SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naścienna stacja ładowania prądu przemmiennego
Autor Wiadomość
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-15, 16:03   Naścienna stacja ładowania prądu przemmiennego

Witam.
Gdzie można nabyć naścienna stacja ładowania prądu przemiennego? Oczywiście w przyzwoitej cenie.
Pozdrawiam
_________________
Robert-BMW I3
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-15, 16:43   

Natańszy gotowiec do 32 A to chyba ten czeski http://r-evc.com/en/27-me...ox-16a-32a.html 452 Euro
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
RaveN 
Administrator


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 1193
Wysłany: 2015-12-15, 17:15   

Takie są jeszcze też ciekawe, ale zawsze przed kupnem warto poszperać różne oferty i poczytać opinie, zobaczyć czy mają dużo wdrożeń:

:arrow: Wandladestation wallb-e eco 2.0 - 22kW

:arrow: Wandladestation wallb-e home 7,4kW
_________________
Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-15, 17:59   

jas_pik napisał/a:
Natańszy gotowiec do 32 A to chyba ten czeski http://r-evc.com/en/27-me...ox-16a-32a.html 452 Euro

dzięk
i ale jest to urządzenie jednofazowe i bez przewodu. BMW ładuje się z takiej ładowark 1 fazoweji ale potrzebuję 3 fazową bo może zmienię samochód.
_________________
Robert-BMW I3
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-15, 18:25   

RaveN napisał/a:
Takie są jeszcze też ciekawe, ale zawsze przed kupnem warto poszperać różne oferty i poczytać opinie, zobaczyć czy mają dużo wdrożeń:


cena dość ciekawa, szkoda że tylko 4m przewodu. nie mogę znaleźć opcji zakupu bez vat dla firm.
_________________
Robert-BMW I3
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2015-12-15, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-15, 19:35   

A po co Ci przewód - przecież masz w samochodzie - aby ładować się ze słupków RWE lub innych.
Nie wspomniałeś o mocy i 3 fazach , w ofercie tej firmy jest też 3 fazowa 22kW http://r-evc.com/en/34-wallbox-se-01-22kw.html
1195 Euro
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
RaveN 
Administrator


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 1193
Wysłany: 2015-12-15, 19:51   

rbose napisał/a:
cena dość ciekawa, szkoda że tylko 4m przewodu. nie mogę znaleźć opcji zakupu bez vat dla firm.

No trzeba obadać, co to warte. Ktoś w Niemczech polecał, ale nie wiem czy ktoś w PL już używał.

jas_pik napisał/a:
A po co Ci przewód - przecież masz w samochodzie

Mi się wydaje, że zakup terminalu z kablem do danego auta (wtyczka Typ 1 lub Typ 2) to wydatek na wygodę. Nie każde auto ma w bagażniku kabel inny niż ten do zwykłego gniazdka, a jeśli ma w razie ładowania na mieście, to trzeba go będzie ciągle wyciągać lub mieć włożony do terminalu na stałe (wyjdzie na to samo).
_________________
Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-15, 20:11   

RaveN napisał/a:
rbose napisał/a:
cena dość ciekawa, szkoda że tylko 4m przewodu. nie mogę znaleźć opcji zakupu bez vat dla firm.

No trzeba obadać, co to warte. Ktoś w Niemczech polecał, ale nie wiem czy ktoś w PL już używał.

jas_pik napisał/a:
A po co Ci przewód - przecież masz w samochodzie

Mi się wydaje, że zakup terminalu z kablem do danego auta (wtyczka Typ 1 lub Typ 2) to wydatek na wygodę. Nie każde auto ma w bagażniku kabel inny niż ten do zwykłego gniazdka, a jeśli ma w razie ładowania na mieście, to trzeba go będzie ciągle wyciągać lub mieć włożony do terminalu na stałe (wyjdzie na to samo).


