SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie w garażu w bloku - dodatkowy obwód od rozdzielni
Autor Wiadomość
dc84 

Dołączył: 06 Lut 2018
Posty: 4
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-02-06, 09:38   Ładowanie w garażu w bloku - dodatkowy obwód od rozdzielni

Witajcie,

zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ chciałbym zapytać o Waszą ocenę możliwości realizacji mojego pomysłu na ładowanie samochodu BEV w bloku. Posiadam wydzielony garaż podziemny (nie stanowisko postojowe, lecz zabudowane pomieszczenie z bramą na kluczyk). Ponieważ w mieszkaniu mam instalację 3-faz. i moja moc przyłączeniowa wynosi 15kW, pomyślałem, że to spokojnie wystarczy to zainstalowania ładowarki naściennej. Rozdzielnia elektryczna całej klatki znajduje się również w podziemiach, na tym samym poziomie co garaż, w prostej linii od mojego byłoby może 20-30m. Czy jest możliwość zrobienia odnogi za moim licznikiem, dojechanie kablami do garażu i tam zamontowanie ładowarki na ścianie? Samochód planowałbym ładować w nocy więc pod względem obciążeniowym powinno wszystko spokojnie dać radę. Czy ktoś z Was przerabiał taki temat? Jaki to byłby koszt i z kim trzeba o tym zacząć rozmowę (dostawca energii, wspólnota, administracja?)

Z góry dziękuję za komentarze i porady :)
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2018-02-06, 23:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1082
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-06, 10:06   

Za Twoim licznikiem, to tylko wspólnota musi wyrazić zgodę (tak mi się przynajmniej wydaje).
 
     
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-02-06, 19:21   

Cześć
Z rozdzieleniem wlz czyli lini zasilającej Twoje mieszkanie może być problem bo musiał byś gdzieś wstawić zabezpieczenie ale ogarnięty elektryk bez problemu to zrobi.
Trzeba tez zgłosić rozplanowanie licznika
Znajdź elektryka najlepiej współpracującego z Teoja nieruchomością jakiś konserwator czy coś i napewno ci to ogarnie .... sam tak kilku osobom pomogłem
Przy okazji zmień taryfę i odrazu licznik na dwutaryfowy
Powodzenia
Wojtek
_________________

 
     
dc84 

Dołączył: 06 Lut 2018
Posty: 4
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-02-06, 20:46   

Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze celem wyjaśnienia - rozplanowanie licznika tzn. co dokładnie? Sam główny licznik 3-faz. dla mojej instalacji nie zmienia położenia ani funkcji, po prostu za nim podłączam tak jakby nowy odbiornik, można powiedzieć, że równolegle do całej sieci mieszkaniowej. Licznik wtedy mierzy łączną energię mieszkania oraz ładowarki. Jedyna zmiana, jaką widzę to stworzenie fizycznego punktu rozdziału za licznikiem, pewnie to masz na myśli?
Tutaj jeszcze trzeba by obmyślić sprytny sposób wyjścia tym kablem z pomieszczenia rozdzielni, tam jest cała ściana szafek licznikowych poszczególnych mieszkańców, a moja niestety nie jest z brzegu. No ale to problem do rozwiązania "lokalnie" :)

Co do zabezpieczenia domyślam się, że będzie konieczne; w końcu podłączamy tutaj nowy i całkiem spory odbiornik. Choć o ile się orientuję, to ścienne ładowarki posiadają wbudowane zabezpieczenia (wyłączniki automatyczne). To wystarczy, czy trzeba dołożyć jeszcze dodatkowy, dedykowany wyłącznik dla nowej podinstalacji, zaraz obok licznika głównego?
 
     
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-02-08, 15:29   

dc84 napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze celem wyjaśnienia - rozplanowanie licznika tzn. co dokładnie? Sam główny licznik 3-faz. dla mojej instalacji nie zmienia położenia ani funkcji, po prostu za nim podłączam tak jakby nowy odbiornik, można powiedzieć, że równolegle do całej sieci mieszkaniowej. Licznik wtedy mierzy łączną energię mieszkania oraz ładowarki. Jedyna zmiana, jaką widzę to stworzenie fizycznego punktu rozdziału za licznikiem, pewnie to masz na myśli?
Tutaj jeszcze trzeba by obmyślić sprytny sposób wyjścia tym kablem z pomieszczenia rozdzielni, tam jest cała ściana szafek licznikowych poszczególnych mieszkańców, a moja niestety nie jest z brzegu. No ale to problem do rozwiązania "lokalnie" :)

Co do zabezpieczenia domyślam się, że będzie konieczne; w końcu podłączamy tutaj nowy i całkiem spory odbiornik. Choć o ile się orientuję, to ścienne ładowarki posiadają wbudowane zabezpieczenia (wyłączniki automatyczne). To wystarczy, czy trzeba dołożyć jeszcze dodatkowy, dedykowany wyłącznik dla nowej podinstalacji, zaraz obok licznika głównego?





