Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2012-08-23, 08:05
Opel Ampera
Autor Wiadomość
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 96
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-03-11, 22:55   

Marek napisał/a:
czesc,
kupiłem sobie rejestrator z tylna kamerą i tu moje pytanie, czy ktoś przeciągał juz w Amperze kabel z tylnej szyby(kamery) do rejestratora na przedniej szybie? która "droga" najlepsza?
proszę o pomoc


Podsufitką albo progiem... jak wolisz. Kabel od kamerki jest tak cienki, że wciśniesz go bez demontażu listew. Ja będę ciągnął górą... krótsza droga.
 
 
Marek
marhal

Dołączył: 05 Sie 2019
Posty: 49
Skąd: Kąty Wr.
Wysłany: 2020-03-12, 07:49   

Maxi napisał/a:
Marek napisał/a:
czesc,
kupiłem sobie rejestrator z tylna kamerą i tu moje pytanie, czy ktoś przeciągał juz w Amperze kabel z tylnej szyby(kamery) do rejestratora na przedniej szybie? która "droga" najlepsza?
proszę o pomoc


Podsufitką albo progiem... jak wolisz. Kabel od kamerki jest tak cienki, że wciśniesz go bez demontażu listew. Ja będę ciągnął górą... krótsza droga.



dzieki za odp, ale czy podsufitką się wcisnę? czy muszę coś odklejac, odginać i czy nie ma ryzyka ,że pozniej podsufitka będzie odpadać?
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 96
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-03-15, 14:32   

dzieki za odp, ale czy podsufitką się wcisnę? czy muszę coś odklejac, odginać i czy nie ma ryzyka ,że pozniej podsufitka będzie odpadać?[/quote


Wciskasz kabel przy samej krawędzi. Nic ni musisz odginać.
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 40
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 424
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2020-03-19, 11:17   

PatrykS napisał/a:
KilleR.racer napisał/a:
Moim zdaniem dzielicie włos na 2. Ewidętnie widać że i Jatko i Patryk dorośli do pure EV .
Żona ma EV. Rzadko jadę z rodziną w trasę dłuższą niż 60km, ale gdybym miał się wtedy wybrać elektrykiem poniżej 300km zasięgu @120km/h to pierwsza zajęta albo zepsuta stacja skończyłaby się dla mnie bardzo niewesoło :-) Liczę że w końcu moja Amperka doczeka się rozszerzenia do 30kWh, CHAdeMO i 22kW AC, docelowo droższego ~50kWh, wtedy będzie można myśleć o pozbyciu się silnika, chociaż jak on jest tak dobrze zintegrowany z samochodem to jest to jednak wygodna polisa w razie draki :-) I jaki unikat - nawet i3 REX nie oferuje takiego komfortu :-)

granit napisał/a:
Ale co w takim ecotecu ma niszczeć? Konserwacja jest zaprogramowana, aby silnik się uruchomił co jakiś czas.
Dokładnie.

Wystarczy że bedziesz miał auto z odpowiednią duża baterią : e-NIRO , kona 64kwh , TESLA , nawet OPEL AMPERA-e czy BOLT. I konieczna polisa w postaci dorobienia ładowania AC 22kw i masz spokojną głowę . Nawet od "rolnika" z siły w 3,5 godziny naładujesz do pełna furę. A płatne jak ci sie mega spieszy to GREENWAY raczej rzadko przyklęka ale sam się złapałem raz i musiałem holować auto pod Warszawą do następnej stacji. A jak juz gra idzie o koszta to raczej opcja Marka "MARAS" Ampera/volt + LPG jest ekologiczniej i bez zbędnych kilogramów a ECOTEC uwielbia LPG :) Dokładanie aku i wożenie silnika to paranoja I3 rex ma silniczek od skuterka to jeszcze mogę uznać za kompromis. Ale i tak bezsens. Co do autka Twojej żony jest to idealne wozidełko do miasta i to tyle.
 
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 184
Skąd: Toruń
Wysłany: 2020-04-24, 20:16   Kierunkowskaz

Mechanik wjeżdżając do warsztatu uszkodził mi prawy kierunkowskaz w lusterku.
Może ktoś ma zbędny lub gdzieś widział w sieci?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-04-26, 20:19   

Rafał napisał/a:
Mechanik wjeżdżając do warsztatu uszkodził mi prawy kierunkowskaz w lusterku.
Może ktoś ma zbędny lub gdzieś widział w sieci?
Niestety to częsty przypadek, stąd cieżko znaleźć. Zostaje ASO, ponoć 100$ w Stanach płacili.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 96
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-04-27, 23:01   Re: Kierunkowskaz

Rafał napisał/a:
Mechanik wjeżdżając do warsztatu uszkodził mi prawy kierunkowskaz w lusterku.
Może ktoś ma zbędny lub gdzieś widział w sieci?


Rafał … chyba mam. przypomnij się jutro to sprawdzę.
 
