SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW i3 CCS
Autor Wiadomość
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 07:27   BMW i3 CCS

Od niedawna mam i3 94Ah Rex. Zauważyłem, że auto jest wybredne co do ładowarek CCS.
Nie udało mi się zmusi go do ładowania na stacjach ORLEN (dwie w Poznaniu) i Elocity, ładował natomiast bez protestu na LOTOS, ładowarkach Lidla, oraz ładowarkach GreenWay.
Proces szybkiego ładowania zaczyna windując moc do ok. 45kW i natychmiast obniża do 25-30kW.

Proszę użytkowników o wypowiedź jak jest u Was ?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3058
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-02-10, 09:04   

Z tego co słyszałem od kilku użytkowników to problem z ładowarkami Orlenu wynika z tego że one są już na napięcie 900V zrobione a soft w Twoim i3 zapewne jest stary i nie moga się dogadać. Dotyczyło to wielu samochodów .
Musisz zaktualizować soft samochodu w ASO.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 09:22   

jas_pik napisał/a:
Z tego co słyszałem od kilku użytkowników to problem z ładowarkami Orlenu wynika z tego że one są już na napięcie 900V zrobione a soft w Twoim i3 zapewne jest stary i nie moga się dogadać. Dotyczyło to wielu samochodów .
Musisz zaktualizować soft samochodu w ASO.


Muszę to zweryfikować. Według sprzedawcy (ASO BMW) auto przed wydaniem miało mieć przegląd i aktualizacje.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-02-10, 09:33   

To samo zauważyłem z nowymi Audi e-tron, na Orlenie ze stacjami
Ekoenergotyka, nie dają rady. Obstawialem raczej w drugą stronę,
że to oprogramowanie stacji nie czyta nowego softu auta.
Nie znam się aż tak głęboko, więc to były tylko przypuszczenia.
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 09:44   

Trochę poczytałem i wygląda na to, że każdy nowy CCS ma wsteczną pełną kompatybilności. Obecnie 3.0 jest zgodny z 2.0 i 1.0.
Ma to sens bo w przeciwnym wypadku auta których produkcja (wsparcie) została już zakończona traciłby dostęp do ładowarek.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3058
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-02-10, 09:58   

Skontaktuj się z Ekoenergetyką - kilka osób własnie z i3 miało problemy na stacjach Orlenu i po aktualizacji softu w ASO BMW już śmigają
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 10:29   

Zgłosiłem sprawę do ASO BMW, czekam na termin weryfikacji i potencjalnej aktualizacji.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-02-10, 10:55   

Czyli BMW zna problem i nie bardzo się nim przejmują wypuszczając klienta w trasę bez aktualizacji.
Przyznam się, że mi te problemy e-tron'a pasują, bo turyści jadą dalej na Greenway a ja mam
pełne pasmo dla siebie.
Ale z tej strony mnie już znacie nie polecam EV, bo tłok przy ładowarce mi nie potrzebny.
Ta postawa tylko do czasu, aż nie upublicznię swojej ładowarki, wówczas tłok będzie mile widziany.
Ostatnio zmieniony przez Apolonia 2020-02-10, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 840
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 10:56   

jas_pik napisał/a:
Skontaktuj się z Ekoenergetyką - kilka osób własnie z i3 miało problemy na stacjach Orlenu i po aktualizacji softu w ASO BMW już śmigają


Ja widziałem i3 ładujące się na Orlenach w Poznaniu (i rozmawiałem z jego właścicielem, nic nie wspominał o tego typu problemach), więc to nie jest problem ze stacją.
Dedukując - problem z samochodem.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-02-10, 11:03   

U Orlen widziałem dwa rodzaje stacji, problem mają z Ekoenergetyka te w stylu Greenway (chyba efacec) nie robią problemu.
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 840
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 11:09   

Apolonia napisał/a:
U Orlen widziałem dwa rodzaje stacji, problem mają z Ekoenergetyka te w stylu Greenway (chyba efacec) nie robią problemu.


Ta stacja to która wersja?
https://www.plugshare.com/location/219659

I3 ładujące się z CCS jest nawet na pierwszym zdjęciu.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 11:18   

Cav napisał/a:
Apolonia napisał/a:
U Orlen widziałem dwa rodzaje stacji, problem mają z Ekoenergetyka te w stylu Greenway (chyba efacec) nie robią problemu.


Ta stacja to która wersja?
https://www.plugshare.com/location/219659

I3 ładujące się z CCS jest nawet na pierwszym zdjęciu.


Właśnie na tej nie mogę ładować CCS.
Obsługa stacji twierdzi że ta ładowarka ma problemy.
np. w deszcze nie mogłem ładować także typ2 który wcześniej tam działał bez problemu.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1789
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2020-02-10, 11:35   

Cav napisał/a:

Ta stacja to która wersja?
https://www.plugshare.com/location/219659

To jest Ekoenergetyka
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 840
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 11:40   

j123 napisał/a:
Cav napisał/a:
Apolonia napisał/a:
U Orlen widziałem dwa rodzaje stacji, problem mają z Ekoenergetyka te w stylu Greenway (chyba efacec) nie robią problemu.


