SamochodyElektryczne.org - Forum Strona Główna SamochodyElektryczne.org - Forum
SamochodyElektryczne.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Energia ze słońca.
Autor Wiadomość
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1266
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-23, 23:11   Energia ze słońca.

Proponuję temat OZE PV. Informacje o warunkach przyłączenia do sieci (falowniki, panele, potrzebne certyfikaty itp), informacje sprawdzone "organoleptycznie". Sprzedaż energii z paneli PV ( np. jak to jest w taryfie G12)? Płaci-odlicza się kW (sam prąd, czy też przesył)?
Ostatnio zmieniony przez gienek333 2018-04-24, 09:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-23, 23:42   

Z mojego doświadczenia .
Panele mogą być dowolne
Najważniejszy jest inwerter - musisz mieć do niego pełną dokumentację ( najlepiej aby była w w naszym języku , najważniejsze żeby miała świadectwo dopuszczenia)
Żeby nie mieć problemów z balansowaniem - proponuje od razu 3f .
Dokumentację ( rozrysowanie schematu) może Ci zrobić każdy elektryk z uprawnieniami .
Zgłoszenie i juz .
To naprawdę żadna filozofia.
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 782
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-24, 07:02   

Zamiast falownika 3f można się pobawić w wiele mikroinwerterów i rozłożyć je na fazach w dowolny sposób.
 
 
zeeltom 


Wiek: 60
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1205
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-04-24, 07:30   

O ile nie korzystasz z silników trójfazowych...
_________________
http://pojazdyelektryczne.org
 
 
vwir
Vectrix, Leaf

Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 782
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2018-04-24, 09:03   

To znaczy?
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-24, 09:12   

vwir napisał/a:
Zamiast falownika 3f można się pobawić w wiele mikroinwerterów i rozłożyć je na fazach w dowolny sposób.

Proponuję najpierw zrobić jedną instalację z jednym inwerterem 3f , a ewentualną rozbudowę oprzeć o mikroinwertery - jest tylko jeden problem - żadne mikroinwertery dostępne na rynku nie mają świadectw dopuszczenia
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 09:24   

Jakiś czas temu rozmawiałem z człowiekiem który mieszka na północ od Szczecina. Ma instalację 9kWp, taryfę G12 i jeszcze ogrzewa dom tylko elektrycznie.
Przysłał mi swoje rozliczenie za II półrocze 2017. Pomimo tego że jest rozbicie na zużycie i generację w szczycie i poza to i tak przy rozliczaniu całość energii oddanej pomniejszają o 20% i odliczają od całości pobranej.
Na tym konkretnym rozliczeniu energia w szczycie się zbilansowała do zera i jeszcze zostało troszkę to odjęte to zostało z energii poza szczytowej.
Z tak uzyskanej wartości energii pobranej liczono koszt energii, dystrybucji jakości i OZE. W sumie za te pół roku zapłacił 328,11 zł :)
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 38
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 277
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-24, 09:40   

jas_pik napisał/a:
vwir napisał/a:
Zamiast falownika 3f można się pobawić w wiele mikroinwerterów i rozłożyć je na fazach w dowolny sposób.

Proponuję najpierw zrobić jedną instalację z jednym inwerterem 3f , a ewentualną rozbudowę oprzeć o mikroinwertery - jest tylko jeden problem - żadne mikroinwertery dostępne na rynku nie mają świadectw dopuszczenia

I tu się kolego nie zgodzę bo każda instalcja powinna być przemyślana pod swoje potrzeby.
Ja mam 8 kw instalację i mimo że mam instalację w domu 3F to wszystko mam wpięte w jedną fazę bo kto mi zabroni !!!. A najważniejszy powód to LEAF na podwórku z ładowarka 6,6kw i chęć pakowania górek w aku z pełną moca ze słońca. Nie wiem czy wiesz że jakbyś miał przy takim aucie falownik 3F o mocy 6kw a jak wiadomo ładowara w LEAF czy wiekszości EV jest jednofazowa to ładując auto brał byś 2kw ze słońca 100% na fazie do której podłączyłeś ładowarkę a resztę mocy leci niby z sieci pomniejszone o 20% bo już poszło przez licznik !!! I w taki oto sposób na własne życzenie zostajesz orżnięty podwójnie !!! To samo tyczy się innych odbiorników energi o większej mocy niż maxymalny uzysk z PV na fazie. !!!
Co do rozliczeń i ogólnie to big energy kombinuje jak może żeby uprzykrzyć życie PROSUMENTOM. Ma wejść nowelizacja ustawy że muszą być właśnie koniecznie powyżej 3kw falowniki 3F wiadomo czemu !!! Do tego mają mieć możliwość zdalną zarządania twoją elektrownią PV.
Jak ktoś potrebuje wiecej info to mogę opowiadać godzinami bo męczę temat 4 rok ale tak jak z EV mimo przeciwności wielu opłaca się jak cholera!!!
 
