Zlot 2020
SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opel Ampera -Modyfikacje
Autor Wiadomość
Marcel01 
Marcel01


Wiek: 59
Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 29
Skąd: Piekary Śląskie

Wysłany: 2020-06-16, 14:00   

Mapy 2018(te same co do przedlifta z Volvo) w polifcie(2013) też udało mi się wgrać. Do tego potrzebny jest jakiś niezabezpieczony(oczywiście bez bad-sektorów) dysk ATA o pojemności 80 do 120 GB. Ja osobiście użyłem Western Digital 120 GB.

Ampera2013.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 454,5 KB

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=rdr1MSz8jds
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-25, 22:40   

Marcel01 napisał/a:
Mapy 2018(te same co do przedlifta z Volvo) w polifcie(2013) też udało mi się wgrać. Do tego potrzebny jest jakiś niezabezpieczony(oczywiście bez bad-sektorów) dysk ATA o pojemności 80 do 120 GB. Ja osobiście użyłem Western Digital 120 GB.

A udało Ci się jakoś ogarnąć problem z bootloop -em w roczniku 2012 z dyskiem SATA. U siebie próbowałem już chyba wszystkiego i niestety za każdym razem bootloop. Raz po odłączeniu akumulatora 12V na noc nawigacja działała przez 20 min. do pierwszego ponownego odpalenia samochodu i znowu wpadła w bootloop.
 
 
Marcel01 
Marcel01


Wiek: 59
Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 29
Skąd: Piekary Śląskie

Wysłany: 2020-06-26, 10:36   

Nie miałem dotychczas problemu z bootloop-em w Amperze. Może warto spróbować użyć innego dysku SATA ? W razie czego mam backup dysku z przedlifta.
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=rdr1MSz8jds
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-26, 15:14   

Marcel01 napisał/a:
Nie miałem dotychczas problemu z bootloop-em w Amperze. Może warto spróbować użyć innego dysku SATA ? W razie czego mam backup dysku z przedlifta.


Backup dysku też mam bo zrobiłem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek zabawy. Sugerujesz podmianę dysku z jakiejś innej Ampery czy podmianę dysku na jakikolwiek inny SATA na który zrzucę zawartość mojego?
 
 
Marcel01 
Marcel01


Wiek: 59
Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 29
Skąd: Piekary Śląskie

Wysłany: 2020-06-27, 12:36   

Proponuję podmianę dysku na inny SATA - najlepiej Toshiba,WD lub Segate (o identycznej pojemności jak oryginał) - bo w tych modelach nie ma problemu ze zdjęciem hasła. Rozumiem , że jak robiłeś backup dysku, to bootloop jeszcze nie dawał znaków życia w Twojej Amperze.

Poza tym wysunięcie Twojego oryginalnego(aktualnie zamontowanego) dysku, następnie uruchomienie radia, ponowne wyłączenie i montaż tego samego dysku powinno spowodować brak bootloop-a.
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=rdr1MSz8jds
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-29, 10:11   

Marcel01 napisał/a:
Proponuję podmianę dysku na inny SATA - najlepiej Toshiba,WD lub Segate (o identycznej pojemności jak oryginał) - bo w tych modelach nie ma problemu ze zdjęciem hasła. Rozumiem , że jak robiłeś backup dysku, to bootloop jeszcze nie dawał znaków życia w Twojej Amperze.

Poza tym wysunięcie Twojego oryginalnego(aktualnie zamontowanego) dysku, następnie uruchomienie radia, ponowne wyłączenie i montaż tego samego dysku powinno spowodować brak bootloop-a.


Trochę niedokładnie opisałem swój problem. Bootloop pojawia się na moim dysku po podmianie mapy na nowe. Próbowałem już wrzucania gotowca dostępnego w sieci, próbowałem ręcznej podmiany plików ze zmianą odpowiednich hash -y . No różne kombinacje robiłem ale za każdym razem jak mam wrzucone pliki do nowych map z mapą Polski to pojawia się bootloop. Jak wkładam dysk ze swoimi oryginalnymi plikami wszystko działa normalnie. Nie wiem czy w takim razie może to być kwestia samego dysku. Jeśli chodzi o dysk to musi mieć taką samą wielkość co do bita czy chodzi o to żeby nie był mniejszy niż te 120 GB? Mam akurat wolne WD 320 GB i nie wiem czy nie mógłbym ew. na nim spróbować.
 
