SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zwiększenie mocy - tauron
Autor Wiadomość
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-26, 19:21   zwiększenie mocy - tauron

Gdzie znajdę informacje jak krok po kroku mogę zwiększyć moc przyłączeniową w Krk w Tauronie?
Potrzebuje na to jakiś projekt, jakiegoś elektryka?
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 240
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-26, 19:31   

To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 13kW chce 21. Operator innogy.
Ostatnio zmieniony przez Ekolega 2020-11-26, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 74
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-11-26, 19:52   

Robiłem to dobre kilka lat temu w Tauronie pod Wrocławiem. Idziesz do Tauronu złożyć wniosek, wszystko na miejscu potrzebowali ode mnie akt własności i projekt instalacji, od ręki dostałem info czy jest to technicznie możliwe i za ile. Po miesiącu przyjechała ekipa techników, kilka dni czy tydzień później dostałem rachunek i po temacie.
_________________
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3053
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-11-26, 20:24   

Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Do zwiększenia mocy przyłączeniowej ( do wniosku ) nie zawsze potrzebujesz elektryka. Trzeba sprawdzić co masz w dokumentacji ( elektrycznej) .
To chyba nie dom jednorodzinny ?
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 240
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-26, 20:34   

jas_pik napisał/a:
Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Do zwiększenia mocy przyłączeniowej ( do wniosku ) nie zawsze potrzebujesz elektryka. Trzeba sprawdzić co masz w dokumentacji ( elektrycznej) .
To chyba nie dom jednorodzinny ?


Jednorodzinny domek, ale juz sie poprawilem w warunkach przyłączeniowych mam 13kW, wczesniej mialem budowalny i tam bylo 7kW.

Wlasnie zaczalem czytac, wypelnie wniosek o zmiane z 13 na 21kW, niby chcą jakiejś mapki ale moze jak to tylko zmiana warunkow to przejdzie bez. Zobaczymy.

A ktos moze potwierdzic ze 21kW to innogy montuje 40A bezpiecznik ? teraz mam 13kW i 25A.
Ostatnio zmieniony przez Ekolega 2020-11-26, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-11-26, 20:37   

Ekolega napisał/a:
To ja sie podczepie, tez potrzebuje ogarnietego elektryka w Warszawie, mam 7kW chce 21. Operator innogy.

Sprawdź od jakiej mocy, jakie dają zabezpieczenie przedlicznikowe. Warto brać około 40 A i wyżej, Bo niby tesla np bierze 16A z jednej fazy ale nigdy nic nie wiadomo co bedzie kiedyś?
nie wiem jak Inogy ale w ENERGA to niewielkie jednorazowe koszty ok 56zł z 1 kW podniesienia

Elektryk musi byc i to z papierami, gdy chce sie zmienić w/w bezpieczniki. Będzie to szybciej niz czekanie na elektryków z Firmy.
U nas trzeba było zgłosić odbiór i świadectwo, że instalacja wytrzyma.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1982
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-11-26, 22:44   

Przy 21kW teoretycznie mogą dać jeszcze 32A. Przy 23kW już muszą dać 40A. Sama zmiana zabezpieczenia przy liczniku zależy od instalacji. Zabezpieczenie to może być Twoja własność (wtedy wymieniasz sam, a tauron tylko przyjedzie zaplombować) lub własność taurona i oni wymieniają i plombują.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-11-26, 22:53   

W ENERGA 21 kW to juz 40 A i nie warto przepłacać ( info od panienki z infolini) bo nikt nie ma pretensji jak będziemy pobierać większą moc w zakresie zabezpieczenia. Do nastepnego progu. Czyli wnosimy o moc najniższą dla danego zabezpieczenia

Zrobiłem u siebie na automatach i pociągnałem ekstra linię (5x 10mm) do samochodów, "spotyka" sie ona z fotowoltaiką

PS Dzięki Krzysztof :mrgreen:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-28, 12:42   

I dalej nie wiem jak to sie robi w tauronie.
Srednio pytanie bylo o energe...
Wysylam wniosek o podniesienie mocy i tyle?
Panowie przyjezdzaja i wymieniaja bezpiecznik, tak?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3053
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-11-28, 13:13   

Całą procedurę masz opisaną : https://www.tauron.pl/dla...przylaczeniowej
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-11-28, 17:30   

Respekt. Dzieki.
Ukryte bylo w dziale DOM.
Ciekawe, ze takiego ladnego wytlumaczenia nie ma w miejscu, gdzie uzupelniam wniosek.
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 42
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 240
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-28, 17:48   

