SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Firma Greenway Polska
Autor Wiadomość
kalex 

Wiek: 37
Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 134
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-09-14, 06:29   

Pewnie mają wirtualne biuro. Ja też już mam kartę 8-) - szkoda że nie mam gdzie jej użyć.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-14, 07:56   

Ktoś gdzieś pisał, że karta TNM będzie działać na punktach Greenway więc nadal zostanę przy jednej karcie.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1509
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-14, 11:03   

YANNOSICK napisał/a:
Ktoś gdzieś pisał, że karta TNM będzie działać na punktach Greenway więc nadal zostanę przy jednej karcie.
To by było fajnie, bo ją też mam :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-14, 15:41   

tez mam TNM, acz (jak Yannosick wie), w cenach odbiegajacych znacznie od "akceptowalnych".:)
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-14, 17:10   

No niestety w Niemczech tanio nie jest... Włochy też drogo. Ciekawe jak wycenią w Polsce. Ja mam w TNM bez startówki we wszestkich sieciach partnerskich ale cenę za kWh już narzuca operator. W DKV mam za to zblokowaną cenę ale dochodzi startówka co przy mojej malutkiej baterii skłania mnie do TNM.
Na stronie TNM nie ma nawet słowa o współpracy z Greenway oby to nie były tylko pobożne życzenia...
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-14, 18:10   

We Wloszech ENEL nie jest drogi, acz rejestracja w ich systemie jest prawie nie do przejscia.. Ale gdy sie ja juz przejdzie, dziala:)

Jedyny mankament to serwis zerowy, tak ze gdy cos nie dziala (a u mnie tak sie stalo), jakos nikt pomoc nie chce. O malo, a zostawilbym u nich moj kabel typ2...:( Ale o tym chyba juz w jakims watku napisalem?
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-14, 20:30   

ENEL kosztował mnie w Toskanii ponad 0,40/kWh a na północy Włoch nawet 0,50/kWh. To już ceny niemal Niemieckie! To chyba kwestia monopolistycznej pozycji na rynku. Na dodatek stacje ENEL działały tylko z drogą DKVką. Na szczęście udało się zawsze znaleźć tańsze słupki lub gniazdka.

Jeżeli Greenway nie trafi na jakąś konkretną konkurencję to także będą mogli wymyślać ceny z kosmosu...
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-14, 21:11   

Ja przeszedlem proces rejestracji w enelu. 0,025€/min. Brutto.
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-14, 21:23   

20 minut/kWh w Amperze. 50 centów/kWh. Może jestem rozpieszczony ładowarkami darmowymi i półdarmowymi ale jak dla mnie to wychodziło drogo. Do tego startówka.
Obawiam się trochę, że Greenway wyskoczy z równie absurdalnymi stawkami.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-14, 22:12   

Fakt, dla 1 fazy drogo. Dla 22kW niedrogo;)
Dla 11kW tez niedrogo.. ponizej gorzej. Acz 50ct/kWh to na Niemcy i tak tanio:)
 
     
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 339
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-09-15, 06:57   

To w zasadzie koszt porównywalny z kosztem benzyny do benzyniaka. Grubo...
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-15, 07:05   

vwir napisał/a:
To w zasadzie koszt porównywalny z kosztem benzyny do benzyniaka. Grubo...

No nie... Benzyna we Włoszech po 2 €/litr.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1509
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-15, 10:30   

YANNOSICK napisał/a:
Jeżeli Greenway nie trafi na jakąś konkretną konkurencję to także będą mogli wymyślać ceny z kosmosu...
Jeśli większość samochodów na codzień jeździ wkoło domu, a czasem tylko wybiera się w dłuższą podróż, to nie widzę najmniejszego problemu w tym, że szybka ładowarka będzie kosztowała nawet więcej niż benzyna. Jak okaże się to opłacalne dla Greenwaya to konkurencja wyrośnie jak grzyby po deszczu.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 215
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-09-15, 11:23   

PatrykS napisał/a:
Jeśli większość samochodów na co dzień jeździ wkoło domu, a czasem tylko wybiera się w dłuższą podróż, to nie widzę najmniejszego problemu w tym, że szybka ładowarka będzie kosztowała nawet więcej niż benzyna. Jak okaże się to opłacalne dla Greenwaya to konkurencja wyrośnie jak grzyby po deszczu.


Nie zgodzę się z tym. Ja raczej nie patrzę na koszty podróży wokół komina. Natomiast jak sporadycznie jadę gdzieś dalej (wakacje) to sprawdzam koszty podróży różnymi środkami lokomocji i porównuję do kosztów przejazdu samochodem.
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1509
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-15, 14:55   

krawcu napisał/a:
Nie zgodzę się z tym. Ja raczej nie patrzę na koszty podróży wokół komina. Natomiast jak sporadycznie jadę gdzieś dalej (wakacje) to sprawdzam koszty podróży różnymi środkami lokomocji i porównuję do kosztów przejazdu samochodem.
No to może nie jesteś w tej większości - bo dla niej większość kosztów to wkoło komina, a wakacje to jednak rzadkość, więc w skali roku znacznie mniejszy koszt.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 215
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-09-15, 15:26   

Masz racje... dla mnie też ale jak tak na to wszystko patrzę to jednak tych codziennych relatywnie niskich kosztów tak się nie widzi jak wakacyjne duże.
 
     
faraon87 

Dołączył: 05 Sty 2017
Posty: 9
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-09-18, 19:43   

