SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Citroen Berlingo E500
Autor Wiadomość
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-03-29, 10:44   Citroen Berlingo E500

Witajcie. Ponieważ jestem świeży w temacie "elektryków" mam całe mnóstwo pytań dotyczących konkretnie Citroena Berlingo z roku 95.

1) Kiedy podpinać auto do ładowania? jak się skończy prąd, czy jak to w "Trojanach" zawsze gdy nigdzie nie jedzie? Wyuczony przy pracy na wózkach widłowych (w tym z napędem elektrycznym) mam odruch podpinania sprzętu zawsze pod prąd :)

2) Jak jest procedura dolewania wody. I czy tryb ładowania po dolaniu można uruchomić bez pomocy podpinania auta do komputera Evlite?

3) Jak się uruchamia webasto? Wystarczy ustawić dmuchawę i termostat na grzanie, czy jakoś dodatkowo trzeba je wystartować?

4) Gdzie kupię Evlite (czy jak się nazywa) na Ebayu i Allegro cisza. Nie poniewiera się komuś?

5) i kolejne będą wkrótce :)

Z góry dziękuję za pomoc
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-03-29, 12:37   

Cześć dostępnej dokumentacji udostępniłem na swoim chomiku.
http://chomikuj.pl/jas_pik/electrique+PSA
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-03-29, 13:02   

1. ładować auto najlepiej bezposrednio przed jazdą. Jak nie używasz to rozładuj do zera i zostaw rozładowane (aku NiCd tak lubią)

2. wodę dolewasz tylko po ładowaniu serwisowym "maintenance charge". ładowanie takie uruchomisz przez eVlite lub Lexię\

3. webasto włączasz przyciskiem, dmuchawa na minimum 1 albo wiecej, no i ogrzewanie na czerwone ;) i tyle. Jak nie zadziała po kilku minutach to je zresetuj (odepnij kable i podepnij). Jak dalej nie dziala to trzeba szukac przyczyny. Sprawdz tez czy benzyna w baku jest.

4. zamiast evlite mozesz kupic Lexie (ok. 200 pln na allegro) do tego laptop i program lexia.
evlite jeden mam na zbyciu (ostatni!) jakbys chcial
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-03-29, 13:09   

jas_pik napisał/a:
Cześć dostępnej dokumentacji udostępniłem na swoim chomiku.
http://chomikuj.pl/jas_pik/electrique+PSA


Dzięki,
A jest opcja opłacenia Chomika inaczej jak przez SMSa? pytam, bo mam Angielski numer i nie wchodzi.
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-03-29, 14:00   

Udostępniłem darmowy transfer dla katalogów związanych z pojazdami elektrycznymi:
- Peugeot Scootelec
- CityEl
- electrique +PSA
- Vectrix VX-1
Nie musisz płacić za sciąganie plików z tych katalogów
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-03-29, 14:21   

jas_pik napisał/a:
Udostępniłem darmowy transfer dla katalogów związanych z pojazdami elektrycznymi:
- Peugeot Scootelec
- CityEl
- electrique +PSA
- Vectrix VX-1
Nie musisz płacić za sciąganie plików z tych katalogów


Dziękuję.
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-04-18, 07:31   

Macie jakiś pomysł, z jakiego auta by fotele dopasować? Z Berlingo pasuję, ale jest problem z mocowaniem oparcia ze strony z której nie ma drzwi.
Bok z drzwiami jest identyczny jak w wersji osobowej. Z przeciwnej natomiast jest zupełnie inny i nie ma mocowań pod pasy, ani pod zaczep, który trzyma właśnie oparcie.

Jakieś pomysły?
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-22, 09:49   

Witajcie po dłuższej przerwie.
Musiałem poznać lepiej moje Berlingo i teraz przyszła kolej na pytania :)

Dolałem wody do pakietów zgodnie z instrukcją. Weszło 12-13litrów.
Zasięg po tej czynności wzrósł z 40 do prawie 50 mil. a rezerwa zapala się grubo po tym jak EVlite pokazuje 0%
Zmierzony prąd na wyładowanych pakietach pokazuje iż baterie są w super stanie.
Zastanawia mnie więc dlaczego nie mogę przekroczyć magicznej liczby 50mil przejechanych na jednym cyklu ładowania, skoro baterie są ok i mają uzupełnioną wodę?

Jeżdżę jak przystało na emeryta na zielonym (no chyba, że dla bezpieczeństwa trzeba depnąć)

Zastanawia mnie też dlaczego za jednym razem czas ładowania od zera do full zajmuje 6 godzin a czasami 14.
Zawsze wyjeżdżam prąd do rezerwy.

Kolejne pytanie dotyczy funkcji na EVlite jaką jest poziomowanie prądu w pakietach. Co to jest i jak z tej funkcji korzystać?
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-07-22, 14:33   

Sprawdź napięcie pakietu w zależności od temperatury:
T[°C] V berlingo[V]
37 167,4
36 167,4
35 168,48
34 168,48
33 168,48
32 168,48
31 169,56
30 169,56
29 169,56
28 170,64
27 170,64
26 170,64
25 171,72
24 171,72
23 171,72
22 171,72
21 172,8
20 172,8
19 172,8
18 173,88
17 173,88
16 173,88
15 174,96
14 174,96
13 174,96
12 174,96
11 176,04
10 176,04
9 174,96
8 174,96
7 173,88
6 173,88
5 172,8
4 171,72
3 171,72
2 170,64
1 170,64
0 169,56
-1 168,48
-2 168,48
-3 167,4
-4 167,4
To Ci powie o stanie akumulatorów a nie tylko prąd.
W trakcie ładowania sprawdzaj prąd przekazywany z ładowarki do akumulatorów i podaj wyniki ,
Jesli chcesz mieć większy zasięg - zacznij od rzeczy podstawowych - ciśnienie w oponach :!:
Ale róznie ważne jest wymiana oleju przekładniowego . Warto go wymieniać co ok 20 000 km ale nie rzadziej niż 2 lata
Potrzebujesz około 0,5 litra - nie warto tu oszczędzać i warto wymienić na całkowicie syntetyczny

Otwór kontrolny poziomu - nr 2
Spust - nr 3
Otwór wlewowy nr 4
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-22, 14:45   

Napięcie sprawdzać przy naładowanych pakietach czy na pusto?