Ja tylko informacyjnie, wypelnilem wniosek i wyslalem, minelo 25dni i dzis dostalem odpowiedz. Kazali podpisac umowe, odesla z faktura do zaplacenia, wezwac swojego elektryka ma zmienic bezpiecznik na 40A (zwiekszam z 13kW na 21kW) i elektryk ma cos tam do nich odeslac i juz.
Nic wiecej nie musze robic.
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-12-28, 19:07   

Ja jestem na etapie, ze odeslalem im podpisana umowe. Wymiana bezpiecznika jest po ich stronie. Nie obchodzi mnie co jest przed licznikiem. Ja place, oni wymieniaja.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-28, 19:38   

edi napisał/a:
Ja jestem na etapie, ze odeslalem im podpisana umowe. Wymiana bezpiecznika jest po ich stronie. Nie obchodzi mnie co jest przed licznikiem. Ja place, oni wymieniaja.


Wolałem to zrobic swoimi silami ( elektryk z uprawnieniami), bo u nas wstawiali topikowe a jak mam trzy automaty. A do tego na lewo klucz do ich cześci skrzynki.
Podobnie jak wyzej opisał "Ekolega"
na wszelki wypadek, bo zdarzało mi sie w dawnych czasach wymieniać przy mniejszej mocy.
Ja Ci wywali, bedziesz dzwonił, a tak klick i po sprawie.
Wiem inny rejon ale pewne sprawy sa podobne.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2020-12-28, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-12-28, 19:41   

Spoko, zobaczymy kiedy wymienia i w ogole jaki bedzie ich ruch.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1982
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-28, 19:43   

To zależy od instalacji, pisałem to już. Zabezpieczenie może być po stronie odbiorcy lub po stronie dostawcy. Jeśli jest po stronie odbiorcy to oni mają to gdzieś i sam musisz wzywać elektryka na swój koszt. Wtedy najczęściej będziesz miał BMy po stronie dostawcy. Zakład energetyczny przyjedzie wtedy tylko zaplombować to co rozplombujesz.

Jeśli zabezpieczenie jest po stronie dostawcy to klienta to nie interesuje i to zakład energetyczny robi wszystko na swój koszt.
 
 
aviator 
i3 94Ah rex

Wiek: 41
Dołączył: 13 Maj 2018
Posty: 74
Skąd: Kochlowice
Wysłany: 2020-12-28, 20:27   

I ja w nowym domu złożyłem wniosek przez internet - tauron dystrybucja Katowice. Po tygodniu czy dwóch przyszły poczta warunki i umowa. Ja nic nie muszę robić. Tylko podpisać umowę, odesłać, zapłacić 960pln i czekać. Czas realizacji podany w umowie.... do 2 lat... :shock:
Zwiększenie z 12 na 25kw i zabezpieczenie z 10 na 40A
_________________
 
 
edi

Dołączył: 02 Lis 2020
Posty: 88
Wysłany: 2020-12-28, 23:51   

Dwa lata, a mnie wpisali pol roku.
Zreszta, nie zalezy mi tak bardzo.
Ladowanie 13A lub gdy mi spieszy 16A na jednej fazie mi w zupelnosci starcza.
Faza jest poza kuchenka indukcyjna i piekarnikiem.
Jedynie czasem zelazko 3kw chodzi na tej fazie, ale nie wybija 25A, jak prasuje i laduje.
Bedzie 32A to bedzie wiekszy spokoj.
Wiecej niz 32A juz nie puszcza mnie kabel 10mm.
Mialbym 16mm to moze bym wrzucil 40A, inaczej to igranie z przeznaczeniem.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 1982
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-29, 07:31   

Mnie też wpisali dwa lata, po czym po dwóch miesiącach było po temacie. Wpisują tak zachowawczo, żeby w razie poślizgu nikt się nie czepiał.
 
 
Hermes 

Dołączył: 07 Kwi 2020
Posty: 337
Wysłany: 2020-12-31, 12:14   

Ja dałem 25 mm2 - tak przyszłościowo :)
Przy czym zwiększyłem do 3x50 A na wiosnę.

I polecam rozeznać wszystkim zwiększającym moc jaki mają kabel WLZ (przyłączeniowy) a także m.in. pomiędzy rozdzielnicami (główną i licznikową). To że Tauron/Dostawca "nic" nie wymaga, to nie znaczy, że nie trzeba zrobić - bo to NIE jest sprawa Taurona instalacja po stronie właściciela. On tylko "ma oświadczyć", że wszystko jest dobrze. I nie wnikają - nawet jak się chałupa spali, to nie ich sprawa.
Osobiście wyszedłem z założenia, że 25 mm2 to będzie przyszłościowo w tym sensie, że kolejne ewentualne zwięszenie mocy, to będzie tylko opłata dla Dostawcy plus zmiana zabezpieczeń. :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12