 
Pawiel 
Opel Ampera 2013


Wiek: 41
Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 431
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-04, 14:33   

Ja tez rozwaliłem - co prawda lekko, pękł przeźroczysty plastik - 2 lata temu. Zakleiłem od razu dokładnie tasmą klejąca przeźroczystą. Tak dobrze, że dopiero teraz sobie przeypomniałem, że mam rozwalony. Może ktoś Ci wydrukuje w 3D? Zależy, co jest rozwalone.
_________________
 
 
Rafał 
Opel Ampera


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 184
Skąd: Toruń
Wysłany: 2020-06-06, 20:11   System chłodzenia

System chłodzenia przystępnie rozrysowany.

System chłodzenia
 
 
Ampera2013

Dołączył: 22 Lut 2020
Posty: 5
Wysłany: 2020-06-07, 15:45   

Mam pytanie, temperatura na zewnątrz około 20 st a samochód niby jedzie na elektrycznym silniku a pokazuje, że przejechał na benzynie 0,5 km lub max 0,8 km. Ma ktoś taką przypadłość?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-07, 18:12   

Co 1,5-2 miesiące nieużywania silnika spalinowego następuje jego włączenie na kilka minut w celach konserwacyjnych, pyta się o to przy włączeniu zapłonu. Jeśli włączysz zdalnie ogrzewanie/schładzanie to wtedy się włączy bez pytania. Może to to?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Ampera2013

Dołączył: 22 Lut 2020
Posty: 5
Wysłany: 2020-06-13, 20:34   

Tak, to wiem, że przy braku użytkowania pyta o konserwację. Ale system pokazuje za każdym razem, że przejechał od 0,5 do 0,8km chociaż nie słyszę, żeby pracowała spalinowa jednostka. Zauważyłem również, że jak jadę bez gazu lekkie ocieranie w tylnym prawnym kole. Co to może znaczyć?
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 96
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-06-14, 08:13   

Ampera2013 napisał/a:
Tak, to wiem, że przy braku użytkowania pyta o konserwację. Ale system pokazuje za każdym razem, że przejechał od 0,5 do 0,8km chociaż nie słyszę, żeby pracowała spalinowa jednostka. Zauważyłem również, że jak jadę bez gazu lekkie ocieranie w tylnym prawnym kole. Co to może znaczyć?


Blokuję zacisk h-ca.
 
 
wojtek9300 
wojtek9300


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 117
Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-15, 12:41   

Pawiel napisał/a:
Ja tez rozwaliłem - co prawda lekko, pękł przeźroczysty plastik - 2 lata temu. Zakleiłem od razu dokładnie tasmą klejąca przeźroczystą. Tak dobrze, że dopiero teraz sobie przeypomniałem, że mam rozwalony. Może ktoś Ci wydrukuje w 3D? Zależy, co jest rozwalone.

Ja mam tak uszkodzony po poprzednim właścicielu. Niestety okazuje się, że część o numerze 22778936 czyli same ledy kosztuje ok 100$. Kolejne 150$ zabiera tex i przesyłka ze stanów. Razem wychodzi ok 1200zł za durne ledy i kawałek plastiku. Może ma ktoś "kanał przerzutowy" ze stanów by nie płacić tyle kasy za przesyłkę?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-15, 13:23   

wojtek9300 napisał/a:
Może ma ktoś "kanał przerzutowy" ze stanów by nie płacić tyle kasy za przesyłkę?
Zagadnij wodnik7, wraca niedługo. A próbowałeś w ASO? "Przesyłkę" masz wtedy gratis, a ceny prawie zawsze zaskakują, przeważnie negatywnie, ale czasem pozytywnie.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
wojtek9300 
wojtek9300


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 117
Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-19, 09:35   

Cześć.
Jakiś tydzień temu pojawił mi się problem z wyrzucaniem różnicówki w domu. Drogą eliminacji jak na razie doszedłem do wniosku, że sprawcą jest moje autko (Chevrolet Volt I). Efekt jest taki, że po podłączeniu do prądu w trybie odroczonego ładowania, po losowym czasie wywala różnicówkę, czyli przed ładowaniem. Zdarzyło się również 2 razy, że po zakończonym ładowaniu wywaliło. Samochód ładuje się do pełna, nie zgłasza żadnych błędów.
Zauważyłem też inne dziwne zachowanie. Jak mam zaprogramowane odroczone ładowanie, po podłączeniu do prądu autko radośnie piśnie 2 razy (czyli wszystko OK), Odłączam wtyk z autka i odłączam w ciągu 5 sek by wymusić natychmiastowe ładowanie i nic. Po krótkim zapaleniu lampki pod szybą na pomarańczowo, lampka gaśnie i nic się nie dzieje (nie ma ładowania). Co ciekawe po otworzeniu drzwi na konsoli raz zauważyłem przez chwilę komunikat o niemożliwym ładowaniu, ale po chwili auto zaczyna się ładować i ładuje się do pełna.
Sprawdzałem na różnych obwodach (jeszcze muszę sprawdzić na obwodzie z inną różnicówką) i sytuacja jest powtarzalna. Pierwszym podejrzanym jest mój kabel ładujący. Elektronika to jakaś "zmota" (ale działała przez 2 lata bez problemu). Może to jakiś klon easy-evse??:?

