Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2019-02-10, 13:42
Domowe instalacje fotowoltaiczne i i ładowanie EV ze słońca
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2831
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-28, 22:12   

Ja równiez w PGE mam G11 bo na poczatku w PGE przy G12 musiałem dopłacać za zużycie nocne . Dlatego przeszedłem na G11 i zawsze zostanije minimalna nadwyżka która nie jest zużyta na ogrzewanie w zimie
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1551
Wysłany: 2020-05-29, 06:54   

Energa zalicza dzienne na nocne i odwrotnie, bierze po kolei z magazynu. Mam G12W, i nie ma problemow.
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-05-29, 07:36   

wodnik7 napisał/a:
Energa zalicza dzienne na nocne i odwrotnie, bierze po kolei z magazynu. Mam G12W, i nie ma problemow.


No i fajnie. Nie bede kombinował, bo czasem ładuję w nocy a patrząc i oceniając sytuacje , po dotychczasowym zużyciu , to może tego slońca mi nie wystarczyć.
Podnoszenie mocy wchodzi w grę i oszczędzanie ??? Zobaczymy .
Ale też nie chce stać sie niewolnikiem .. I latać , właczać , przełaczac i pilnowac co i jak zużywa energię , bo toszkoda życia .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 708
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2020-05-29, 10:23   

Bronek napisał/a:
Ale też nie chce stać sie niewolnikiem .. I latać , właczać , przełaczac i pilnowac co i jak zużywa energię , bo toszkoda życia .

Najlepiej zastosować automatykę która będzie to robić za nas. Można kupić gotowe urządzenia a można zrobić samemu.

Ostatnio zrobiłem pierwszą część takiej w mojej instalacji. Jak za dużo oddaję do sieci to załącza się grzanie ciepłej wody :)
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1551
Wysłany: 2020-05-29, 19:11   

krawcu napisał/a:

Ostatnio zrobiłem pierwszą część takiej w mojej instalacji. Jak za dużo oddaję do sieci to załącza się grzanie ciepłej wody :)


na czym oparles? prosty lankontroler tez to juz umie:))
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-29, 21:43   

Jeśli już tak się bawić to zdecydowanie warto iść w pompę ciepła. Nawet taką tanią, powietrzną, do samej CWU. Grzanie grzałką elektryczną jest tragicznie nieefektywne. No i nie mówiąc o tym, że teraz jest duża nadprodukcja, ale w okolicach października zaczyna się okres zbyt małej produkcji, który trwa tak do marca.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2831
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-05-29, 22:27   

vwir napisał/a:
Jeśli już tak się bawić to zdecydowanie warto iść w pompę ciepła. Nawet taką tanią, powietrzną, do samej CWU.

A co polecisz - taniego :)
_________________
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-29, 22:57   

Nie polecę niczego, bo nie mam z nimi doświadczenia. Polecić mogę taką do cwu i co, ale wtedy to wydatek bliski 20tys pln. Do samej cwu to - z tego co widzę na allegro - kilkakrotnie taniej (na przykład ariston z wbudowanym zasobnikiem poniżej 4tys pln).
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1546
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-05-29, 23:09   

Ja polecam woda-woda-powietrze (grunt). Warto zrobić bufor nawet dobowy, bo mamy taki klimat, że w dzień jest +, a w nocy -. Jak mamy nawet +2, to parownik powietrznej będzie się obldzał.
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1551
Wysłany: 2020-05-30, 05:16   

ja kupilem uzywana PC powietrze woda, mam od zeszlego roku na dzialce - dziala. Kosztowala cos kolo 2000 chyba, nie pamietam, 12kW. Mialem na zlocie na przyczepce:)
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 180
Wysłany: 2020-05-30, 08:48   

Do CWU tylko stare, dobre, i tak obecnie krytykowane przez niektórych kolektory słoneczne. Mam 5 lat, chińskie rurowo-próżniowe, żadnych problemów. Przez cały ten okres tylko raz nieco uzupełniłem glikol. Ponad sto rur, dwa zasobniki na w sumie 1150L.
No ale to jak obecnie z PV - ci co wtedy robili za 2x mniejszą cenę niż ja pukali się w czoło. A potem demontowali "bo szajs".
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-05-30, 08:55   

Tylko kolektory słoneczne są jednak sezonowe. W lipcu nie nagrzejesz sobie wody na styczeń. A pompą ciepła spokojnie to zrobisz - z pomocą fotowoltaiki i prosumenta. Nie mówiąc o zbiorniku na ponad 1000litrów wody. Przecież to już jest konkretny kolos.
 
