Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2019-02-10, 13:42
Domowe instalacje fotowoltaiczne i i ładowanie EV ze słońca
Autor Wiadomość
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-05, 15:15   

A mocą instalacji jest mniejsza z tych dwóch.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Slawek 

Wiek: 44
Dołączył: 23 Sie 2017
Posty: 236
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2020-06-05, 20:00   

ok ,tylko jak jak jest moc instalacji?
4kW ?
4,4kW ?
5,4kW ?


Takie podstawowe pytanie: Jak obliczyć moc instalacji PV i jaką wartość podać dostawcy energii:

Falownik 4kW Sofar (moc szczytowa 4,4kW)
Moc paneli 5440kW (16x340)
Dzięki
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-05, 20:46   

U mnie Firma podala moc paneli 28x 350 W= I mam w papierach 9,8 moc instalacji i taka zarejestrowana .
falownik , chcieli tylko tabliczke znamionową , podobnie z paneli
Ale obliczenia z mocy paneli .

Do tego zgody na kontole , na pokrycie kosztów uszkodzenia ich instalacji itd ..Wszelka odpowiedzialność po stronie prosumenta . I obietnica minimum 3 lat elskploatacji w/w instalacji

Na zjeciu to Zaświadczenie ENERGA OPERATOR ( dostawca), abym powiadomił Energa Obrót ( sprzedawca)

PS Przypadkowo zobaczyłem chyba max mocy widzianej przeze mnie - 9,6 KW , a jest raz chmurki raz czyste niebo i deszcyk byl co spłukal pyłki ...

OZE KASZTELANSKA1_copy_766x882.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 104,62 KB

_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
RadekNet 
Nissan Leaf 24kW

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 119
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2020-06-06, 17:48   

Wyjaśni mi ktoś jak krowie na rowie jak zadziała ta przetwornica (w a zasadzie, jak sie zachowa grzałka 230V w bojlerze), jeśli podepnę ją pod panel 200W i grzalke 230V 2000W?

Grzałka zadziała z mocą 200W (straty pomińmy) czy ruszy dopiero jak przetwornica dostanie z paneli 2000W?

https://www.polskieprzetw...products_id/174

PS
Rozkminiam fotowoltaike na potrzeby mojego domu, bez możliwości oddawania do sieci i jak na razie taki prosty offgrid wychodzi mi najsensowniej, bo główne koszty mamy nie w postaci prądu, a właśnie ogrzewania.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 708
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2020-06-06, 22:41   

PatrykS napisał/a:
A mocą instalacji jest mniejsza z tych dwóch.


Jesteś pewny?
Z moich informacji wynika że mocą instalacji jest sumaryczna moc paneli.
 
 
tomekmisio 

Wiek: 44
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 83
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2020-06-07, 01:21   

krawcu napisał/a:
PatrykS napisał/a:
A mocą instalacji jest mniejsza z tych dwóch.


Jesteś pewny?
Z moich informacji wynika że mocą instalacji jest sumaryczna moc paneli.


Nie wiem czy wam coś to pomorze ale ja ostatnio brałem to za przykład:

W dniu 26 kwietnia 2019 na stronach Operatorów Systemów Dystrybucyjnych opublikowano nowe druki “Zgłoszenia instalacji“. W stosunku od dotychczasowych wniosków zmian jest niewiele, ale warto na nie zwrócić uwagę.
Obok dotychczasowej definicji “mocy zainstalowanej” (przypominamy: w instalacjach PV jest to moc nominalna modułów) pojawiła się definicja “mocy maksymalnej”, którą należy uzupełnić w tabeli dotyczącej falowników:
jeżeli moc modułów PV jest mniejsza od mocy falownika – wpisujemy moc modułów
jeżeli moc modułów PV jest większa od mocy falownika – wpisujemy maks. moc wyjściową falownika.
Zgłoszenie / Dokument instalacji przyłączenia mikroinstalacji do sieci elektroenergetycznej – nowa kolumna zawierająca informacje o mocy maksymalnej
Przyjmijmy dla przykładu, że w zgłaszanej instalacji mamy dwa falowniki:
Fronius PRIMO 3.0-1, do którego jest przyłączonych 12 modułów o mocy 275Wp, tj. 12 • 275 = 3300Wp, czyli mamy klasyczne przewymiarowanie z SM = 110%. Wpisujemy moc maksymalną falownika, czyli 3,0 kW.
Fronius SYMO 8.2-3-M, do którego jest przyłączonych 20 modułów o mocy 275Wp, tj. 20 • 275 = 5500Wp. Mamy niedowymiarowanie z SM = 67% (np. pod przyszłą rozbudowę). Wpisujemy moc maksymalną modułów, czyli 5,5 kW.
Na końcu formularza uzupełniamy dane dotyczące trybu LFSM-O (ang. Limited Frequency Sensitive Mode – response for Overfrequency). Domyślne wartości ustalone w dokumencie PSE pt. “Wymogi ogólnego stosowania wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG)” to:
Zdolność do ustawienia progu częstotliwości trybu LFSM-O = 50,2 Hz.
Zdolność do ustawienia statyzmu trybu LFSM–O = 5%.
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 110
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-06-07, 21:02   

