SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Taryfa G12as dla ładowania samochodu w nocy
Autor Wiadomość
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 74
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-11-30, 10:20   

Witam.
Nadszedł wreszcie ten magiczny moment i dostałem faktury wg taryfy G12as.
Dostałem od razu od kwietnia do listopada :-P Zgodnie z wyliczeniami 1 kWh brutto w nocy kosztuje 0,19zł, w Dzień 0,57. Poniżej skan faktury za październik.

Poczytajcie. PGE zajęło jedynie 10 miesięcy ogranięcie się i przystosowanie do ogłoszonej akcji antysmogowej.
_________________

 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-11-30, 10:54   

Do mnie też kilka dni temu przyszedł rachunek... tylko z prognozą przesadzili bo w zeszłym roku miałem na tym liczniku zużycie poniżej 100 kWh a teraz na 5 miesięcy zrobili prognozę na 1600 kWh.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-11-30, 10:56   

U Ciebie nocną liczyli w stosunku do Zera z ub okresu?
Czyli co zużyłeś w nocy to miałeś 1/2?
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2314
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2018-11-30, 10:57   

Ja odebrałem wczoraj z Innogy ., ale jako prognoza bez żadnych wyliczeń. Kwota identyczna jak prognoza wg G11 .
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-11-30, 11:12   

Bronek napisał/a:
U Ciebie nocną liczyli w stosunku do Zera z ub okresu?


W dolnej części tego rozliczenia jest napisane jakie było zużycie energii w analogicznym okresie zeszłego roku. W tym wypadku 0.

Na moim rachunku wykazali jakieś nieduże zużycie w zeszłym roku ale jeszcze nie sprawdzałem czy to zgodne z prawdą było.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-11-30, 11:21   

U mnie tak miło i prosto nie będzie.
Energa nawet mnie nie powiadomiła od kiedy mam licznik i czy już liczą po nowemu.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 74
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-11-30, 16:14   

Co do prognoz to miałem złe doświadczenia i teraz zarzyczyłem sobie sprawdzania co miesiąc. Jeszcze muszę powalczyć z BOK by widzieć te zużycia na portalu, ale i tak jest lepiej niż z prognozami.
Podsumowując jestem zadowolony. Żeby jeszcze mieć magazyn energii i ładować go w nocy a spożywać w dzień.
_________________

 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-11-30, 16:34   

W Energy też można internetowo zmienić na odczyt rzeczywisty, ale chyba wtedy samemu trzeba im podawać?
Podobnie f. vat tylko w eboku. Mailem nie wysyłają.

Już na eboku mam ale bez podglądu, bo muszę aktywować w każdym razie... 2650 kwh i ponad 1486zł do zapłaty gdzie poprzednio ok 4x mniej. Zużywałem ok 600 kWh
Okres m/w dwumiesięczny

Mam prognozowaną (chba) zobaczę co będzie na papierze, coś mi tu nie psuje, bo poprzednia gdy już był samochód itp. 4x mniej?
Stan zdjętego licznika jest na nalepce, stan nowego niewyraźne też. ale daty zmiany nie ma.

Kody licznika gdyby kogoś interesowało, jak czytać http://www.jmtronik.pl/tl...Kody%20OBIS.pdf
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 606
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-12-03, 00:15   

Dzięki za te kody!
 
 
tomusy
O-PHEV, A-Hybrid


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 241
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2018-12-05, 09:20   

Również dostałem dwie pierwsze faktury. Niestety 3 kwestie mam do wyjśnienia:

1) faktura za pierwsze 2 miesiące przy czym przez 1 miesiąc licznik wszystko zaliczał do taryfy dziennej, zareklamowane od razu jak zauważyłem i poprawili licznik. Kolejna faktura pokazuje, że w nocy mam większe zużycie niż w dzień więc powinni to zużycie z pierwszej taryfy
podzielić conajmniej 50/50 (zareklamowałem).

2) nigdzie na fakturze nie liczą mi energii czynnej antysmogowej za 12 groszy netto, a zużycie w analogicznym okresie było mniejsze więc nadwyżka w nocy powinna być po 12 groszy.

