SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trojaczki ladowanie z type2, nie startuje ladowarka
Autor Wiadomość
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-10, 07:56   Trojaczki ladowanie z type2, nie startuje ladowarka

Dzien Dobry,
Chcialem sie przywitac, jestem tutaj nowy. Od 4 tygodni posiadam Peugeota ION 2012r.
Kupilem na Aliexpres przewid do ladowania z type 2 ( strona ladowarki) do type 1. Niestety probowalem ladowac na ladowarkach SKM warszawa wawer i SKM warszawa Anin i nie chce ladowac( ladowarki nie maja swoich kabli).
Po podlaczeniu ladowarka wykrywa kabel w samochodzie uruchamia sie na chwile wentylator, ale po kliknieciu start okolo minute pokazuje autoryzacja po czym miga bledem blad startu ladowania.( ladowarka jest darmowa i napewno dziala bez zadnej karty czy aplikacji)
Kabel.jest 32A, sprawdzilem ze ma dobre rezystory na PP. Nawet dotoczylem nowy dlyzszy pin PC i nic.
Moze ktos zna mozliwa przyczyne bede bardzo wdzieczny?
Z ladowarki do gniazdka sie laduje bez problemu, podobnie z chademo na orlenie)
Pozdrawiam
 
 
Ekolega 
BMW i3 94ah


Wiek: 43
Dołączył: 03 Gru 2019
Posty: 269
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-10, 09:11   

Pewnei lipny kabel, sprobuj z innym. Znajomy tez mial problem z kablem 22kW.
 
 
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-10, 11:18   

Niestety nie mam innego kabla.
Ten jest nowy i nie wyglada jak by mial jakies wady czy uskodzenia.
Sprawdzilem miernikiem i piny sa dobrze polaczone, oraz rezystory na PP te maja dobre wartosci.
Moze jest tu ktos z okolic Wawra i ma kabel do pozyczenia( zaplace za wypozyczenie), zeby sprawdzic.
Nie chcial bym kupic kolejnego zeby znow sie przekonac ze nie dziala.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-10, 11:39   

Sprawdź PW. Ale dopiero po 18 tej będę mógł podjechać trojaczkiem
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3772
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-02-10, 14:07   

Trojaczki są wrażliwe na kolejność połączenia - spróbuj podłączyć kabel do stacji, wystartować ją o ile to możliwe, i dopiero podłączyć do samochodu. Jest jeden typ stacji, na którym nie byłem w stanie wystartować Trojaczka w żaden sposób.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-10, 20:01   

Niestety potwierdzam brak możliwości nawiązania komunikacji z tym słupkiem ładowania .
Mój ION rónież nie mógł nawiązać poprawnego połączenia .Może jutro podjadę Smartem i sprawdzę ładowanie
https://www.youtube.com/watch?v=EYSwbKO3JpA
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2021-02-10, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-10, 20:30   

Wielkie dzieki dla jas_pik za spotkanie pod tym punktem ladowania i wiele cennych uwag o trojaczkach :)
Napisalem.do producenta tej stacji inobiecali ze jak sie pogoda poprawi to wprawdza ta.
Teraz mam tez mocny argument, ze zostalo sprawdzone na kilku kablach i dwoch autach.
 
 
drgrin 
Drgrin


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 298
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2021-02-11, 22:35   Re: Trojaczki ladowanie z type2, nie startuje ladowarka

ba2niedz napisał/a:
Dzien Dobry,
Chcialem sie przywitac, jestem tutaj nowy. Od 4 tygodni posiadam Peugeota ION 2012r.
Kupilem na Aliexpres przewid do ladowania z type 2 ( strona ladowarki) do type 1. Niestety probowalem ladowac na ladowarkach SKM warszawa wawer i SKM warszawa Anin i nie chce ladowac( ladowarki nie maja swoich kabli).
Po podlaczeniu ladowarka wykrywa kabel w samochodzie uruchamia sie na chwile wentylator, ale po kliknieciu start okolo minute pokazuje autoryzacja po czym miga bledem blad startu ladowania.( ladowarka jest darmowa i napewno dziala bez zadnej karty czy aplikacji)
Kabel.jest 32A, sprawdzilem ze ma dobre rezystory na PP. Nawet dotoczylem nowy dlyzszy pin PC i nic.
Moze ktos zna mozliwa przyczyne bede bardzo wdzieczny?
Z ladowarki do gniazdka sie laduje bez problemu, podobnie z chademo na orlenie)
Pozdrawiam


Ładowarki Siltec na stacjach SKM są jakieś dziwne. Jest na to patent, ja robię tak:

1. Podłączam kabel do IONa
2. wsuwam wtyk w stację, ale tak tylko trochę żeby nie kontaktowało
3. klikam w ekran żeby się pojawiło menu, wybieram odpowiednią stronę
4. Najtrudniejsze - wsuwam wtyk w stację i prawie jednocześnie klikam "start". Okno czasowe od włożenia wtyczki do kliknięcia to ok 1s, jak się nie wyrobisz to nie zadziała i od początku.

