SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaguar I-Pace
Autor Wiadomość
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-03-28, 08:39   

Cena energii elektrycznej
(poziom 2) zł/kWh 0,1467

W Tauronie cena porównywalna.

A G12w
(0,1556 zł netto za 1 kWh)
 
 
kinemax 
kinemax

Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-28, 13:29   

ładowarkę Setec 3 fazy->DC 10kW (naprawdę 8kW) Słowak sprzedaje na firmę (bez VAT) za 2500 Eur. Na fazę nie powinna (teoretycznie) przekroczyć 16A więc może łatwiej tak niż walczyć z instalacją i dostawcą prądu...
W każdym razie zamierzam zaryzykować i sprawdzić jak to działa.
_________________
Paweł
I-Pace napędzany solarami ;)
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-03-28, 15:02   

16A plus jakąś pralka, piekarnik.... Itd.
Jednak bym się zastanowił, czy nie podwyższyć i zabezpieczenia a tym samym moc?
Kasa niewielką, jednorazowa....
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 613
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-03-28, 15:07   

Ale to jest przyłącze do garażu...
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-03-28, 15:27   

Poniał :-D Tylko to co mnie tu zmotywowało, to że może lepiej na wszelki wypadek, póki są jeszcze moce na trafo?
Co prawda każdy ma inaczej... A czy czasem nie będzie kiedyś potrzeba więcej? Im większa bateria tym dłużej trwa ładowanie. Instalacje komunalne raczej super mocy nie zapewnią

U mnie np. maksymalnie 64A mogę dać przedlicznikowo
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-03-29, 05:18   

Info od Pana z infolinii Taurona na jedną fazę max 5,3 kW. Ew.zmiana operatora ?
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-03-29, 06:30   

czerwonyszlak napisał/a:
Info od Pana z infolinii Taurona na jedną fazę max 5,3 kW. Ew.zmiana operatora ?

O ile możesz? Raczej chyba jest rejonizacja.?
Trzeba rozgraniczyć tego co dostarcza od tego co sprzedaje.

Np. ENERGA Operator, zmieniła mi moc i wzięła kasę
Ale musiałem zmienić umowę informując Energa Dystrybucja, która sprzedaje mi prąd i wystawia rachunki.

Energa Energa ale to dwie różne firmy.
Operatora, dostarczyciela nie zmienię ale sprzedawcę tak.
Sprzedawca nie na nic do zwiększania mocy!

_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-03-29, 06:54   

Dzięki za info, u mnie ciągły brak czasu. Zostane chyba u Taurona i moc na razie 4,5 kW, 25A
A w pracy mam na fazę 6 kW, 25A ,CZYLI JEDNAK MOŻNA? Taryfa firmowa C12a.
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-02, 09:11   

5,3 kW zamawiam moc max ,nieoficjalnie się dowiedziałem że będzie zalicznikowe zabezpieczenie
32A :) EVSE z nastawem 28 - 30 A i ew. z timerem potrzebne będzie .
Taryfę G13 ,ma duże okno z tanim prądem w dzień od 13 do 19. Też tani prąd w weekendy.
Prąd tani w dzień się przyda do ladowania pilnego kota np dużym rozladowaniu baterii.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-02, 09:36   

Ale w szczycie tzw popołudniowym masz chyba najdrożej ????
Męczące do tego zimy lata .. To dla kogoś komu albo wisi albo lubuje sie w obliczaniu i całej zabawie .
...........................................

W Energy od 21KW mocy zaczyna się 40 A zabezpieczenie i takie mi dali bez problemu


http://grupa.tauron.pl/si...TAURON_2016.pdf
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-02, 09:49   

"Pozostałe godziny doby- 13,00 – 19,00" To jest tani prąd w lecie w G13. Po paru jazdach wracałem do Nysy na oparach około godziny 16 -18 ,aby nie degradować baterii trzeba pilnie naładowac do 30 % przynajmniej.

Bronek masz siłe ,ja mam prąd jednofazowy w garażu !
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-02, 10:48   

Każdy orze jak może . Ale tak dla informacji itd...
Tez inne tryby życia i korzystania . Ja mogę nawet mieć tylko 10A i git . Gdy ładuje najczęściej raz w tygodniu, a do jazd dalszych wykorzystuje spalinowe .

:kufel
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-09, 05:06   

Mam już taryfę G13 , szybko udało się załatwić przez infolinię , tani prąd w weekendy sie przydał do testowania tzw. " preferowanego czasu ładowania" Ustawienie tego ustrojstwa jest trochę dziwne ale chyba działa OK-dalsze testy niebawem.
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-09, 06:21   

Nie zapomnij zmienić umowy u tego komu płacisz. , a przynajmniej tak u mnie trzeba, bo operator to jedno dystrybutor to drugie. Mimo, że Nnazwa z pozoru taka sama
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 613
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2019-04-09, 08:20   

Bronek napisał/a:
Nie zapomnij zmienić umowy u tego komu płacisz. , a przynajmniej tak u mnie trzeba, bo operator to jedno dystrybutor to drugie. Mimo, że Nnazwa z pozoru taka sama


Tylko że kolega w końcu zmienił tylko taryfę (u sprzedawcy) a nie moc przyłączeniową (u dystrybutora).
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-09, 08:53   

:oops: Ranek i Oczy " Nie odpluszczone" :shock: :mrgreen:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-09, 11:15   

Moc też zmieniam ,papiery wysłałem .