Śledzę sobie ostatnimi czasy tę mapkę z planowanymi punktami na stronie Greenway. Mają tam aktualnie czytelną legendę z planowanymi terminami otwarcia kolejnych lokalizacji. W moim szczególnym zainteresowaniu są punkty w regionie: Pomorze/ Kujawy/ Warmia. Z przykrością ostatnio stwierdziłem, że niektóre punkty w planie do uruchomienia już we Wrześniu (czytaj Warlubie przy starej krajowej "1", obecnie krajowa nr 91) zmieniły status na "Opening date: 1st half of 2018"! Już miałem się tam wybrać na rekonesans, czy warto planować tam postój przy podróży do 3city a tu przesunięcie o trzy kwartały w przyszłość. Też tak macie śledząc swoje lokalizacje, że terminy im się zmieniają? Czym to może być spowodowane: brak środków/ problemy z warunkami na moc/ czy może priorytetem są określone inne lokalizacje, na których skupiają się w pierwszej kolejności (trzy kolejne lokalizacje na terenie Warszawy a trasach międzymiastowych jak nie było nic, tak nie ma?)
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-18, 20:00   

wyslalem do nich zapytanie, co z Pomorzem (kompletne zero). Nie odpowiedzieli...
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1509
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-18, 21:13   

faraon87 napisał/a:
Już miałem się tam wybrać na rekonesans, czy warto planować tam postój przy podróży do 3city a tu przesunięcie o trzy kwartały w przyszłość.
Też mnie to dziś zasmuciło - jest mi bardzo po drodze ta stacja. Za to udało im się uruchomić w Bielsku-Białej i Rzeszowie - cieszmy się i tym :-) :-) :-)

faraon87 napisał/a:
Czym to może być spowodowane: brak środków/ problemy z warunkami na moc/ czy może priorytetem...
Stawiam na znaną z błyskawicznego działania Energę :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
domino

Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 757
Skąd: Wielka Brytania
Wysłany: 2017-09-18, 22:03   

http://www.energetyka24.c...t-elektrycznych

Instalacje ładowarek zaczęły się w połowie września, a pierwszych 14 punktów zostanie oddanych do użytku w największych miastach Polski....

Nowe punkty szybkiego ładowania – uruchamiane w II połowie września....

Centrum Matarnia Gdańsk, Złota Karczma 26, 80-001 Gdańsk
Atrium Copernicus Toruń, Żółkiewskiego 15, 87-100 Toruń
Atrium Promenada Warszawa, Ostrobramska 75C, 04-175 Warszawa
Gemini Park Tarnów, Nowodąbrowska 127, 33-100 Tarnów
Millenium Hall Rzeszów, Al. Kopisto 1, 35-315 Rzeszów
CH Łomianki Warszawa, Brukowa 25, 05-092 Łomianki
Galeria Dekada Sieradz Wojska Polskiego 11, 98-200 Sieradz
Galeria Veneda Łomża, Zawadzka 38, 18-400 Łomża
Port Łódź, Pabianicka 245, 93-457 Łódź
Ferio Legnica, Chojnowska 41, 59-220 Legnica
Gemini Park Bielsko Biała, Leszczyńska 20, 43-300 Bielsko-Biała
Park Handlowy Eden Zgorzelec , Jeleniogórska 40, 59-900 Łagów
Wola Park Warszawa, Górczewska 124, 01-460 Warszawa
Korczowa Dolina Handlu i Magazynowania Radymno, Młyny 90, 37-552 Młyny
 
     
highend 


Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 2730
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2017-09-18, 22:08   

http://elektrowoz.pl/lado...jne-12-wkrotce/


Bielsko-Biała :mrgreen: :mrgreen: :shock: już działa ! :)
Rzeszów też :)

http://elektrowoz.pl/lado...jne-12-wkrotce/

Niesamowite. Nie mogli tego zrobić 3 lata temu jak kupowałem Leafa żeby nim jezdzic wszędzie, ale bez ładowarek nie było to sensowne?
_________________
electrique.pl - www.electrique.pl
 
 
     
domino

Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 757
Skąd: Wielka Brytania
Wysłany: 2017-09-18, 22:54   

http://elektrowoz.pl/lado...ckiej-poziom-3/

Na parkingu podziemnym Galerii Katowickiej (poziom -3) pojawiły się nasze pierwsze punkty ładowania. W samo południe 19.09.2017 (czyli jutro) oficjalnie je uruchomimy prezentując również samochody elektryczne...

Galeria Katowicka – parking (poziom -3), 3 Maja 30, 40-097 Katowice.
 
     
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 275
Wysłany: 2017-09-18, 23:00   

Nie ma to jak stawiać ładowarki w centrach miast twierdząc że mają "ułatwić podróżowanie"
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 494

Wysłany: 2017-09-18, 23:06   

Na mapce "greengoo" wyglada na to, ze te ladowarki, to ladowarki galactico..?!? cos weicej jak ladowac?

(tylko jedno male ale: miejsca parkingowe na foto jak dla trojaczkow/i3 - inne beda mialy duze problemy wjechac..:)
 
     
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 37
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 804
Skąd: Holland
Wysłany: 2017-09-18, 23:25   

jatko napisał/a:
Nie ma to jak stawiać ładowarki w centrach miast twierdząc że mają "ułatwić podróżowanie"

Jak dla mnie to najlepsza koncepcja. Na pustym parkingu przy autostradzie nie chce mi się nawet pół godziny tkwić. Za to do takiej galerii handlowej, muzeum, kina czy na basen chętnie zajrzę nawet na dwie godziny. Poza tym ta lokalizacja jest dla wielu celem podróży więc ułatwienie ogromne.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13