Dzięki. Zajmę się tym olejem
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-22, 16:18   

teren masz płaski czy pagórki są?
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-22, 16:26   

Pagórki są, ale niewielkie.
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
Lolek electric 
Motoparalotniarz

Wiek: 63
Dołączył: 12 Kwi 2013
Posty: 150
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-22, 19:18   

Co 10 ładowanie to tzw. wyrównawcze, trwa dłużej. Pozdrawiam. L
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-07-22, 20:43   

Apacz napisał/a:
Macie jakiś pomysł, z jakiego auta by fotele dopasować? Z Berlingo pasuję, ale jest problem z mocowaniem oparcia ze strony z której nie ma drzwi.
Bok z drzwiami jest identyczny jak w wersji osobowej. Z przeciwnej natomiast jest zupełnie inny i nie ma mocowań pod pasy, ani pod zaczep, który trzyma właśnie oparcie.
Jakieś pomysły?

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to podpowiedź znajdziesz na tej stronie
A mocowanie siedzenia i pasa to pewien trick ( do dorobienia)

_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-23, 08:28   

Dzięki, ale Siedzenia już zamontowałem dawno temu. Pojazd ubezpieczony na 4 pasażerów i przerejestrowany. Okno wstawiłem od strony drzwi bo tylko na tą stronę zdobyłem. Obecnie szukam na drugą.
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-23, 10:19   

fajny:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item2803c37275

jak na UK ładnie przerobiony.
aku uwalone... cena w miarę :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-23, 10:28   

highend napisał/a:
fajny:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item2803c37275

jak na UK ładnie przerobiony.
aku uwalone... cena w miarę :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Tylko na co mi drugi. Ja potrzebuję tylko szybę :)

Bierzesz?
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-23, 10:45   

za 1000 funtow bym wziął... :) facet chce 1500 minimum bo pytałem.

On opisywał na forum angielskim problem z tym autem, że dealer mu robił dolewanie wody i potem auto praktycznie zero zasiegu. Miał do sądu pozywać dealera, ale nie wiem co było dalej.
Prawdopodobnie dealer (tfu tfu) najpierw dolał wody, a potem ładował obsługowo i akumulatory wypluły elektrolit.... zatem podejrzewam, że wszystkie są szrot...
znam taki przypadek z austri (saxo, 20 aku wypluło elektrolit = padaka).

A wcześniej auto miało 50 mil zasięgu.

I tak to jest jak się daje auto do ASO.

link:

http://www.batteryvehicle....php?f=6&t=3733
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-23, 10:52   

Zaproponuj mu wymianę aku na dobre z Twojej kolekcji i niech śmiga dalej.
1500funtów za budę bym nie dał.
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-23, 11:03   

Apacz napisał/a:
Zaproponuj mu wymianę aku na dobre z Twojej kolekcji i niech śmiga dalej.
1500funtów za budę bym nie dał.


dobry pomysł :) rzuciłem mu hasło.
W sumie jak się wyjmie jego baterie to jest szansa, że nie wszystkie uwalone, ale jak ma obecnie zasięgu kilka km (albo i mniej) to cienko widze....

1500 jest wart nawet z uwalonymi bateriami, sam silnik i sagembox są tyle warte... a buda ładna i rocznik niezły.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1326
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-07-23, 13:33   

Za 1400 Ł + koszty(highend'a) to bym się zdecydował :-D
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-23, 16:10   

jas_pik napisał/a:
Za 1400 Ł + koszty(highend'a) to bym się zdecydował :-D


jak na anglika to wybitnie ładny i czysty w środku... :)
lakierowany bo fabrycznie musiał być biały.

ale przerabiać go na LHD nie ma sensu, lepiej tak zarejestrować - chyba już można :)
więc w sumie sprawdzić aku i można śmigać.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-27, 07:52   

[quote="highend"]za 1000 funtow bym wziął... :) facet chce 1500 minimum bo pytałem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zjechał z ceną. Bierzesz?
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2734
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-27, 08:10   

[quote="Apacz"]
highend napisał/a:
za 1000 funtow bym wziął... :) facet chce 1500 minimum bo pytałem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zjechał z ceną. Bierzesz?



nie no na co mi on? rynek aut PSA się już skończył.

A ja już skończyłem ten etap. Teraz bym się chętnie pozbył tego co mam, a sporo zostało.....
:)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
Apacz

Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 31
Skąd: Banbury UK
Wysłany: 2015-07-27, 08:43   

Zjechał z ceną. Bierzesz?[/quote]


nie no na co mi on? rynek aut PSA się już skończył.

A ja już skończyłem ten etap. Teraz bym się chętnie pozbył tego co mam, a sporo zostało.....
:) [/quote]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bez jaj!! a od kogo ja będę części brał jak będę miał zapotrzebowanie?
Komplet dobrych aku na zapas bym wziął jak byś dał za free :)
_________________
Pozdrawiam
Apacz
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11