kWh, co daje ok 12 gr/kWh. Dobry węgiel to ok 6 kWh/kg. Dobra sprawność pieca to 70%, co daje 4 kWh/kg, przy cenie 800 zl za t daje 20 gr/kg. O panelach napiszę później.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 653
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-11-26, 10:37   

Przy nowych domach budowanych w zgodzie z obecnymi wytycznymi technicznymi najtańszym rozwiązaniem są kable grzejne.
Jak by ktoś chciał posłuchać konkretnego przykładu to zapraszam do posłuchania:
https://www.youtube.com/watch?v=jou5aEC4mPo&t=
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-11-26, 22:06   

Jak mawiał klasyk, "jest prowda, tys prowda i gowno prowda" ;) . Zamiast kabli można dać rurki z wodą (cieczą), którą możemy podgrzewać "bele czym", nawet prądem (używając taryfy G12 i zasobnika jest to porównywalne z ceną gazu). Zaletą wody jest to że można ją dać wszędzie (pod meblami, brodzikiem, wanną itd.). Ja kabli używałem 18 lat teraz jednak zakładam rurki i to miedziane (droższe od plastiku, ale tańsze od kabli, przynajmniej dla mnie ;) ). Co do pompy, to można zrobić poniżej 1000 zł, ale nie legalnie (łunja czuwa :-( ). Jest gorzej jak w średniowieczu :-( , wówczas sprzedawali odpusty, dzisiaj są homologacje, certyfikaty, emisje, ale zmotywowali mnie. Już ze dwa miesiące nie jadłem schabowego, bo chcę dożyć jak łunja padnie :mrgreen: .
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 653
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-11-26, 22:25   

W nowych domach ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło można rozważyć układanie kabli wszędzie.
Instalacja oparta na kabla jest zdecydowanie tańsza od wodnej, bardziej trwała/niezawodna i ma większą sprawność.

Obejrzałeś całe nagranie?
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-11-26, 22:51   

krawcu napisał/a:
W nowych domach ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło można rozważyć układanie kabli wszędzie.
Instalacja oparta na kabla jest zdecydowanie tańsza od wodnej, bardziej trwała/niezawodna i ma większą sprawność.

Obejrzałeś całe nagranie?
, nie, bo szkoda mi czasu. Przy grzaniu prądem zawsze mamy sprawność 100% :idea: , nie ważne czy pośrednio grzejemy wodę (cudów nie ma :-( ).
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-11-27, 00:39   

Gienek333 popieram Cię .
Hacjendę ogrzewam kablami grzejnymi i mam panele fotowoltaiczne ale nie jest to takie różowe Dlaczego bo w PGE nie bilansuje się noc z dniem ( i nie tylko w PGE bo w Innogy jest to samo) w taryfach G12 a to robi się problem bo za ogrzewanie płacimy za noc a dzień mamy nadwyżkę której nie wykorzystujemy. A wbrew tekstom z tego YT to nie jest akumulacyjne grzanie.
W Innogy jeśli masz PV nie możesz mieć G12as ( a to jest jedyna opłacalna taryfa przy ogrzewaniu prądem) .
Po drugie żadna z firm energetycznych nie zagwarantuje Ci pewności zasilania . Na hacjendzie zdarzały mi się nawet 72 godziny bez EE - a jeśli nie masz innego alternatywnego źródła to masz problem. Zrobiłem 56kWh magazyn energii ( powerwall) z 6kW UPS-em .
Dlatego mimo wszystko warto mieć jednak zamiast kabli rurki z wodą bo wtedy możesz grzać gazem/prądem a jak przyjdzie kryzys to czymkolwiek :)
Zresztą na tym filmie padały porównania że koszt rurek miedzianych będzie porównywalny z kosztem kabli grzejnych w podłodze.
Itd....
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 653
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-11-27, 10:56   

gienek333 napisał/a:
krawcu napisał/a:
W nowych domach ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło można rozważyć układanie kabli wszędzie.
Instalacja oparta na kabla jest zdecydowanie tańsza od wodnej, bardziej trwała/niezawodna i ma większą sprawność.

Obejrzałeś całe nagranie?
, nie, bo szkoda mi czasu. Przy grzaniu prądem zawsze mamy sprawność 100% :idea: , nie ważne czy pośrednio grzejemy wodę (cudów nie ma :-( ).


Głupio troszkę komentować coś czego się nie widziało...
W ogrzewaniu wodnym masz straty ciepła na przesyłach.

jas_pik napisał/a:
Zresztą na tym filmie padały porównania że koszt rurek miedzianych będzie porównywalny z kosztem kabli grzejnych w podłodze.

