Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdalne sterowanie ładowaniem EV ( gniazdo wifi)
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2799
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-19, 13:21   Zdalne sterowanie ładowaniem EV ( gniazdo wifi)

W sklepach Biedronki od pewnego czasu są w bardzo niskiej cenie gniazda sieciowe sterowane WiFi marki Hykker.

Instrukcja obsługi: https://www.mptech.eu/wp-...-10_-_PL-EN.pdf
Oficjalnie obsługuje tylko Androida ale z pomocą syna udało nam się dostosować działanie do softu na IOS.
https://apps.apple.com/us/app/ce-smart/id1260847442
Obsługuje prad do 16A a moc max ( aby sie nie grzał 3300W.
Oczywiście można zaprogramować timer i online monitorować prąd i moc ładowania.
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1542
Wysłany: 2020-05-19, 19:48   

hej,

swietnie! Ja od kilku lat uzywam systemu smarthome innogy, mialem kiedys okazje tanio kupic. Ale co mnie sie w tym gniazdku hykkera podoba, to tez liczenie energii. Fajnie, gratuluje!
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 161
Wysłany: 2020-05-19, 20:30   

Osobiście mam automatykę domową postawioną w dużej części na sprzęcie Sonoff, który zawsze przeprogramowuję (lub kupuję już przeprogramowany na Allegro) na firmware Tasmota.
Gniazdko to Sonoff S26 - https://pl.aliexpress.com/item/32885247601.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.297120d79km6Uq&algo_pvid=bbde9950-7a5e-4cfb-a8f5-24992af54fad&algo_expid=bbde9950-7a5e-4cfb-a8f5-24992af54fad-0&btsid=0ab6fb8815899127735533346e82ed&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Dzięki Tasmocie nie musisz używać kolejnej aplikacji na telefonie ale możesz łatwo wyciągać skróty na pulpit do poszczególnych urządzeń (w Google Play szukamy HTTP Shortcuts). Do sterowania oświetleniem choinki czy ładowaniem auta jest prosty harmonogram.
https://user-images.githubusercontent.com/333960/65385637-94237b00-dd31-11e9-86d6-68d309e74d42.jpg
Wszystko oczywiście można mieć po polsku. A największa zaleta że jeszcze mi do tej pory chałupa nie spłonęła :mrgreen:
Polecam, Żanet Kaleta.
  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2799
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-19, 21:10   

Do nas trafiły w ramach prezentów.
problemem było to że wszyscy w domu mamy tylko IOS.
A e wszystkie chińskie urządzenia działają wyłącznie na Androidzie .
U nas w domu gdzieś się paęta jeden stary android wyłącznie do celów diagnostyki samochodów ( czyli Chceckelec do PSA oraz CanION do trojaczków) . I trochę było bezsensowne stosowanie go do sterowania dwoma gniazdakmi ( bo dostaliśmy po jednym)
A teraz dwa samochody ładują się niezależnie i obaj sobie nie przeszkadzamy i nie musimy latać do garażu aby podpinać timery do EVSE.
Teraz podjeżdżamy samochodami do domu wpinamy wtyczkę do samochodu i możemy niezależnie włączyć ładowanie kiedy nam pasuje.
Zauważam dodatkową funkcję - ma również licznik narastający - będzie wiadomo ile który samochód wciąga w ostatniej sesji i od początku ( jeszcze dokładnie się nie przyglądałem jakie statystyki można wyciągnąć )
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 94
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-19, 23:35   

To ja jeszcze poprosze taki pod gnizdo silowe, ja zaczalem liczyc koszty to mi wyszlo z 800.- i odpuscilem.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2799
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-20, 00:13   

Takie też są ale nie w Biedronce tylko na Aliexpres .
Oczywiście warto zastosować styczniki bo nie wierzę w te chińskie Ampery
Ten 3 f droższy : https://pl.aliexpress.com/i/4000110860675.html?spm=a2g17.12057483.0.0.4ed21c40OV4BXM


Ten niby jednofazowy znacznie tańszy chociaż zdjecie pokazuje 3f
https://pl.aliexpress.com/i/4000919758387.html?spm=a2g17.12057483.0.0.4ed21c40OV4BXM
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1542
Wysłany: 2020-05-20, 00:40   

Jesli chodzi o timery, to chwale sobie tesle, tam to dziala - i wszystko do ustawienia tez aplikacja. Apropos my tez iOS ..

