SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Taryfa G12as dla ładowania samochodu w nocy
Autor Wiadomość
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3187
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-12-04, 22:50   

U mnie po uruchomieniu PV przeprogramowali licznik na dwukierunkowy . ale po tygodniu pod moją nieobecność przyjechali i zmienili licznik na nowy * wraz z modemem) a na tym nowym liczniku juz była tylko tatyfa G12 .
Złożyłem reklamację .
Po 2 miesiącach ze względu na brak odpowiedzi na reklamację złożyłem skargę do prezesa URE.
Skończyło się to tym że Innogy zapłacił mi dość spora karę za nie rozpatrzenie reklamacji a prezes URE sprawę umorzył .
I mam wciąż G12 a pisemnej odpowiedzi nie da się mieć w Innogy G12as.
Ale skoro to masz to może powalczę ( tylko ne wiem czy to się jeszcze opłaci )
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
szkutnik 
Tesla S 85D 2015

Dołączył: 24 Lis 2017
Posty: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-04, 23:10   

No mam. wyświetla na wyświetlaczu G12AS ale chyba nic to nie daje i nie warto walczyć.
Z tego co pamiętam to tania była tylko nadwyżka w stosunku do poprzedniego roku.
A teraz to chyba zmienię na G11. Bo wolę ładować samochody w dzień jak słońce świeci. nie oddaję wtedy 20% za magazynowanie.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-05, 08:35   

Ja miałem farta z G12AS, bo gdy w Energy ja wprowadzono ją, to wszystko miałem za połowe ceny gdyz startowałem z G11. A do tego z racji iz nie mieli liczników czy oprogramowania to jeszcze miałem nieprawnie 2 godzinny 13-15 w dzień taniej.
niestety to była okresowa oferta wyborcza I niby miała byc w 21r ale jej nie oferowali.
To był impuls do solarów.

Mam G12 i raczej wole ładowac w nocy ze względu na to ze ładuje maksymalna moca czyli ok 7kW leafa i 11 KW teslę ( mniejsze straty) W dzień raczej inne sprzety zjadaja prąd.
Pomimo wyprodukowania od polowy maja ok 6,5 MWata to magazyn mam pusty i pierwsza faktura po pół roku to 384 zł za 719 kWh kupionego jednak prądu.
Może na wiosne odbiję trachę? Mam 9,8 kWp


Solary pozwoliły ok 10x zmniejszyć rachunki. Autokonsumpcję oceniam na ok 1/3 produkcji
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3815
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-12-05, 22:02   

jas_pik napisał/a:
O tym że co jakiś czas warto ładować na EVSE/Wallpodzie do pełna też pewnie nie .
To akurat spotykałem w instrukcjach - przewija się zalecenie rozładowania poniżej 10% i ładowania do pełna raz w miesiącu.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
electric 

Dołączył: 19 Lip 2020
Posty: 50
Wysłany: 2020-12-06, 12:57   

Bronek napisał/a:
Ja miałem farta z G12AS, bo gdy w Energy ja wprowadzono ją, to wszystko miałem za połowe ceny gdyz startowałem z G11. A do tego z racji iz nie mieli liczników czy oprogramowania to jeszcze miałem nieprawnie 2 godzinny 13-15 w dzień taniej.
niestety to była okresowa oferta wyborcza I niby miała byc w 21r ale jej nie oferowali.
To był impuls do solarów.

Mam G12 i raczej wole ładowac w nocy ze względu na to ze ładuje maksymalna moca czyli ok 7kW leafa i 11 KW teslę ( mniejsze straty) W dzień raczej inne sprzety zjadaja prąd.
Pomimo wyprodukowania od polowy maja ok 6,5 MWata to magazyn mam pusty i pierwsza faktura po pół roku to 384 zł za 719 kWh kupionego jednak prądu.
Może na wiosne odbiję trachę? Mam 9,8 kWp


Solary pozwoliły ok 10x zmniejszyć rachunki. Autokonsumpcję oceniam na ok 1/3 produkcji


:) Prawie tyle samo procentowo uzyskalem MWh, tylko ze z polowy mniejszej instalacji PV. To tez pokazuje, ze warunki sa podobne w Kolobrzegu , jak i w 3miescie dla PV. Jak mocno masz przewymiarowana instalacje wzgledem mocy AC inwertera, Bronek?
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-06, 15:05   

Mam SolarEdge SE10K I nie mam przewymiarowywania. Czyli 10000 i https://soltec.pl/pl/inwertery/96-solaredge-se10k-rw0tebnn4.html
mam optymizery i panele 28 szt po 350 wat ( mówimy o miom domu. Sa w dwóch ustawieniach południe 22szt i 6szt wschód.


