SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Terminale ładowania Rolec - opinie
Autor Wiadomość
emek 

Dołączył: 25 Gru 2017
Posty: 38
Wysłany: 2018-03-12, 12:53   Terminale ładowania Rolec - opinie

Czy ma ktoś z was taką ładowarkę stacjonarną i podzieli się opiniami o niej
http://allegro.pl/show_it...8428747#thumb/3
kupiłem ją właśnie do Leaf za 1400zł. z darmową dostawą i nawet nie wiem czy nie przepłaciłem ;)
Ostatnio zmieniony przez RaveN 2018-03-12, 22:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2429
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-12, 14:59   

Po aukcji został już tylko tytuł - mam klika Roleców, przez moje ręce przeszło chyba z 10 sztuk i wszystkie działały. U nas to dość dobra cena, na eBayu między 500 a 1000zł da się znaleźć.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
emek 

Dołączył: 25 Gru 2017
Posty: 38
Wysłany: 2018-03-12, 16:07   

Ten jest całkiem nowy 7,2 KW z kablem 5m tylko nie jestem do końca pewny czy jedno fazowy czy dwu. Sprzedający twierdzi ze jedno ale 7,2 KW na jednej fazie to trochę dużo ?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1094
Wysłany: 2018-03-12, 16:28   

One tak maja.

To z Anglii, tam tak jest. Jedna faza! Musisz miec przylacze, ktore pozwoli na zabezpieczenie bezpiecznikiem 32A. 32A*230V=7200W.

Leaf bezproblemowo sie naladuje.
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 784
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-03-12, 16:31   

Przy czym leaf z tego pociągnie max 6,6kW, czyli jakieś 28A. Chyba, że ma jedynie ładowarkę 3,3kW, to wtedy pociagnie 3,3kW. Ale to nie problem - auto pociągnie tyle ile potrafi, a rolec może być na wyższą moc.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 427
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-03-12, 17:22   

Leaf ze słabszą ładowarką ciągnie prąd delikatnie powyżej 16A - czyli przynajmniej 3,6kW
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1094
Wysłany: 2018-03-12, 18:59   

...zawsze zaleznie od napiecia... dlatego wazne kable/przylacze. Niekiedy napiecie potrafi spasc do okolo 200V, a wtedy nie ma nawet 3200W:))
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2429
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-12, 19:43   

emek napisał/a:
Ten jest całkiem nowy 7,2 KW z kablem 5m tylko nie jestem do końca pewny czy jedno fazowy czy dwu.
Jednofazowy tak jak wodnik7 pisze. Trójfazowe są rzadkością, dwufazowych chyba nikt nie robi. Gdyby się okazało, że nie masz przyłącza 32A, to możesz ograniczyć stację do 16A przez podmianę rezystora wpiętego w kontroler - masz tam 220 omów, potrzebujesz 680.

wodnik7 napisał/a:
Niekiedy napiecie potrafi spasc do okolo 200V, a wtedy nie ma nawet 3200W:))
U mnie przy 230V też jest 3,2kW, ciekawy jestem, czy przy 190V weźmie więcej niż 16A :-)
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
zb1g


Dołączył: 29 Sty 2017
Posty: 88
Skąd: łódzkie
Wysłany: 2018-03-12, 19:58   

Dla potomnych. Kupując Walboxa czy kabel nie patrzcie na to co macie w garażu dziś. Różnica w cenie Roleca 1 fazowego a 3 fazowego nie jest duża. Warto dopłacić i zamówić 3 fazy 32A.
Miałem Leafa 3,7kW i kupiłem pod niego. Potem jednak doszła Tesla i ten sam rolec pozwala mi pociągnąć 80 km/h (24A- ograniczenie tesli) a nie 50km/h (16A).
Można takie coś powiesić i traktować jak slupek dla każdego auta.
Kabel i wtyczkę bez problemu każdy facet zamontuje sobie sam.
Na pocieszenie dla posiadaczy 1 fazowca: łatwo go przerobić na 3 fazy. PatrykS zamieścił na forum przepis ale to już trochę większa trudność :roll:
https://www.ebay.pl/itm/E...119.m1438.l2649
_________________
Leaf od 1.2015, Tesla S 75D od 6.2017, Ampera od 08.2018.
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1094
Wysłany: 2018-03-12, 20:19   

...wlasnie dlatego, ze roleca mozna przerobic tak latwo (dzieki, Patryk!) jest to dobry zakup. Najlatwiej kupowac z gniazdem - kupujac z wtyczka jest ciut trudniej i drozej (trzeba zmienic kabel, wtyczke itp.)
 
 
emek 

Dołączył: 25 Gru 2017
Posty: 38
Wysłany: 2018-03-13, 08:08   

Ale jak mam do domu doprowadzoną tylko jedną fazę brak możliwości trzech to chyba bez sensu kupować Roleca trzy fazowego.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 427
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-03-13, 09:14   

PatrykS napisał/a:
Gdyby się okazało, że nie masz przyłącza 32A, to możesz ograniczyć stację do 16A przez podmianę rezystora wpiętego w kontroler - masz tam 220 omów, potrzebujesz 680.

A czy w Rolecu nie jest tak że wartość prądu jest na stałe zaprogramowana w module EVSE?
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2429
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-13, 18:54   

emek napisał/a:
Ale jak mam do domu doprowadzoną tylko jedną fazę brak możliwości trzech to chyba bez sensu kupować Roleca trzy fazowego.
Chciałem się wymądrzyć, że nie wiesz, czy po jakiejś przeprowadzce nie zamieszkasz w domu "trójfazowym", ale idąc tym tropem przecież stację też można zmienić :-)

krawcu napisał/a:
A czy w Rolecu nie jest tak że wartość prądu jest na stałe zaprogramowana w module EVSE?
Owszem, ale oni idą na łatwiznę i do stacji z kablem i gniazdem dają ten sam kontroler, w stacji z gniazdem ten rezystor jest w kablu (bo można podłączyć kabel 16A lub 32A i stacja musi to rozpoznać), a w stacji z kablem rezystor wkręcają wprost w styki kontrolera.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13