3) czy sposób wyliczenia ilości energii w analogicznym okresie bazowym roku poprzedniego jest poprawnie wyliczona, przed podpisaniem umowy informowano mnie, że będzie 0. (przechodząc z G11)

Wczoraj złożyłem reklamację. Kazali mi nie płacić tylko czekać na korektę faktury. odpowiedź powinna być do 12.12. Dam znać. W załączeniu moja faktura. Dziękuję grupowiczom za umieszczenie swoich faktur, przynajmniej mogłem porównać.

FVAT_G12as.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 391,03 KB

 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-12-05, 11:23   

Złożyłem tez reklamacje via ebok , bo 4x wzrost zużycia wydaje mi się niemożliwy , tym bardziej ,że poprzedni odczyt niby był telemetryczny czyli nie wirtualny jak to kiedyś bywał .
Łepek na oko wpisywał a potem przychodziło wyrównanie in plus , lub in minus .

IMG_20181205_140203.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 408,17 KB

_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 74
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-12-08, 13:57   

^^ Mnie tak "przerobiono" w okresie przejściowym. Poprzedni dystrybutor wpisał ostatni pomiar na pałkę i okazało się, że przez 14 dni zużyłem niby 1100kWh a teraz jak pomiary są co miesiąc to okazuje się, że jest w sumie po ok 800kWh miesięcznie po ok 400kWh w dzień i w nocy. Umowę podpisałem od dnia 1.04, a oni twierdzą, że od 14.04 (moment przeprogramowania licznika). Trudno trzeba o tym zapomnieć i tyle. Szkoda nerwów.
Po ponad pół roku odezwał się gość z programu https://wlaczsienaprzyszlosc.pl/ i jest szansa na pozyskanie podstawowych elementów domu inteligentnego (miernik zużycia energii który mierzy zużycie co godzinę) i dzięki temu mam nadzieję dokładnie wiedzieć ile i kiedy zużywam energii.
_________________

 
 
wojtek9300 


Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 74
Skąd: Józefów
Wysłany: 2018-12-09, 14:34   

Wyklikałem na EBOK chyba wszystkie informacje jakie mają. Mają jeszcze skopane wykresy, ale te zrobiłem sobie w excelu. Wnioski są następujące:
Średnie zużycie dobowe w taryfie dziennej (droższej):11-16kWh
Średnie zużycie dobowe w taryfie nocnej (tańszej):13-16kWh
_________________

 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-12-18, 15:55   

Zareklamowałem i jak się okazało że mi skorygowali fakturę na prawie o 600 zł mniej! !!! Bo niby przecinek nie tam gdzie trzeba postawiono w odczycie z nowego licznika. Zobaczymy czy to tylko ku uspokojeniu , chwyt ??
Bo teraz sam odczytuję i coś mi się wydaje ,że ....co ma wisieć nie utonie . Aż się boję zajrzeć do licznika .

Tam jest kropka chyba przed ostatnią cyfrą -słabo widać . Odczyt ma być raz w miesiącu ( na przełomie)podawany na eboku bez ulamka w zaokrągleniu do pełnych kwh.

Jedyne co cieszy , to że ktoś te reklamację załatwia
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
tomusy
O-PHEV, A-Hybrid


Dołączył: 04 Lut 2015
Posty: 241
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2018-12-18, 21:01   

U mnie masakra. PGE Obrót odrzucił reklamacje, że to nie do nich tylko do PGE Dystrybucja.
W PGE Dystrybucja udało mi się trafić (telefonicznie) do miłej Pani, która przejęła się sprawą i przeprowadziła "śledztwo" w wyniku czego wskazała, że błąd po stronie PGE Obrót.
Więc dzisiaj poszła ponowna reklamacja do PGE Obrót ze wskazaniem kontaktu do tej miłej Pani. Ponoć Obrót nie wprowadził mi cen z G12AS. Zobaczymy co będzie dalej.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-12-18, 21:30   

Wydaje mi się ,że i tak zapłacę tyle ile pierwotnie sobie zarzyczyli czyli ok 1500zl . Skorygowali ale do mojego samodzielnego odczytu . Ale ok teraz będę sam odczytywał i nawet jeśli więcej to już pod kontrolą . Mnie kosztuje jacuzzi to 3 kw a jest 0 stopni i albo trzeba wodę wypompować albo utrzymywać około 30 st C , bo inaczej to nie ma sensu .

tempFileForShare_20181218-212551-1280x960.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 162,42 KB

_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
wodnik7
teslanacodzien.pl

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1331
Wysłany: 2018-12-18, 21:32   

Bronek, Ty sie tak nie ciesz, ze jakas reklamacja w enerdze cos da.