Ta stacja to która wersja?
https://www.plugshare.com/location/219659

I3 ładujące się z CCS jest nawet na pierwszym zdjęciu.


Właśnie na tej nie mogę ładować CCS.


Ale wiesz, że CCS nie działa, gdy ktoś obok ładuje się z Chademo?
Na pewno inne i3 na niej się ładują z CCS, więc musisz zrobić porządek ze swoim autem.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 12:15   

Cav napisał/a:
j123 napisał/a:
Cav napisał/a:
Apolonia napisał/a:
U Orlen widziałem dwa rodzaje stacji, problem mają z Ekoenergetyka te w stylu Greenway (chyba efacec) nie robią problemu.


Ta stacja to która wersja?
https://www.plugshare.com/location/219659

I3 ładujące się z CCS jest nawet na pierwszym zdjęciu.


Właśnie na tej nie mogę ładować CCS.


Ale wiesz, że CCS nie działa, gdy ktoś obok ładuje się z Chademo?.

Tak to jasne.
 
 
tomusy
O-PHEV, BMW i3 94Ah


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 308
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2020-02-10, 14:24   

Dokładnie jak tutaj wiele osób się wypowiedziało . Konieczna aktualizacja softu, jeśli po gwarancji to niestety odpłatnie bo BMW nie widzi problemu.

https://www.facebook.com/...178274456876937
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3729
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-02-10, 15:02   

tomusy napisał/a:
Konieczna aktualizacja softu, jeśli po gwarancji to niestety odpłatnie bo BMW nie widzi problemu.
Tak samo nie widzi go producent tych stacji, a jakoś stacje innych producentów dały radę.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 15:09   

tomusy napisał/a:
Dokładnie jak tutaj wiele osób się wypowiedziało . Konieczna aktualizacja softu, jeśli po gwarancji to niestety odpłatnie bo BMW nie widzi problemu.

https://www.facebook.com/...178274456876937


No to wszystko jasne.
Mój samochód został kupiony jako używany z gwarancją BMW Premium Selection, co w rzeczywistości jest ubezpieczeniem napraw do wysokości fakturowej wartości auta.
Ciekaw jestem czy ta wada zostanie usunięta nieodpłatnie.
 
 
tomusy
O-PHEV, BMW i3 94Ah


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 308
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2020-02-10, 20:23   

U mnie najpierw sprawdzili że auto z 017 roku i chcieli 500-1000 PLN za aktualizacje, ale po głębszym sprawdzeniu okazało się że mam opłacony jakiś pakiet serwisowy na 3 lata, czyli do 06.2020

Też mnie ta sytuacja zadziwia że nikt nie widzi problemu (producent auta/ładowarki). Dobrze że to wyszło niejako pod domem bo nie chciałbym w trasie po raz pierwszy spotkać taka sytuacje.
 
 
j123 
BMW i3 94Ah REX

Dołączył: 10 Lut 2020
Posty: 29
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-10, 21:44   

tomusy napisał/a:
U mnie najpierw sprawdzili że auto z 017 roku i chcieli 500-1000 PLN za aktualizacje, ale po głębszym sprawdzeniu okazało się że mam opłacony jakiś pakiet serwisowy na 3 lata, czyli do 06.2020

Też mnie ta sytuacja zadziwia że nikt nie widzi problemu (producent auta/ładowarki). Dobrze że to wyszło niejako pod domem bo nie chciałbym w trasie po raz pierwszy spotkać taka sytuacje.


Możesz podać kod tego pakietu serwisowego? Widzisz go gdy dekodujesz swój VIN?. Ja mam pakiet serwisowy kod S7NHA.
 
 
tomusy
O-PHEV, BMW i3 94Ah


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 308
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2020-02-11, 09:06   

j123 napisał/a:

Możesz podać kod tego pakietu serwisowego? Widzisz go gdy dekodujesz swój VIN?. Ja mam pakiet serwisowy kod S7NHA.


wrzucam swoj vin na mdecoder.com ale nie widze tam nic co by wskazywalo na jakis dodatkowy pakiet serwisowy
 
 
Jacek S. 

Wiek: 61
Dołączył: 07 Lis 2020
Posty: 11
Wysłany: 2020-11-09, 16:51   

[quote="tomusy"]U mnie najpierw sprawdzili że auto z 017 roku i chcieli 500-1000 PLN za aktualizacje, ale po głębszym sprawdzeniu okazało się że mam opłacony jakiś pakiet serwisowy na 3 lata, czyli do 06.2020

Czy wymienili CI oprogramowanie za darmo w ramach tego pakietu ? Pytam , bo jestem w takiej samej sytuacji , mam taki pakiet , ale serwis twierdzi , że już po gwarancji i trzeba płacić ...
_________________
pozdrawiam

jacek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11