Cześć
Oczywiście chodziło mi o rozplabowanie licznika....ach ta automatyczna korekta.
A może to zrobić tylko elektryk z uprawnieniami
W okolicy miejsca w którym parkujesz potrzebujesz zamontować tablice z zabezpieczeniami zwana również podrozdzielnia ... jak masz ogarniętego elektryka to zrobi ci możliwość odcinanania zasilania w gnieździe przy pomocy np kluczyka tak by nik nieuprawniony nie korzystał z Twojej energii.
Sprawa dosyć prosta do wykonania. Każdy elektryk Ci to wykona....
Pozdrawiam
Wojte
_________________

 
     
Maras 
AMPERA 2012


Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 161
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-10, 06:17   Ładowanie w bloku

Ja ze swoim zarządcą walczyłem 6mcy. Panie w dziale technicznym robiły wielkie oczy i nic nie rozumiały.
Po wielu perypetiach - projekt, zgoda na zainstalowanie licznika i instalacji w garażu aż po kosztorys...
Mimo wszystko się udało... Mam licznik dwutaryfowy ( nie podlicznik) umieszczony w rozdzielni tam gdzie wszystkie liczniki z mojej klatki schodowej. W garażu na ścianie powieszoną skrzynkę elektryczną wraz z przyłączem w postaci skrzyneczki budowlanej z 4x220. Obok mieści mi się ładowarka od ampery a nawet rejestrator video który przez okienko rewizyjne nagrywa moje stanowisko. Ze skrzynki wystaje tylko kabel. Całość zamykana na klucz...
 
     
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1109
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-02-10, 07:43   

Nie widzę potrzeby rozplombowania licznika, bo i po co? Podpinasz się za licznikiem, dajesz jakieś zabezpieczenie trójfazowe o odpowiednim amperażu i lecisz przewodem 5x4mm do ładowarki w garażu. Cała filozofia. Inna sprawa, to uzgodnienie trasy kablowej z właścicielem budynku i ogólną zgodą na taką instalację.
 
     
Wojtasek0
Ampera for EVER


Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-02-10, 08:50   

Cześć
Jeżeli dobrze się orientuje to w budynkach wielorodzinnych instalacja zasilająca idzie zazwyczaj pod tynkiem i nie bardzo da Ci ktoś zezwolenie na kucie ścian.
Moim zdaniem takie rozwiązanie jest najbardziej profesjonalne ale niestety nie jest najtańsze
Teoretycznie instalacja elektryczna od licznika do lokalu mieszkalnego jest własnością mieszkańca ale rzadko się zdążą by zarzad wspólnoty czy spółdzielni wydał zgodę na ingerencje w częściach wspólnych
Ja spotkałem się z interpretacja iż zarzad wymyślił by wykonać instalacje od rozdzielni w lokalu Io dopiero z tego miejsca doprowadzenie do garażu
Oczywiście kucie ścian inichbnaprawiwnie i malowanie ...: ale udało się tak zrobić jak pisałem wcześniej
Pozdrawiam
Wojtek
_________________

 
     
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1109
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-02-10, 10:37   

W garażach podziemnych instalacje nie są wykonywane pod tynkiem. Zazwyczaj są prowadzone w metalowych korytach elektrycznych. Robi się to ze względu na różne przeróbki, naprawy, serwisowania, by był łatwy dostęp do całej instalacji i przewodów.
Nowe przewody do nowych miejsc kładzie się w korytkach plastikowych, lub rurach PCV.
To samo jest z wszelkimi rurami wodnymi, czy gazowymi. Wszystko w garażach idzie na wierzchu.
A jak ktoś się uprze, żeby to wkuwać w ścianę, to jego problem ;)
  
 
     
dc84 

Dołączył: 06 Lut 2018
Posty: 4
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-02-10, 11:17   

Dokładnie tak jest u mnie jak napisano powyżej, wszystko idzie wierzchem. Blok jest w miarę nowy (2013). Położenie dodatkowego kabla będzie technicznie najłatwiejszą częścią zadania :) kluczowe to właśnie wyjście z pomieszczenia licznikowego oraz przede wszystkim uzyskanie zgody (wiadomo jak to jest we wspólnotach... zawsze znajdą się jacyś "nie, bo nie"), ale zgodnie z radą postaram się ugryźć temat od strony konserwatora od administracji. Jak on nie będzie miał problemów z tym, może innym wybije argumenty z ręki.