U mnie działa czasem od razu, czasem za 5 razem.
 
 
domino

Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 1037
Skąd: Wielka Brytania
Wysłany: 2021-02-12, 09:37   Re: Trojaczki ladowanie z type2, nie startuje ladowarka

Może to trochę na inny temat ale czy czytaliście artykuły jakie są numery z autobusami elektrycznymi Solarisa w Warszawie.
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,26775601,chrzest-bojowy-elektrobusow-na-mrozie-ze-spalinami-na-ratunek.html
https://energetyka24.com/solidarna-polska-autobusy-zasilane-cng-to-tansza-alternatywa-dla-elektrykow-komentarz
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3772
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-02-12, 13:51   

domino napisał/a:
Może to trochę na inny temat ale czy czytaliście artykuły jakie są numery z autobusami elektrycznymi Solarisa w Warszawie.
Wygląda że ogrzewanie trochę zasięgu im zjada, ale prognozy dla elekrycznych autobusów są wg obowiązującej obecnie doktryny świetne - klimat się ociepla :-) :-) :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-14, 18:10   

drgrin chyba doszedlem w czym rzecz:
Ion jest wrazliwy na sytuacje gdy kabel jest podlaczony i nie ma ladowania.
Tak jak piszesz okno czasowe jest bardzo krotkie.
Sprawdzilem w serwisie peugeota na ich stacji ladowania.
Najpierw trzeba podlaczyc przewod do stacji, stacja musi zostac aktywowana inbyc gotowa do ladowania i wtedy wklada sie wtyczke do auta i dziala.
Jak podlaczypem kabel do stacji potem do auta i dopiero wted aktywowalem stacje ( ta w peugeot) to nie zadzialalo.
Tez kombinowalem zeby szybko start wcisnac na tych P and R, ale mi sie nie udalo, niedlugo przetestuje twoj algorytm i dam znac :)
A z innej beczki , moze da rade zrobic update softu w ION i bedzie smigac.
Moze ktos ma takie doswiadczenie?
Jutro zadzwonie do serwisu i zapytam.
 
 
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-16, 10:10   

Wczoraj dorobilem sobie zewnetrzny przycisk do odlaczania pinu CP.,
Zeby nie wkladac i nie wyciqgac wtyczki.
I udalonsie ze jak sie p9dlaczy przyciwki CP odczeka ok 4s i wcisnie start, to stacja rusza ale.... tylko na 2 s i rozlacza.
Probowalem na wszystkie sposoby i nie udalo sie zeby ladowalo.
Priducent ladowarki odbiecal ze jak tylko beda lepsse warunki to poprawia ta stacje ladowania.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-16, 10:31   

ba2niedz napisał/a:

A z innej beczki , moze da rade zrobic update softu w ION i bedzie smigac.
Moze ktos ma takie doswiadczenie?
Jutro zadzwonie do serwisu i zapytam.

Dwa tygodnie temu robiłem recall na pompę hamulcową (podciśnienia) w swoim ION-ie .
Panowie z ASO przy Patriotów/POW sprawdzali aktualność softu w moim i mam wszystkie możliwe upgade które były dla tego modelu .
Tak że raczej nie jest to wina softu samochodu ale tej stacji ładowania.
Mimo że dostawca polski to tak naprawdę typowy chińczyk
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
OLPIA

Dołączył: 17 Lut 2021
Posty: 7
Skąd: Warszawa/Wesoła
Wysłany: 2021-02-17, 21:38   

Hejka

Ja jestem umówiony na 5 marca na te pompę hamulcową na Radzymińskiej, jutro zadzwonię do ASO przy Patriotów może lepszy termin dadzą.
Jak już raz robili to zrobią i drugi.
Jak chciałem się umówić w innym serwisie na przegląd to chcieli mi olej w silniku wymieniać to podziękowałem za dobre chęci.
Podpowiedzcie gdzie zrobić test baterii w okolicach Wawy?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-17, 22:43   

Test to ja Ci mogę zrobić - mam urządzenie diagnostyczne (Wawer)
Na Patriotów syn umawiał recal - było to kilka dni - tyle ile zajęło im ściągnięcie części z Centrali Peugeota. Jednego dnia zostawiliśmy samochód o 17.00 a następnego dnia było do odbioru też około 18-tej. Mogło by być szybciej ale musieliśmy to tak zorganizować bo każdy z nas pracuje w innym miejscu Warszawy - i tak logistycznie było najlepiej
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
ba2niedz 

Dołączył: 09 Lut 2021
Posty: 6
Wysłany: 2021-02-22, 21:11   

Ja zadzwonilem do peugeota nieziolka w czwartek i na piatek mnie umowili auto odstawione o 8 gotowe o 13.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11