Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Darmowe ładowanie - Orlen Charge
Autor Wiadomość
evholic 

Dołączył: 11 Lut 2020
Posty: 7
Wysłany: 2020-05-20, 08:39   Darmowe ładowanie - Orlen Charge

Cześć,

Jakiś czas temu Orlen wprowadził aplikację Orlen Charge, a od niedawna jest ona wymagana aby się naładować. Niestety działa bardzo wolno i nie zawsze da się nią uruchomić ładowarkę.

Ładowanie jak na razie jest nadal darmowe, ale moim zdaniem, Orlen wydając całkiem sporą sumkę na wprowadzenie aplikacji przymierza się do wprowadzenia opłat.

Co Wy o tym myślicie? Zapraszam do komentowania i obejrzenia filmiku, na którym możecie zobaczyć jak działa ta aplikacja.

YouTube:
Darmowe ładowanie samochodu elektrycznego na stacjach Orlen (z aplikacją Orlen Charge)
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 161
Wysłany: 2020-05-20, 09:31   

Na razie, mimo chyba dziesięciu prób rejestracji w aplikacji mobilnej i na orlencharge.pl, żaden mail aktywacyjny mi nie doszedł (tak, patrzyłem w spam).
 
 
evholic 

Dołączył: 11 Lut 2020
Posty: 7
Wysłany: 2020-05-20, 09:59   

A w jakiej domenie masz poczte? Może spróbuj się zarejestrować z innej poczty?
U mnie udało się zarejestrować przy pomocy poczty hotmail, ale rzeczywiście link wylądował w spamie.
 
 
spairo 

Wiek: 63
Dołączył: 29 Gru 2018
Posty: 69
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-05-20, 11:10   

- czy w tej aplikacji jest możliwośc rezerwacji punktu ładowania na te 10 minut , tak jak było w vozilli ?
 
 
evholic 

Dołączył: 11 Lut 2020
Posty: 7
Wysłany: 2020-05-20, 11:15   

Obawiam się ze nie ma takie możliwości.
Aplikacja jest praktycznie 1 do 1 taka jak appka GreenWay
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-20, 12:22   

Może spróbuj przez przeglądarkę na komputerze, zamiast w telefonie?
https://orlencharge.orlen.pl/#/portal/locations
 
 
spairo 

Wiek: 63
Dołączył: 29 Gru 2018
Posty: 69
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-05-20, 13:02   

- przegladarka na komputerze nie podaje wszystkich lokalizacji, przykładowo brak stacji ładowania Wrocław przy stacji Orlen na Szybowcowej 27, myjnia jest, brak stacji ładowania.
- albo ja coś robie żle albo przegladarka do niczego.
  
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-20, 13:15   

Na komputerze ta mapa jest kompletnie bezużyteczna, zasugerowałem ją tylko w celu obejścia problemu z rejestracją.
 
 
zbyniot

Dołączył: 10 Lis 2019
Posty: 4
Wysłany: 2020-05-20, 20:01   

Własnie zarejestrowałem się w aplikacji poczta wp i przeszło bez problemów.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-05-20, 23:54   

Wczoraj użyłem jej do ładowania, niestety przerwać już się nie dało, użyłem triku z podłączeniem Leafowi AC, wtedy on odpuszcza CHAdeMO.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-21, 06:06   

Przycisku 'stop' na stacji ładowania nie ma?
 
 
evholic 

Dołączył: 11 Lut 2020
Posty: 7
Wysłany: 2020-05-21, 08:10   

Ja kilka razy musialem resetowac stacje przyciskiem awaryjnym. Bylem podlaczony do type 2, w aplikacji wciskam laduj, mieli mieli, na stacji pojawia sie ze zostal przekroczony czas, a w aplikacji nie mozna drugi raz uruchomic ladowania bo wyskakuje ze zlacze jest zajete.
Wtedy hard reset czerwonym przyciskiem (trzeba go wcisnac i przytrzymac kilka-kilkanascie sekund) i po odswiezeniu w aplikacji dziala.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1619
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-21, 08:23   

Słabo. Podobne problemy miałem we Włoszech. Na 5 ładowań jedno było bezproblemowe. W pozostałych przypadkach musiałem próbować załączać ileśtam razy żeby w końcu zaskoczyło, a raz nie mogłem zakończyć. Jedna stacja w ogóle odmówiła posłuszeństwa i nie dało się uruchomić ładowania, musiałem szukać alternatywy. Jeśli orlen pójdzie w podobną 'jakość' to nie wróżę sukcesów.
 
 
metu 


Dołączył: 20 Lip 2015
Posty: 133
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-05-21, 22:25   

Dzisiaj ładowałem się w Dąbrowie Górniczej. Rejestracja bez problemu na @gmaila (mail przychodzi bez szyfrowania pewnie dlatego jest problem, ogólnie słaby serwer mailowy Orlenu). Rozpoczęcie procesu ładowania przez aplikację. CHAdeMO, ładowarka łączy się z samochodem. Stan ładowania, moc, pobrany prąd, prognozowany koniec, % naładowania - wszystko dostępne z aplikacji. Koniec ładowania z apki bezproblemowy. Tak było w moim przypadku.
W ustawieniach aplikacji można wprowadzić swój pojazd, pojemność baterii, złącza, prądy - wtedy chyba filtruje mapę po tych parametrach.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-05-22, 01:31   

metu napisał/a:
Tak było w moim przypadku.
W moich dwóch przypadkach na dwa nie było tak szczęśliwie.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
  
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1425
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-05-22, 08:13   

U mnie testowo zero sukcesu przy próbie rejestracji na konto poczty w Interii . Na inne nie próbowalem bo mi to jest obojetne.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
spairo 

Wiek: 63
Dołączył: 29 Gru 2018
Posty: 69
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-05-22, 11:26   

- podobnie jak wyżej, konto pocztowe w Interii, dwa dni i zero sukcesu w rejestracji.
- fajnie że nie mam elektryka, bo by mnie krew zalewała.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-05-22, 15:51   

spairo napisał/a:
fajnie że nie mam elektryka, bo by mnie krew zalewała.
Że nie możesz za darmo się naładować? No bez jaj :-) Jak bym za to płacił to może, ale zawsze jest w domu za pół darmo :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 40
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 46
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-05-23, 19:53   

Zalogowałem się na poczekaniu pod ładowarka. Wszystko działa bez problemu, myślałem ze licznik ładownia przekłamuje ale skubana apka jest dokładniejsza niż aplikacja bmw :-) z przerwaniem ładowania tez żadnych problemów - już zdążyłem 3 razy skorzystać.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12