Na drugiej chacie 20 szt w dwóch stringach południe 7 kWp na Forniusie. Tu wiecej produkcji jak zuzycia bo mieszka tam jedna osoba ze spaliniakami.

ja jestem obecnie na zero czyli bede teraz juz placił. Mysle, że tak do marca? Generalnie szcowano u mnie zurzycie na poziomie 12000 kWh / rok teraz przy autokonsumpcji juz mniej bo 7000 kWh.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3187
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-12-06, 15:24   

@Bronek
Zmień okres rozliczeniowy na roczny . To będziesz płacił jeszcze mniej . Bo największa produkcja zazwyczaj jest w okresie kwiecień - sierpień . To prawdopodobnie w tych miesiącach będziesz miał pewną nadprodukcję w magazynie
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
lookash_c
lookash_c

Dołączył: 02 Sie 2019
Posty: 248
Skąd: Niecki / Białystok
Wysłany: 2020-12-06, 15:45   

jas_pik napisał/a:
@Bronek
Zmień okres rozliczeniowy na roczny . To będziesz płacił jeszcze mniej . Bo największa produkcja zazwyczaj jest w okresie kwiecień - sierpień . To prawdopodobnie w tych miesiącach będziesz miał pewną nadprodukcję w magazynie


Chcieliśmy zmienić (PGE) okres rozliczeniowy z półrocznego na roczny. Niedasię przy fotowoltaice... Bo tak :-P
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-06, 16:15   

Nie da się. Bo to warunkuje tzw UMOWA KOMPLEKSOWA, a to wielka enigma i jej nie zmienia się stając się prosumentem.
U mnie były jaja gdyz miałem rozliczenia rzeczywiste czyli sam podawałem i generowalem sobie faktury na Eboku. Przy G12AS było fajnie.
teraz jakis palant spisał licznik a jest zdalny dwutaryfowy i dwukierunkowy i wystawili mi fakture po pół roku. I tym samym przyslali mi zwykła fakture na ok 1500 zl jakbym tylko zuzywał
poprawili jak zakwestionowałem
Czy tak będzie,, ze beda czytac co 6 m-cy?? Czy tylko przez bałagan mi tak odczytali? Ludzie pisza, ze w Enerdze co 2 miesiące. nie wiem bo była korekta.
Do tego były monity aby im podac dane. czego nie da sie zrobic majac taki licznik jak ja.
BORDELLO.

A i nie sądzę , ze interwał ma wpływ na opłaty stałe, bo one i tak sa liczone miesięcznie.
U mnie rok zamknie sie fajnie bo w maju 19tego i raczej nic nie nadprodukuje a jedynie mniej bedę placił
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3187
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2020-12-06, 17:11   

Nie wiem jak to jest u Twojego sprzedawcy i operatora ale w PGE oraz Innogy przy rocznym rozliczeniu opłaty stałe są znacząco niższe niż przy krótszych okresach rozliczeniowych.
Umowa kompleksowa nie ma nic wspólnego z okresem rozliczeniowym i bez problemu można to zmienić w każdej chwili.
U mnie w obu instalacjach ze względu na PV obaj sprzedawcy zainstalowali swoje modemy ale faktury są tylko raz do roku . Nie wiem po co im są potrzebne
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-06, 18:21   