 
Barca

Dołączył: 13 Maj 2019
Posty: 180
Wysłany: 2020-05-30, 11:32   

Mam 150L na CWU i 1000L buforu na dogrzewanie CO w zimie (podłogówka). Przez całą zimę, jeżeli tylko są spełnione 3 warunki:
1) nie jest bardzo pochmurnie
2) nie jestem cały dzień w domu i nie zużywam bardzo intensywnie ciepłej wody
3) kolektory nie są pod śniegiem >5cm grubości
to mam 50 stopni w 150L CWU późnym popołudniem.
Więc spokojnie mam CWU pokryte także zimą.
Natomiast dogrzewanie CO to mit i te 1000L w zimie ma powiedzmy 25-30 stopni i to jest max - nie wystarczy na podgrzanie powrotu z CO, może poza paroma dniami. Więc korzyść z tego tylko taka, że w kotłowni ciepło od trochę od tej gigantycznej beczki (bo ciasno to ciepło hehehe). Natomiast jest to konieczny bufor na lato bo inaczej ugotowałbym te 150L i to parę razy dziennie. Planuję przy jakiejś większej okazji przerobić to w ten sposób żeby po prostu zbiornik 1000L przeznaczyć też na CWU.
Zalety kolektorów są naprawdę nie do przecenienia: przede wszystkim bezobsługowość na poziomie fotowoltaiki, minimalne zużycie prądu w porównaniu do pompy ciepła. Ilość dachu zajęta też nie jest jakaś powalająca, upchałbym w miejsce kolektorów może 2kW w PV i to dziś, gdy panele mają >300W a co dopiero 5 lat temu gdy 260W to był przyzwoity standard.
 
 
domino

Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 966
Skąd: Wielka Brytania
Wysłany: 2020-05-30, 12:47   

Właściciel Nissana Leaf założył sobie fotowoltaike za 13 tyś zł i....
https://www.youtube.com/watch?v=nrnitvrwuUY
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-05-31, 19:52   

Od 19tego maja produkuje na legalu prąd z 9,8 kW i dzisiaj rekord od poczatku posiadania .
72 kWh
M/w teraz od ok 5 rano i jeszcze dziala z mocą ok 360W a jest prawie 20ta
A przez ten caly okres ok 12 dni 685 kWh.
......................................................
Po hjakims czasie zdecyduje jak ma byc dalej ? Rozbudowa ; oszczędzanie; pompa; bojlery ?? Czy nic?

Najbardziej sklaniam sie do podgrzewania wstępnego wody użytkowej . To tanie rozwiazanie i prztdatne . Jak nie będzie slońca to gaz . A do tego najmniej skomplikowane chyba rozwiazanie .
Ostatecznie będę utrzymywał do jakuzzy a szcególnie by utrzymac je w standbayu w miesiacach chłodnych. ???
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1551
Wysłany: 2020-05-31, 22:17   

tylko pompa ciepla. ja mam, jak napisalem, za ok. 2000zl, 12kW, i jest super. Taniej sie nie da - prosta, robiona jeszcze "nie na zepsucie", chodzi. I dobry sterownik.

Ja mialem dzis 50kWh z 7,92kWp (ani jednej chmurki), efektywnosc: 6,22kWh z 1kWp. Panele stare, uzywki. Lepiej nie moze byc.

Wczoraj: cgmurki byly, wiec peaki wieksze, ale 45 kWh. tez super.
_________________
https://www.teslanacodzien.pl - rzetelnie o teslach, ktorymi jezdzimy. Porady, informacje, technika. Warto czytac!
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-01, 08:13   

Dzięki za radę .

Z tych 685 kWh na inwerterze
507 kWk na liczniku jako wpompowane czyli kod:28.0
315 kWk jako zużucie z licznika : kod 18,0

Jak dobrze liczę ?? A niekoniecznie to tak robie To AUTOKONSUMPCJA była 178 kWH (685-507)
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 708
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2020-06-02, 08:43   

wodnik7 napisał/a:
krawcu napisał/a:

Ostatnio zrobiłem pierwszą część takiej w mojej instalacji. Jak za dużo oddaję do sieci to załącza się grzanie ciepłej wody :)


na czym oparles? prosty lankontroler tez to juz umie:))


Licznik SDM630 na wejściu do domu.
Raspberry Pi czyta wartości i do tego skrypt w Pythonie który w momencie jak do sieci oddaję więcej mocy niż ma grzałka to po MQTT załącza Sonoff'a w boilerze.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-02, 17:56   

Chciałem sobie sprawić mierniki mocy poszczególnych faz, takie indujcyjne z otwieranymi cewkami po wifi lub BT . . Tak dla ciekawości .
Można też polatać z cęgowym , co jest upierdliwe. Z drugiej strony , to po co kombinować ? Raz czy dwa zobaczę i przestanie to być istotne .

Dopuki nie ma liczenia miedzyfazowego to przekroczenie ilości produkowanego prądu przez pobór na tej fazie skutkuje kupowaniem reszty czy odzyskiem z magazynu ale tylko dostepne te 80% . Co może jest niewarte zachodu , lecz wkurza być dymanym .

A może 3 fazowy bojler ?? Musze troche doczytac lub poptyac fachowców .
taki mi sie wyświetlił
https://www.alplus.pl/pl/...ylka-gratis/527

No i sterownik . Wszystko ma byc malo skomplikowane , . Nie chce niczego przesadnie sledzic i analizować .
Najlepiej bym to zlecił
Widze to tak : jest nadmiar produkcji włącza sie grzanie bojlera , wyłacza go ustawiona temperatura .
Trzeba to wpiąć w istniejacą instalacja, grzaną piecem gazowym bez zasobnika.

