SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RaveN
2017-04-16, 11:13
Ładowanie na stacjach Innogy. Tesla Model S pobiera tylko 6A
Autor Wiadomość
devi

Dołączył: 15 Kwi 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-04-15, 08:55   Ładowanie na stacjach Innogy. Tesla Model S pobiera tylko 6A

Cześć
Jestem tu nowy. Na razie tylko wypożyczam elektryki.
Mam teraz Teslę S na kilka dni i testuję.
Jak to jest że na ładowarkach Innogy mam prąd 6A i ładowanie zajmuje 24h ? To normalne ? Wszystkie miejskie ładowarki są takie słabe ?
Z góry dziękuję za niehejtowanie mojej ignorancji;)
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2017-04-16, 11:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1484
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-04-15, 11:47   

Dziwne - sprawdź ustawienia w samochodzie, bo tam można ograniczyć prąd, może poprzedni użytkownik ładował w domu ze słabego gniazdka.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
devi

Dołączył: 15 Kwi 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-04-15, 13:42   

Automat ustawia na 6A i nie da się powiększyć.
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1484
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-04-15, 14:08   

Cytat:
Automat ustawia na 6A i nie da się powiększyć.
Gdzieś czytałem że Tesla jak wykryje większy spadek napięcia pod obciążeniem to ogranicza prąd. Próbowałeś na różnych słupkach? Jeden może mieć jakieś problemy, ale żeby wszystkie to wątpliwe, i byłoby widać w komentarzach na PlugShare. Kolejnym podejrzanym może być Twój kabel.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
Carcik 
Instalator Paneli PV


Wiek: 24
Dołączył: 07 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Piła
Wysłany: 2017-04-15, 15:47   

PatrykS napisał/a:
Gdzieś czytałem że Tesla jak wykryje większy spadek napięcia pod obciążeniem to ogranicza prąd.

Nawet PSA to ma, jak siada napięcie poniżej 198V to zaczyna zrzucać prąd żeby niżej nie spadło. Sprawdzałem u siebie na słabym gniazdku i ładowało ledwo 2,7kW.

Tesla i 6A 230V :-> Pakiecik 90kWh to jakies 60h od zera do full :-D
_________________
Citroen Saxo Electrique
9,6kWh Li-Ion + 1,1kWh Pb = 10,7kWh
Zasięg 78 kilometrów i rośnie

Montaż Paneli Fotowoltaicznych
https://www.facebook.com/ecoautomationpila/
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1484
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-04-15, 17:32   

Carcik napisał/a:
Tesla i 6A 230V Pakiecik 90kWh to jakies 60h od zera do full
Raczej 6A i 200V (bo spadło) daje 1200W, minus ~500W na wewnętrzne potrzeby samochodu w czasie ładowania (elektronika, pompy itp.), czyli 90kWh/0,7kW = ~129h = ~5,5 dnia :-) Szczęśliwie może ciągnąć z 3 faz, co skraca ładowanie do niecałych 2 dni :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1262
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-04-15, 17:47   

Na większości punktów ( słupków Innogy) zrobili to tak że jedna strona stacji ma 3 x 16A a druga najczęściej 1X 16A lub 3 x 6A .
Przepnij na drugą stronę słupka .
Dlaczego tak to zrobili nie wiem ( może kable dociągnięte do słupka były za słabe)
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
poczta.pl

Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 284
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-15, 19:48   

zadzwonić, zgłosić awarię
_________________
P85D

may the power be with you
 
     
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1484
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-04-15, 20:08   

jas_pik napisał/a:
Dlaczego tak to zrobili nie wiem ( może kable dociągnięte do słupka były za słabe)
A może taksówkarze zaczęli nabijać takie kwoty że ograniczyli moc?
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
     
krzysiek898 


Wiek: 33
Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-23, 19:48   

Hehe, miałem ostatnio podobną sytuację i też się zastanawiałem, co jest grane z tymi słupkami.Później poczytałem i rzeczywiście z drugiej strony wszystko gra. A na której stacji ładowałeś?
Ostatnio jak jechałem to widziałem kolejną stację kolo Mokotowa. Ktos widział? Bo na mapce jeszcze nie ma http://www.innogy.pl/pl/d...ped-przyszlosci
 
     
hrba

Dołączył: 20 Cze 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-22, 12:31   

Testowałem kilka stacji i jak na razie tylko te na powiślu ładują tylko małym prądem bez względu na to z której strony się podłączę.
_________________
BMW 330e
 
     
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 489
Wysłany: 2017-07-22, 19:29   

to zglos moze im, powinno vbyc 22kW w sumie z dwoch stron zawsze (tak na innych jest).
 
     
hrba

Dołączył: 20 Cze 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-07-31, 22:05   

Dzisiaj ładowałem się przy PKiN i okazuje się, że rzeczywiście jest tak, że w niektórych stacjach jedno gniazdo jest mocniejsze niż drugie. Być może wynika to z ograniczenia przyłącza do stacji.
_________________
BMW 330e
 
     
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1262
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2017-07-31, 22:14   

Oczywiście bo prąd można ustawić w stacji jaki jest oddawany.
Z pogłosek słyszałem że będą ograniczać na żądanie HGW moc na słupkach bo miasto za dużo już wydaje na prąd nic z tego nie mając.
Ale nie ma się co dziwić - ma tyle problemów na głowie związanych z komisją ws reprywatyzacji i tyle już kar do zapłacenia :)
Ale może to tylko plotki ?
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/

Sprzedam:
P106E 1996 3d zielony metalik 4os
P106E 1998 3d biały 4os
SaxoE 2002 5d biały 4os
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15