tomekmisio napisał/a:

Nie wiem czy wam coś to pomorze


http://bash.org.pl/48640/
MSPANC :-P
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-07, 23:09   

RadekNet napisał/a:
Wyjaśni mi ktoś jak krowie na rowie jak zadziała ta przetwornica (w a zasadzie, jak sie zachowa grzałka 230V w bojlerze), jeśli podepnę ją pod panel 200W i grzalke 230V 2000W?

Grzałka zadziała z mocą 200W (straty pomińmy) czy ruszy dopiero jak przetwornica dostanie z paneli 2000W?
Ta przetwornica działa od 120V DC, więc o ile nie będzie to mocno niestandardowy panel to będziesz potrzebował dwa albo i trzy panele. Ta grzałka ma ok. 26 omów, jak pomnożysz to przez prąd roboczy paneli dostaniesz napięcie, np. panele 200W 37V dają ok. 5,4A, wyjdzie 141V - czyli musiałbyś dać 4 panele (148V), żeby przetwornica zadziałała, to da 148V*5,4=800W.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
RadekNet 
Nissan Leaf 24kW

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 119
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2020-06-07, 23:40   

PatrykS napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Wyjaśni mi ktoś jak krowie na rowie jak zadziała ta przetwornica (w a zasadzie, jak sie zachowa grzałka 230V w bojlerze), jeśli podepnę ją pod panel 200W i grzalke 230V 2000W?

Grzałka zadziała z mocą 200W (straty pomińmy) czy ruszy dopiero jak przetwornica dostanie z paneli 2000W?
Ta przetwornica działa od 120V DC, więc o ile nie będzie to mocno niestandardowy panel to będziesz potrzebował dwa albo i trzy panele. Ta grzałka ma ok. 26 omów, jak pomnożysz to przez prąd roboczy paneli dostaniesz napięcie, np. panele 200W 37V dają ok. 5,4A, wyjdzie 141V - czyli musiałbyś dać 4 panele (148V), żeby przetwornica zadziałała, to da 148V*5,4=800W.


Racja, przeoczyłem minimalne napięcie na wejsciu.
Ale czy dobrze mysle, że grzałka dostanie (a co za tym idzie - odda) taką moc, jaką przetwornica otrzyma z solarów (w zalezności od naslonecznienia)? Czy jest jakiś punkt przy którym grzałka nie zadziała?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-07, 23:57   

RadekNet napisał/a:
Ale czy dobrze mysle, że grzałka dostanie (a co za tym idzie - odda) taką moc, jaką przetwornica otrzyma z solarów (w zalezności od naslonecznienia)? Czy jest jakiś punkt przy którym grzałka nie zadziała?
No przy chmurce napiecie na panelach spadnie pod takim obciążeniem i przetwornica pewnie się wyłączy, choć pewne to nie jest, bo niby czemu miałaby?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
tomekmisio 

Wiek: 44
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 83
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2020-06-08, 09:44   

RadekNet napisał/a:
Wyjaśni mi ktoś jak krowie na rowie jak zadziała ta przetwornica (w a zasadzie, jak sie zachowa grzałka 230V w bojlerze), jeśli podepnę ją pod panel 200W i grzalke 230V 2000W?

