SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Hybrydowa" stacja naścienna - z gniazdem i kablem
Autor Wiadomość
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2868
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-12-20, 00:47   "Hybrydowa" stacja naścienna - z gniazdem i kablem

Wkrótce na PlugShare powinna się pokazać taka stacja:


Rozwiązanie wygodne dla właściciela używającego jej najczęściej (kabel Type 1), a jednocześnie uniwersalne (gniazdo Type 2) jeśli chodzi o odwiedzających ją - mogą skorzystać również samochody Type 2, w tym też "trójfazowe" jak Tesla, ZOE czy nowsze BMW i3. Rozwiązanie jest tak samo bezpieczne jak oryginalna stacja, przełączanie jest automatyczne, trochę więcej szczegółów wrzuciłem na forum Opla:
http://forum.opel24.com/t...e-3#entry683059
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
Ostatnio zmieniony przez PatrykS 2017-12-20, 00:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2267
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2017-12-20, 00:52   

Daj trochę zdjęć oraz schematu jak to zrobiłeś. Czasami trafiają się te sttacje w ciekawych cenach na ebay-u.
Może więcej osób skorzysta i zakupi.
Dziś był fajny słupek ale z odbiorem osobistym tej firmy
18 godzin przed końcem aukcji cena 5,50 Funta
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 591
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-12-20, 08:33   

Widziałem tą aukcję. Ten słupek jest wystawiony już chyba 3 raz. Pierwsza cena była coś ok 350 funtów.

Rozmawiałem z tym sprzedającym. Zamierzam ten słupek licytować ale jeszcze nie wiem gdzie bym mógł go postawić :)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2267
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2017-12-20, 09:37   

Jak cena będzie fajna to może bym odkupił :)
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 591
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2017-12-20, 09:47   

Zobaczymy czy uda się kupić... W razie czego dam znać :)
 
 
iwi

Dołączył: 08 Cze 2017
Posty: 182
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-08-03, 08:21   Re: "Hybrydowa" stacja naścienna - z gniazdem i ka

PatrykS napisał/a:

Obrazek

Super rozwiązanie - właśnie o czymś takim myślę.
Gdzie taką obudowę zdobyłeś? Masz może taką obudowę na zbyciu?
_________________
Renault ZOE: TYP2
Mitsubishi Outlander PHEV III: J1772, CHAdeMO
 
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2868
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-08-03, 12:24   

iwi napisał/a:
Gdzie taką obudowę zdobyłeś? Masz może taką obudowę na zbyciu?
To jest gotowa stacja Rolec kupiona jako używana z Anglii, ja ją tylko rozbudowałem o "dwukanałowość". Na eBayu można dostać między 500 a 1000zł.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 426
Wysłany: 2019-06-17, 23:03   

A co w przypadku gdy jakiś inteligent spróbuje skorzystać zarówno gniazda jak i z kabla?
_________________
Volt 2014


Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2868
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-06-18, 10:08   

jatko napisał/a:
A co w przypadku gdy jakiś inteligent spróbuje skorzystać zarówno gniazda jak i z kabla?
Przeczytaj dokładnie opis, ewentualnie też ten pod linkiem :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 426
Wysłany: 2019-06-18, 10:48   

mój błąd, nie doczytałem

Kod:
Zwykle używany jest kabel Type 1, jeśli jednak podłączymy do gniazda własny kabel to stacja przełączy się na gniazdo odłączając kabel Type 1. Po wyjęciu kabla z gniazda stacja przełączy się z powrotem na kabel Type 1 i jeśli był tam podłączony samochód to zacznie się on ładować automatycznie
_________________
Volt 2014


Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną
 
 
Apolonia 

Dołączył: 24 Cze 2017
Posty: 449
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2019-06-18, 11:22   

https://allegro.pl/oferta/stacja-ladowania-1x22kw-gniazdo-typ-2-8183805055
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11