W domu mam tez lankontrolera, tam wypuscic cos na stycznik tez jest latwo. I wyjdzie taniej niz ten 3fazowy "all in one" liczniko-przelacznik..
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
metu 


Dołączył: 20 Lip 2015
Posty: 133
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-05-21, 22:39   

Szukam tego Hykkera po biedronkach i niestety jeszcze na niego nie trafiłem. Do tej pory miałem Broadlink SP3 z pomiarem mocy, niestety przeciążyłem go kilka A i nie podaje napięcia na wyjściu (przekaźnik słychać, że pracuje ale nie ma napięcia, elektronika też sprawna). :roll:
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2799
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-21, 23:22   

Biedronka takie promocje robi od czasu do czasu . To były prezenty pod choinkę od teściowej bo jakaś duża przecena pewnie była i ją namówili :)
Na portalach się pojawiają czasami za śmieszne pieniądze.
Hykker to raczej marka dla Biedronki . Podejrzewam że inne podobne urządzenia które są/były/będa sprzedawane . Najważniejsze dla mnie jest to że udało się znaleźć apkę na IOS-a dla tych urządzeń bo w standardzie one chodzą tylko przez Androida . A moje doświadczenia z pisaniem aplikacji pokazują że napisanie apki dla Androida jest bardzo proste i łatwo ją umieścić w sklepie a zrobienie poprawnej aplikacji dla IOS to naprawdę wyższa szkoła jazdy
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-22, 05:57   

metu napisał/a:
Szukam tego Hykkera po biedronkach i niestety jeszcze na niego nie trafiłem. Do tej pory miałem Broadlink SP3 z pomiarem mocy, niestety przeciążyłem go kilka A i nie podaje napięcia na wyjściu (przekaźnik słychać, że pracuje ale nie ma napięcia, elektronika też sprawna). :roll:


A nie ma w nim po prostu jakiegoś bezpiecznika, który trzeba wymienić? Jeśli przekaźnik działa to naprawa powinna być prosta.
 
 
metu 


Dołączył: 20 Lip 2015
Posty: 133
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-05-22, 12:34   

vwir napisał/a:
A nie ma w nim po prostu jakiegoś bezpiecznika, który trzeba wymienić? Jeśli przekaźnik działa to naprawa powinna być prosta.

Szukałem po internecie, nic nie znalazłem. Nie mam schematu. Może być tak, że mimo iż słychać przekaźnik jak cyka to jest zepsuty (pewnie przepalony) i nie podaje napięcia na wyjście?
Fotki bebechów.

a20200522_110704.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 450,08 KB

a20200522_110636.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 481,9 KB

 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-22, 13:41   

Sprawdź ten element, który stoi 'pionowo' obok przekaźnika. Sprawdź napięcie przed nim i za nim. Ostrożnie, tam będzie 230V.
 
 
metu 


Dołączył: 20 Lip 2015
Posty: 133
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-05-22, 14:49   

vwir napisał/a:
Sprawdź ten element, który stoi 'pionowo' obok przekaźnika. Sprawdź napięcie przed nim i za nim. Ostrożnie, tam będzie 230V.
Dziękuję miałeś rację, nie przepuszcza. Wcześniej nie zauważyłem przy nim oznaczenia F1. To jest bezpiecznik prąd 16A i napięcie 250V G1 T-133 st. C.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-22, 15:09   

Spoko, nie ma sprawy. Kolejny potencjalny elektrośmieć uratowany od wyrzucenia na śmietnik ;)

Używam broadlinków i są w sumie niezłe, tylko niestety działają po wifi. Znacznie częściej używam własnych rozwiązań opartych na mysensors i protokole radiowym na 433MHz. Mają dużo lepszy zasięg, do tego działają jako mesh, wiec każdy kolejny element rozszerza zasięg sieci.
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 161
Wysłany: 2020-05-22, 18:53   

vwir napisał/a:
do tego działają jako mesh, wiec każdy kolejny element rozszerza zasięg sieci.


Z tego samego powodu używam - w ramach wspominanych wyżej wynalazków Sonoff - Sonoff RF Bridge. Pracują też na 433Mhz i porozstawiane w różnych kątach domu / działki pozwalają zrobić sprawnie działającą sieć w tej częstotliwości. A dzięki Tasmocie, MQTT i https://github.com/raphaelcohn/bish-bosh mozna sobie poprogramować co się tylko chce.
  
 
 
martii 
martii

Dołączył: 21 Sty 2019
Posty: 44
Skąd: Białystok
Wysłany: 2020-05-22, 23:01   

Ekolega napisał/a:
To ja jeszcze poprosze taki pod gnizdo silowe, ja zaczalem liczyc koszty to mi wyszlo z 800.- i odpuscilem.


Przecież to bardzo proste - przekaźnik 3F z cewką AC i bardzo prosty układ z SSR i do tego jakiś ESP8266.

Własna robota - koszt może 150 zł.

Można do tego nawet wykorzystać wyżej wymienionego sonosa. Wtedy jego przekaźnik tylko podaje AC na cewkę dużego przekaźnika 3F.
  
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-23, 06:55   

Miałem to samo zaproponować, tylko wtedy tracisz możliwość pomiaru mocy po stronie 3F. To by trzeba robić osobno.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13