Sytuacja jest taka, że punkt mojego operatora w Kołobrzegu nie zajmuje sie w ogóle prosumentami. Niby w Koszalinie, ale odsyłają do infolinii. I tu jest OK. szybko i sprawnie a nawet kompetentnie.
Poczekam co się urodzi po roku.
Przy najkorzystniejszej dla mnie taryfie tej G12AS płaciłem 350-450 zł miesięcznie. To teraz nie marudzę, jak za 6 m-cy zapłaciłem 385 zł.
Gdy wszystko już się wyjaśni, to być może dowalę jeszcze z kilka paneli . Bo wtedy i tak "wąskim gardłem będzie falownik gdyż i tak nie puści wiecej jak 10 kWp i nieprzekroczę mocy w umowie
Ale widzialem juz ponad 9KWp w lipcu
Teraz mam podane w papierach 9,8 ( po panelach) bo to mniej od mocy falownika - ma 10. Nie wiem czy mi sie to opłaca? Niemniej i tak przy elektrykach jestem zadowolony, skróci mi to znacznie amortyzację
I jak by mi się chciało to zawsze mogę auta ładować niewykorzystaną energią z drugiej chaty, po drugiej stronie . Tylko mi się nie chce bo tam w garażu samochód szwagierki stoi
Zawsze przy samochodach elektrycznych te kilka stówek u nas ok 1000/m-c mniej na paliwo przeglady itp i to tez jak gdyby doliczamy do interesu z panelami FW
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
electric 

Dołączył: 19 Lip 2020
Posty: 50
Wysłany: 2020-12-06, 19:16   

Bronek napisał/a:
Mam SolarEdge SE10K I nie mam przewymiarowywania. Czyli 10000 i https://soltec.pl/pl/inwertery/96-solaredge-se10k-rw0tebnn4.html
mam optymizery i panele 28 szt po 350 wat ( mówimy o miom domu. Sa w dwóch ustawieniach południe 22szt i 6szt wschód.


Na drugiej chacie 20 szt w dwóch stringach południe 7 kWp na Forniusie. Tu wiecej produkcji jak zuzycia bo mieszka tam jedna osoba ze spaliniakami.

ja jestem obecnie na zero czyli bede teraz juz placił. Mysle, że tak do marca? Generalnie szcowano u mnie zurzycie na poziomie 12000 kWh / rok teraz przy autokonsumpcji juz mniej bo 7000 kWh.


PV mojej instalacji wynosi 109%, narazie, bo przy zakupie ev jeszcze chcialbym zwiekszyc przewymiarowanie (w zaleznosci od wyrabianych km. byleby niedoplacac i najlepiej placic ta oplate przesylowa ~11zl w Energa). Tu jest ciekawa lektura na ten temat, https://www.forum-fronius...wnikow-fronius/ akurat na jednej masz Froniusa, to tym wiarygodniejsza lektura.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-06, 19:41   

Ciekawie napisane .
Trzeba też pamietac o przepisach i umowie w dobie totalnej mozliwości sprawdzenia dronem, satelita itp ile jest czego na dachu, warto byc na legalu.
Był tu temat co warunkuje moc instalacji. czy moc sumaryczna nominalna paneli czy moc falownika? I jest tak ze " waskie gardło" instalacji powinno stanowic o mocy ukladu w umowie.
Z tym, ze nie do końca to jest pewne? jak to traktuje dostarczyciel.
Wiadomo wiąże się to ze współczynnikiem 0.8 czy 0,7 w magazynie.

Ja mam jak pisałem podane 9,8 czyli moc paneli. Szkoda, ze nie podano mocy falownika 10 kW, ale moze jw trzeba podac to co najmniejsze??? Nie wie,m, nie drążyłem tematu.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
electric 

Dołączył: 19 Lip 2020
Posty: 50
Wysłany: 2020-12-06, 19:56   

Bronek napisał/a:
Ciekawie napisane .
Trzeba też pamietac o przepisach i umowie w dobie totalnej mozliwości sprawdzenia dronem, satelita itp ile jest czego na dachu, warto byc na legalu.
Był tu temat co warunkuje moc instalacji. czy moc sumaryczna nominalna paneli czy moc falownika? I jest tak ze " waskie gardło" instalacji powinno stanowic o mocy ukladu w umowie.
Z tym, ze nie do końca to jest pewne? jak to traktuje dostarczyciel.
Wiadomo wiąże się to ze współczynnikiem 0.8 czy 0,7 w magazynie.