Tak dla przykladu: moj dziadek, 90lat, mial licznik dwutaryfowy (bo juz x lat temu grzal grzalka na prad w piecu). Patrze raz, i widze: przeszawil sie zegar ustalajacy taryfe (bateria mu siadla, i jak byla przerwa w dostawie, siadl calkiem. Lato bylo, wiec nie bylo widac (piec nie grzal). 5 dni wczesniej inkasent sczytal stan licznika.

Wiec co: zglaszam usterke zegara w Enerdze. A oni? Wina dziadka, bo nie sprawdzil! Ja na to, ze sprawdzil, po drabince wszedl, na korytarzu, i podal przeciez ze nie dziala. A oni: no to jest niedoplata 400zl. Bo za caly zeszly rok. Ja na to: jak to??! Oni, bo pewnie tok bylo zepsute juz. Ja na to: inkasent chodzil, zawsze bylo ok, nawet 5 dni wczesniej. Oni: on nie ma obowiazku sprawdzac.

Do UOKiK pisalem, do jakiegos barana, co to sprawowal funkcje rzecznika klienta w enerdze, olali wszyscy cieplym moczem. Koniec koncow po pol roku bitew, bylo trzeba zaplacic 500.

I ktos ma widzimisie, i wystarcza..

Przykre, ja na zadne reklamacje (w Enerdze) nie licze.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 627
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-12-18, 21:43   

Ja też . Wygląda ,że mi cofneli o jedno miejsce po przecinku , ale to tylko lipa . Teraz mam za to o to więcej bo już przekraczam 2000 kWh plus te ich z np 800 zmienione na 80 czyli ekstra 720 plus :mrgreen:
Widać ,że kręcą bo sami podają zużycie z miejscem po przecinku a w korekcie już bez . A to ich odczyty . jakby się machneli o rząd wielkości końcówki powinny być inne .

Szkoda gadać , wszytko zpsialo . Przepraszam psy .
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2314
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2018-12-20, 16:12   

Właśnie Innogy Operator założył mi licznik 2-kierunkowy oraz podpisałem umowę na prosumenta z Innogy Polska (Sprzedawca) . I okazało się że jednak można mieć i prosumenta i taryfę G12as.
Ale czy to się opłaca będziemy wiedzieli za rok.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
vaiker 

Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 53
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2018-12-20, 19:25   

to po kiego grzyba CI ta bujda g12as jak masz fotowoltaike ; ]
 
 
tomekmisio 

Wiek: 43
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 75
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-12-20, 20:51   

vaiker napisał/a:
to po kiego grzyba CI ta bujda g12as jak masz fotowoltaike ; ]

A no po to co by płacić mniej złodziejom.
Też mam foto i chętnie bym zmienił taryfę na as ale niestety że po tańszej cenie kWh są tylko od nadwyżek na drugiej taryfie a że auto już ładuję od dawna i piec elektryczny też chodzi więc nadwyżek nie mam z czego zrobić chyba ze kupić drugiego elektryka hehe.
I tu masz racje że ta taryfa to wytwór jak wszystko inne u nas co ma być eko.
Tak jak ceny za kWh na płatnych stacjach ładowania że oszczędnym dieslem czy na gazie wychodzi podobnie jak naładowanie auta aby mogło przejechać te 100km.
Taki mamy kraj i taki mamy klimat. Ale co tam idą święta, więc nie ma co się smucić będzie lepiej. Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich. I jak to jeden kolega pisze ale luja i do przodu he he.
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2314
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2018-12-20, 22:40   

vaiker napisał/a:
to po kiego grzyba CI ta bujda g12as jak masz fotowoltaike ; ]