Dokładnie tak robię dziennie około 300 km w domu mam wallbox w firmie niestety nie, do firmy zajeżdżam 3-4 razy dziennie, wyciąganie kabla za każdym razem jest dość uciążliwe.
ładowarka podróżna ma tylko 12A dlatego szukam coś szybkiego i wygodnego.
_________________
Robert-BMW I3
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-15, 20:23   

Kabel zawsze można dokupić - właśnie sprzedaję 16A 1 faza za jedyne 550 zł, nówka od VW (3m) .
Robi się problem gdy masz róne samochody z różnymi gniazdamni na pokładzie - musisz wtedy zmieniać stację zamiast kabla
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 38
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 930
Skąd: Holland
Wysłany: 2015-12-15, 20:23   

Ale drożyzna... W Holandii zaczynają się od 450 € poza promocjami a często za 350 € w promocji można kupić ale to pewnie kwestia podaży bo skoro zainstalowano już ponad 15000 takich stacji ładowania to dystrybutorzy muszą konkurować.
Obejrzyj te linki:
Laadpaal24
NL MAB
jakiś tam sklep online
Lepszy sklep online
Organizacja instalująca słupki różnych producentów
Holenderski odpowiednik Alledrogo
Za kilka stówek można czasem wyrwać nieużywane oryginalne LOLO - jeżeli oczywiście nie koniecznie musisz mieć nówkę.
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-15, 20:51   

YANNOSICK napisał/a:
Ale drożyzna... W Holandii zaczynają się od 450 € poza promocjami a często za 350 € w promocji można kupić ale to pewnie kwestia podaży bo skoro

Ceny w promocji rzeczywiście są bardzo niskie.Ale przed promocją były znacznie wyższe.
Co się stało że staniały do 30% pierwotnej ceny?
Czyżby słynne opodatkowanie od przyszłego roku?
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
YANNOSICK 
Ampera driver


Wiek: 38
Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 930
Skąd: Holland
Wysłany: 2015-12-15, 21:55   

Przede wszystkim pojawia się na rynku coraz więcej używanego sprzętu. Działa ten sam mechanizm co w przypadku aut elektrycznych: kiedy pierwsze trzyletnie poleasingowe Ampery zalały rynek na początku 2015 roku to nowe w salonach potaniały o ponad 20%. Teraz każdy posiada drugie lub trzecie EV i po co mu dwie czy trzy ładowarki garażowe?
_________________
Ładuję podczas parkowania! Nie parkuję by ładować!
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-16, 17:08   

Witam
Używane z zagranicy to nie bardzo, jak przyjdzie uszkodzone to jest problem, jechać np. do Holandi trochę za daleko.
Co sadzicie na temat firmy Garo z Szczecina mają naścienne stacje 22kw z kablem w cenie katalog 4 tyś zł brutto. Czy ktoś zna tą firmę albo ich sprzęty?
_________________
Robert-BMW I3
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-16, 17:41   

Sprawdź czy przypadkiem te domowe stacje nie sa wyłącznie jednofazowe - bo tak wynika z opisów na ich stronie.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-16, 17:58   

jas_pik napisał/a:
Sprawdź czy przypadkiem te domowe stacje nie sa wyłącznie jednofazowe - bo tak wynika z opisów na ich stronie.

Na pewno 3 fazy jednofazowe są do 7 kw w ofercie maja 3,7 7,4 jednofazowe 11kw i 22kw trzyfazowe
_________________
Robert-BMW I3
 
 
jatko 


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 316
Wysłany: 2015-12-16, 18:14   

http://garo.com.pl/nascie...go-homecharger/

Za bardzo nie wnikałem, ale napisano iż 1faza do 32kw
_________________
"Ideały to piękna rzecz, tylko ta siódma góra i siódma rzeka cholernie daleko!"
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-19, 19:20   

Witam
Dziękuję wszystkim za pomoc.
zamówiłem urządzenie w firmie GARO cena netto 2200zł 22kw 3fazy( po rabatach świątecznych). w poniedziałek będę montować i testować
_________________
Robert-BMW I3
 