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 09:53   

Powinno być bilansowanie międzyfazowe... miejmy nadzieję że to w końcu nastąpi.

A czy ktoś wie czy są jakieś konsultacje społeczne odnośnie nowelizacji ustawy?
 
 
gienek333 

Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 1266
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-24, 09:56   

Czyli jest jeden licznik pracujący w dwie strony i jak produkujesz 2kW i pobierasz 2 kW, to licznik "stoi"?
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 10:00   

gienek333 napisał/a:
Czyli jest jeden licznik pracujący w dwie strony i jak produkujesz 2kW i pobierasz 2 kW, to licznik "stoi"?


Jeśli wszystko jest na tej samej fazie to tak powinno być :)
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 10:15   

Ja temat dlugo gryzlem, i od roku mam.
Jestem bardzo zadowolony! I tesciom, i tacie tez wrzucilem na dach:)

Najgorsze jest to, ze operatorzy roznie rozliczaja, i liczniki choc powinny miec, nie bilansuja miedzyfazowo (zalezy od operatora).

Jest proste: to co produkujesz, idzie najpierw na Twoje uapotrzebowanie, a nadwyzka w siec- z tej nadwyzki mozesz przez 12miesiecy wykorzystac 80% - reszte zabiera operator.

To, pisal killer, jest ciut niedokladne: nie ustawa miala byc nowelizowana, a warunki techniczne operatorow, po cichu, na razie nie widac zmian Bogu dzieki; duzo o tym mozna znalezc na portalu gramwzielone.pl

Na dzis jest dobrze, bo:

Zgloszenie i podlaczenie instalacji jest gratis (!), dlatego trzeba sie moim zdaniem spieszyc, bo chyba tak na zawsze nie zostanie;

Netmetering 80% jeat ok.

Ja mam 5kW i bede powiekszal do 7-8, falownik mam, a ogniwa nie sa juz drogie (kupuje uzywki). Pradem zasilam tesle i grzanie zima.

A ogolnie najfajniejsze jest to, ze widzisz czysty prad, i nawet jak nie zuzyjesz, to 20% idzie czystosci do innych - milo:)
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-24, 10:39   

gienek333 napisał/a:
Czyli jest jeden licznik pracujący w dwie strony i jak produkujesz 2kW i pobierasz 2 kW, to licznik "stoi"?

Nie stoi bo licznik jet elektroniczny . Masz wyświeltelenie tego co oddałeś do sieci i tego co pobrałeś .
Jesli to co produkujesz od razu zużywasz to nic nie przechodzi na zewnątrz przez licznik do sieci
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 38
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 277
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-24, 11:28   

wodnik7 napisał/a:

To, pisal killer, jest ciut niedokladne: nie ustawa miala byc nowelizowana, a warunki techniczne operatorow, po cichu, na razie nie widac zmian Bogu dzieki; duzo o tym mozna znalezc na portalu gramwzielone.pl

Na dzis jest dobrze, bo:

Zgloszenie i podlaczenie instalacji jest gratis (!), dlatego trzeba sie moim zdaniem spieszyc, bo chyba tak na zawsze nie zostanie;

Nie ciut niedokładnie tylko tak to się fachowo nazywa. Nowelizacja OZE a OZE to ustawa o odnawialnych źródłąch energii.
Najważniejsze jest to że masz racje że trzeba się spieszyć jeśli ktoś mysli o tym na poważnie a WARTO !!!!
I ja tak jak ty mam wszystko w używce i jestem mega zadowolony i bede dokładał jak tylko się da.
A w moim przypadku problemem jest mała działka a dachy juz obłożone w 100% :)

A jakby ktoś chciał sobie prześledzić produkcję i jak wygląda sprawność to zachęcam do lektury w linku do monitoringu na portalu PVMONITOR.PL
LINK DO MOJEJ INSTALACJI
 