Kupiłem dom do remontu , poprzedni właściciel miał taryfę G11 i w całym domu zwykłe żarówki , bardzo narzekał na duże rachunki za prąd i gaz na ogrzewanie , a ja zaś od kilku lat używam zawsze co najmniej 2 EV.
Dlatego od razu przepisałem na taryfę G12as
Ponieważ i tak robiłem remont całego domu i dachu a że udało mi się poczynić pewne oszczędności dlatego zrobiłem tez PV ( remont elewacji musiałem przełożyć na później ale koszty stolarki okiennej i drzwiowej były niższe niż zakładałem bo dużo rzeczy zrobiłem samodzielnie) .
PV jest co prawda niewielkie bo tylko 8,1 kWp ale nie mam więcej dachu , może w przyszłości uda się zrobić kawałek werandy i tam jeszcze umieścić ze 2 kWp.
Teraz rozgryzam jeszcze sterowanie piecem gazowym za pomocą Open Therm żeby poczynić oszczędności na ogrzewaniu. Bo u poprzedniego właściciela ze względu na koszty by tzw zimny wychów ( niedogrzanie części budynku) bo zastosował najtańszy termostat ( typu włacz wyłącz) i umieścił go nad kaloryferem w hollu.
Co do cen na GreenWay - uważam że przecwaniki i dlatego już u nich nie ładuję bo jest to totalnie niepołacalne.
Dlatego tez pewnie pójdę drogą kolegi highend i kupię Teslę - bo nawet jeśli nie uzbieram na S-kę z darmowym ładowaniem to i tak ładowanie płatne na SC będzie opłacalne
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
tomekmisio 

Wiek: 43
Dołączył: 09 Lut 2016
Posty: 75
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-12-20, 23:16   

jas_pik napisał/a:

Co do cen na GreenWay - uważam że przecwaniki i dlatego już u nich nie ładuję bo jest to totalnie niepołacalne.
Dlatego tez pewnie pójdę drogą kolegi highend i kupię Teslę - bo nawet jeśli nie uzbieram na S-kę z darmowym ładowaniem to i tak ładowanie płatne na SC będzie opłacalne

Wszystko pięknie i ładnie tylko szkoda że nissany nie można tam ładować. A że moja bateria jest mała 24kW więc trochę lipa a Tesla fajna bryka ale kiepsko by to wyglądało jak by z bagażnika wystawał drabina albo rurki he he z reszta nie wiem czy by się tam zmieściła. Więc trzeba korzystać z przecwaniaków czasem żeby w polach nie stanąć. A taryfa AS dla tych co korzystali już z G12 to lipa przynajmniej jak dla mnie. Trzeba mysleć o pompie ciepła do grzania chaty co by było mniej kWh.
_________________
e-nv 200 2016r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 2314
Skąd: Warszawa/Wawer
Wysłany: 2018-12-21, 00:01   

Taryfa G12as w Innogy to rzeczywiście porażka. Ale i tak jest trochę tańsza niż zwykłe G12.
Ale Innogy to dziwna firma - musiała chyba nieźle komuś posmarować, że jako jedyna firma nie podlega regulacjom urzędowego regulatora ( wyłącznie w Polsce) . I co najdziwniejsze w sądach chyba też dobrze smarowała ( zapewne jacyś sędziowie nie płaca za prąd) skoro nawet w wyrokach sądy uznały że nie musi podlegać regulatorowi i taryfy może sobie sama ustalać jak chce .
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
rarek 
rarek

Wiek: 45
Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 140
Skąd: http://egear.pl/
Wysłany: 2018-12-22, 22:58   

jas_pik napisał/a:
Teraz rozgryzam jeszcze sterowanie piecem gazowym za pomocą Open Therm żeby poczynić oszczędności na ogrzewaniu. Bo u poprzedniego właściciela ze względu na koszty by tzw zimny wychów ( niedogrzanie części budynku) bo zastosował najtańszy termostat ( typu włacz wyłącz) i umieścił go nad kaloryferem w hollu.


lepiej zastosuj elektryczne ogrzwanie promiennikami i wstaw osuszacz powietrza zamiast marnowac czas i many na spalanie
_________________
26s Lion 124Ah, 24S LiFePO4 30Ah; 66s2p NiMH 6,5Ah;
26s2p 53Ah lipol; 8s5p 5,8Ah Li-ion;
http://egear.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13