SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Tesla Shuttle

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsza w Kielcach stacja ładowania
Autor Wiadomość
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-02, 00:18   Pierwsza w Kielcach stacja ładowania

Od 28 maja w Kielcach jest dostępna pierwsza ładowarka dla samochodów elektrycznych:)
Czynna jest całą dobę i znajduje się na Parkingu Wielopoziomowym „CENTRUM” przy Placu Konstytucji 3 Maja.Postój na parkingu jest płatny a ładowanie samochodu gratis w cenie.

http://www.zielen.kielce....W-ELEKTRYCZNYCH


Ostatnio zmieniony przez kami2 2015-07-26, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2209
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-07-02, 00:38   

Jakie są tam gniazda i moc ?
Widzę na zdjęciu jeden kabel type2 - czy zwykłe 16A jednofazowe też są ?
Czy też 3f/400V CEE ?
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-02, 01:07   

Na razie zamontowana jest tylko jedna ładowarka firmy Garo.Na drugim stanowisku jest tylko słupek z miejscem na ładowarkę.




Terminal firmy Garo






Pusty słupek


Instrukcja obsługi
Ostatnio zmieniony przez kami2 2015-07-26, 19:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-02, 01:15   

Jest tylko jedna ładowarka prądu zmiennego z gniazdem chyba Type 2 i moc prawdopodobnie tylko koło 3kW ,maksymalnie 7kW.Pierwszy raz widziałem taką ładowarkę także nie orientuje się za dobrze.Lepiej by zrobili jakby dali zwykłe gniazdko z ewentualnie kontrolowanym dostępem żeby ktoś sobie nie podpiął jakiegoś odkurzacza czy komórki;)
Zrobili instrukcje obsługi ,tylko zapomnieli podać najważniejszych informacji o mocy terminalu i rodzaju złącza.Dobrze jednak,że wyszli z jakąś inicjatywą.Dwa stanowiska dalej pod ścianą widziałem jakieś gniazdko siłowe i to chyba 64 A ale to trzeba by pytać obsługi o zgodę na podpięcie.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2209
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2015-07-02, 01:41   

Type 2 wtyk żeński 3 fazy 400V ( pewnie minimum 11 kW a może i 22kW)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-02, 01:44   

Dobrze rozwiązali problem zastawiania stanowiska przez spalinowce stawiając pachołki.


Ostatnio zmieniony przez kami2 2015-07-28, 20:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-02, 01:46   

jas_pik napisał/a:
Type 2 wtyk żeński 3 fazy 400V ( pewnie minimum 11 kW a może i 22kW)

Na wtyku pisze 32A 240 VAC co widać na zdjęciu także myślałem,że maksymalnie 7,3kW
 
 
MojaTesla 

Wiek: 38
Dołączył: 29 Cze 2014
Posty: 209
Skąd: Bodo
Wysłany: 2015-07-02, 06:24   

Parkowaniem tam Tesla w styczniu, jak byłem na dyskotece zaraz obok :) Juz nie pamietam jak dyskoteka sie nazywała :(
_________________
Tesla Model S 85 VIN54341
fb.com/MojaTesla
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3022
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-03, 00:57   

BAZA ? ładowania samochodów? :)

No ale postęp jest.

niech lepiej stawiają Chademo CCS combo. :)
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
Magdabg6 

Dołączyła: 05 Lut 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-07-22, 09:12   

Panowie,
Ładowarka, która jest tam zainstalowana to 32A, 230V, Type 2
W przeciągu dwóch tygodni na drugim słupku zostanie tam również zainstalowana ładowarka 32A, 230V, Type 1
_________________
Pozdrawiam Magda
 
 
razdwa

Dołączył: 20 Sty 2015
Posty: 6
Wysłany: 2015-07-22, 14:34   

Magdabg6 napisał/a:
Panowie,
Ładowarka, która jest tam zainstalowana to 32A, 230V, Type 2
W przeciągu dwóch tygodni na drugim słupku zostanie tam również zainstalowana ładowarka 32A, 230V, Type 1



Czy to jest ładowarka 3 fazowa ?
 
 
Magdabg6 

Dołączyła: 05 Lut 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-07-23, 12:45   

Napięcie 230V - świadczy o tym, że są to stacje ładowania 1-fazowe
Gdyby było 400V wówcza byłaby to stacja 3-fazowa
_________________
Pozdrawiam Magda
 
 
razdwa

Dołączył: 20 Sty 2015
Posty: 6
Wysłany: 2015-07-24, 07:13   

Magdabg6 napisał/a:
Napięcie 230V - świadczy o tym, że są to stacje ładowania 1-fazowe
Gdyby było 400V wówcza byłaby to stacja 3-fazowa


Rozumiem że to potwierdzona informacja (sprawdzona) ?
 