Ja mam jak pisałem podane 9,8 czyli moc paneli. Szkoda, ze nie podano mocy falownika 10 kW, ale moze jw trzeba podac to co najmniejsze??? Nie wie,m, nie drążyłem tematu.


Co do prawa, to nikt z Energa o to nie pytal, czemu moc instalacji wieksza niz moc falownika, wszystko przebieglo bezproblemowo, ale nie jestem pewien czy to miales na mysli, piszac o legalu... :)

U mnie to wygladalo tak, ze dosc sporo poczytalem w internetach, co bylo dla mnie wczesniej enigmatyczne - optymizery, stringi, przewymiarowanie itd. i ten temat ostatni podlozylem wlascielowi firmy, ktora mi kladla instalacje PV. W rozmowie wyszlo, biorac pod uwage naslonecznienie w Polsce, to jest wrecz wskazane, a juz tym bardziej na polnocy, gdzie dwoje mieszkamy. Link: https://columbusenergy.pl/blog/wydajnosc-paneli-fotowoltaicznych-w-polsce/
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-07, 10:42   

jest zgłoszenie instalacji z odpowiednimi parametrami i od tego czy 10 kWp czy wiecej zależy ile zabierają 20 czy 30%.
Az tak chytry nie jestem aby klamać, więc póki co w papierach zgloszeniowych i w Umowie mam 9,8 kWp zgodnie z suma mocy paneli.
falownik ma 10 kWp i jesli wsadze wiecej paneli to zgodnie z prawdą moc wzrosnie z 9.8.... A 10 kW ( falownik satnie sie tą barierą) I pomimo, ze to niewielki wzrost to jednak bedzie trzeba zmienic umowę.

PS Nie przyjmuje argumentów aby walić wiecej i olać, bo np tego nikt nie sprawdza.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 2090
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-07, 11:00   

Biorąc pod uwagę, że powyżej 10kW zabiorą Ci 30%, to musiałbyś dołożyc 1kW tylko po to, żeby to skompensować. A potem dopiero wszystko powyżej byłoby do przodu. No ale to znowu oznacza nowy falownik, bo obecny tyle nie wydoli. Może się to mocno nie opłacać. Obecne 10kW w Twoim przypadku to chyba granica rozsądku.
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 3815
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-12-07, 11:31   

Weźcie pod uwagę, że przy 12kW paneli produkujesz moc ponad 10kW tylko przez część dnia około południa, a przez pozostałe długie godziny wprawdzie poniżej 10kW, ale za to 20% więcej niż przy 10kW paneli (czyli o 10tej np. 6kW zamiast 5kW).
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-07, 12:03   

Macie rację. Problem dodatkowy, że,mam tylko powierzchni na m/w 6 paneli i to skierowanych na wschód a to empirycznie sprawdzone, że produkuja mi o 10-15% mniej od tych południowych.

Moge ewentualnie dodać gdzie indziej czysto autonomiczną instalacje, która mi odciązy grzanie ogrodowej wanny ( 4 kW) w lecie wyłączę gdyby było za goraco a w zimie zawsze te kilka stopni bedzie mniej do ogrzania.
Z kolejnej strony, nie ma co przeginać i trzeba sie cieszyc z kazdej złotówki mniej.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 2090
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-07, 12:29   

Ej, czekaj... Do grzania ogrodowej wanny to wrzuć najzwyklejsze solary, wodne. Nawet coś takiego: https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-cisnieniowy-100l-nierdzewny-9018880865

Grzanie wody zwykłą grzałką elektryczną to jedna z najmniej efektywnych metod wykorzystania fotowoltaiki. Straty są ogromne.
 
