SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogniwa NiMH
Autor Wiadomość
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 994
Wysłany: 2018-04-15, 19:20   Ogniwa NiMH

Tak troche w innym temacie, mianowicie mam dwa pakiety po 15 ogniw NiMH, w sumie 2x2200mAh, i niestety, ale raczej padly. I tu pytanie do tych, co sie znaja:

Oplaca sie rozebrac pakiety i wymieniac po ogniwie, czy nie ma to sensu? Caly pakiet kosztuje okolo 150PLN (ali..), a jakos tak 300zl wydac bym nie chcial, wiec kombinuje..

Duiekuje za pomoc!
 
 
PatrykS 
Opel Ampera 2012r.


Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 2207
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-04-15, 20:19   

A co znaczy padły - krótko działają po naładowaniu? To jakieś elektronarzędzie? Ja bym wymieniał - na pewno nie wszystkie padły.
_________________
FIAT 126p 0.65 24KM 1981r. -> Citroen AX 1.1 60KM 1991r. -> FIAT Punto 1.2 75KM 1995r. -> Opel Ampera 1.4 86KM + 0.0 150KM 2012r. oraz żony Mitsubishi i-MiEV 0.0 63KM 2011r.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1819
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-15, 20:26   

Jak pomierzysz to z dwóch pakietów uszkodzonych zrobisz jeden sprawny a drugi dokupisz zaoszczędzisz połowę :)
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-15, 20:52   

Wodnik ma autko na bateryjki, ale się trochę wstydzi ;) . Zupełnie nie potrzebnie. Kobiety twierdzą, że faceci są cały czas dziećmi, tylko zabawki im się zmieniają. Tu jesteś wśród "swoich" (Patryk coś pisał że Jego żona zagląda na forum, ale może twojej nie zna, aby uprzejmie powiadomić ;) ).
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 994
Wysłany: 2018-04-15, 21:35   

Hehe, to juz ujawniam, kupilem sobie uzywany odkurzacz-robot:) za 100 w przeliczeniu, i fajnie jezdzi, tzn. najpierw wkolo pokoju wykonuje „objazd“, aby wykonac mape, po czym powinien zaczac odkurzac, ale nie starcza mu sil, i wraca sie ladowac. Laduje troche, niby pelny, ale jak chce wyruszyc, wyjezdza, i zaraz wraca znow sie ladowac, bo nie ma sil.

Organoleptycznie: pakiety wygladaja prawie ok, aczkolwiek ogniwa na brzegach czesciowo sa wybrzuszone, wied do wymiany pewnie.

Dobrze sobie mysle, by calosc rozlutowac/poszielic na poszczegolne ogniwa i zwykla ladowarka do alumulatorkow sprobowac ladowac po sztuce?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1819
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-15, 21:47   

wodnik7 napisał/a:

Organoleptycznie: pakiety wygladaja prawie ok, aczkolwiek ogniwa na brzegach czesciowo sa wybrzuszone, wied do wymiany pewnie.

Dobrze sobie mysle, by calosc rozlutowac/poszielic na poszczegolne ogniwa i zwykla ladowarka do alumulatorkow sprobowac ladowac po sztuce?

Te spuchniete możesz od razu wywalić.
Najlepiej gdybyś miał ładowarkę z pomiarem pojemności .
Te ogniwa NiMh tez maja problem tzw "pamięci" prze rozpoczęciem ładowania/testowania możesz je rozładować do 1V/ogniwo.
A ponieważ zajmie Ci to trochę czasu to zamów jeden komplet z Chin.
Zanim wszystkie przebadasz i zrobisz jeden kmplet to dojdzie z Chin.
Lub tez zrób inaczej - zgrzej/zlutuj sobie taki pakiet z Litówek - napięcia chyba dobierzesz
_________________
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 994
Wysłany: 2018-04-15, 21:55   

Chyba tak zrobie: ktos cos jakis pomysl na dobra ladowarke z pomiarem pojemnosci? Akumulatorkow mam juz duzo roznych, moja „niby“ pojemnosc pokazuje, acz tylko paskami..
 
 
EVgarage 


Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 375
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-04-15, 22:00   

Ja mam kilka SkyRC Imax B6. Db sprzęt
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-15, 22:39   

To nie jest odkurzacz, a raczej "zamiatarka". Masz zwierzę-ta? Tak-to wywal to badziewie, nie- przytul zwierza :-> .
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 994
Wysłany: 2018-04-15, 22:43   

Jesli wciaga powietrze, i razem z nim brud lezacy na podlodze, to moim zdaniem odkurzacz. A komentarza nie zrozumialem (sorry, chyba ciut pozno?)
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-16, 09:33   

Taka anegdota; pewna pani miała taki odkurzacz i pieska. Zostali sami w domu, a piesek miał problem gastryczny i narobił na podłogę. Dzielne urządzonko cały dzień swoimi malutkimi szczoteczkami to sprzątało :cry: .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13