Nigdzie nie padło że koszt rurek jest taki sam jak kabli. Koszty materiałów są tam przedstawione.
Przyjęte zostało jedynie że koszt rozłożenia rurek jest taki sam koszt rozłożenia kabli.

jas_pik napisał/a:
bo w PGE nie bilansuje się noc z dniem ( i nie tylko w PGE bo w Innogy jest to samo

Enea bilansuje.

jas_pik napisał/a:
Po drugie żadna z firm energetycznych nie zagwarantuje Ci pewności zasilania

Jak nie masz prądu to żadne dzisiejsze ogrzewanie nie będzie działać. Każde wodne ogrzewanie ma pompki obiegowe na prąd. No chyba że zrobisz instalację grawitacyjną - ale takich nikt już nie robi.

jas_pik napisał/a:
W Innogy jeśli masz PV nie możesz mieć G12as ( a to jest jedyna opłacalna taryfa przy ogrzewaniu prądem) .

U żadnego dostawcy/sprzedawcy energii nie można mieć G12as przy PV. Ta taryfa jest super ale najlepiej działa w PGE bo tu faktycznie najtańszy jest w tej taryfie prąd. U innych dostawców już nie jest tak ciekawie. Niektórzy nawet nie mają jej w oficjalnych cennikach.

jas_pik napisał/a:
Dlatego mimo wszystko warto mieć jednak zamiast kabli rurki z wodą bo wtedy możesz grzać gazem/prądem a jak przyjdzie kryzys to czymkolwiek

Większość ludzi nie myśli o kryzysach w stylu wojna. Nawet tu na tym forum są tacy którzy już takie myślenie wyśmiewali - ja do nich nie należę akurat.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-11-27, 11:17   

krawcu napisał/a:

W ogrzewaniu wodnym masz straty ciepła na przesyłach.

Ale to ciepło jest oddawane w domu . Czyli bilans energetyczny jest =0. Nieprawdaż ?
krawcu napisał/a:

Przyjęte zostało jedynie że koszt rozłożenia rurek jest taki sam koszt rozłożenia kabli.

Nie jeste z pokolenia które całą wiedze czerpie z YT. Zwłaszcza z ponad godzinnego gledzenia o super nowych budynkach super ocieplonych itd....
krawcu napisał/a:

Enea bilansuje.
A znajdziesz mi gdzieś tą informacje podaną w jakimkolwiek regulaminie dokumencie ? Tego ze nie bilansuje Innogy i PGE doświadczyłem na własnym portfelu.
krawcu napisał/a:

Jak nie masz prądu to żadne dzisiejsze ogrzewanie nie będzie działać. Każde wodne ogrzewanie ma pompki obiegowe na prąd. No chyba że zrobisz instalację grawitacyjną - ale takich nikt już nie robi.
Nikt nie robi instalacji grawitacyjnej ale kazdy dla bezpieczęństwa przy obiegówkach i piecach gazowych robi sobie UPS-a . Bo jeśli tego nie ma to nawet awaryjne ogrzewanie nie zadziała .Vide płaszcz wodny przy kominku . Wystarczy Ci kilkunastominutowe wyłączenie EE i masz rozwaloną instalacje i kominek jeśli akurat sobie go odpaliłeś .
krawcu napisał/a:

U żadnego dostawcy/sprzedawcy energii nie można mieć G12as przy PV. Ta taryfa jest super ale najlepiej działa w PGE bo tu faktycznie najtańszy jest w tej taryfie prąd. U innych dostawców już nie jest tak ciekawie. Niektórzy nawet nie mają jej w oficjalnych cennikach.

A znajdziesz mi przepis prawa zabraniający posiadania taryfy G12as i PV. Ja jestem na stopie wojennej u prezesa URE vs Innogy bo najpierw miałem taryfe G12as a nastepnie u nich założyłem PV. Wszystko odbyło się zgodnie z ich procedurami. Ostatnie ich wytłumaczenie pisemne wysłane do Prezesa URE jest takie że rzeczywiście nie ma zakazu ale ich system rozliczeniewy tego nie ogarnia. Tym samym zmienili mi bezumownie taryfę z G12as na G12 mimo że w umowie jest jak byk G12as . Zapewne sprawa skończy się w sądzie bo teraz Prezes URE ma zgryz i od 10 miesięcy nie może wydać dezyzji .
krawcu napisał/a:

Większość ludzi nie myśli o kryzysach w stylu wojna. Nawet tu na tym forum są tacy którzy już takie myślenie wyśmiewali - ja do nich nie należę akurat.