 
Bronek 
Leaf40/TM3AWD/LR


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 1863
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2020-12-07, 14:15   

Tu niestety nie Grecja. W lecie grzanie mniej istotne a w zimie musi być bo zamarznie i rozsadzi.
Pompa musi pracować w cyklach ciągle.
Komfort w zimie to ok 37/38 st C
I aby były dosyć szybko dostepny, to przy tej mocy grzałki nie zschodzę ponizej 34/35. Inaczej trzeba czekac dosyć sporo czasu.
Z grzaniem wody, to jak z podłogówką - nie robi sie duzych spadków.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX ;XM; Hyundai; Audi; Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Merc.Gela; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Kampery (Mcluois i Rapido);Toyota; Ford ;Wrangler; Nissan Leaf 40 ;Tesla LR-AWD /FSD
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 2090
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-07, 14:44   

Nie no jasne - gdy musisz dogrzać to musisz. Ale pół roku by Ci załatwił kolektor solarny, a drugie pół roku fotowoltaika. Wtedy już pewnie 10kW fotowoltaiki byłoby w zupełności wystarczające.

Znajomy ma taki wynalazek w ogrodzie to grzeje gazem. Tak mu wyszło najkorzystniej. Kupił jakiś stary piec gazowy z demobilu, powiesił w garażu i tyle. Ale on zdaje się na zimę spuszcza wodę (chociaż nie wiem na ile to jest wykonalne ze wszystkich rurek i dysz).
 
 
hajduk58

Dołączył: 09 Lis 2020
Posty: 10
Wysłany: 2020-12-07, 15:30   

Mam instalacje pv o mocy 7,2. Całe lato grzeje wodę przy użyciu grzałki zamontowanej w zbiorniku buforowym Od 2 miesięcy ładuje z gniazdka moje Zoe i na dzień dzisiejszy produkcja przewyższa pobór o ok 2000 kw. Rozliczenia mam co pół roku i płacę tylko koszty przesyłu itp.Korzystam bez zmian z taryfy G 11.Umowa z Eneą.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 2090
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2020-12-07, 16:17   

Wszystko można robić, co nie zmienia faktu, że jest to bardzo nieefektywne. Jeśli teraz masz nadprodukcję 2000kWh to jeśli w przyszłym roku cały rok będziesz jeździł ZOE to już nie będziesz miał żadnej nadprodukcji. 2000kWh wystarczy na nieco ponad 10000km jazdy. No chyba, że naprawdę mało jeździsz i nie robisz nawet 10000km rocznie.

A jeśli masz rozliczenie energii do końca roku to pamiętaj, że zostało jeszcze ponad 3 tygodnie, gdy produkcja będzie żałosna, a zużycie największe z całego roku (najkrótsze dni w roku).

Ja mam 9,9kW na dachu, dwa elektryki, dom z czterema osobami i mam energii na styk. Wodę grzeję gazem, dom ogrzewam gazem. Fotowoltaika od ponad 2 lat, więc raczej już dobrze wiem, czego się spodziewać.
 
 
hajduk58

Dołączył: 09 Lis 2020
Posty: 10
Wysłany: 2020-12-07, 18:10   

Rozliczenia mam w listopadzie i w maju.Licze że rocznie przejadę ok. 10000 km. Zobaczę jak wyjdzie rozliczenie majowe.Pierwsze panele założyłem w 2016 (3,6) a ostatniej zimy dołożyłem z myślą o ładowaniu elektryka.
 
 
electric 

Dołączył: 19 Lip 2020
Posty: 50
Wysłany: 2020-12-07, 19:23   

Bronek napisał/a:
jest zgłoszenie instalacji z odpowiednimi parametrami i od tego czy 10 kWp czy wiecej zależy ile zabierają 20 czy 30%.
Az tak chytry nie jestem aby klamać, więc póki co w papierach zgloszeniowych i w Umowie mam 9,8 kWp zgodnie z suma mocy paneli.
falownik ma 10 kWp i jesli wsadze wiecej paneli to zgodnie z prawdą moc wzrosnie z 9.8.... A 10 kW ( falownik satnie sie tą barierą) I pomimo, ze to niewielki wzrost to jednak bedzie trzeba zmienic umowę.

PS Nie przyjmuje argumentów aby walić wiecej i olać, bo np tego nikt nie sprawdza.


Yhm, to miales na mysli, mowiac o legalu, te 20%/30% ... to faktycznie lepiej cieszyc sie z tego co juz zaoszczedziles, a z tego co pisales to niemalo, jak faktura na rok niecale 4 stowy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12