Nic nie jest przysmażone (przynajmniej z tego co widać). Może jakiś element stracił parametry?
Opcja 2 to taka, że coś jest nie tak z ładowarką na pokładzie samochodu.
Może ma ktoś jakieś pomysły lub doświadczenia.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-19, 10:03   

A masz możliwość sprawdzić z inną EVSE?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
wojtek9300 
wojtek9300


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 117
Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-19, 10:40   

PatrykS napisał/a:
A masz możliwość sprawdzić z inną EVSE?

No właśnie nie mam innego kabla...
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-19, 14:30   

Ktoś może z okolicy poratuje?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
wojtek9300 
wojtek9300


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 117
Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-19, 17:45   

Jednak "jest nadzieja w narodzie". Dziś znalazłem spalony zasilacz do wentylatora studni głębinowej. Być może on był przyczyną przykrych niespodzianek. Dziwne jest to, że zasilacz nie był podłączony do uziemienia (nie miał takiego wejścia). Jak dotąd autko jest podłączone i nic się nie dzieje. Dam znać jeszcze jutro rano jak zakończy ładowanie.

Niestety. Rano różnicówka wywalona. Wcześniej auto samo przełączyło się w ładowanie natychmiastowe i się naładowało. Być może kabel sam zrobił chwilowe odłączenie?

Jest ktoś z Warszawy lub okolic, kto mógłby pożyczyć kabel na parę dni? Jak się okaże , że to kabel to sobie kupię nowy.
 
 
Ampera2013

Dołączył: 22 Lut 2020
Posty: 5
Wysłany: 2020-06-27, 21:16   

Czy można w Amperze ustawić nawiew z zewnątrz bez używania dmuchawy? W każdej funkcji pokazuje, że nie ma wlotu powietrza z zewnątrz.
 
 
Maxi 


Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 96
Skąd: Płock
Wysłany: 2020-06-28, 00:19   

Ampera2013 napisał/a:
Czy można w Amperze ustawić nawiew z zewnątrz bez używania dmuchawy? W każdej funkcji pokazuje, że nie ma wlotu powietrza z zewnątrz.


Chodzi Ci zapewne o to, żeby wyłączyć dmuchawę i podczas jazdy pęd powietrza sam wentylowal kabinę.
Znikome oszczędności, szyby momentalnie zaczynają parować. Ja zawsze jeżdżę na auto i moc klimy na eco.
.
 
 
wojcikleszek

Dołączył: 28 Cze 2020
Posty: 1
Wysłany: 2020-06-28, 15:44   błąd ładowania BCM

Dzień dobry,

mam serdeczną prośbę o zdjęcie/instrukcję gdzie znajduje się bpm w amperze. Wyświetlił się szeroko omawiany błąd "sprawdź system ładowania hvc". Przed wizytą u hallera chce spróbować.

Z góry dziękuję
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-29, 12:09   

Ampera2013 napisał/a:
Czy można w Amperze ustawić nawiew z zewnątrz bez używania dmuchawy? W każdej funkcji pokazuje, że nie ma wlotu powietrza z zewnątrz.
No jak moc dmuchawy zmniejszysz do zera i zostawisz otwarte klapki na desce plus włączone nawiewy na ekranie to coś tam w czasie jazdy leci, ale jak Maxi pisał bardzo słabo, jak jest zimniej/wilgotniej to niestety dmuchawę trzeba włączyć.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-30, 11:10   

Marek napisał/a:
mixpol napisał/a:
Dzisiaj w mojej Amperze 2012 uruchomiłem radio cyfrowe DAB+
W wersji 2011-2012 jest zainstalowany moduł DAB i nie odbiera stacji
pracujących w Polsce z systemem DAB+
Przeróbka jest niezwykle prosta i polega na wymianie modułu radia
które znajduje się w bagażniku

Obrazek

Moduł jest łatwo dostępny na portalach internetowych i pochodzi
między innymi od Opla MOKKA. Kwota nie jest powalająca i można
kupić naprawdę w przyzwoitej cenie.


Obrazek


witam,
dzisiaj u siebie sprawdziłem moduł radia, jest o nr. 13435756 U4D, czy ten moduł to DAB czy już DAB+ ? bo nie wiem czy zakupic modul podany w poście o nr.13438276, prosze o pomoc


Jak kogoś interesuje wymiana DAB na DAB+ to moduł U4D o numerze 13410170 też pasuje. Radio odbiera poprawnie stacje nadawane w DAB+. Jedyne co musiałem u siebie zrobić po wymianie modułu to wejść w listę stacji i odświeżyć. Oferta programowa nie jest zbyt bogata ale może kiedyś pojawi się więcej stacji. Z tego co udało mi się ustalić pasować będą raczej wszystkie moduły U4D bez względu na dalsze na nr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 12