Grzałka zadziała z mocą 200W (straty pomińmy) czy ruszy dopiero jak przetwornica dostanie z paneli 2000W?

https://www.polskieprzetw...products_id/174

PS
Rozkminiam fotowoltaike na potrzeby mojego domu, bez możliwości oddawania do sieci i jak na razie taki prosty offgrid wychodzi mi najsensowniej, bo główne koszty mamy nie w postaci prądu, a właśnie ogrzewania.


A może zamiast przerabiać DC na AC skoro to ma być tylko do grzania wody zastosować coś takiego:
http://emcsupply.eu/sklep...230vac1h2k.html
Wygląda ciekawie ma ktoś coś takiego albo widział to w działaniu???
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3500
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-06-08, 10:17   

tomekmisio napisał/a:
A może zamiast przerabiać DC na AC skoro to ma być tylko do grzania wody zastosować coś takiego:
http://emcsupply.eu/sklep...230vac1h2k.html
Wygląda ciekawie ma ktoś coś takiego albo widział to w działaniu???
Wygląda na coś podobnego do WATTROUTER'a:
https://solarcontrols.cz/wattrouter_mx.html
Wiem że bodix to chyba używa.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-08, 10:22   

2tys tylko po to, żeby sterować bardzo nieefektywnym ogrzewaniem wody? To już nie lepiej wydać te 2tys na pompę ciepła i zapomnieć o jakichkolwiek regulatorach?

Chyba że chodzi o to, żeby nie przekroczyć jakiejś mocy w instalacji fotowoltaicznej. Ale do tego wystarczy sonoff i miernik prądu. Koszt maksymalnie kolkaset pln.
Ostatnio zmieniony przez vwir 2020-06-08, 10:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-08, 10:24   

Ciekawe . Ja to widze w ten sposob ,że dodatkowe nawet z demobilu panele do grzania jak na filmikach i w instrukcji do grzania DC
a AC z tej instalacji solarnej/ magazynu co mam . czyli jak gdyby 2x zasilanie ze słońca .
fajna ta grzałka 3x DC/1x AC
Kwestia czy nie za drogo ???

PS bardzo przejrzysta strona ze wszystkim co potrzeba .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-08, 13:34   

Bronek, papier przyjmie wszystko. Ale sam pomyśl:

http://emcsupply.eu/content/12-koszty-grzania
Cytat:
Instalacja PV 960Wp

Cytat:
W ciągu miesiąca uzysk z instalacji PV wyniósł 121kWh - ~75PLN (bardzo słaby miesiąc). Zazwyczaj można się spodziewać około 150kWh


Widzisz, co gość napisał? Instalacja poniżej 1kW, tymczasem produkcja w słabym miesiącu to według niego 121kWh. Pomnóżmy to przez 12 miesięcy (będą lepsze miesiące, ale będą i gorsze - zimowe) i wychodzi 1500kWh rocznie, z instalacji o mocy poniżej 1kW. No powiedzmy, że nie do końca wierzę w takie wyliczenia ;) W naszym klimacie to raczej do 1000kWh rocznie z 1kW na dachu (jeśli jest odpowiednie położenie paneli). A na tym oparł wszystkie swoje wywody.

Pierwsza lepsza pompa ciepła ma COP na poziomie 3-3,5. To znaczy z 1kW energii elektrycznej do wody odda 3-3,5kW. Pompa ciepła z zasobnikiem kosztuje około 3tys. A gdy policzysz ten regulator za 2tys, zbiornik, grzałki, termostat, to też wyjdzie 3tys. Dziękuję, postoję.

Sens tego urządzenia jest chyba tylko tam, gdzie ktoś chciałby mieć instalację PV ponad 10kW, ale do dostawcy energii zgłosić do 10kW (żeby się załapać na 20% straty przy prosumencie, a nie 30% straty). W takim przypadku gdy instalacja chwilowo produkuje ponad 10kW to trzeba gdzieć 'uciec' z tą energią i lepiej puścić w grzałkę, niż ryzykować wizytę smutnych panów z energetyki. Ale to już dla miłośników kombinacji.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-08, 14:44   

Mam 9,8 i od 19 maja godziny ok 12.00 wyprodukowała wg inwertera ok 1,2 MWh wystarczy zachmurzenie itp i od razu spada .
To co wyżej to jako ekstra np grzanie wody w wannie ogrodowej / baseniku itd . Lub do nadmiaru mocy . Tytlko za drogie .
Jak przeprowadze bilans i zobaczę jak to u mnie wyglada . pewnie skończy se pompą ?


