SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ZOE i ładowanie DC
Autor Wiadomość
kakish 
ZOE ZE50

Dołączył: 20 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-10-20, 20:13   ZOE i ładowanie DC

Witajcie,

od 5 miesięcy jestem posiadaczem ZOE i byłem nawet bardzo szczęśliwym dopóki nie wybrałem się w dłuższą trasę. W skrócie jadąc z Gdańska do Krakowa i spowrotem dwa razy miałem zablokowaną klapkę łądowania, raz auto otwierało port ale nie przyjmowało żadnej ładowarki. W sumie 3 wizyty w serwisie i dwa razy lawetowanie auta.
W ostatnim serwisie powiedziano mi że klapka została zablokowana przez soft auta z uwagi na "nieoryginalną ładowarkę". Stało się to po udanym ładowaniu na MOP Kryząnów (LOTOS). Na następnym postoju klapka się już nie otworzyła.
Analizując wszystkie problemy z autem miałem po ładowaniu jednym typem ładowarki: SET450 ( Dwa ładowania na MOPach Krzyżanów w dwie strony - producent SILTEC i ładowanie w Krakowie pod Novotelem - producent GO+EAUTO)

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?

A może komuś udało się nawiązać współpracę ZOE z ładowarką DC Orlen produkowaną przez Ekoenergetyke? Bo moja Zosia zawsze odmawia :P
Generalnie wspolpraca ZOE z DC jest dosyc chimeryczna ale raczej spokojnie da sie ladować na ECOTAPach i EFACECach.


pozdrawiam,
Kuba
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-10-20, 20:51   

Renault samo przyznało ze ma proemy z CCS i niestety pierws,y rocznik obardzony jest chorobami.
Reszta auta w większości byla juz przetrenoana w ZE40, dlatego jestem większym zwolennikiem
ZE40 w wersji Q z ladowaniem 40 kW, niz ZE50 z ładowaniem 50 kW. Z czasem bedzie lepiej np 100kW
 
 
kakish 
ZOE ZE50

Dołączył: 20 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-10-20, 21:09   

Nie da się ukryć, ze CCS dla Renault to funkcja eksperymentalna. Jednakże trudno mi zrozumiec sytuacje w której auto ładuje się normalnie a na następnym postoju nie otwiera się klapka. Jakis błąd, choinka na tablicy rozdzielczej, ale nie: wszystko jest ok, tylko się nie ładuje.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-10-20, 21:13   

Tak dziala soft Zoe. W starych modelach, nalezalo podać prawidłowy
prad z dobrego źródła i zapominał o przykrych doświadczeniach.
Czyli, próbował bym podać prad przez AC, dla zmyłki.
Mi trudno zrozumieć kto wymyślił 50 kW przez CCS zamiast 100.
Ale znam powod, wiec wiem, ze to zlacze, to troche na siłę zrobili.
Klapke mozna tez otworzyć manualnie z pod maskownicy nad logo.
 
 
kakish 
ZOE ZE50

Dołączył: 20 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-10-20, 21:32   

50kW mnie nie dziwi 1C prądu ładowania i jest bezpiecznie, chociaż fakt mogli się pokusić o marketingowe 100kW, układ baterii analogiczny jak w najmniejszym ID3 a tam się da zamówić 100kW wiec wykonalne.
Właśnie nie jestem przekonany czy w ZE50 ta klapka jest otwieralna, serwis ja otworzył z komputera a rygielek jest na silniczku elektrycznym.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-10-20, 21:37   

A silniczek ma zawleczkę z możliwością śrubokręta.
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3719
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-10-20, 22:10   

lookash_c napisał/a:
Ale ZOE nie ma ładowania DC
Zależy które :-) Tu najnowsze z baterią 50kWh.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
kakish 
ZOE ZE50

Dołączył: 20 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-10-20, 22:27   

Apolonia napisał/a:
A silniczek ma zawleczkę z możliwością śrubokręta.

Jesteś mi w stanie pokazać gdzieś to na zdjeciu, taka wiedza może być bezcenna :)
 
 
AndrzejZoe 
Andrzej

Dołączył: 11 Lis 2020
Posty: 1
Skąd: Grodzisko
Wysłany: 2020-11-11, 19:59   

Witam,
Jestem dosyć świeżym użytkownikiem Renault ZOE i wszystko super z małym wyjątkiem....lądując samochód na stacjach marznę jak szczur w kanale....
Idzie zima, czy renault Zoe grzeje podczas ładowania? Czy da się włączyć ogrzewanie? Czy muszę wykupić dodatkowe usługi? :)

Z góry dzięki!
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 814
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-11, 22:53   

AndrzejZoe napisał/a:
Witam,
Jestem dosyć świeżym użytkownikiem Renault ZOE i wszystko super z małym wyjątkiem....lądując samochód na stacjach marznę jak szczur w kanale....
Idzie zima, czy renault Zoe grzeje podczas ładowania? Czy da się włączyć ogrzewanie? Czy muszę wykupić dodatkowe usługi? :)

Z góry dzięki!


Na pewno da się włączyć klimę (w ze40), choćby przyciskiem na pilocie, albo przytrzymaniem klawisza.
I teraz pytanie jak się to zachowa, gdy będziesz miał ustawione 25 stopni - może grzać też będzie?
Spróbuj po prostu.
I poczytaj temat w instrukcji obsługi.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-11-12, 09:09   

Na postoju tylko z pilota lub z timera
Czy zimno czy ciepło pompuje do 20 stopni
(odczuwalnych dla czujników)
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 814
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-12, 18:27   

Apolonia napisał/a:
Na postoju tylko z pilota lub z timera
Czy zimno czy ciepło pompuje do 20 stopni
(odczuwalnych dla czujników)


Obecnie 20 stopni w środku jest całkowicie wystarczające (ja ustawiam mniej), więc cel będzie osiągnięty, nie zmarznie.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-11-12, 20:40   

Na to, ustawienia, raczej nie maj wplywu.
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 814
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-12, 23:19   

Apolonia napisał/a:
Na to, ustawienia, raczej nie maj wplywu.


Chodziło mi o normalne ustawienia podczas jazdy.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-11-13, 08:29   

Tak wiem, ze to miałeś na myśli.
Z moich obserwacji wynika, że system, ma stałe ustawienie,
zawsze zmierza do 20 stopni, ale ma przy tym ograniczenie
czasowe (np 10 minut) zaleznie co pierwsze nastąpi.
 
 
Cav 
Zoe ZE40 2018

Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 814
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-11-13, 08:41   

Apolonia napisał/a:
Tak wiem, ze to miałeś na myśli.
Z moich obserwacji wynika, że system, ma stałe ustawienie,
zawsze zmierza do 20 stopni, ale ma przy tym ograniczenie
czasowe (np 10 minut) zaleznie co pierwsze nastąpi.


No tak, instrukcja też podaje że z pilota włączasz klimę na określony czas, przy czym wydaje mi się, że to jest 5 minut.
Oczywiście potem można wcisnąć jeszcze raz i uruchomić na kolejny okres.
 
 
Apolonia 
Tesla Model 3 i ZOE


Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 1764
Skąd: lubuskie

Wysłany: 2020-11-13, 09:13   

Możliwe że 5 min. Przy kolejnym włączeniu
może byc konieczne trzaśnięcie drzwiami.
_________________
Dla chcących zakupić Teslę poniżej link polecający.
https://ts.la/alejan15145 1500 km SC w prezencie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11