Po co Ci wjna. Pamiętasz słynny Blackout w Szczecinie w 2008 roku w kwietniu. Ja przeżyłem więcej takich blckoutów. i to dużo dłuższych. Niestety siec przesyłowa w większości Polski pamięta czasy PRL-u .
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 653
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-11-27, 12:05   

jas_pik napisał/a:

krawcu napisał/a:

W ogrzewaniu wodnym masz straty ciepła na przesyłach.

Ale to ciepło jest oddawane w domu . Czyli bilans energetyczny jest =0. Nieprawdaż ?

Niby tak... ale ciepło idzie nie tam gdzie chcesz i może "tracisz" to ciepło bo przegrzewasz miejsca które ciepła nie potrzebują.

jas_pik napisał/a:
Nie jeste z pokolenia które całą wiedze czerpie z YT. Zwłaszcza z ponad godzinnego gledzenia o super nowych budynkach super ocieplonych itd....

To nie jest o super budynkach... no i znowu... komentujemy coś czego nie widzieliśmy :)

jas_pik napisał/a:
krawcu napisał/a:

Enea bilansuje.
A znajdziesz mi gdzieś tą informacje podaną w jakimkolwiek regulaminie dokumencie ? Tego ze nie bilansuje Innogy i PGE doświadczyłem na własnym portfelu.

Dysponuję zdjęciem rachunku z którego wynika że Enea bilansuje. Martwi mnie to że PGE tego nie robi bo sam od niedawna mam PV i G12 właśnie... zobaczę jak to u mnie wyjdzie...

jas_pik napisał/a:
Nikt nie robi instalacji grawitacyjnej ale kazdy dla bezpieczęństwa przy obiegówkach i piecach gazowych robi sobie UPS-a . Bo jeśli tego nie ma to nawet awaryjne ogrzewanie nie zadziała .Vide płaszcz wodny przy kominku . Wystarczy Ci kilkunastominutowe wyłączenie EE i masz rozwaloną instalacje i kominek jeśli akurat sobie go odpaliłeś .

POwinno się to robić ale mam wrażenie że my tu jako w większości dosyć techniczni ludzie ze sporą wiedzą myślimy że wszyscy myślą tak samo... Jak obserwuję to większość ludzi nie ma UPS'ów bo one też generują dodatkowe koszty wymiany cyklicznej akumulatorów.
Widziałem pokój po tym jak wybuchł płaszcz wodny... MASAKRA.

jas_pik napisał/a:
A znajdziesz mi przepis prawa zabraniający posiadania taryfy G12as i PV. Ja jestem na stopie wojennej u prezesa URE vs Innogy bo najpierw miałem taryfe G12as a nastepnie u nich założyłem PV. Wszystko odbyło się zgodnie z ich procedurami. Ostatnie ich wytłumaczenie pisemne wysłane do Prezesa URE jest takie że rzeczywiście nie ma zakazu ale ich system rozliczeniewy tego nie ogarnia. Tym samym zmienili mi bezumownie taryfę z G12as na G12 mimo że w umowie jest jak byk G12as . Zapewne sprawa skończy się w sądzie bo teraz Prezes URE ma zgryz i od 10 miesięcy nie może wydać dezyzji .

Gdzieś widziałem taką informację... teraz nie mogę jej odnaleźć. Wydawało mi się ze to było w rozporządzeniu ministra energii z dnia 6 marca 2019 ale nie mogę tego teraz tam znaleźć na szybko.
Swoją drogą czy faktycznie jest sens mieć G12as wraz z PV? Przy małej instalacji która nie pokrywa całości zapotrzebowania... może tak ale jak jest instalacja wystarczająco duża to już nie koniecznie.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-11-27, 14:05   

krawcu napisał/a:

Niby tak... ale ciepło idzie nie tam gdzie chcesz i może "tracisz" to ciepło bo przegrzewasz miejsca które ciepła nie potrzebują.