I jeszcze o jedną rzecz chciałem zapytać. Moja moc przyłączeniowa wynosi jednak 14 kW (a nie 15 kW jak pisałem, pomyłka), ale te fajniejsze ładowarki do zastosowań prywatnych (np. EV Link od Schneidera) mogą mieć do 22 kW (czyli 32 A na fazę). To by wymagało zgody od Taurona (raz już ją uzyskałem, podnosząc moc z 5 na 14, ale czy drugi raz pójdzie równie bezproblemowo? w ogóle jak wysoko można iść w instalacjach mieszkaniowych? bezpiecznik przedlicznikowy też trzeba wtedy wymienić), kable musiałyby być już 6 mm2 zamiast 4 mm2, no i czy w ogóle warto iść w takie wielkie moce, czy może te 11 kW na ładowarce mi z zupełności wystarczy.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1578
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-02-10, 11:46   

A jaki masz samochód?
Jaka wbudowaną ładowarką dysponuje?
Zawsze staraj się zrobić wszystko przyszłościowo.
Ja 6 lat temu doprowadziłem do garażu 16A 1 f i myślałem że to świat i ludzie . I zazwyczaj wystarcza bo wszystkie dotychczas posiadane samochody miały wbudowane ładowarki max 1f/3,6 kW . Gdybym to robił dzisiaj szedłbym w co najmniej 3f/32A czyli 22 kW .
Teraz prędzej sprzedam mieszkanie i kupię domek - to raczej pójdę w kierunku 3f/63A chociaż na razie to tylko Zoe to obsłuży
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/
 
     
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1109
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-02-10, 11:54   

Na 4mm2 polecisz mocą 24kW przy 3 fazach. Nie wiadomo jakie przewody są podpięte do liczników, bo w typowych instalacjach domowych wystarcza 2,5mm2. Nie szalał bym za bardzo z mocami w domowych, czy blokowych instalacjach, bo zazwyczaj nie są przystosowane do takich mocy. Takie zasilania powinny być brane pod uwagę przy projektowaniu, a nie po.
 
     
dc84 

Dołączył: 06 Lut 2018
Posty: 4
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-02-10, 12:20   

Samochodu elektrycznego jeszcze nie mam :) na razie chcę wybadać temat ładowarki, bo częściowo od tego zależy, czy finalnie kupię takie auto. A bardzo poważnie zastanawiam się nad Leafem 2018, choć może się wstrzymam do wypuszczenia wersji 60 kWh.

Nowy Leaf 40 kWh i tak ma tylko 6,6 kW pokładowej, no ale pytając o podwyższenie mocy właśnie patrzę w przyszłość. Za kilka lat zwykły BEV dla przeciętniaka pewnie będzie miał już ~100 kWh baterii, więc te 22 kW na ścianie robiłoby w dalszym ciągu dobrą robotę.

A obecnie kable do mieszkania mam pociągnięte 5 x 4mm2 od licznika, takie były w projekcie.

Czy 24 kW na 4mm2 to nie byłoby trochę jechanie po bandzie? I tak nie puści tego obecny 25A bezpiecznik przed licznikiem...
 
     
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1109
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-02-10, 12:49   

No to teraz masz 16 kW.
Za mało? Przewody wytrzymają 40A ciągłego prądu, a to daje jakieś 27kW.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę długość przewodu i spadki napięcia na nim.
Przy 16 kW 60 kWh naładuje ci się w jakieś 4 godziny ;)
  
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 22 Wrz 2015
Posty: 1863
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-10, 13:15   

dc84 napisał/a:
Nowy Leaf 40 kWh i tak ma tylko 6,6 kW pokładowej, no ale pytając o podwyższenie mocy właśnie patrzę w przyszłość.
Żeby wykorzystać tą łądowarkę potrzebujesz jakieś 29A na jednej fazie - jeśli i tak montujesz 3 fazy to co byś nie robił będzie 22kW.

zeeltom napisał/a:
Przy 16 kW 60 kWh naładuje ci się w jakieś 4 godziny
Jeśli mu taką ładowarkę pokładową dadzą :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15