 
Marcel01 
Marcel01


Wiek: 59
Dołączył: 26 Sie 2018
Posty: 29
Skąd: Piekary Śląskie

Wysłany: 2020-06-29, 13:23   

Osobiście (w wersji poliftowej 2013) zastosowałem dysk ATA/IDE Western Digital 120GB , działa mi bezproblemowo ( bez objawów bootloop-a ) od ponad tygodnia. Więc wygląda na to, że można stosować dysk o większej pojemności. Czy przy podmianie plików na partycji SLOT0 wymieniałeś na nowy katalog Asynth , albo pozostawiałeś go bez zmian (ze starej wersji map) ?
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=rdr1MSz8jds
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-29, 17:23   

Marcel01 napisał/a:
Osobiście (w wersji poliftowej 2013) zastosowałem dysk ATA/IDE Western Digital 120GB , działa mi bezproblemowo ( bez objawów bootloop-a ) od ponad tygodnia. Więc wygląda na to, że można stosować dysk o większej pojemności. Czy przy podmianie plików na partycji SLOT0 wymieniałeś na nowy katalog Asynth , albo pozostawiałeś go bez zmian (ze starej wersji map) ?


Tak. Robiłem i z podmianą tego katalogu i bez podmiany. Spróbuje jeszcze na innym dysku może się uda ale trochę już zwątpiłem :)
 
 
Marek
marhal

Dołączył: 05 Sie 2019
Posty: 49
Skąd: Kąty Wr.
Wysłany: 2020-06-30, 11:05   

misha napisał/a:
Marcel01 napisał/a:
Osobiście (w wersji poliftowej 2013) zastosowałem dysk ATA/IDE Western Digital 120GB , działa mi bezproblemowo ( bez objawów bootloop-a ) od ponad tygodnia. Więc wygląda na to, że można stosować dysk o większej pojemności. Czy przy podmianie plików na partycji SLOT0 wymieniałeś na nowy katalog Asynth , albo pozostawiałeś go bez zmian (ze starej wersji map) ?


Tak. Robiłem i z podmianą tego katalogu i bez podmiany. Spróbuje jeszcze na innym dysku może się uda ale trochę już zwątpiłem :)


hej,
mam to samo u siebie ( bootloop) - rocznik 2012
jak uda Ci się rozwiązać problem napisz proszę
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-06-30, 17:11   

Marek napisał/a:
misha napisał/a:
Marcel01 napisał/a:
Osobiście (w wersji poliftowej 2013) zastosowałem dysk ATA/IDE Western Digital 120GB , działa mi bezproblemowo ( bez objawów bootloop-a ) od ponad tygodnia. Więc wygląda na to, że można stosować dysk o większej pojemności. Czy przy podmianie plików na partycji SLOT0 wymieniałeś na nowy katalog Asynth , albo pozostawiałeś go bez zmian (ze starej wersji map) ?


Tak. Robiłem i z podmianą tego katalogu i bez podmiany. Spróbuje jeszcze na innym dysku może się uda ale trochę już zwątpiłem :)


hej,
mam to samo u siebie ( bootloop) - rocznik 2012
jak uda Ci się rozwiązać problem napisz proszę


Szczerze powiedziawszy to straciłem już nadzieje na rozwiązanie problemu. Raczej pogodziłem się z brakiem mapy PL w samochodzie. Zwłaszcza, że mapa nie jest mi jakoś niezmiernie potrzebna. Zastanawiam się nad zastosowaniem modułu, który umożliwiłby wyświetlanie czegoś z zewnętrznego źródła na monitorze samochodu.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1704
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-06-30, 17:36   

Są takie moduły, wysyłałem tutaj kiedyś linka. Można wtedy przez miracast wyświetlać ekran z telefonu. Masz wtedy to co chcesz, google maps, yanosik, czy co tam lubisz.
 
 
misha

Dołączył: 22 Lis 2019
Posty: 9
Wysłany: 2020-07-01, 14:35   

vwir napisał/a:
Są takie moduły, wysyłałem tutaj kiedyś linka. Można wtedy przez miracast wyświetlać ekran z telefonu. Masz wtedy to co chcesz, google maps, yanosik, czy co tam lubisz.

Wiem, że są tylko cena jest trochę zniechęcająca. Poza tym w PL raczej nie widziałem żeby były dostępne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13