 
RaveN 
Administrator


Dołączył: 02 Cze 2008
Posty: 1193
Wysłany: 2015-12-20, 09:57   

Cytat:
zamówiłem urządzenie w firmie GARO cena netto 2200zł 22kw 3fazy( po rabatach świątecznych). w poniedziałek będę montować i testować

Za 2200 to fajna cena. Proszę zrobić zdjęcia z różnych etapów i opisać jak się sprawuje - może się przydać następnym poszukiwaczom terminali :)
_________________
Samochody Elektryczne - SamochodyElektryczne.org
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-21, 17:50   

Zamontowałem urządzenie, działa poprawnie samochód podłączony był 2 h nic się nie grzało ani przewód czy wtyczka(obciążenie 7kw jedna faza) montaż banalnie prosty, trzy wkręty do ściany i 5 przewodów do kostki. Terminal zrobiony starannie, możliwość ustawienia maksymalnego prądu w granicach od 6a do 32a ( niestety trzeba rozkręcić terminal aby przestawić).Posiada wyraźny wyświetlacz informujący o stanie pracy. Zielony-nie ładuje, gotowość. Niebieski mrugający- komunikacja z samochodem Niebieski- ładuje Czerwony- awaria(chyba tak bo na razie nie widziałem)
Zapraszam właścicieli Tesli do sprawdzenia terminalu pod pełnym obciążeniem 22kw. Lokalizacja 7km od A2 zjazd Wiskitki.
Jutro postaram się podrzucić zdjęcia.
_________________
Robert-BMW I3
 
 
Lukasz888


Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 55
Wysłany: 2015-12-21, 20:18   

Słuchaj to może dodasz informacje na chargemap.com
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2427
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-12-22, 11:55   

A która to z nich?
Ta z gniazdem Type 2:
http://garo.com.pl/nascie...rzemiennego-ac/
czy ta z gniazdem lub kablem:
http://garo.com.pl/nascie...go-homecharger/
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-22, 17:43   

Lukasz888 napisał/a:
Słuchaj to może dodasz informacje na chargemap.com

Nie jest to miejsce publiczne. Jest to budynek firmy w całości ogrodzony, a do wjazdu potrzebny kod do bramy.
_________________
Robert-BMW I3
 
 
rbose 

Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 34
Wysłany: 2015-12-22, 17:50   

PatrykS napisał/a:
A która to z nich?
Ta z gniazdem Type 2:
http://garo.com.pl/nascie...rzemiennego-ac/
czy ta z gniazdem lub kablem:
http://garo.com.pl/nascie...go-homecharger/

To jest ten drugi z przewodem
_________________
Robert-BMW I3
 
 
Notoco 

Wiek: 46
Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 140
Skąd: NL
Wysłany: 2015-12-23, 13:58   

RaveN napisał/a:

Za 2200 to fajna cena. Proszę zrobić zdjęcia z różnych etapów i opisać jak się sprawuje - może się przydać następnym poszukiwaczom terminali :)


Co robi cene w takiej stacji? Dla mnie taka cena za praktycznie troszke bardziej skomplikowane gniazdko z kablem to troche duzo ....
Czy to sa jakies oplaty licencyjne za mennekesa czy tam jest jakis komputer wbudowany (patrzac na cene to musi byc).
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2015-12-23, 15:32   

Notoco napisał/a:

Co robi cene w takiej stacji? Dla mnie taka cena za praktycznie troszke bardziej skomplikowane gniazdko z kablem to troche duzo ....

To tak samo jak z tzw. Erbetką (rozdzielnicą budowlaną) w tym przypadku czasami ( ale tylko czasami wchodzi prosty układ elektroniczny). Zobacz jakie są ceny części a ile kosztuje gotowiec.

Notoco napisał/a:
Czy to sa jakies oplaty licencyjne za mennekesa czy tam jest jakis komputer wbudowany (patrzac na cene to musi byc).

Jw. Nie ma żadnego komputera, ale ceny oryginalnych wtyków i gniazd type2 są bardzo wysokie( monopol) , możesz to zrobić z części chińskich - ale też nie są tanie
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14