U mnie jest to kotłownia która robi za szuszarnię - wg mnie w moim budynku 8 letnim który wg kart charakterystyki ( czyli teoretycznei ) spełnia normy musiałem sporo rzeczy poprawić . Kupiłem uzytwany i go adaptuje bo nie stać by mnie było na budowę nowego prawie pasywnego w Warszawie


krawcu napisał/a:
To nie jest o super budynkach... no i znowu... komentujemy coś czego nie widzieliśmy :)

Oglądałem a te opisy budynku oddanego we wrzesniu 2016 roku bardzo energoszczędengo spełniającego normy które maja obowiązywać w 2022 roku świadcząo tym że w założeniach ten budynek był bardzo energooszczędny


krawcu napisał/a:
Martwi mnie to że PGE tego nie robi bo sam od niedawna mam PV i G12 właśnie... zobaczę jak to u mnie wyjdzie...

Ja to ostro poczułem na własnej kieszeni w PGE

krawcu napisał/a:
Jak obserwuję to większość ludzi nie ma UPS'ów bo one też generują dodatkowe koszty wymiany cyklicznej akumulatorów.
Widziałem pokój po tym jak wybuchł płaszcz wodny... MASAKRA.

lepiej wymieniać akumulatory niż mieć do naprawy masakrę prawda


krawcu napisał/a:
Gdzieś widziałem taką informację... teraz nie mogę jej odnaleźć. Wydawało mi się ze to było w rozporządzeniu ministra energii z dnia 6 marca 2019 ale nie mogę tego teraz tam znaleźć na szybko.

Ja nic takiego nie znalazłem


krawcu napisał/a:
Swoją drogą czy faktycznie jest sens mieć G12as wraz z PV? Przy małej instalacji która nie pokrywa całości zapotrzebowania... może tak ale jak jest instalacja wystarczająco duża to już nie koniecznie.

Po co płacić dużo skoro można mniej :)
Chyba że wychodzimy z żartu : Pan płaci Paani płaci.....
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 653
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-11-27, 14:43   

jas_pik napisał/a:
Oglądałem a te opisy budynku oddanego we wrzesniu 2016 roku bardzo energoszczędengo spełniającego normy które maja obowiązywać w 2022 roku świadcząo tym że w założeniach ten budynek był bardzo energooszczędny

Tylko okna drzwi spełniają te wymagania. Reszta była budowana tak jak to się robiło w tym czasie.

jas_pik napisał/a:

krawcu napisał/a:
Swoją drogą czy faktycznie jest sens mieć G12as wraz z PV? Przy małej instalacji która nie pokrywa całości zapotrzebowania... może tak ale jak jest instalacja wystarczająco duża to już nie koniecznie.

Po co płacić dużo skoro można mniej

Oczywiście że jak się da płacić mniej to lepiej płacić mniej ale... jeśli dorzuciłeś PV to znaczy że ilość zużywanej energii elektrycznej spadnie. Natomiast w G12as taniej płacisz tylko za to co przewyższa zużycie z roku przed podpisaniem umowy (a raczej z roku przed uzyskaniem możliwości przejścia na G12as).
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 40
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 43
Skąd: Katowice
Wysłany: 2019-12-01, 07:23   

To ja tylko nadmienię, ze zapominacie o żywotności kabli i mat grzejnych. Jak montowałem 12 lat temu, to ich żywotność była ustalona na 10lat czym sie zbytnio nie przejmowałem ale i tak tez zaczęły się pierwsze awarie. Po 12 latach nie działała już 1/3 mat czyli np ogrzewanie podłogowe w kuchni i połowa salonu :-( Mając drogie kafle żal było je kuć...
W nowym domu idę w pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe wodne licząc, ze podziała to bezawaryjnie dużo dłużej....
_________________
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-12-01, 11:58   

aviator napisał/a:
To ja tylko nadmienię, ze zapominacie o żywotności kabli i mat grzejnych. Jak montowałem 12 lat temu, to ich żywotność była ustalona na 10lat czym sie zbytnio nie przejmowałem ale i tak tez zaczęły się pierwsze awarie. Po 12 latach nie działała już 1/3 mat czyli np ogrzewanie podłogowe w kuchni i połowa salonu :-( Mając drogie kafle żal było je kuć....

Potwierdzam. Kupołem kable z gwarancją 10 letnią . W pierwszym budynku posypało sie chyba 10% z nich tak mniej więcej w 11 roku. I tu wazna uwaga . Trzeba je dzielić na jak największą ilość obwodów niezależnych osobnymi termostatami i sterownikami.


aviator napisał/a:
W nowym domu idę w pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe wodne licząc, ze podziała to bezawaryjnie dużo dłużej....