Bronek masz timer ładowania w Nissanie ?
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-09, 14:56   

Są 2... I do tego jeszcze aplikacją sterowanie.

Jest też priorytet full, czyli dobija do pełna nawet przekraczając czas timera

Timer ma do tego opcję, że działa tylko w domu.
Nissan jest na stale gps/GSM monitorowany. I np w trasie może być nieaktywny bez potrzeby anulowania go. To wygodne.

Timer klimy też dodatkowo włączany na odległość. Też :!: dwa czasy plus temperatura, którą można sprawdzić smartfonem ale tylko zimno /fajnie/gorąco

Brakuje opcji STÓP przy osiągnięciu żadnego poziomu naładowania.

Jest z tymi bajerami miło i korzystam z tego.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-10, 05:18   

W I -Pace jest-" preferowanego czasu ładowania" Ustawić to można z poziomu aplikacji i auta.
Aby zadziałało trzeba aktywować z poziomu auta i ustawić czas wyjazdu i tu uwaga, auto dązy do 100 % naładowania akumulatora. Jeżeli uzna że w preferowanym, czasie nie naładuje do 100%
ładuje w innych okresach , w czasie drogiego prądu też może ładować !!
Z poziomu aplikacji można przerwać ładowanie . Ale bywa że ładowanie jest wznawiane !!

Kot ma dziwny charakter ;)
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-10, 06:12   

Jak wybierałem ponad rok temu co kupić, byłem zielony i wybór był dla mnie skąpy Nissan, Renault, VW i BMW.
Na placu boju zostały dwa BMW i Nissan
Teraz doszedł by Jaguar.

Ale gadżety Nissana lekko przebija tylko Tesla i jej autopilot ale niewiele w naszych warunkach.

A samemu Nissanowi 40 Ah brakuje napędu 4x4 ; i 100km więcej zasięgu oraz może wyglądu

Gdyby miał 4x4, to bym go nie zmieniał, a tak czekam co mi rynek zaoferuje.
Jaguar też z racji Marki i stylu mi się podoba, ale jednak oprócz tych lusterek nie zaskakuje.innowacją.

Ale co tu dużo gadać Jaguar, to Jaguar :kufel wstydu nie robi jak ten mój (aromat identyczny z naturalnym)
Już pisałem, gdyby nie że elektryk to mały obciach robi, facetowi z jajami :mrgreen:

Nawet żona nie chce jeździć i woli swojego Wranglera :oops:
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-04-10, 11:33   

Bronek ,jakie lusterka masz na myśli ? Nissan to autko do jazdy w mieście tak mi się wydaje
 
 
Bronek 
Nssan Leaf Tekna II


Dołączył: 23 Mar 2018
Posty: 651
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2019-04-10, 12:15   

Myślałem o Audi 8-) E-tron a pisałem o I Pace Ranek... I to też rozważałem na przyszłść.

Nissan 60 Ah już nie, a nawet ten mój 40Ah, o ile będzie infrastruktura...

Ale napęd na jedną oś mi nie pasuje. Niezależnie od marki. Nie wyrabia momentu.
Szkoda go na buksowanie i do tego przodem :oops:

Nie... zdecydowanie nie podoba mi się. Mialem/mam różne auta i tylko 4x4 lub tył w ostateczności.
Nie ma frajdy.
Akurat elektryk jest u mnie do zaspokajania przyjemności i to ma być optymalnie... wg mnie, co nic nie oznacza dla innych.
Nissan testowo się sprawdza ale to nie szczyt marzeń Twój już bliżej.
_________________
Komarek; 6 motocykli; Syrenka; Polonez; CITROËNY 2xBX +1xXM; Hyundai; Audi, Renault Clio, Scenic; Peugeot; Chevrolet SSR; Mercedes G; Mini; Fiaty: Maluchy, Doblo, Ducato-campery (Mcluois i Rapido);Toyota Corolla; Ford ;Jeep Wrangler; Nissan Leaf i inne
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-05-01, 06:28   

Na infolinii Taurona info- moc max 5,3 kW ,tyle napisałem we wniosku , miły Pan zadzwonił do mnie z Tauron Dystrybucja że zmieni w papierach na 5,4 i będzie zabezpieczenie 32 A :)

Projektowaną instalację mam zasilć z istniejącego wlz lub go dostosować do zmienionej mocy.
Elektryk stwierdził że istniejący wlz jest OK , i podpisał się pod tym a ja mam wątpliwości .

p.s. timer działa dziwnie ,włącza się ładowanie w czasie drogiego prądu ,coś jest nie tak :-(
 
 
czerwonyszlak

Dołączył: 05 Maj 2018
Posty: 63
Skąd: Nysa
Wysłany: 2019-05-08, 05:24   

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-scienna-do-sam-el-32a-typ-t2-1-fazowa-6975594985?reco_id=82fffa45-7140-11e9-a815-246e9677fe90&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Może ktoś ma takie EVSE ?
 
 
jatko 
jatko


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 450
Wysłany: 2019-05-08, 10:58   

Nie mam, ale użytkuje ładując się w Białymstoku i mogę jedynie powiedzieć że działa i z daleka widać czy ładuje czy skończyło ładować

Alex Electro

_________________
Volt 2014

Boże wybacz wszystkie bluźnierstwa jakie padają pod moim adresem z ust kierowców jadących za mną

https://www.facebook.com/iNasiTuByli/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11