Ale urzadzenie ciekawe i prawie wszystkomające ( wg brak dodatkowej strefy czasowej )
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-08, 15:24   

Teraz masz nadprodukcję na zimę. Nie wiem jaką masz umowę, ale rób tak, żebyś się rozliczał co 12 miesięcy. W styczniu będziesz miał produkcję blisko zera.
 
 
RadekNet 
Nissan Leaf 24kW

Dołączył: 15 Gru 2010
Posty: 119
Skąd: Sligo (Ire)
Wysłany: 2020-06-08, 15:31   

PatrykS napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Ale czy dobrze mysle, że grzałka dostanie (a co za tym idzie - odda) taką moc, jaką przetwornica otrzyma z solarów (w zalezności od naslonecznienia)? Czy jest jakiś punkt przy którym grzałka nie zadziała?
No przy chmurce napiecie na panelach spadnie pod takim obciążeniem i przetwornica pewnie się wyłączy, choć pewne to nie jest, bo niby czemu miałaby?


Wychodzi na to, że nie ma co szukać rozwiązań na siłę, tylko założyc albo normalny inwerter, albo mikroinwertery, bo ta przetwornica przy małym nasłonecznieniu będzie bezużyteczna, i:

vwir napisał/a:
Sens tego urządzenia jest chyba tylko tam, gdzie ktoś chciałby mieć instalację PV ponad 10kW, ale do dostawcy energii zgłosić do 10kW (żeby się załapać na 20% straty przy prosumencie, a nie 30% straty). W takim przypadku gdy instalacja chwilowo produkuje ponad 10kW to trzeba gdzieć 'uciec' z tą energią i lepiej puścić w grzałkę, niż ryzykować wizytę smutnych panów z energetyki. Ale to już dla miłośników kombinacji.


zastosowac taki router wrzucający namiar na grzałki, bo u mnie nie ma opcji z oddawaniem energii (taki system - nie że jestem miłośnikiem kombinacji ;) ).

Dzięki za rozjasnienie tematu.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-08, 15:32   

No tak, racja. Wziąłem pod uwagę warunki u nas. W Irlandii może być inaczej.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-08, 15:52   

vwir napisał/a:
Teraz masz nadprodukcję na zimę. Nie wiem jaką masz umowę, ale rób tak, żebyś się rozliczał co 12 miesięcy. W styczniu będziesz miał produkcję blisko zera.

Na razie czekam na pierwsza fakture ( faktury bo mam dwie instalacje ) .

I cholera wie , mam rozliczenia rzeczywiste , ktore teraz z tym zdalnym licznikiem "umierają " . Zdycha też dostęp w obecnej formie do EBoka ?? Panienka była zdziwiona ,że tak szybko mi zmienili po zgloszeniu licznik i rozpoczeli procedurę .. Łache robią , to Kraj nie dla Starych ludzi ?? czy wogóle normalnych ludzi .. :mrgreen:
A punkt Energy w Kołobrzegu w ogóle nie zajmuje sie prosumentami . Najbliższy ponioc w Koszalinie ale też nie wiadomo ... Karton jak ch ... :mrgreen:
Niemniej wszyscy sa mili :mrgreen:
Wg "specjalisty" z infolinii czekamy na wprowadzenie do systemu . Samo stanie sie prosumentem nie wymaga zmiany umowy kompleksowej . Mają 3 miesiące :!: i ta pierwsza będzie "porąbana " bo to rozliczenie resztek starego licznika itd ...
Wg " ludzi" pomimo ,że być i powinno jak piszesz roczne rozliczanie, to w Enegra jest 2 miesieczne.

Niestety żyjemy to gdzie żyjemy i ponoc zadne odwolania itd nie przynoszą efektu. Prowo Prawem a sprawiedliwość musi byc po stronie silniejszego ... " Nie mam pana płaszcza ..... "
Zobaczymy , może w miedzyczasie wejdzie ta nowelizacja ustawy precyzująca model rozliczania itd ????

Nic wiecej nie jestem w stanie sie dowiedzieć , mam czekać i tyle. Kraczę w oparciu o informacje użytkowników , choć akurat w G12 ENERGA rozlicza strefy sprawiedliwie nie licząc braku liczenia miedzyfazowego . Co jest naciąganiem prawa, gdyz niby to licznika z atestem wina ?