 
Magdabg6 

Dołączyła: 05 Lut 2015
Posty: 15
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-07-24, 07:39   

Tak, jest to informacja w 100% potwierdzona.
_________________
Pozdrawiam Magda
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-26, 20:41   

Na stronie PUK pojawiły się zdjęcia BMW i3 korzystającego z ładowarki:
http://www.zielen.kielce....W-ELEKTRYCZNYCH
 
 
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-07-27, 15:54   

Kami2
może dodasz ten punkt na mapie chargemap.com?
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-27, 23:38   

Zaczekam na razie jak oddadzą za kilka dni drugi terminal na type 1 żeby informacja była pełna.Jeśli chcesz możesz sam dodać i wykorzystać wszystkie informacje które tutaj przekazałem.Drugi terminal powinien idealnie pasować do Twojego Leafa umożliwiając wykorzystanie ładowarki 6,6kW :) Przyjedź kiedyś przetestować.Zajrze tam w najbliższych dniach,jak będzie nowy terminal na type 1 dam znać.
 
 
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-07-28, 10:09   

:) chętnie przyjadę bo mieszkałem w kielcach przez ponad 20 lat:)) he he. jedyny problem to brak stacji ładowania między wrocławiem a katowicami. W Katowicach jest chademo Krakowie także.
Czekam aż pojawi się jakieś miejsce do ładowania w np: Opolu:)

Punkt dodałem wraz z zdjęciami.
pozdrawiam
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-28, 13:06   

Lukasz888 napisał/a:

Punkt dodałem wraz z zdjęciami.

Był błąd co do dostępnego typu złącza.Powinno być Type 2.Zalogowałem się i próbowałem to zmienić ale widze,że już jest poprawnie:)
Planując trasę do Kielc można się na razie wspomóc ofertami ładowania na http://www.ecomoto.info
Ktoś w Opolu oferuje ładowanie i przy jakimś sklepie w Kędzierzynie-Koźlu.
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-07-29, 05:29   

kami2 napisał/a:
Na stronie PUK pojawiły się zdjęcia BMW i3 korzystającego z ładowarki:
http://www.zielen.kielce....W-ELEKTRYCZNYCH

Witam
To ja się ładowałem i potwierdzam 7kw typ2 i typ 1 ma być za parę dni a być może już jest.
Tak przynajmniej mówił właściciel parkingu.
_________________
Robert-BMW I3
 
 
highend 


Wiek: 42
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 3022
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-07-29, 10:12   

postawcie CHADEMO w tych Kielcach.... aż się prosi :)

każde duże polskie miasto (powyżej 150.000 mieszkańców) powinno mieć Chademo i CCS.. a najlepiej Combo.
I wydzielone minimum 4 stanowiska.

I to by było absolutne minimum... którego nawet nie ma.
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-07-29, 22:06   

rbose napisał/a:

Witam
To ja się ładowałem i potwierdzam 7kw typ2 i typ 1 ma być za parę dni a być może już jest.
Tak przynajmniej mówił właściciel parkingu.

Witaj
Byłeś chyba jak dotąd jedynym klientem stacji ładowania.Dzisiaj rozmawiałem z panem z obsługi i on nie słyszał żeby były jeszcze jakieś auta.
Terminalu na Type 1 dzisiaj nie ma ale może w przyszłym tygodniu zamontują.
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-08-13, 00:11   

Byłem właśnie na parkingu i okazało się ,że jest już zainstalowany terminal na Type 1 jednak na razie nie działa bo świecą się czerwone diody:
[img]Zdjęcia[/img]

Na nowym terminalu jest tabliczka znamionowa z dokładnymi parametrami:
[img]Zdjęcia[/img]

Type 1
[img]Zdjęcia[/img]
 
 
kami2 

Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 159
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-08-24, 21:36   

Terminal na Type 1 działa już.Dzisiaj zajrzałem i świeciła się już zielona kontrolka.
 
 
Pir-serwis 


Wiek: 43
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 1215
Skąd: Ostrowiec
Wysłany: 2016-02-08, 19:03   

Byłem dziś osobiście obadać.
Kurcze szkoda,że to jedna faza.
Znaczy dla mego P106 bez roznicy, ale nie będę mógł skorzystać z szybszych ładowarek bo przrkraczają 7,4 kw. Chyba, że same bez pokładowej, ale wtedy licznik procentowy energii chyba zgłupieje?
_________________
Blog - Konwersja ICE na BEV - Daewoo Tico vs Citroen BX

Citroen Berligo Electrique
Saxo 2D 5os Electrique
Saxo Van Electrique
P106 4os Electrique
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11