Myslę że to jest chyba najlepsze rozwiazanie
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
barpit 
barpit

Dołączył: 19 Cze 2018
Posty: 14
Skąd: Łańcut
Wysłany: 2019-12-01, 12:57   

Osobiście używam PC od 5 lat. W momencie budowy domu zrezygnowałem z węgla i gazu i pompa ciepła jest moim jedynym źródłem ciepła. Choć kilka lat temu znajomi pukali się w głowę, dziś patrzą z zazdrością, kiedy roczny rachunek za prąd (uwzględniając ogrzewanie, cwu oraz bieżące zużycie) oscyluje w granicach 2500 przy powierzchni domu 150m2 :)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-12-01, 13:52   

To teraz tylko małe PV ( z dotacją ) i masz darmowe ogrzewanie :)
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
barpit 
barpit

Dołączył: 19 Cze 2018
Posty: 14
Skąd: Łańcut
Wysłany: 2019-12-01, 15:16   

Mam od lipca 3kw z jakiegoś gminnego projektu. Te 3kw akurat spożytkuje Ampera, a na wiosnę planuje założyć druga instalacje 5kw. Wówczas powinienem zminimalizować koszty energii :)
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-12-01, 22:30   

barpit napisał/a:
Osobiście używam PC od 5 lat. W momencie budowy domu zrezygnowałem z węgla i gazu i pompa ciepła jest moim jedynym źródłem ciepła. Choć kilka lat temu znajomi pukali się w głowę, dziś patrzą z zazdrością, kiedy roczny rachunek za prąd (uwzględniając ogrzewanie, cwu oraz bieżące zużycie) oscyluje w granicach 2500 przy powierzchni domu 150m2 :)
napisz coś więcej (jaka pompa, koszty itp.). Co do kabli moje działają 18 lat bez zarzutu. Mam takie koncentryczne (jestem elektronikiem i kupowałem z minimalnym oddziaływaniem pola). Chcę je zostawić, tylko ciężko je zlokalizować :-( .
 
 
barpit 
barpit

Dołączył: 19 Cze 2018
Posty: 14
Skąd: Łańcut
Wysłany: 2019-12-01, 22:54   

gienek333 napisał/a:
barpit napisał/a:
Osobiście używam PC od 5 lat. W momencie budowy domu zrezygnowałem z węgla i gazu i pompa ciepła jest moim jedynym źródłem ciepła. Choć kilka lat temu znajomi pukali się w głowę, dziś patrzą z zazdrością, kiedy roczny rachunek za prąd (uwzględniając ogrzewanie, cwu oraz bieżące zużycie) oscyluje w granicach 2500 przy powierzchni domu 150m2 :)
napisz coś więcej (jaka pompa, koszty itp.). Co do kabli moje działają 18 lat bez zarzutu. Mam takie koncentryczne (jestem elektronikiem i kupowałem z minimalnym oddziaływaniem pola). Chcę je zostawić, tylko ciężko je zlokalizować :-( .


5 lat temu koszt PC wraz dolnym poziomym źródłem w postaci pętli 2x200m oraz "kotłownią" wyniósł mnie 42k PLN w podziale 30k - PC+kotłownia i 12k dolne źródło. Nie liczę instalacji CO w domu, bo jakie źródło ciepła by nie było, instalację trzeba zrobić. Nie posiadam ani jednego grzejnika. W całym domu podłogówka, właśnie z myślą o PC. Pompa Danfoss o mocy 8kW.
Do dnia dzisiejszego, od 2014 roku pompa na ogrzanie domu i CWU zużyła dokładnie 10861kW.
Biorąc pod uwagę, że w 90% grzeje w drugiej taryfie (G12W) a w ciągu dnia podłogówka oddaje ciepło, koszty ogrzewania i CWU sumarycznie mieszczą się w 4k :) Rodzice wydają tyle na węgiel w ciągu jednego sezonu grzewczego :)
Osobiście uważam, że PC była jedną z lepszych inwestycji przy budowie domu.
  
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 43
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2019-12-01, 23:19   

5 lat temu koszt PC wraz dolnym poziomym źródłem w postaci pętli 2x200m oraz "kotłownią" wyniósł mnie 42k PLN w podziale 30k - PC+kotłownia i 12k dolne źródło. Nie liczę instalacji CO w domu, bo jakie źródło ciepła by nie było, instalację trzeba zrobić. Nie posiadam ani jednego grzejnika. W całym domu podłogówka, właśnie z myślą o PC. Pompa Danfoss o mocy 8kW.
Do dnia dzisiejszego, od 2014 roku pompa na ogrzanie domu i CWU zużyła dokładnie 10861kW.
Biorąc pod uwagę, że w 90% grzeje w drugiej taryfie (G12W) a w ciągu dnia podłogówka oddaje ciepło, koszty ogrzewania i CWU sumarycznie mieszczą się w 4k :) Rodzice wydają tyle na węgiel w ciągu jednego sezonu grzewczego :)
Osobiście uważam, że PC była jedną z lepszych inwestycji przy budowie domu.[/quote]