A nic nie pisać o zmiane Umowy i sposobu rozlicznia , bo im sie popiepszy w systemie ( to taka rada od panienki z infolinii). Niech sie najpierw pojawię jako prosument ..
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-18, 12:10   

DZIAŁA JUŻ U MNIE " MOJ LICZNIK" NA OBU INSTALACJACJACH.
9,8 Kwp przez 30 dni - 1,6 MWh
7 kWp-..........................0k 1,2 MWh
Na " Moj licznik" czyli i w aplikacji i na stronie ENERGA wychodzi podobnie
Oczywiście odejmujac autokonsumpcje .

I tak na oko mam w magazynie 9,8= ok 600 kWh brutto ( bez odjęcia 20% )
A w tej 7 kWp - prawie 1000 kWh brutto zapasu

Okres krótki by jeszce analizowac . Ale pod najdalsze krany poszly juz podgrzewacze elektryczne i pojemnosciowe i przepływowe .

Rozgladam sie za pompa ciepła lecz tylko do CO . CWU - póki co nie chce mis ie bo to mam załatwione awaryjnymi bojlerami ( wisza sobie od lat .

Tw. Szukam pompy dla ok 180 m2 z podłogówką i chce sie wpiąć prosto w instalacje jak jest .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-18, 12:29   

Popatrz na Panasonic Aquarea. Chyba jedne z najbardziej bazobsługowych i bezproblemowych. Nie wiem, czy maja takie w wersji jedynie na CO, bo doktoryzowałem się w wersji CO+CWU.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-18, 13:27   

vwir napisał/a:
Popatrz na Panasonic Aquarea. Chyba jedne z najbardziej bazobsługowych i bezproblemowych. Nie wiem, czy maja takie w wersji jedynie na CO, bo doktoryzowałem się w wersji CO+CWU.

Dzięki
Tak sobie laicko nie profesjonalnie pomyslalem ,że wstawił bym w miejsce podejścia nieczynnego kaloryfera w garażu . Po prostu pompa by mi podnosila temperature w instalacji CO . A gdyby nagle przyszła do nas Syberia to piec gazowy dogrzeje . Temp na piecu u mnie ok 50 st C a w obieg grzania podlogi wchodzi lekko mniej . To wiadomo empirycznie kazdy sobie ustawia . Mieszcze , pętle itd ...

Chyba można pominąć obieg CWU ?? . Oczywiście jak znam życie ...... :mrgreen: chwilowo .

Ile kW tego nie wiem?
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1711
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-18, 13:41   

No tylko do grzejnika to pewnie masz rureczkę średnicy 15mm (zależy od technologii) a tym to nie ogrzejesz całego domu. Zauważ, jak wygląda instalacja CO - przy piecu masz największą średnicę rur i później gdy dochodzisz do grzejników to stopniowo możesz zmniejszać średnicę (bo odpada kolejny grzejnik do obsłużenia). Ewentualnie masz jeden rozdzielacz, od którego idą niewielkie rurki do każdego grzejnika osobno. Ale w drugą stronę już nie da rady - z małej rurki przy grzejniku nie nagrzejesz całego domu.

CWU - pewnie można wyłączyć. Tam jest zawór trójdrożny z podejściem na wężownicę w zasobniku. Zapewne można to zaślepić i wyłączyć opcję CWU.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1518
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-06-18, 13:51   

Racja z tymi rureczkami !!! :kufel To aluminium w plasiku zgrzewane . Ale mogę do podłaczyć w okolicach pieca ( to dwufunkcyjny bez zasobnika- gdzie jest pierwszy mieszacz kaloryfery/podłogówka.
Ale i tak nie grzeje wody wiecej jak te 45-50 st i jest OK Dom ciepły ale 20letni ponad.
To parterówka w kilku pokojach kaloryferki 70% domu podłogówka .
Chciałbym monoblock ? I wstawił bym go do wiaty garazowej a wlasciwie GARAZU zrobionego z wiaty nieocieplonego ..j . Jest tam chłodniej w lecie i lekko cieplej niz na zew w zimie .
Było by blisko do pieca i rurek
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 14