SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z włączaniem biegu D Peugeot iOn
Autor Wiadomość
Marib


Dołączył: 01 Maj 2020
Posty: 9
Wysłany: 2021-02-23, 11:47   Problemy z włączaniem biegu D Peugeot iOn

Dzień dobry Wszystkim

Od ostatnich dużych mrozów mam problem z moim Peugeot iOn.
Ciężko chodzi wybierak zmiany biegów i nie zawsze zapina Drive skutkuje to pojawieniem się ikonki (kluczyka na samochodzie).
Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i ponownym rozruchu na jakiś czas jest spokój.

Czy ktoś z was ma pomysł co to może być i gdzie zacząć szukać problemu?

Pozdrawiam
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-23, 12:10   

Zazwyczaj taki problem to przymarznięty element odpowiedzialny za przełączanie na końcu linki zmiany biegów - przy przekładni .
Ale ostatnio pojawił się ten problem u kogoś komu w dziwny sposób woda dostała się do pancerza linki biegnącej do pedału hamulca i zamarzając spowodowała identyczny problem

AC708049AB00ENG.png
Plik ściągnięto 290 raz(y) 9,4 KB

_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
Marib


Dołączył: 01 Maj 2020
Posty: 9
Wysłany: 2021-02-23, 12:58   

Jeszcze teraz jak sobie przypominam na położeniu Parking samochód zaczął mi się staczać. Nie zadziałała blokada skrzyni.

Dziś wejdę pod samochód i zobaczę.
Czy nie posiadając jakiś skomplikowanych narzędzi można to wypiąć i wyczyścić?
Czy dostęp jest bardzo ograniczony?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 3122
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2021-02-23, 13:16   

Jak nie działa P to problem masz z tą druga linką która biegnie do przekładni.
Dostęp jest bez problemu

AC901701AB00ENG.png
Plik ściągnięto 273 raz(y) 8,04 KB

_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 3772
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-02-24, 00:36   

Marib napisał/a:
Czy ktoś z was ma pomysł co to może być i gdzie zacząć szukać problemu?
Ja co roku przy okazji przeglądu w styczniu polecam serwisantom przesmarować te linki (smarują chyba same końcówki przy silniku) - i problem jak dotąd nie wrócił, a wcześniej pojawiał się regularnie.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Marib


Dołączył: 01 Maj 2020
Posty: 9
Wysłany: 2021-03-01, 10:44   

Dokładnie

Początkowo rozebrałem konsolę środkową ale tam wszystko było w porządku.
Podniosłem autko na podnośniku i niestety przy wybierakach z tyłu auta było sporo korozji. Użyłem WD40 przeczyściłem z rdzy i nasmarowałem. Póki co problemu nie ma a wybierak chodzi prawidłowo.

Bardzo dziękują za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15