 
 
kubekv8
iPerformance

Dołączył: 25 Mar 2018
Posty: 22
Skąd: Warmia
Wysłany: 2018-04-24, 14:57   

Przy instalacji EV najkorzystniej jest zużywać jak najwięcej podczas produkcji energii, bo jak wejdzie do sieci to już jesteś -20%, a potem doliczają jeszcze akcyzę. Przy obecnech zenach stacjonarnych magazynów energii to te "koszty pośrednie" i tak się bardziej opłacają.
Uważam, że to lepsze rozwiązanie od tego co było wcześniej, czyli rozliczeń pieniężnych.
Mamy istalację 4,5 kW, średnio wychodzi 450-500 kwh miesięcznie, w zakresie od 100 (grudzień)do 700 (maj-czerwiec).
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 15:34   

Trzeba przyjac, ze nawet w naszych szerokosciach z 1kWp mozna wyprodukowac 1000kWh.

Czyli np. kupijac falownik moj z ogloszenia masz:

1400 zl (falownik)
4000 zl za okolo 14 modulow po 240Wp
0-2000 zl za stelaz (najtaniej blachodachowka, najdrozej dach ceglany/betonowy)

I za ok 6000-7000 masz wyprodukowanych okolo 3000-4000Wh rocznie, czyli zapotrzebowanie srednie rodziny trz/czteroosobowej.

Mnie jeszcze w zeszlym roku wyszlo kolo 15.000 za 5kWp, bo sam falownik byl drozszy.

Jednym slowem: ja sie bym nie zastanawial.


Acha: jakie moduly nie jest do konca obojetne, bo musza specyfikacja trafic w falownik, ale jesli nie sa cienkowarstwowe, a „zeyczajne”, to na 99% pasuja kazde.
 
 
jas_pik


Dołączył: 15 Sie 2014
Posty: 1918
Skąd: Warszawa/Praga Płd.
Wysłany: 2018-04-24, 18:34   

wodnik7 napisał/a:
Trzeba przyjac, ze nawet w naszych szerokosciach z 1kWp mozna wyprodukowac 1000kWh.

Na Roztoczu - 25 km od Zamościa średnia z 3 lat 1,27 MWh z 1kWp , a teraz pewnie jeszcze minimalnie się zwiększy bo gmina wycięła stare topole rosnące przy drodze które w okresie grudzień-styczeń w godzinach 11-13 bardzo zacieniały moje panele
_________________
Daj mi lajka na FB :)
https://www.facebook.com/mediapik/
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 22:06   

Cytat:
4000 zl za okolo 14 modulow po 240Wp

Gdzie w tej cenie można kupić panele?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 22:49   

Allegro? Oczywiscie caly czas mowie o uzywanych.
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 23:13   

Zastanawia mnie tylko ich sprawność...
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 23:20   

Serio?’ Mnie nie zastanawia. Jesli nowy 270Wp kosztuej okolo 800pln, a uzywany np. Czeroletni 240Wp 300 zl, to nawet jesli ma on nie 240Wp a 220Wp, to i tak wyjdzie wiele taniej. I tak bedzie pracowal jeszcze 20 lat - co najmniej.
 
 
KilleR.racer 

Wiek: 38
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 277
Skąd: Zbójna k.Łomży
Wysłany: 2018-04-24, 23:31   

Mało tego ten nowy panel za 670-800zł daje ci równowartośc 2x 240W po 300zł . Więc sam sobie odpowiedz co da ci większy uzysk ?? 2x240W w uzywce czy funkiel nówka 275W??
 
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 23:38   

Bardziej chodziło mi o to czy się nie przegrzewa punktowo.... Bo skoro to taka rewelacja (wierze że tak jest) to czemu ktoś po kilku latach sprzedaje za połowę ceny?
 
 
wodnik7

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 1092
Wysłany: 2018-04-24, 23:43   

Repowering u zachodnich sasiadow. Po 5latach np. sie to juz zamortyzowalo od podatku, na siebie zarobilo, zastepuje sie nowszymi (inwestycja, koszt odpisany od podatku itp.) fakt dodatkowy: na kazdy modul ok 50Wp wiecej, nie powiekszajac farmy (a one zajmuja troche miejsca)

Nie sprzedaja ludzie prywatni, a firmy, w tysiacach sztuk, a handlarze kupuja taki kontyngent i sprzedaja np. Na allegro:)
 
 
krawcu 

Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 426
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 2018-04-24, 23:46   

OK, jestem w stanie to zrozumieć :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12