Może wstawic przed pieć ?? Czy tak wolno ?
Jesli temperaturę wody użytkowej w piecu ustawimy np na 60stC, a przed piecem będzie tyle samo ustawione w bojlerze elektrycznym, albo troche wiecej , to piec gazowy się chyba nie włączy albo odpali na krótko.
Natomiast jesli brak słońca spowoduje ,że bojler będzie chłodny , to piec gazowy dogrzeje taka wodę .
Czy tak się da ??
To dywagacje bez przemyśleń wielkich .. :oops:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1546
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-06-02, 18:57   

Jak Ty masz panele, to "po co Ciebie gaz" :?: . Kupujesz jakąś używaną pompę ciepła za 2 tysi i grzejesz wodę ile chcesz i kiedy chcesz (sprawność 300-400%), to po uj kombinować jak mieszać fazami żeby oszczędzić 20% :shock: .
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-02, 20:19   

Tak sie pewnie skończy , jak zobacze ile tego wszystkiego zostaje jak wyglada moja dystrybucja energii td . .

Zużywałem 12000 kWh rocznie przy jednym samochodzie .

Fazami nie chce mieszać by oszczedzać, ale chcę wiedziec co jest na poszczególnej lini, by nie wywalić "korków" na slupie jak podlacze Leafa , Tesle Jakuzzy , piekarnik czy inne cuś .
32A Leaf + 16A Tesla , razem nie da rady .
I nawet 32A samego Leafa + inne odbiorniki też moze zrobic kuku.

Używki pompy nie kupię bo z takim czymś po czterdziestce skończyłem . Nie stać mnie na to . Używane może być złoto i brylanty a nawet kobiety , ale nie instalacje wodne czy gazowe lub elektryczne .
Już jak się mówi A to trzeba powiedziec B lub milczeć . Zreszta nie interesowałem się jeszcze tematem pomp za bardzo, się nie zarzekam . Raz już zdanie zmieniłem , to może i tym razem zmienie , jak poznam temat bliżej .
.
Grzejemy cały czas , podłogówka chodzi , drzwi otwarte zwierzęta latają w kóko . Nie mam np. domu pasywnego czy super oszczednego i nie mam zamiaru już w takie coś się wyrabiać jak pilnowanie systemu i oszczedzac na maxa .
Solary działają papiery o dotacje na waciki złożone online . Faktury przyszły i Ksiegowy je dostał - The End .
Zaglądam jeszcze na SolarEdge , bo tam się wyświetla mi każdy panel , ale tak co drugi dzień . Takie ładne wykresiki i ile to drzew zasadziłem ;-)
Za 3 miesiace dostanę fakturę jako prosument , to temat wróci na tapetę
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1546
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-06-02, 23:39   

Można liczyć ampery, ale prościej dodawać kW. Masz np. przyłącz 32A, to mnożysz to x230V daje 7.36kW/ fazę. Jak odbiornik jest trójfazowy, to dzielisz przez 3. Co do "używanego"sprzętu, to sprzęt używany to sprawdzony ;) . Wolę używaną wkrętarkę Hilti, niż nową Toyę :-P .
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-03, 06:37   

Mam w umowie 21kW mocy max, co w Energa pozwala już dać przedlicznikowo po 40A na fazę i to niby wystarczy, ale Leaf ze swoją jednofazową ładowarką wymaga uwagi, aby nie wpinać gdy np żona Teslę w innym garażu podączyła

Zawsze prawda leży pośrodku jesli chodzi o używki . A jakść spada nawet markowego sprzętu ..Temat jak polityka ...
Problem dodatkowy ,że brak fachowców i to nie tylko ze sprawnymi rekami ale i dociekliwą głową .
U mnie solary montowala ekipa sprawna i znajaca sie na rzeczy ... Znana zarejestrowana i od kilku lat na rynku .. Ale ...do pewnego etapu . WiFI konfiguracja , optymalizacja i takie pytania bardziej "głebokie" już nie do ogarniecia .
OK można nie wiedzieć wszystkiego . Tylko komentarz był z "pustymi oczami": Panie ma działać i lepiej nie wnikać .

Albo bardziej pozytywnie. Wiem ale nie powiem. Co raczej nie mialo miejsca?
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Slawek 

Wiek: 44
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 236
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2020-06-05, 14:52   

Takie podstawowe pytanie: Jak obliczyć moc instalacji PV i jaką wartość podać dostawcy energii:

Falownik 4kW Sofar (moc szczytowa 4,4kW)
Moc paneli 5440kW (16x340)
Dzięki
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-05, 15:03   

Zarówno jedną jak i drugą rzecz wpisujesz dostawcy energii. Tam są dwa osobne pola - na moc paneli i moc falownika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12