SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat 500e radio parzyste czestotliwosci
Autor Wiadomość
maniek 

Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 50
Skąd: Cologne/Gliwice
  Wysłany: 2018-06-01, 07:51   Fiat 500e radio parzyste czestotliwosci

Witam@,
jak wiecie radio we fiaciku ma US częstotliwości (nieparzyste)
polowy fajnych stacji radiowych nie odbiera.

znacie może jakiegoś magika który przestraja US-radia?

(zgubiłem namiar na gostka z okolic poznania, i za chiny nie mogę go znaleźć w necie)
_________________
niechaj MOC będzie z wami
maniek

WYŁĄCZ TV –WŁĄCZ MYŚLENIE
https://www.youtube.com/user/podziemnaTV

Fiat 500e California white
Fiat 500e California black
Fiat 500e California gray
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2018-06-01, 09:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1243
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-06-01, 17:54   

Nie taniej będzie wymienić radio? Za kilkadziesiąt złotych można coś kupić. Pierwszy raz słyszę o takim problemie. To jaki krok syntezy jest w takim radiu?
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 435
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-06-01, 20:03   

Moje Bose z Chevroleta też tak miało.... kwestia przyzwyczajenia . Zresztą w dobie obecnej tylko RM z Torunia dobrze nadaje. :evil:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
maniek 

Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 50
Skąd: Cologne/Gliwice
Wysłany: 2018-06-02, 08:36   

zeeltom napisał/a:
Nie taniej będzie wymienić radio? Za kilkadziesiąt złotych można coś kupić.

niby tak, ale wtedy nie funkcjonuje głośnomówiący, i pozostałe przyciski na kierownicy
radio jest podłączone przez canbus,

zeeltom napisał/a:
Pierwszy raz słyszę o takim problemie. To jaki krok syntezy jest w takim radiu?

w stanach tak maja po przecinku tylko 1,3,5,7,9

Bronek napisał/a:
.... Zresztą w dobie obecnej tylko RM z Torunia dobrze nadaje. :evil:

no właśnie ale na śląsku 90,4 :-P
_________________
niechaj MOC będzie z wami
maniek

WYŁĄCZ TV –WŁĄCZ MYŚLENIE
https://www.youtube.com/user/podziemnaTV

Fiat 500e California white
Fiat 500e California black
Fiat 500e California gray
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1332
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-06-02, 14:08   

Podejrzewam, że to sprawa "softowa", może kolega Vtech coś by pomógł (w starszym sprzęcie można było szukać zwory, przy CAN-ie, to nawet radio z europy raczej nie pomoże).
 
 
Karwoś 

Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 211
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2018-06-02, 20:22   

W zależności od samochodu - a raczej radia - można albo nie można. Kiedyś zmiana polegała na wymianie kwarcu, teraz albo soft albo po staremu albo jeszcze inaczej. Nigdy nie przestrajałem w samochodach z USA bo mi się nie chciało. W fordzie muszę dopaść do odpowiedniego kabla - i softowo się to zmienia. W Fiacie - nie mam pojęcia. Ale też chętnie się dowiem :)
_________________
500e
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1243
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-06-04, 07:38   

Można jeszcze spróbować starego triku krótkofalarskiego z przeciągnięciem kwarcu syntezy za pomocą dławika z rdzeniem lub kondensatorka nastawnego włączonego w szereg z kwarcem.
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
seboo 

Wiek: 46
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 46
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-06-04, 17:21   

Maniek zadaję pytanie, a Wy walicie swoje mądrości o radiu a nie konkretnie o problemie.

Maniek gość z trójmiasta jeździ po całej Polsce i wgrywa polskie menu i przestraja radio. Mi w B-klasie wgrał polskie menu, pokazuje teraz temp. w C. i radio śmiga po parzystych.
http://www.uczymyautapolskiego.pl/

mnie to kosztowało tysiaka z przyjazdem i wgraniem najnowszej mapy 2018 rok
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1243
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-06-04, 17:55   

Dławik, czy kondensatorek kosztuje złotówkę. Tylko trzeba trochę mieć pojęcia. Bogatemu wszystko wolno ;)
A propos krótkofalarstwa, kiedyś krótkofalowiec musiał sam zbudować radio. Teraz leń idzie do sklepu i kupuje gotowca za paręnaście tysięcy i się uważa za krótkofalowca.
To take porównanie w powyższej sprawie.
Po nieparzystych też ci teraz śmiga?
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 957
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-06-04, 20:26   

zeeltom, żadne dławiki tu nic nie pomogą, bo radia z USA mają krok skanowania 0,2 a nie 0,1 jak w PL. Innymi słowy możesz sobie "przesunąć" częstotliwości, ale wtedy będziesz miał tylko parzyste, a nie będziesz miał nieparzystych.
 
 
seboo 

Wiek: 46
Dołączył: 09 Sie 2017
Posty: 46
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-06-04, 21:13   

zeeltom napisał/a:

Po nieparzystych też ci teraz śmiga?


Przerobione na europe i śmiga od 1do 9 :-D
_________________
Ciągła walka z wiatrakami
 
 
zeeltom 


Wiek: 61
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1243
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-06-05, 05:57   

Słuchając ulubionej stacji koło komina można pokombinować, a w trasie i tak lecę po kolei, aż znajdę coś co mi się podoba. Spolszczenie softu nie jest mi potrzebne, bo znam angielski, a taki jest najczęściej dostępny w urządzeniach. Ja, osobiście, nie wydał bym tysiąca złotych na takie zabawy, ale, jak pisałem wcześniej, bogatemu wszystko wolno ;)
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
maniek 

Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 50
Skąd: Cologne/Gliwice
Wysłany: 2018-06-05, 07:59   

ok, dzięki za podpowiedzi,
myślałem ze sprawa jest prostsza, jakieś 7 lat temu ten gostek spod Poznania przerabiał mi radyjko w moim Dodge Charger RT Hemi :-P
ale gdzieś zapodziałem wizytówkę (przeprowadzka) do tego zmiana komórki,
no i poszło w ......

są fajne/małe DAB+ transmitery , myślę że to będzie najsensowniejsze rozwiązanie :kufel
_________________
niechaj MOC będzie z wami
maniek

WYŁĄCZ TV –WŁĄCZ MYŚLENIE
https://www.youtube.com/user/podziemnaTV

Fiat 500e California white
Fiat 500e California black
Fiat 500e California gray
 
 
Gustek
Fiat 500E

Dołączył: 26 Gru 2018
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-26, 20:05   

Pozwolę sobie odgrzać temat: maniek, udało się jakoś Twój problem rozwiązać?

Myślałem też o wymianie radia na takie z samochodu z polskiej sieci sprzedaży, widziałem na Allegro radia za mniej niż 200 zł, czy to Waszym zdaniem realny pomysł?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13