Może myślałbym o pompie ciepła, gdyby nie gaz "w drodze". Nakłady istotnie mniejsze (przyłącze + kotłownia ok. 18 k zł) (a pamiętać należy, że przy kredytowaniu takich inwestycji koszt jest odpowiednio większy). Rocznie gaz (CO+CWU) kosztuje 1,8-2 k zł, dom parterowy pod Białymstokiem, 200m2, wyłącznie podłogówka, temperatura w pomieszczeniach 21,5-22 stopnie.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2466
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2019-12-01, 23:39   

lookash_c napisał/a:
. Rocznie gaz (CO+CWU) kosztuje 1,8-2 k zł, dom parterowy pod Białymstokiem, 200m2, wyłącznie podłogówka, temperatura w pomieszczeniach 21,5-22 stopnie.

Ja kupiłem dom do remontu, piętrowy . Pow. całkowita 180 sqm garażem czyli mieszkalne ok 110 m2.
Koszt gazu CO+CWU ( 1/12/18 do 28/0219) czyli 3 miesiące to 3800 zl ( mam ciepłolubną małżowinkę i dla niej temperatura nie może być niższa niż 23 stopni niestety).

Dom wg dokumentacji ( i tzw audytu energetycznego podobno był energooszczędny - zgodnie z normami z roku 2011 roku) .
W sumie roczny koszt gazu w tym domu wyniósł mnie 7000 zł .
Zobaczymy jaki będzie koszt w drugim roku po moich zmianach
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1272
Skąd: Podkarpacie

Wysłany: 2019-12-02, 06:57   

lookash_c napisał/a:

Może myślałbym o pompie ciepła, gdyby nie gaz "w drodze". Nakłady istotnie mniejsze (przyłącze + kotłownia ok. 18 k zł) (a pamiętać należy, że przy kredytowaniu takich inwestycji koszt jest odpowiednio większy). Rocznie gaz (CO+CWU) kosztuje 1,8-2 k zł, dom parterowy pod Białymstokiem, 200m2, wyłącznie podłogówka, temperatura w pomieszczeniach 21,5-22 stopnie.


Tyle faktycznie masz, czy teoretyzujesz? Mam ogrzewanie gazowe (piec kondensacyjny), temperatura w domu 21 stopni i sama zima to koszt powyżej 3tys. Do tego CWU i gotowanie przez pozostałą część roku i wychodzi ponad 4 tys rocznie. Dom nieco ponad 140m2
  
 
 
barpit 
barpit

Dołączył: 19 Cze 2018
Posty: 14
Skąd: Łańcut
Wysłany: 2019-12-02, 07:49   

lookash_c napisał/a:

Może myślałbym o pompie ciepła, gdyby nie gaz "w drodze". Nakłady istotnie mniejsze (przyłącze + kotłownia ok. 18 k zł) (a pamiętać należy, że przy kredytowaniu takich inwestycji koszt jest odpowiednio większy). Rocznie gaz (CO+CWU) kosztuje 1,8-2 k zł, dom parterowy pod Białymstokiem, 200m2, wyłącznie podłogówka, temperatura w pomieszczeniach 21,5-22 stopnie.

W momencie budowy domu nie miałem na działce gazu. Poza tym jestem tą osobą, która nie uznaje gazu w domu, więc gdyby nawet była taka możliwość, ogrzewanie gazem odpadało.
Weź pod uwagę, że w dobie coraz bardziej powszechnych instalacji PV, mając PC można ogrzewać za darmo, a za gaz zawsze trzeba będzie płacić.
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1471
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-12-02, 08:20   

lookash_c napisał/a:


Może myślałbym o pompie ciepła, gdyby nie gaz "w drodze". Nakłady istotnie mniejsze (przyłącze + kotłownia ok. 18 k zł) (a pamiętać należy, że przy kredytowaniu takich inwestycji koszt jest odpowiednio większy). Rocznie gaz (CO+CWU) kosztuje 1,8-2 k zł, dom parterowy pod Białymstokiem, 200m2, wyłącznie podłogówka, temperatura w pomieszczeniach 21,5-22 stopnie.

Na gaz też można zrobić pompę :idea:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12